Főoldal BLOG Precíziós gazdálkodás Ezért a precíziós gazdálkodási hátérrért „színt vált” a gazda

Ezért a precíziós gazdálkodási hátérrért „színt vált” a gazda

15. 01. 2024 , AGROTEC Magyarország Kft.

A felvidéki dr. Csiba Mátyás egy XCN1050-es GPS sorvezető beszerzése után, annak pozitív üzemeltetési tapasztalatai hatására új New Holland T7.315 HD erőgépet is vásárolt.

Mennyire kell egy precíziós gazdálkodási csapatnak jónak lennie, hogy egy GPS készülék beszerelése után a gazda az erőgépeket is az ott forgalmazott márkára cserélje le? A felvidéki dr. Csiba Mátyás szerint AGROTEC-esen jónak! Egy XCN1050-es GPS sorvezető beszerzése után, annak pozitív üzemeltetési tapasztalatai hatására új New Holland T7.315 HD erőgépet is vásárolt. A tapasztalatokról kérdeztünk.

 
agrotec_20241_1200x900_01.jpg


Dr. Csiba Mátyás a Csallóköz vidékén gazdálkodik közel 300 hektár szántóterületen. A konvencionális kultúrák mellett olyan aprómagok termesztésével is foglalkozik, mint a mustár, facélia és a herefélék. A gazdálkodó a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának Biológiai Rendszerek Műszaki Intézetben doktorált precíziós gazdálkodásból.
„A rengeteg teendő és a jelenkor gazdasági kihívásai sajnos csak kevés időt engednek, hogy szigorúan a szakmával, az agronómiával tudjak foglalkozni, pedig a kihívásait, ahogy a frissen megművelt, nyirkos föld illatát, mindennél jobban kedvelem. A 2000-res években kapcsolódtam be a precíziós gazdálkodás területén folyó kutatómunkába. Azóta tartom, hogy a hatékonyságnöveléshez nincs más út, hiszen ezekkel a technológiákkal versenyképesebben termelhetünk.
A gazdálkodó szerint a kihívások ellensúlyozásához fokozottan ügyelni kell a hatékonyságra a gépészet terén is.
„2012-ben egy erősen elavult gépállomány lecserélésével kezdtem a folyamatot, amihez már ekkor, a precíziós gazdálkodásra készülve szereztem be, amit csak lehet. Mérleges, terv alapú kijuttatásra is alkalmas műtrágyaszórót vásároltam, min-tillnek nevezett talajművelésre álltam át, illetve vásároltam egy elektromos tőszámszabályozásra és sorelzárásra is képes 6 soros, szemenkénti mulcsvetőgépet is. Korábban egy maximum 10 cm pontosságot biztosító korrekcióval és egy első generációs monitorral oldottam meg a precíziós feladatokat. Ezt változtatta meg alapjaiban, amikor az AGROTEC Magyarországon keresztül előreléptünk ezen a téren is.
Most már harmadik éve dolgozik nálunk az XCN 1050-es monitor, amit kritikus időszakban, a Covid alatt rendeltünk meg az RTK pontosságú automata kormányzási feladatok ellátására. Feszülten vártuk a fejleményeket, azonban gond nélkül megérkezett az androidos, érintőképernyős kezelőfelületű, NAV-900 antennával párban szerelt eszköz. Motor Drive rendszerrel használjuk, a legtöbb ISOBUS-os munkagéppel összekapcsolható megoldás. A beszerelés és beüzemelés is gond nélkül zajlott. Használunk láppedált is a munkák során, ezt kellett a rendszerbe beilleszteni, illetve plusz GPS jel kibocsájtását is kértük a monitorral, ez ugyanis a vetőgép vagy műtrágyaszóró esetében a vezérléshez elengedhetetlen. A gépkezelők kicsit féltek eleinte, mert idősebb generáció, akik már megszokták a korábbi megoldást, de arra figyeltem fel, hogy egy-két kérdés és telefon után már minden ösztönösen haladt, már dicsérték, mi mindent tud az új technika, milyen jó egy-egy új funkció. Azt szokták mondani, hogy a jóhoz könnyű hozzászokni, az AGROTEC-en keresztül ez pont így történt ezzel a technológiával.”
Az átalakulás, ami dr. Csiba Mátyás gazdasága esetében egy monitorral kezdődött, akkor vett komolyabb fordulatot, amikor a gazdaság fejlődése egy nagyobb erőgépet beszerzését tette indokolttá. A gazdaságban összehasonlították a piaci ajánlatokat, a gépek felszereltségét, majd arra jutottak, hogy a New Holland a szükséges tudást a versenytársakhoz viszonyítva rendkívül kedvező árcédulával és magas precíziós alapfelszereltséggel kínálja.

 
agrotec_20241_1200x900_02.jpg

Dr. Csiba Mátyás, aki júniusban vette át új erőgépét, és az első rendrevágási, aratási szállítási feladatok után ma már 34 hektár árpatarló 45 cm-es mélylazításán is túl van új erőgépével, a gyakorlat alapján is megerősíti mindezt.
„Nem bántam meg, hogy 275 LE-s erőgép helyett végül egy New Holland T7.315-öst vásároltam, a plusz közel 40 LE erőtartalékkal alacsonyabb fordulatszámon, kevesebb kopással dolgozhat a motor, és a mélylazításhoz is van elég erő a gépben. A gép a Trimble GPS rendszer helyett az új New Holland Intelliview 12 gyári monitorral érkezett Csallóközbe, ami tulajdonosa szerint hasonlóan bevált, mint a független Trimble monitor.
„A menürendszer hasonló, gyorsan meg lehet szokni, a nyomvonalak, térképek gond nélkül átadhatóak, a tarlóhántáshoz például a 3 évvel ezelőtti nyomvonalunkat töltöttük át az XCN monitorról, a két rendszer jól együttműködik. A gyári monitor magyar fordításai még nem hibátlanok, a rendszer betöltési ideje picit lassabb, mint a független eszközé, de minden más téren elégedettek vagyunk vele. A New Holland erőssége, hogy komplett precíziós gazdálkodási szoftvercsomagot biztosít. Mi is regisztráltunk a rendszerbe a MyNewHolland.com-on, gyakorlatilag mindenki rálát az összes gépadatra – a gépkezelő, a szervizcsapat és én is otthonról, telefonról vagy laptopról. Természetesen nem kémkedni akarok a munkatársak után, de rendkívül hasznos, ha követni tudom, hogy halad egy-egy munkafolyamat, ezeken belül pedig azt, hogy miként viselkedett vagy fogyasztott a gép.”
Precíziós gazdálkodásra termett megbízható eszközöket és gépeket keres a nyereséges gazdálkodáshoz? Válassza a New Holland termékeit az AGROTEC Magyarország Kft.-től!

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.