Főoldal BLOG Precíziós gazdálkodás Forradalmi újítás a precíziós szenzorok kínálatában

Forradalmi újítás a precíziós szenzorok kínálatában

17. 01. 2022 , AGROTEC Magyarország Kft.

Az Augmenta megalkotta forradalmi újításnak számító, egyszerűen kezelhető kamera rendszerre alapozott eszközét.

A nitrogén vagy más néven „zöld” szenzorokra alapozott rendszerek már jó ideje jelen vannak a piacon mégsem terjedt el a használatuk, holott egyértelműen hozzájárulhatnának a fenntartható gazdálkodáshoz a valós idejű inputanyag szabályozás révén. Az Augmenta csapata felmérte a hátráltató tényezőket és egy olyan rendszert fejlesztett ki, mely lehetővé teszi a megoldás széleskörű felhasználását.
agrotec_20221_1200x900_02.jpg
A digitális mezőgazdaságban számtalan valós idejű beavatkozásra alkalmas rendszert használunk, melyek többsége a távérzékelési méréstechnikát alkalmazza. Ezek döntő többségében nem kamera, hanem egyszerűbb érzékelők segítségével végzik a felméréseket. Ennek megfelelően a teljes munkaszélesség egy részét tudják csak vizsgálni, vagy számos érzékelő egység elhelyezése szükséges a teljes lefedettséghez. Megkülönböztetünk továbbá aktív és passzív rendszereket attól függően, hogy saját fényforrást alkalmaznak vagy a napsugárzást használják. Az aktív rendszerek előnye, hogy éjszaka vagy rossz látási körülmények esetén is lehet velük dolgozni. Általánosságban elmondható, hogy a rendszerek kalibrálása és megfelelő működtetése még egy kutató-fejlesztő szakember számára is okozhat nehézséget. A beruházási költség pedig akár egy jobb munkagép árával is vetekedhet. Nem véletlen tehát, hogy kevés ilyen eszköz van jelenleg használatban.
Az Augmenta figyelembe vette a piacon lévő megoldások előnyeit és hátrányait majd megalkotta forradalmi újításnak számító, egyszerűen kezelhető kamera rendszerre alapozott eszközét. A terméket egy Görögországban élő mérnök-gazdálkodó által alapított vállalkozás fiatal szakemberekből álló csapata fejlesztette ki, hosszas kutatómunka eredményeképpen. Az Augmenta kiemelkedik a piacon található hagyományos nitrogén szenzorok kínálatából és jelentős előnyökkel bír a műholdas vagy drónos felméréseken alapuló technológiákkal szemben. A multispektrális (5 hullámhossz tartomány), 12 pixel/cm felbontású kamera rendszer révén, egyedülálló módon 40 méteres munkaszélességében képes figyelni az állomány állapotát. Felismeri a művelőutakat és az átlagtól jelentősen eltérő területekről fényképeket is készít, melyek a tulajdonos virtuális tárhelyére kerülnek feltöltésre. Felszerelése egyszerű, méretéből adódóan nem igényel különleges szállítást és tárolást néhány konkurens termékkel szemben.
agrotec_20221_1200x900_01.jpg
A rendszer automata kalibrációval dolgozik (videók). Nincs szükség ahhoz tehát, hogy a munkavégzés előtt hosszadalmas előkészítő munkálatokat végezzünk. A szenzor egyrészt képes az állomány feltérképezésére ezen adatok felhő alapú továbbítására és annak megjelenítésére a felhasználó egyedi webes felületén, mely rendkívül szemléletes és a kor elvárásainak teljes mértékben megfelel. Másrészt a látható és infravörös tartományokban felvételező kamera rendszer valós időben képes szilárd és folyékony műtrágya, növekedésszabályzó és állományszárító anyagok differenciált kijuttatására valós időben, szabványos ISOBUS vagy soros porti kommunikáció révén. További fejlesztések segítségével pedig a totális gyomszabályzó készítményekkel végzett precíziós tarló kezelések lehetőségét is elérhetővé fogják tenni a 2022-es év folyamán. Nem elhanyagolható tény, hogy az Augmenta a versenytárs rendszerek árának kevesebb mint feléért kínálja a készüléket elhárítva ezzel az egyik legnagyobb nehézséget (magas kezdeti beruházás) a gazdálkodók számára. A precíziós megoldások közül kiemelkedően gyors beavatkozásra van lehetőségünk, mely a műholdas, illetve drónos felmérésekre alapozott szaktanácsadási rendszerek esetében jelenleg kivitelezhetetlen.
A gyártó 2019-ben kezdte meg a rendszer értékesítését. Azóta több száz darab segíti világszerte a gazdálkodók mindennapjait. A szakma elismeréseként 2021-ben az EIMA nemzetközi vásáron két díjat is nyert a termék, mely jelzi hogy nemcsak egy jelentős technológiai fejlesztésről, hanem egy környezetbarát, a fenntartható mezőgazdaságot is támogató megoldásról van szó. A gyártó honlapján található vizsgálati jegyzőkönyvek és publikációk is ezt igazolják. A legújabb eredmények alapján már egy tavaszi szezon alatt is 8-10%-os műtrágya megtakarítást figyeltek meg, a hozamokban mérhető veszteségek nélkül. A vizsgálatok alatt hagyományos művelésű és az Augmenta által kezelt táblarészeket hasonlítottak össze. Számos felhasználó említi meg továbbá, hogy az állomány jóval egységesebb képet mutat a kezelések után. Ez jelentősen elősegíti az egészséges növekedést és fejlődést, mely további növényvédő szer megtakarítást jelent. Ez a tény pedig a jelenlegi robbanásszerű inputanyag áremelkedés fényében nem elhanyagolható.
A széleskörű felhasználhatóság a kiváló ár-érték arány és az egyszerű beállítások miatt döntött úgy az AGROTEC cégcsoport, hogy forgalmazói megállapodás keretein belül megkezdni a termék bevezetését a 2022-es évben. Az AGROTEC Magyarország Kft. precíziós gazdálkodási csapata több mint 10 éves tapasztalattal rendelkezik a GPS alapú mezőgazdasági technológiák területén. Az új termék számunkra egy kiváló lehetőség, hogy még szélesebb körben tudjuk kiszolgálni partnereink igényeit ezen a területen. E termékkel azok is belevághatnak a digitális mezőgazdaság bevezetésébe, akik gazdaság méretéből adódóan kisebb beruházással szeretnék megvalósítani az átállást, meglévő eszközeik felhasználásával.

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.