Főoldal BLOG Portrék „Bizalom csak akkor alakul ki, ha szervizest munkaidő után is érdekli a gazda sorsa”

„Bizalom csak akkor alakul ki, ha szervizest munkaidő után is érdekli a gazda sorsa”

20. 02. 2023 , Agrotec Magyarország Kft.

Volt már az év szerviztechnikusa és területi műszaki vezetője is, 2022-ben pedig elnyerte az AGROTEC cégcsoport nemzetközi elismerését, mégis, ha egy régi partnernek segítségre van szüksége, a mai napig nem bánja, ha olajos lesz a keze.

Nagy György, az AGROTEC Hajdú-Bihar megyei területi műszaki vezetőjeként vallja, hogy mezőgépekkel nemcsak lehetőség olyan elhivatottsággal dolgozni, mint amit az orvosokkal, tanárokkal vagy épp tűzoltókkal társítunk, de az egyetlen járható út is. A sikerhez ugyanis a szakember szerint nem csupán tudásra, de megfelelő hozzáállásra is szükség van, jó adag őszinteséggel, vezetőként, szervizesként épp úgy, mint emberileg.

területi központ mindennapjaiban bevált munkaszervezési elvekről, az eddig megtett útról és a 2023-ban átadásra kerülő új telephelyhez kötődő célokról kérdeztük.

Vezetőként, ha jól végzed a munkád, kívülről úgy tűnhet, a dolgok szinte maguktól haladnak a műhely körül. Naponta mennyi munkát ad, hogy a partnereknek végül csak a szerelőkkel vagy a mobil alkatrészes kollégákkal találkozzanak?

Nagy György: Területi műszaki vezetőként azért felelek, hogy a szervizeseink a mindennapokban szervezetten, hatékonyan tudják segíteni a gépek üzemben tartásában a partnereinket. Ehhez tervezni kell a szervizelési munkák sorrendjét, ismerem a beérkezett alkatrészkészleteket, rajta tartom a szemem a szezonális vagy épp soron kívül felmerült javítási munkák haladásán. A nap így háromnegyed hétkor indul Magyarhomorogon, ahol friss szemmel végigvesszük, hogy a beérkezett alkatrészkészletek milyen javításokat tesznek lehetővé, amennyiben valami eltér a tervtől, tudunk alkalmazkodni. A tervezéshez minden nap felkeresem az alkatrészraktárunkat is, ahol átbeszéljük a beszerzések alakulását, valamint azt, hogy miben van esetleg szükségük segítségre. Amennyiben egy beérkezés kitolódik egy előre nem látott okból, akkor nemcsak arra ügyelek, hogy a szerviztechnikusok tudjanak róla, de azonnal megbeszélem a partnerrel is a dolgokat, keresünk megoldást.

Majd következhet a nap úgymond csendesebb része, amikor a szerződések ügyeivel foglalkozom, az elvégzett munkákért járó díjbefizetések beérkezését ellenőrzöm a partnerek felől, végigveszem, milyen szezonális vagy kampánymunkákat írt elő a gyár. Ez szintén sok feladatot tartogat, hiszen ilyenkor ki kell keresnünk az előírás alá tartozó gépeket, felveszem a kapcsolatot a partnerekkel, beütemezem a szervizeléseket a műhellyel és a raktárral egyeztetve. A sort ráadásul kiegészíti, hogy ha valahol egy hiba vagy egy diagnosztika miatt egy gépet letiltott a számítógépes rendszer, akkor kiszállok, segítek a gép feloldásában. Magam is gazdálkodtam, így pontosan tudom, mekkora gond a szezon közben megállt gép, ezért hozzászámolom a munkámhoz, hogy nem lehet fél négykor eldobni a telefont – megyünk akár éjjel is. A megbízható szervizháttér a nap 24 órájában valóban elérhető, enélkül nincs jó viszony a partnerekkel. A csapattól csak akkor várhatom el, hogy ezért mindent megtegyen, ha én is kiveszem a részem belőle, már csak azért is szívesen vállalom, mert a többieket is ösztönzi.

Mióta dolgozol együtt a magyarhomorogi területi központ csapatával?

N.Gy.: Úgy fogalmaznék, hogy gyakorlatilag már a csapat előtt a csapattal voltam. 2004 óta, az AGROTEC Magyarország Kft. megalakulása előtt is New Holland gépekkel foglalkoztam Magyarhomorogon, így az elsők között léptem be a cég kötelékébe, amikor átvette a hivatalos márkakereskedői feladatokat. A New Holland gépek üzemben tartásán dolgozó csapat lett a második családom, rengeteget dolgoztunk azért, hogy olyan szervizháttér alakuljon ki, ami megtartja a régi partnereket és bevonzza az újakat. Ebben komoly érdemei vannak Müller Csaba raktáros kollégámnak is, akivel összetartottunk, kiálltunk a cégért. De itt meg kell említenem az egész csapatot is, hiszen közös erőfeszítések nélkül nem érhettük volna el mindezt.

Büszkeség számomra, hogy összetartás szempontjából a magyarhomorogi központ az, amelyiket a cégen belül példaként szeretik felhozni. Ebben a közösségben voltam először szerviztechnikus, majd 2018-ban a cégen belül felkértek, hogy vegyem át az irányítási feladatokat vezetőként, hogy a cég bővülésével ne csökkenjen a helybéli partnerekre szánt figyelem. Kértem egy kis gondolkodási időt, mert gyakorlatilag azoknak a munkatársaknak lettem volna a főnöke, akikkel együtt dolgoztam addig a műhelyben. Csapaton belül megbeszéltük, el tudtak fogadni vezetőként is, hiszen közben már elkezdtem a munkaszervezésben tevékenykedni, így elvállaltam a feladatot. Azóta is így dolgozunk közösen, teljes összhangban a partnerekért. A munkámért 2019-ben megkaptam az év területi műszaki vezetője elismerést, 2022 év végén pedig az AGROTEC Open cégcsoportként juttatott díját is.
 


Mi a titka szerinted a sikeres munkának műszaki téren a mezőgépekkel?

N.Gy.: A legfontosabb a hozzáállás és az őszinteség. Bármelyik partner felhívhat, és ha felhívott, akkor tudja, hogy nem fogok mellébeszélni, nem hitegetem, egyenesen elmondom a lehetőségeket. A csapattagokra, gazdákra nemcsak munkaügyekben, de emberileg is odafigyelek, ez nem „jópofaság”, őszinte érdeklődés. Ebben a szakmában fontos a bizalom, ami csak akkor alakulhat ki, ha nemcsak az aláírásig vagy a munkaidő végéig érdekelnek, akikkel kapcsolatban vagyunk. Vannak partnereink, akikkel 2013-ban még szerviztechnikus koromban ismerkedtünk meg, mind a mai napig, ha kérik, kimegyek, lecserélem az olajat, beszélgetünk. A feleségem sokszor a fejemre olvassa, hogy „Gyuri, ez nem a saját céged”, de ezt így lehet jól csinálni. Mind a mai napig érdekelnek a gépek, a szakmai kihívások, büszkén mondhatom, hogy még sosem volt olyan műszaki feladat, amit ne tudtunk volna saját magunk, központi szervizes kolléga nélkül megoldani a partnereinknek.

2023 fontos átalakulásokat tartogat a csapatnak, költözik a területi központ Berettyóújfaluba. Mi változik, milyen céljaitok vannak ehhez kapcsolódóan?

N.Gy.: Az idei évre a legfőbb cél, hogy őszre elkészüljünk az új műhellyel, sikeresen átköltözzünk még az idénymunkák kezdete előtt, és hozzuk azokat a számokat, amiket üzletileg kitűztünk magunk elé. Fontos, hogy a költözés dacára egyben maradjon a csapat, ha ez teljesül, és közben a partnereknek is egyszerűbb évet hoz az időjárás, akkor szerintem emberileg, szakmailag is minden kívánságom teljesült.

Cikkünk megjelent a magro.hu portálon.

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.