Főoldal BLOG Precíziós gazdálkodás Ingyenes szoftverek precíziós gazdálkodáshoz a New Holland kínálatában

Ingyenes szoftverek precíziós gazdálkodáshoz a New Holland kínálatában

04. 03. 2022 , AGROTEC Magyarország Kft.

A precíziós gazdálkodásnál elvétve terelődik a szó az ehhez nélkülözhetetlen mezőgazdasági szoftverekre. Pedig ezek híján az RTK pontosságra felkészített ISOBUS-os gépünk tudását nem tudjuk kiaknázni.

A téma fontos, hiszen a precíziós gazdálkodás pályázat keretében ilyen térinformatikai és flottamenedzsment programok beszerzésére is pályázhatunk forrásokra. Azoknak is van megoldás, akik nem szeretnének vakon beruházni egy sokszor többszázezres, milliós árcédulával ellátott programra/programcsomagra: a New Holland traktorokhoz számos olyan precíziós mezőgazdasági alkalmazás érhető el laptopra és mobiltelefonra egyaránt, amelyekkel nulla forinttal fedezhetjük fel a mezőgazdasági digitalizáció belépő szintjét.
 

Precíziós mezőgazdasági programok a lehetőségek ingyenes felméréséhez

1., New Holland PLM VIEWER – ingyenes, asztali szoftver
A New Holland precíziós mezőgazdasági szoftverkínálatának abszolút belépő kategóriáját jelenti a PLM Viewer, amivel a nevének megfelelően a precíziós gazdálkodásban dolgozó traktorunk vagy kombájnunk adataira láthatunk rá az iroda kényelméből. A megoldással alapvető szerkesztési képességeket is biztosít, ráadásul képes az adatokat minden nagy monitorgyártó formátumában megjeleníteni, kiküldeni. A program fejlesztését ugyan tavaly lezárta a New Holland, de mivel alapvető adatokkal, széles körben használt formátumokkal dolgozik, gyakorlatilag még évekig számíthatunk rá a gazdaságokban. Nincs különösebb gépigénye sem, akár egy régi asztali számítógépről is próbára tehetjük a tudását.
 
Milyen adatokat olvashatunk be a programmal?
A mezőgazdasági térinformatikai szoftverben határvonalakat, nyomvonalakat, munkaműveleteket, különböző gépadatokat tudunk beolvasni, de villámgyorsan betölti a hozamtérképeket is.
 
Béraratással foglalkozó vállalkozóknak kimondottan hasznos!
Mivel a program képes gyorsan beolvasni a hozamadatokat, ezért egy béraratási nap végén segítségével pár kattintással, nyomtatott formában átadhatóvá válik, hogy melyik táblarészen milyen eredményekkel haladtak a munkák.
 
Milyen szerkesztési funkciókat érünk el az ingyenes precíziós gazdálkodási programban?
Az ingyenes PLM Viewer szoftverrel táblastruktúrákat szerkeszthetünk, megadhatunk gazdanevet, táblanevet.
 
2., New Holland PLM RTK+ / New Holland PLM RTK PLUS
Amennyiben rendelkezünk az AGROTEC Magyarország Kft.-n keresztül RTK BLUE előfizetéssel, a precíziós gazdálkodáshoz hasznos New Holland programokból találunk ingyenes telefonos alkalmazást is. Ezt androidos eszközökre New Holland PLM RTK+ név alatt, míg az App Store-ban New Holland PLM RTK PLUS név alatt találjuk meg.
 
Milyen funkciókat érünk el a precíziós gazdálkodási programban?
A nevének megfelelően a legfontosabb, hogy használatával az RTK alapú GPS korrekciós gépek munkáját segíthetjük. Az applikáció térképszerűen megmutatja, merre jár erőgépünk vagy kombájnunk, látjuk, hogy adott pillanatban milyenek az RTK korrekciós jel vételi viszonyai, hány műholdat lát a gép munka közben.
Mindezt alapvető flottamenedzsment-képességek is kiegészítik a New Holland PLM RTK+-ban. Kiválasztott gépünk köré például virtuális kerítést rajzolhatunk a programon belül, ha ezen a gép áthalad, a rendszer automatikus figyelmeztetést küld részünkre. Ehhez időintervallum is társítható, így arra is figyelmeztethet az app, ha valamelyik gépünk például este 8 után kigördül a telephelyről. A szoftverrel könnyebb a határban dolgozó gépeket is megtalálni, a program ugyanis a Google Maps segítségével odanavigálhat minket az aktuális GPS koordinátákra is, ahol a keresett kombájnunk vagy traktorunk épp tartózkodik.
 
3., PLM Intelligence Farm Modul a MyNewHolland.com-on regisztrálva
Ezzel a programmal a precíziós szoftverek topkategóriájának lehetőségeit próbálhatjuk ki gyakorlatilag mindössze egy e-mailes regisztráció ellenében a MyNewHolland.com felületén keresztül. A regisztrációval ugyanis ingyenesen hozzáférhetővé válik a New Holland komplex precíziós mezőgazdasági szoftvercsomagjának, a PLM Intelligence platformnak a Farm Modulja. Ezt a szoftvert olyan csúcskategóriás erőgépek gazdái használják, mint a New Holland T8 Genesis vagy a 2021-ben bemutatkozott új New Holland T7 HD. A szoftvermodul a felhő alapú adatkiküldésen kívül gyakorlatilag mindent elérhetővé tesz, amiért más programokban súlyos százezreket/milliókat kell fizetni. FONTOS: a szoftver csak precíziós gazdálkodási munkákra felkészített traktorokkal/kombájnokkal kompatibilis! Ezeknél viszont márkafüggetlenül bevethető, hála annak, hogy univerzális adatformátumokat használ.
 

Milyen funkciókat próbálhatnak ki a gazdák a New Holland Farm Modul segítségével?

A szoftver a bemutatott PLM Viewer minden tudásával rendelkezik, de azt fejlett szerkesztési funkciókkal bővíti ki. Megalkotjuk, szerkeszthetjük saját táblastruktúránkat, nyomvonalakat, határvonalakat rajzolhatunk vagy szerkeszthetünk a segítségével. A program mindezeken túl képes hozamadatokat beolvasva zónákra bontani egy-egy táblát, melyekhez ezután generálhatunk differenciált kijuttatási vagy épp tőszámterveket is. A szoftverhez gyártói oldalról folyamatosan érkeznek a frissítések, 2021 végétől például email-címre küldött jelentések formájában tájékoztat a rendszer a tábla szintű időjárás-jelenségekről, például a lehullott csapadék mennyiségéről.
 

Mi az, ami az ingyenes verzióból kimaradt?

A programban a kétirányú, felhő alapú online adatkapcsolat csak előfizetésért cserében érhető el. Az alapverzióban egyesével, gépenként pendrive segítségével tudjuk le-, majd feltölteni az agronómiai feladatokat, adatokat. Az online adatkapcsolat nagygazdasági méreteknél a tapasztalatok szerint mindenképp megéri a befektetést. A flottaszinten néhány kattintással frissített tervekkel ugyanis napokat spórolhat meg az agronómusunk a munkavégézésben.
Szeretné csúcskategóriás mezőgazdasági szoftvercsomaggal növelni gazdasága hatékonyságát? Válassza a New Holland mezőgazdasági gépekhez elérhető opciókat az AGROTEC Magyarország Kft.-től, keresse Dr. Virág István precíziós gazdálkodás termékmenedzserünket: +36 30 324 9528, virag@agrotec.hu!

Cikkünk megjelent az agroinform.hu oldalán

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.