Főoldal BLOG Precíziós gazdálkodás Válassza Ön is a kéket - Az AGROTEC RTK BLUE hálózatát!

Válassza Ön is a kéket - Az AGROTEC RTK BLUE hálózatát!

14. 07. 2016 , AGROTEC Magyarország Kft.

Kezdje el most a precíziós gazdálkodást, válassza az AGROTEC RTK BLUE hálózatát!
 

New Holland a jövő építése

A New Holland hitvallása szerint nem az a kérdés, hogy napjainkban szükségünk van-e a mezőgazdasági GPS technológia alkalmazására hanem az, hogy mikor kezdjük el megismerni és élvezni annak előnyeit. Nem kétséges, hogy a jövőben a folyamatosan emelkedő üzemanyag és input anyag árak növekedése miatt a feleslegesen ki nem szórt műtrágya, a megfelelő helyre kerülő vetőmag és a pontos vegyszeres növényvédelem lehet az egyedüli megoldás a költségek csökkentésére. Persze a GPS technológia önmagában nem elegendő, ha nincsen megfelelő eszközparkunk, jól képzett munkatársunk és jól beállított munkagépünk. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy nem érdemes késlekednünk az átállással kapcsolatban, hiszen a technológia megismeréséhez, alkalmazásának elsajátításához akár több szezonra is szükség lehet. Merjünk lépni a GPS technológia irányába, ne maradjunk le a versenytársakhoz képest. Ebben segít a New Holland PLM csapata azzal, hogy folyamatos fejlesztés alatt álló, komplett megoldásokat kínál saját erőgépeihez és bármely más márkához is több, mint egy évtizedes tapasztalattal.


 

Korrekciós megoldások, RTK hálózatok

Hogy miért is van szükség különböző korrekciós megoldásokra a munkánkhoz, és hogy hogyan érhető el a mezőgazdasági GPS korrekciós technológia csúcsát jelentő centiméteres pontosság? A továbbiakban ezekre a kérdésekre fogunk választ kapni.

A saját pozíciónk meghatározásához alapvetően a fejünk felett keringő amerikai és orosz műhold rendszereket használjuk. Ezek segítségével néhány méteres pontossággal tudjuk meghatározni helyzetünket. Ez elég lehet egy autó navigációs rendszerének, de mezőgazdasági használatra természetesen nem megfelelő. A pontosabb helymeghatározás érdekében, az alap műholdas rendszer korrigálását végző szolgáltatásra van szükségünk. Az ingyenes EGNOS műholdas szolgáltatás segítségével 15-20 cm-es csatlakozási pontossággal dolgozhatunk. Ennek vételére minden New Holland által forgalmazott sorvezető képes. Ez a lehetőség kézi sorvezetés esetén használható ki leginkább. Abban az esetben, ha automata kormányzási rendszert és/vagy munkagép vezérlést használunk ajánlott valamely előfizetéses műholdas korrekciós szolgáltatást igénybe venni, mivel a fejlettebb adatfeldolgozást végző informatikai háttér és infrastruktúra miatt akár 4-5 cm-es garantált pontosság is elérhető. Ha azonban olyan szolgáltatást szeretnénk, mellyel bármilyen munkafolyamatot biztosan elvégezhetünk a vetéstől kezdve a sorközművelésig 2-3 cm-es pontossággal, akkor megkerülhetetlen az RTK azaz a valós idejű korrekció használata. Miért fontos az, hogy az elérhető legpontosabb megoldást válasszuk? A garantált 2-3 centiméter egy térinformatikailag jól meghatározható elméleti pontosság. A gyakorlott felhasználó azonban tudja, hogy számos olyan tényező van, mint a kormányszerkezet műszaki állapota, a munkagép oldalirányú mozgása, a kormányzási rendszer típusa, a talaj állapota stb., mely befolyásolhatja ezt az elméleti értéket. Pontosan e tényezők miatt ajánlott az elérhető legjobb kiindulási pontosságot választani.

A valós idejű korrekció alapvetően két módon juthat el a felhasználóhoz. Vagy rádióhullámok segítségével vagy mobilinterneten keresztül. A rádiós megoldásnál számolnunk kell azzal, hogy a bázisállomástól számított 10 km-es sugarú körön kívül romlik a jel pontossága és gyakran a magas fasorok vagy épületek is korlátozhatják a jelvételt. A mobilinternetes megoldásnál a hálózatok lefedettsége lehet a korlátozó tényező, azonban ezt a szolgáltatók folyamatosan bővítik, így mindenképpen ez a jeltovábbítási módszer határozza meg korrekciós szolgáltatások fejlesztésének irányvonalát. Ha több bázisállomást összekapcsolunk, akkor hálózatot hozhatunk létre. Ebben az esetben nem egy állomásról, hanem egy komplett hálózat segítségével jut el hozzánk a pontosságot növelő jel. Ha a hálózat a pozíciónkhoz közel hoz létre számunkra egy virtuális állomást, akkor VRS (virtuális referencia állomás) rendszerről beszélünk. E megoldásnak a továbbfejlesztett változata a PRS (ál referencia állomás) mely technológia során a virtuális bázis követi a felhasználó mozgását. E fejlesztés segítségével elkerülhető a korrekció pontosságának csökkenése a bázistávolság növekedése miatt. Nekünk felhasználóknak azonban nem a technikai részletek a fontosak, hanem az hogy a legpontosabb jel segítségével dolgozhassunk, mely a legmegbízhatóbb módon jut el hozzánk. Az RTK technológia folyamatos fejlesztése pedig pontosan ezt garantálja a számunkra.

RTK Blue, az Agrotec RTK hálózata

Cégünk 2016 nyarán elindította saját országos lefedettségű RTK BLUE hálózatát, mely Európa szerte mintegy 3000 felhasználóval rendelkező kapcsolatrendszer része. A hálózatot az Agrotec PLM csapata és a New Holland szakemberei közös erővel építették ki és folyamatos fejlesztés alatt áll. A rendszer nagy előnye, hogy egy központi szerver segítségével kapja a felhasználó a korrekciót így jóval megbízhatóbb a jel minősége mintha egyetlen bázisállomásra csatlakoznánk. Hálózatunk a már ismertetett PRS technológiát alkalmazza a legpontosabb jel érdekében. A szolgáltatáshoz kapcsolódó hálózat független SIM kártya révén mindig a legerősebb mobilhálózatra csatlakozhatunk. A mobil hálózatok közötti váltás idején a műholdas X-Fill technológia segít kiküszöbölni a jelveszteséget akár 20 percen keresztül. A kedvező előfizetési díj révén kompromisszumok nélkül egész évben, minden munkafolyamat során kihasználhatjuk a centiméteres pontosság előnyeit és akár 15-20 %-os megtakarítást is elérhetünk. Ha már rendelkezünk robotpilóta rendszerrel, akkor nyugodtan elengedhetjük a kormányt és élvezhetjük a mezőgazdasági GPS technológia által kínált legjobb pontosságot, ha még nem akkor itt az ideje, hogy a precíziós gazdálkodás útjára lépjünk.

„Válassza ön is a KÉKET az Agrotec RTK BLUE hálózatát”


Kérdése van? Keresse termékmenedzser kollégánkat:
Dr. Virág István (PLM termékmenedzser)
Tel.: +36 30 324 9528
eMail: virag@agrotec.hu

 

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.