Főoldal BLOG Precíziós gazdálkodás Ezért a precíziós gazdálkodási hátérrért „színt vált” a gazda

Ezért a precíziós gazdálkodási hátérrért „színt vált” a gazda

29. 12. 2023 , Agrotec Magyarország Kft.

Mennyire kell egy precíziós gazdálkodás hátterét biztosító szolgáltatói csapatnak jónak lennie, hogy egy univerzális monitor beszerelése után a gazda az erőgépeket is az ott forgalmazott márkára cserélje le?

A Felvidéken gazdálkodó dr. Csiba Mátyás szerint AGROTEC-esen jónak, amit ugyanis egy XCN 1050-es sorvezető beszerelésekor és annak üzemeltetése után tapasztalt, arra késztette, ne nézzen vissza többé. A „zöldet” ezért hamarosan „a kék” váltotta egy új New Holland T7.315 HD formájában, a min-till technológiával, precíziós szellemiségben dolgozó gazdaságban, ahol a gyári integrált monitor is ugyanolyan jól vizsgázik, mint az univerzális párja. A tapasztalatokról kérdeztünk.
Kifogástalan gépek kellenek, hogy időt nyerjen a gazda a biológiával vívott küzdelemben
Dr. Csiba Mátyás a változatos dunai öntéstalajokkal borított Csallóköz vidékén gazdálkodik közel 300 hektár szántóterületen. A 30-60 Arany-féle kötöttség között váltakozó homokos, kavicsos, vályoggal kevert talajokon már a dédszülők is gazdálkodtak, de a vállalkozásépítésre itt is várni kellett a kárpótlásokra. Ebből nőtte ki magát a saját tevékenység, amely a konvencionális kultúrák mellett – búza, árpa, napraforgó kukorica, borsó,– olyan aprómagok termesztésével is foglalkozik, mint a mustár, facélia és a herefélék, utóbbi saját előállításra éppúgy terem, mint a vetőmagos cégek számára termeltetési szerződés keretében. A profil miatt a precizitás elengedhetetlen a sikeres munkához, amelynél dr. Csiba Mátyás semmit nem bízott a véletlenre: a gazdálkodó ugyanis Mosonmagyaróváron a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának Biológiai Rendszerek Műszaki Intézetben doktorált precíziós gazdálkodásból.
„A rengeteg teendő és a jelenkor gazdasági kihívásai sajnos csak kevés időt engednek, hogy szigorúan a szakmával, az agronómiával tudjak foglalkozni, pedig a kihívásait, ahogy a frissen megművelt, nyirkos föld illatát, mindennél jobban kedvelem. Igazából ezek miatt is vonzott ez a szakma egészen 15-16 éves korom óta. Azonban, még ha nehéz is, az agronómiára figyelni kell, amíg ugyanis a gépesítés a precíziós gazdálkodás terén exponenciálisan fejlődik, a biológiai nem bírja tartani a lépést, hiányoznak az információk. A 2000-res években kapcsolódtam be a precíziós gazdálkodás területén folyó kutatómunkába Mosonmagyaróváron, az egyetemen. Azóta tartom, hogy a hatékonyságnöveléshez nincs más út, hiszen ezekkel a technológiákkal kevesebb munkaórával, mérsékelt környezeti terheléssel, az inputanyagok észszerűbb felhasználásával versenyképesebben termelhetünk. Azonban hiába képes a gép arra, hogy például változó tőszámmal vessen, ha nem tudom, hogy a saját termőhelyi viszonyaimnak megfelelően mi lenne az adott fajtánál a jó vetési norma. Mivel ma 3-4 év után kivezetnek egy hibridet, erre még az sem orvosság, ha a gazda maga kezd vaktában kísérletekbe, szükség volna a nemesítőházak, vetőmagtermesztők támogatására, hogy ezen a téren is kihasználhassuk az erőforrásainkat.”
 
A gazdálkodó szerint a kihívások ellensúlyozásához elengedhetetlen fokozottan ügyelni a hatékonyságra a gépészet terén.


 
image00010.jpeg


„A lehetőségek kiaknázásának vannak előfeltételei. Pontos adatok, zónatérképek, azokat megalapozó hozamtérképek, talajmintavételezés szükségesek, ugyanis homogénként kezelt táblák helyett csak így lehet a jobb terméspotenciállal bíró foltokból plusz inputanyaggal többet kihozni, míg a rosszabb adottságú részeknél megfogni a költségeket a lecsökkentett kijuttatással. Mindehhez elsősorban szükség van egy kifogástalan gépparkra. 2012-ben egy erősen elavult gépállomány lecserélésével kezdtem a folyamatot, amihez már ekkor, több mint 10 évvel ezelőtt, a precíziós gazdálkodásra készülve szereztem be, amit csak lehet. Mérleges, terv alapú kijuttatásra is alkalmas műtrágyaszórót vásároltam, min-tillnek nevezett talajművelésre álltam át, mely alapvetően három munkagépből áll (középmély lazító, nehéz kultivátor, rövidtárcsás borona), illetve vásároltam egy elektromos tőszámszabályozásra és sorelzárásra is képes 6 soros, szemenkénti mulcsvetőgépet is. A rendszer működéséhez lényeges volt az is, hogy milyen korrekciós szolgáltatást, monitort választunk, hiszen végül ez hoz mozgásba mindent. Korábban egy maximum 10 cm pontosságot biztosító OmniStar korrekcióval és egy első generációs monitorral oldottam meg a feladatokat. Ezt változtatta meg alapjaiban, amikor az AGROTEC Magyarországon keresztül előreléptünk ezen a téren is.”
 
„A jóhoz könnyű hozzászokni” – kiváló Trimble GPS monitorok jó kézből
A felvidéki agrárszakember szerint fontos, hogy a precíziós gazdálkodás eszközkínálata a bőség zavarát jelentse a gazdáknak, ugyanis itt is igaz, hogy nem több technológiára, hanem jobbra van szükség, ami egyszerűbb, univerzálisan alkalmazható megoldásokat jelent, megbízható csapattól.
Most már harmadik éve dolgozik nálunk az XCN 1050-es monitor, amit kritikus időszakban, a Covid alatt rendeltünk meg az RTK pontosságú automata kormányzási feladatok ellátására. Feszülten vártuk a fejleményeket, hiszen mindenki Kínát figyelte az alapanyagok miatt, mindenhol leállásokról, csúszásokról lehetett hallani. Azonban az AGROTEC Magyarországtól gond nélkül megérkezett az androidos, érintőképernyős kezelőfelületű, NAV-900 antennával párban szerelt eszköz. Motor Drive rendszerrel használjuk, a legtöbb ISOBUS-os munkagéppel összekapcsolható megoldás. A beszerelés és beüzemelés is gond nélkül zajlott, pedig voltak extra kéréseink is. Mi használunk láppedált is a munkák során, ezt kellett a rendszerbe beilleszteni, illetve plusz GPS jel kibocsájtását is kértük a monitorral, ez ugyanis a vetőgép vagy műtrágyaszóró esetében a vezérléshez elengedhetetlen. Minden tökéletesen működött, a jelstabilitás is hibátlan volt. A gépkezelők kicsit féltek eleinte, mert idősebb generáció, akik már megszokták a korábbi megoldást, de arra figyeltem fel, hogy egy-két kérdés és telefon után már minden ösztönösen haladt, már dicsérték, mi mindent tud az új technika, milyen jó egy-egy új funkció. Azt szokták mondani, hogy a jóhoz könnyű hozzászokni, az AGROTEC-en keresztül ez pont így történt ezzel a technológiával.”
Az agráriumban a vegyes flottáknál is könnyen alkalmazható tűpontos helymeghatározás szinonimáját jelentő Trimble GPS technológiák forgalmazását 2023 májusától hivatalos forgalmazóként is végzi az AGROTEC Magyarország Kft., ahol dr. Virág István termékmenedzser hangsúlyozza, mindent megtesznek, hogy a gazdálkodók számára ne a szolgáltatások és eszközök ára legyen prémium, hanem azok minősége.
Keressen egy gazdaság a precíziós gazdálkodáshoz nélkülözhetetlen belépő szintű kormányrásegítési rendszereket vagy professzionális robotpilóta-megoldásokat az azokhoz nélkülözhetetlen jelvevő egységek társaságában (pl. Trimble NAV900), bármit képesek vagyunk az elképzeléseik szerint megvalósítani. A New Holland hivatalos márkakereskedőiként gyári integrált megoldásokkal is képesek vagyunk ugyanezeket a technológiákat elérhetővé tenni, ahogy minket választva az erőgépek precíziós gazdálkodási technológiákhoz lényeges előkészítése, azok karbantartása is folyamatosan megoldott.”


Ahol a kisebb árcédula nem érződik a precíziós gazdálkodási megoldások minőségén

Az átalakulás, ami dr. Csiba Mátyás gazdasága esetében egy monitorral kezdődött, akkor vett komolyabb fordulatot, amikor a gazdaság fejlődése az addigi 165 LE-s „zöld” traktornál nagyobb erőgépet tett indokolttá. A gazdaságban összehasonlították a piaci ajánlatokat, a gépek felszereltségét, majd arra jutottak, hogy ha a New Holland ugyanazt a tudást kisebb árcédulával adja meg, akkor ezzel a háttérrel érdemes váltani ezen a téren is.
„A gazdaságunkban folyamatos a műszaki fejlesztés, ahol a speciális kultúrák igényei mentén különösen szükség volt már egy nagy traktorra, ami képes az LE-igényes munkákkal is jól elboldogulni. Számos kultúrában kétmenetes betakarítást folytatunk, ennek része a rendrevágás is, amit egy speciális frontfüggesztéses alternálókaszával végzünk. A motorerő mellett így a gép súlya, súlyelosztása, illetve a váltója is lényeges volt. Mindent összevetve, a 300 LE-s tartományban nézelődtem, hogy optimálisan tudjak tovább dolgozni a meglévő 3 munkagéppel, amikről már beszéltünk. Átmenetileg bértraktorral oldottam meg a nehezebb munkákat, aminek mindenki ismeri a gondját-baját: sokat kell várni, és van, amikor még ekkor sem érnek ki, hiába ígérik. A háttérről jó véleményem volt, így mikor láttam, hogy a számunkra lényeges tudás és kényelem kombinációja sokkal kedvezőbb áron elérhető, a fokozatmentes váltóval szerelt T7.315 HD mellett döntöttem.”


traktor.png


Mi teszi ideális precíziós erőgéppé a New Holland T7.315 HD traktorokat?

Janó Szabolcs, az AGROTEC Magyarország Kft. gépértékesítője szerint számos előnyt egyesít magában ez a géptípus, ami évek óta előkelő helyen áll a New Holland magyar értékesítési listáján.
„A New Holland T7 HD traktorok a forgatás nélküli gazdálkodás specialistái. A gépek megnövelt motor- és hidraulikarendszer-teljesítménnyel készülnek (alapfelszereltségben 165 l/perc, opciósan 220 l/perc), 4 pár hátsó kihelyezett hidraulikacsatlakozás és opciósan első hidraulika vagy első kardán is kérhető a gépekbe, erősített első és hátsó hidakkal, 2995 mm-es ideális tengelytávval kiváló hatásfokkal alakítják ezek a gépek a motorerőt vonóerővé. Ebben a kategóriában ma már gyakorlatilag mindenki csak precíziós gazdálkodásra képes gépet keres, a New Holland traktorok előnye, hogy az alapfelszereltség részeként, a hidraulikán át a kábelezésig erre készítik fel az erőgépket. Az AutoCommand fokozatmentes váltóval ellátott modellekben a hatékony munka ráadásul nem múlik a kezelő koncentrációján sem, az elektronika figyeli helyette a munkafolyamatok terhelését, ehhez állítja be automatikusan a váltóáttételt és a motorfordulatot. A márka tesztjei szerint ez közel 20%-os üzemanyag-megtakarítást is jelenthet. Most, hogy minden logisztikai és gyártói kapacitás normalizálódott, egy ilyen erőgépet rendelést követően 12-14 héten belül le tudunk szállítani a megrendelőknek.”
Dr. Csiba Mátyás, aki júniusban vette át új erőgépét, és az első rendrevágási, aratási szállítási feladatok után ma már 34 hektár árpatarló 45 cm-es mélylazításán is túl van új erőgépével, a gyakorlat alapján is megerősíti mindezt.
 
„Nem bántam meg, hogy 275 LE-s erőgép helyett végül egy New Holland T7.315-öst vásároltam, a plusz közel 40 LE erőtartalékkal alacsonyabb fordulatszámon, kevesebb kopással dolgozhat a motor, és a mélylazításhoz is van elég erő a gépben. Nem állítom, hogy nem voltak olyan pontok, ahol a fogyasztás vagy a szlip nem ugrott meg átmenetileg, de a gép mindig korrigálta, összességében pedig jobban jártunk azzal, hogy magától az optimumon tartotta a munkasebességet, motorfordulatot. A rendrevágás a fokozatmentes váltóval nagyságrendekkel kényelmesebb, nulláról a beállított sebességig rendkívül finoman gyorsít a gép, szépen dolgozik. Azonnal feltűnt, mekkora ugrás kényelemben, ergonómiában az új Horizon Ultra Cab fülke. A multifunkciós kar, az egyedileg programozható gyorsbillentyűk mind kézhez tervezettek. Ültem régebbi T7-esekben, és összehasonlíthatatlanul kényelmesebb az ülés, a lábunk alatt szőnyeg van, a telefon töltéséhez ötletesen elhelyezett töltőcsatlakozókat találni, a tér tágas, akár egy nappaliban – ami azért is fontos, mert a gazda szerintem többet ül a fülkében, mint valójában a saját nappalijában. 210 üzemóránál járunk, túl vagyunk az első kötelező szervizen, eddig egyetlen apró kábelhibát kellett javítani, minden más tökéletesen működik ezen a téren is az AGROTEC Magyarország Kft. csaptával. Gyorsan, rugalmasan állnak a feladatokhoz. Sokat számít, hogy minden téren profi csapattal dolgozhatunk együtt a növénytermesztésben.”
 


A New Holland gyári monitorja és szoftvercsomagja is jelesre vizsgázott a precíziós gazdálkodásban

 
A gép a Trimble GPS rendszer helyett az új New Holland gyári monitorral érkezett Csallóközbe, ami tulajdonosa szerint hasonlóan bevált, mint a független Trimble monitor.
 
„Az új traktor már gyári monitorral érkezett. A menürendszer hasonló, gyorsan meg lehet szokni, a nyomvonalak, térképek gond nélkül átadhatóak, a tarlóhántáshoz például a 3 évvel ezelőtti nyomvonalunkat töltöttük át az XCN monitorról, a két rendszer jól együttműködik. A gyári monitor magyar fordításai még nem hibátlanok, a rendszer betöltési ideje picit lassabb, mint a független eszközé, de minden más téren elégedettek vagyunk vele. A New Holland erőssége, hogy komplett precíziós gazdálkodási szoftvercsomagot biztosít. Mi is regisztráltunk a rendszerbe a MyNewHolland.com-on, gyakorlatilag mindenki rálát az összes gépadatra – a gépkezelő, a szervizcsapat és én is otthonról, telefonról vagy laptopról. Természetesen nem kémkedni akarok a munkatársak után, de rendkívül hasznos, ha követni tudom, hogy halad egy-egy munkafolyamat, ezeken belül pedig azt, hogy miként viselkedett vagy fogyasztott a gép.”

Cikkünk megjelent az Agrofórum Magazinba. 

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.