Főoldal BLOG New Holland gépek New Holland kertészeti traktorok a St. Andrea Szőlőbirtokon

New Holland kertészeti traktorok a St. Andrea Szőlőbirtokon

25. 10. 2021 , AGROTEC Magyarország

„Hozzásegítenek, hogy felfedjük az Egri borvidék lehetőségeit”
A folyamatos fejlődéstől eltántoríthatatlan szőlészeti munka, ahol az út végén nem kevesebb vár, mint a világ legjobb bora, Egerből!

Amit néhány évvel ezelőtt a legtöbben megmosolyogtak volna, hála a St. Andrea Szőlőbirtok szakmai munkájának, gyorsabban bekövetkezhet, mint gondolnánk. A Decanter 90+ pontos értékelései, valamint a világ top 50 bora közé beválasztott Egri Bikavér ma már valóság. De ifj. Lőrincz György, a családi pincészet borásza szerint még bőven akad teendő, mire szívvel-lélekkel dolgozva feltárhatják mindazt, amit az egri borok rejtenek. Ehhez meglátása szerint épp úgy feladat hárul majd a profi sportolók családban őrzött kitartására és versenyszellemére, mint a megbízható mezőgazdasági gépekre. Ültetvényes traktorok nélkül ugyanis ma már szinte elképzelhetetlen a csúcsborokhoz lényeges magas minőség fenntartása a szőlőkben.
Az extrém időjárás miatt a hőhullámokkal egyre sűrűbben váltakozó özönvízszerű esők ugyanis olyan növényvédelmi problémák forrásai, amiket pusztán emberi erővel tovább győzni nem lehet. Ráadásul évek óta tartó szomorú tendencia, hogy ehhez egyre kevesebb a megbízható munkáskéz is. A szőlőbirtokon megoldásként a tradíciókon nyugvó, folyamatos technológiai fejlesztést látják. Ehhez ültetvényes traktorok terén a New Holland mezőgazdasági gépeknek szavaztak bizalmat, amelyek a borvidék számos más pincészeténél is bizonyítottak már.
A szőlészeti gépesítés előnyeiről, a használatban lévő erőgépekről, gyakorlati tapasztalatokról kérdeztünk.
 

Egy komoly ültetvényes traktor ma a csúcsborokhoz elengedhetetlen fejlődés garanciája

Ifjabb Lőrincz György szerint mindegy, milyen szakmáról beszélünk, ha vannak eszközök, amelyekkel könnyebb hibátlanul teljesíteni egy feladatot, azokkal élni kell. Ez alól a ma már 45 hektáros ültetvényterületen dolgozó szőlészetük, borászatuk sem kivétel.
„Az élet valamennyi területén fontos, hogy a tradíciókra építkezzünk, de az is legalább ilyen lényeges, hogy a munkát a kor elvárásainak megfelelően végezzük el. A pincénkben például ezt nyújtják a tartályok, amelyekkel szigorú kontroll alatt tarthatjuk az erjedési folyamatokat a tételeknél. A New Holland kertészeti traktorokkal a növényvédelem, művelési feladatok terén tarthatunk fenn 100%-os kontrollt az ültetvényekben. A szőlőterületen dől el a bor minősége is, így a gépesítés elengedhetetlen az egyenletes, magas minőség fenntartásához. Egyben a folyamatos fejlődés garanciája, ami fontos a munkánkban. Ennek hiányában ugyanis nem tudnánk megmutatni boraink szépségét” - vág bele a szőlészeti gépesítés mögötti indokok bemutatásába ifjabb Lőrincz György.
A termőhelyeik egyediségeit, a helyi fajták karakterének bemutatását itthon és külföldön megcélzó pincészet esetében pedig biztosak lehetünk, hogy jó úton járnak. A már említett elismerések ugyanis csak a jéghegy csúcsát jelentik. Nincs olyan év, hogy a listát a hazai és külföldi díjak javával ne gyarapítsa a St. Andrea – Az Év Bortermelője Díj, Magyar Bor Nagydíj, International Wine Challenge, Prestige Reserve, Sommelier Wine Awards, Decanter World Wine Awards díjak és még sorolhatnánk.
Ehhez kompromisszummentes szakmaiság mellett teljesítménycentrikus versenyszellem is szükséges. Amit ifjabb Lőrincz György még profi sportólónak készülve szerzett meg, de a magyar borkedvelők örömére ma már borászként hasznosít.
A családban a tanulás mellett az is mindig szempont volt, hogy sportoljon az ember. Édesapám és minden fiútestvérem komolyan vízilabdázott (és vízilabdázik jelenleg is), míg én a család fekete bárányaként a labdarúgásba szerettem bele. Végül édesapámnál megtörtént a csoda, a víz tényleg borrá változott, aminek Magyarország egyik kiváló borászát köszönhetjük. Idővel magam is erre a pályára léptem, de a sportban megszerzett versenyszellem, kitartás itt is az előnyömre válik. Tegyünk ugyanis bármit, abba beleadjuk a tehetségünk maximumát. Hiszem, hogy ha ennek köszönhetően egyszer kitanulhatjuk, miként kell itt szőlőt termeszteni, bort készíteni, akkor Eger olyan hely lehet, ahol megszületik a világ legjobb bora. Ezzel is szeretnénk meghálálni a Jóistennek azt az áldást, hogy egy olyan egyedülálló adottságú területen dolgozhatunk, mint Eger vidéke.”
Egy ilyen küldetéshez természetesen munkaeszközök terén se jöhet más szóba, mint a legjobb. Épp ezért esett az egri borász szerint a választásuk 2018-ban egy pályázathoz kapcsolódóan a New Holland kertészeti traktorokra.
„Az egész szőlőterületünket saját magunk műveljük. Se növényvédelmi, se talajmunkát nem adunk ki bérbe. Az így megtartott kontroll tudja ugyanis csak garantálni, hogy permetezéstől kezdve a talajlazításig minden akkor történjen, amikor szeretnénk. Ehhez 45 hektáron hatékony és megbízható kertészeti traktorra volt szükségünk. Azt láttuk, hogy az Egri borvidéken a New Holland traktorok olyan pincészeteknek adták meg mindezt, mint a Thummerer vagy a Juhász testvérek pincészete. A véleményeik megerősítették, hogy ezek a gépek a legszigorúbb elvárásokat is teljesítik, plusz a márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. szakmai hozzáállása is végtelenül szimpatikus volt számunkra. Varga Zsolt területileg illetékes értékesítőként időt szánt a munkamódszereink, elvárásaink és a terepviszonyok megismerésére. Majd ezeknek megfelelően ajánlott ideális adottságú erőgépet. Az első New Holland T4 100F traktorral teljesen elégedettek vagyunk, ennek is köszönhető, hogy az újabb kertészeti pályázat keretében most egy szűkebb nyomtávú New Holland T4.100N traktor érkezik a szőlészetbe.”
 

A szőlőhegyek meredek lejtőjén fordulékonyságban nincs párjuk: New Holland T4 kertészeti traktorok

Kétméteres sortávolság, meredek lejtők, kicentizett fordulók a sorok végén. Az Egri borvidék tájain egy kertészeti traktornak számos területen egyszerre kell a maximumot nyújtania. Nem mellesleg a kényelem is szempont, hiszen a gépkezelők hosszú munkaórákat töltenek a kormány mögött. Ifjabb Lőrincz György szerint, hála erősségeiknek, a New Holland T4 kertészeti traktorok minden téren jelesre vizsgáznak.
1., Párját ritkító fordulékonyság, keskeny nyomtávval is problémamentes stabilitás.
A New Holland T4 traktorszéria nem véletlenül a világ legnagyobb darabszámban értékesített kertészeti traktorja. SuperSteer kormányzási rendszere kimagasló fordulékonyságot kölcsönöz a gépnek. A rendszer külön irányíthatóvá teszi az orra szerelt munkagépeket is. A T4.100F modellek 1476 mm-es szélességgel, míg a T4.100N modellek 1295 mm-es szélességükkel 3,1 méteres sugarú körben képesek megfordulni. Hála az alapfelszereltségben megtalálható elektromosan kapcsolható összkerékmeghajtásnak, a teljesen záró differenciálzárnak, mozgékonyságukat még ázott talajon is megőrzik.
„Nálunk a keskeny nyomtáv és a fordulékonyság egyaránt szempont, hiszen a sorok két méterre találhatóak egymástól, míg az ültetvényekben szinte minden szabad centimétert a tőkéknek hagytunk meg. Gyorsan és rendkívül pontosan kell ráfordulnia a gépnek a sorokra. De a New Holland traktor megoldja a feladatot” – fogalmaz ifjabb Lőrincz György.
2., A hatékonysághoz nélkülözhetetlen kiemelkedő motorerő, hidraulika.
A New Holland kertészeti traktorok T4-es modellcsaládjának ráadásul motorerő terén sincs miért szégyenkeznie A kertészeti traktorok között kimagasló önsúlya, hosszú tengelytávja, 4 hengeres 107 LE-s motorja, valamint erőteljes hidraulika-rendszere bármely feladat elvégzésére alkalmassá teszi.
A New Holland T4 kertészeti traktorunkat a legkülönfélébb feladatok elvégzésére használjuk: kultivátorozás, mulcsozás, időközönként tárcsázás vagy épp törzstisztítás, mindet hibátlanul elvégzi. De segítségével lenyűgöző könnyedséggel megoldható az őszi lazítás is, épp úgy, mint a növényvédelmi munkák. Utóbbinál egy modern permetezőrendszerrel csatlakoztatva egyszerre négy félsoron tudjuk folytatni a kezelést, gyorsan és rendkívül takarékosan. A növényvédelmi munkák jelentősége kimagasló egy szőlészetnél, hiszen a klímaváltozás miatt egyre gyorsabban kell reagálni, hogy a betegségek előtt járjunk. Mindezt a New Holland segítségével nemcsak jó tempóban, de megfelelő fogyasztási értékek mellett is megtehetjük. Olyan gépek, amelyek hozzásegítenek, hogy felfedjük az Egri borvidék lehetőségeit a művelési munkákon keresztül.
 

„A jó márkakereskedő nem gépet, hanem megoldást kínál a partnernek”

Az Egri és Mátrai borvidékek területén a szőlészetek és borászatok ráadásul olyan értékesítővel találhatják meg a számukra ideális New Holland gépeket, aki gyakorló gazdaként is ismeri azok tudását. Családjával közösen Varga Zsolt ugyanis maga is közel 40 hektár szőlőterületet műveléséből veszi ki a részét.
„Magam is New Holland traktorokat használok szőlészeti célokra, így hiteles, első kézből származó tudás birtokában ajánlhatok ideális felszereltségű gépeket a pincészeteknek. A New Holland ezen a téren kimagasló megoldásokat nyújt, itthon az AGROTEC Magyarországnak köszönhetően a szervizkapacitás és az alkatrészellátás egyaránt kifogástalan. Ebben a szegmensben a legtöbb traktort a New Holland értékesíti. Ahogy pedig a mondás tartja, ennyi ember nem tévedhet. A gép egész élettartama alatt partnerként segítjük vásárlóinkat, keressenek minket bizalommal” – foglalja össze Varga Zsolt, a New Holland márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. gépértékesítője a legfontosabbakat.
 
Komoly szőlészeti munkákra tervezett megbízható kertészeti traktort keres? Bízza a feladatot a New Holland mezőgazdasági gépekre! Keresse a márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. munkatársait!
 
Cikkünk megjelent a Magyar Mezőgazdaság c. hetilap Borászati Füzetek kiadványában.
 

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.