Főoldal BLOG Aktualitások A jó üzlet az intenzív termesztésben egy Lindsay Zimmatic öntözőrendszerrel kezdődik

A jó üzlet az intenzív termesztésben egy Lindsay Zimmatic öntözőrendszerrel kezdődik

23. 04. 2024 , Agrotec Magyarország Kft.

Ifjabb Varga Imre azért cserélte le vezető beosztású munkakörét egy multinacionális vállalatnál a gazdálkodásra, hogy – ahogy fogalmaz – a munkája eredménye „ne egy részvényes zsebébe vándoroljon”. 

A riportkészítéshez és a pontos számításokhoz való ragaszkodását azonban új, választott hivatásában sem engedte el. A gazdaságban minden költséget és bevételt forintra pontosan iktatnak – hiszen egy újítás hatékonysága csak így derülhet ki. A megtérülést vizsgálva a mérleg nyelve egyértelműen a Lindsay Zimmatic mezőgazdasági öntözőrendszerek felé billen az AGROTEC Magyarország Kft. közvetítésével.
 

Rövid tanulópályán a multitól az öntözött, intenzív termesztésű állományokig

A Hajdú-Bihar vármegyében gazdálkodó ifjabb Varga Imre első pillantásra a magyar családi gazdaságok megszokott útját járja 250 hektáros birtokán. A termelőmunka alapjait az édesapa, idősebb Varga Imre fektette le, aki a helyi termelőszövetkezet főmérnökeként építette ki kapcsolatait és szerezte meg az első földterületeket a kárpótlások idején, majd a munkába belekapcsolódott fia is. Azonban, ha a történet elejéhez hozzávesszük, hogy a fiatal gazdálkodó két közgazdasági diplomával vezetett 70-120 fős csapatokat multinacionális vállalatoknál több mint 10 évig a kereskedelem, telekommunikáció és szoftverfejlesztés terén, máris sokkal több kérdés merül fel az okokat illetően. Ifjabb Varga Imre szerint azonban rendkívül egyszerű a váltás oka.

„Egész egyszerűen eljött az a pont, amikor azt mondtam, hogy elég, az addigiak helyett a családi gazdaságban láttam meg, találtam meg a helyem. Egy multinacionális vállalatból ágazatvezetőként kiszállni majd átlépni a mezőgazdaságba, visszagondolva, hatalmas váltás, de egyetlen pillanat sem akadt, amikor úgy éreztem, megbántam volna. Sikeres voltam ott is, az önmegvalósítással sem volt problémám, de teljesen más érzés amikor a saját cégedet építed saját magadnak, és tudod, hogy egy okos döntéssel megkeresett 3-4 millió forintod nem egy részvényes zsebébe vándorol, hanem a sajátodba. Ma 250 hektáron gazdálkodunk, az öntözőberuházások előtt klasszikus növényekkel foglalkoztunk – napraforgó, búza, kukorica, vetőmag borsó, illetve a szarvasi vetőmagüzemnek hibrid kukorica vetőmagot állítottunk elő. A földterületek tekintetében szerencsések vagyunk: nagyon jó minőségűek, 41 aranykoronások, jó vízgazdálkodással, így tehát a múltban és remélhetőleg a jövőben is ideális környezetben gazdálkodhatunk. Ahhoz, hogy ez így legyen, természetesen nekünk is tenni kellett, ezért is vágtunk bele az elsők között a mezőgazdasági öntözőrendszerek kiépítésébe, ami teljesen átformálta és jóval jövedelmezőbb üzletté tette a szántóföldi növénytermesztésünket.”

 

Lidsay Zimmatic öntözőrendszer
A Lidsay Zimmatic öntözőrendszerek kényelmesen írják újra a gazdálkodást

 

A költséghatékony munkához a mérleg nyelve a lineár öntöző és a center pivot felé billen az öntöződobok helyett

A vállalkozás profilja ugyan teljesen átalakult ifjabb Varga Imre életében, azonban a számok szeretete megmaradt. Vallja, hogy csak úgy érdemes belevágni egy projektbe, ha előre kiszámoljuk annak megtérülését, ez alól a mezőgazdasági öntözőberendezések sem jelentettek kivételt.

„Egész életemben riportoltam, most is minden oldalról végig számolok mindent. Tisztában vagyok az anyagi vonzatokkal, így tudhatom, hogy például mennyi egy m3 víz kijuttatásának valós költsége. Csak akkor tudom, hogy minek van értelme és minek nincs, ha látom, mi mennyibe kerül. Például ezért nem foglalkoztunk már öntöződobokkal. Az ugyanis hatalmas munka, kellenek a dobok, a csöveket le kell fektetni, felszedni, áttelepíteni, ennek munkaerőigénye is van, amikor átláttuk, inkább azt a pár dobot is eladtuk, ami volt. Helyette az elsők között vágtunk bele, amikor kiírták az Európai Unió által támogatott 50%-os intenzitású pályázatokat, a mezőgazdasági öntözőrendszerek telepítésébe 2016-ban.

A Lidsay Zimmatic öntözőrendszerek kényelmesen írják újra a gazdálkodást

Ebes határában az első lineár öntözőt tehát 2016-ban álmodták meg, azonban a bürokrácia malmai akkor még a szokásosnál is lassabban őröltek. Az első Lindsay Zimmatic lineár öntöző, egy Geo Omega 9500PL, végül 2018-ban állt munkába 80 hektáron az ifjabb Varga Imre vezette Vabenluc Kft.-nél (www.vabenluc.com). A gazda szerint az eredmények láttán egyértelműen megérte belevágni a kiépítésébe, ráadásul szerencse, hogy a projektek ügyintézését, management kihívásokat még élvezi is.

Csak annyit mondhatok, hogy hatalmas különbség egy megbízható mezőgazdasági öntözőrendszerrel dolgozni. Tartozhatnak ugyan a legjobbak közé az országban a 41 aranykoronás földjeink, ma már öntözés nélkül sehol sem térül meg ez a munka. Csapadék nélkül csinálhatunk bármit, itt is hiába vennénk meg a műtrágyát, vetőmagot, lombtrágyát. Azonban a Lindsay lineár és center pivot öntözőink üzembiztosak, kiválóan működnek. Miközben a hagyományos kultúráknál az éghajlatváltozás és az olcsó tömegáru beömlése is gond, addig egy zöldborsó és csemegekukorica páros, popcorn kukorica előállítás vagy vetőmag termelés a földeken hatalmas lehetőségeket rejt. Ehhez természetesen a fővetésű csemegekukorica esetén is nedvességpótlásra van szükség, de a másodvetésű csemegekukoricánál, ami június végén, július elején kerül a földbe, semmilyen csapadékkal nem számolhatunk öntözőgépek nélkül. A tavaly előtti aszályban 250-300 mm nedvességet kijuttatva, tavaly 190 mm nedvességgel kiváló eredményeket értünk el. Csemegekukoricából 20 tonnás átlag körül lehet így termést előállítani, a popcornt a debreceni gyárba szállítjuk be. Más kultúrákban is minimum 20-50%-os termésplusszal érdemes kalkulálni öntözés mellett, de nálunk az előbbiek a legfontosabbak.”

 

Varga Imre
„Hatalmas különbség egy megbízható mezőgazdasági öntözőrendszerrel dolgozni”

 

„Egy jól telepített Lindsay Zimmatic öntözőgép olyan kényelmet és biztonságot ad, amit szerintem más nem tud helyettesíteni”

Az intenzív öntözött táblákon elérhető eredményeket látva Varga Imre és családja földjein egymást követték az újabb öntözőberendezések. A 2018-ban átadott önjáró és 1,2 km után átfordulásra is képes 380 méteres első lineár gépet egy 2019-es telepítésű Lindsay Zimmatic 9500CC center pivot követte, amely a hozzácsatolt corner karnak köszönhetően a körforgáson túl egy téglalap alakú tábla sarkait is képes lefedni működése során. A sort további két center pivot bővítette, amelyből a legfrissebbet 2024-ben üzemelik be, ezzel a területek 70%-a válik öntözhetővé a családi gazdaságban.

Ifjabb Varga Imre szerint számos okot lehetne felsorolni, miért a Lindsay Zimmatic öntözőkkel valósították meg mindezt, de a sor elejére két szempont kívánkozik.

  1. Az amerikai márka legendás megbízhatósága a versenytársaknál vastagabb fémanyagoknak és a robusztus felépítésnek köszönhetően – van olyan Lindsay Zimmatic öntöző, amely az USA Nebraska államában az 1960-as évek óta üzemel mind a mai napig.
  2. Illetve a kényelmes távoli vezérlés a Lindsay FieldNet rendszerével.

„A Lindsay Zimmatic nagy előnye a mezőgazdasági öntözőrendszerek terén, hogy kiváló a távfelügyeleti rendszere, a FieldNet. Ez nemcsak GPS vezérlést takar, a mobiltelefonom segítségével nyomon tudom követni, hogy hol, hány fokos elfordulásnál jár a gép, mekkora a nyomás a rendszerben, rendben működik-e a végágyú. A center pivotoknál ez gyakorlatilag mindent leegyszerűsít, hiszen ott telepítettünk kamerákat a vízkivételi pontokhoz, a rendszer rögzített, így távolról teljes a kontroll. A lineár öntözőnél azért még így is akad teendő, ahogy a gép sétál tovább, kell telepíteni az egyes vízkivételi pontokra (hidránsokra), ami munkaerőigénnyel jár, plusz itt őrzésre is szükség van. Emiatt választottuk a folytatáshoz a center pivotokat. Ez gyakorlatilag olyan távoli megoldás, amivel az otthonom kényelméből, egy kávé mellett azonnal látom, hogy a gép a terveknek megfelelően működik. A kamerarendszerrel éjjel vagy hajnalban is rá tudok nézni a gépekre, meggyőződhetek arról, hogy nincs semmi gond, és ha szeretnék, alhatok akár tovább. Egy jól telepített Lindsay Zimmatic öntözőgép olyan kényelmet és biztonságot ad, amit szerintem más nem tud helyettesíteni. Ezzel a felszereltséggel akár 10 gépet is gond nélkül elirányíthatok, egyedül.”

Lindsay öntözőrendszerek az AGROTEC Magyarország Kft.-től: a tervezéstől az üzemben tartásig gondtalan gazdálkodás

Ifjabb Varga Imre szerint nem utolsóként érdemes azt is megemlíteni, hogy a márkát választva a háttér is rendezett, ami leegyszerűsíti a teendőket a gép teljes élettartama során.

„Azt mondhatom, hogy szerencsére nemcsak az öntözők, de a márkaháttér is rendben üzemel. Az AGROTEC Magyarország Kft.-vel és a helyi kivitelezővel egyaránt kiváló a kapcsolatunk. Az AGROTEC öntözési üzletágánál a tervezéstől kezdve számíthatok a csapatra, jó kapcsolatban vagyok mindenkivel. Bármilyen kérdés vagy kisebb probléma felmerül, ami miatt a technikusokat fel kell hívnom, felveszik a telefont, segítenek, ha kell, személyesen is kijönnek. Részemről teljes a bizalom a Lindsay Zimmatic és az AGROTEC Magyarország Kft. felé is, meg sem fordul a fejemben, hogy a következő gépet mástól rendeljük be.”

Cikkünk megjelent a gépmax.hu oldalon.

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.