Főoldal BLOG PLM - Precíziós mezőgazdaság Az év agrár áttörése a levegőből érkezik: új permetező drónok az AGROTEC-től!

Az év agrár áttörése a levegőből érkezik: új permetező drónok az AGROTEC-től!

10. 03. 2023 , Agrotec Magyarország Kft.

50-60 hektáron elvégzett kezelések kisebb drónokkal, 100 hektáros teljesítmény a nagyobb pilóta nélküli légi eszközökkel. 

Az AGROTEC új hivatalos partnerével mindez gépbeszerzéssel, oktatással, engedélyeztetési tanácsadással és szervizháttérrel együtt, egy kézből, megbízhatóan elérhető 2023-tól. A vadkár, kelési tőszám és növényi egészségállapot légi feltérképezése már eddig is jelentősen javított a mezőgazdasági folyamatok hatékonyságágán, precizításán. Ezért az olyan szakértők, mint amilyen Hatházi Balázs, a magyar drónpilótaképzés éllovasai közé tartozó Dronehub Academy alapítója is, úgy vélik, a jövő év egyik meghatározó hektárköltség-csökkentő technológiájáért a levegővel épp úgy dolga lesz a gazdának, mint a talajjal.
 


Nemcsak a medve, már a permetező drón sem játék

 
A drónok régóta beszédtémát jelentenek az agráriumban a tőlük várt előnyök miatt: kisebb taposási kárral szinte üzemanyag nélkül végzett állományállapot-felmérés vagy épp permetezés. Azonban a szabályozási hiányosságok és korai modellek korlátozott teljesítménye miatt sokan csak látványos játékszerként tartják ma is számon a hivatalos nevükön pilóta nélküli légieszközöket. Hatházi Balázs, aki 2 éve úttörőként vágott bele a mezőgazdasági drónok szakmai oktatási rendszerének kiépítésébe a Dronehub Academy-vel, elismeri, bár jelenleg is ez a leggyakoribb aggály, a drónok mai tudására pillantva mindez teljesen alaptalan.
 
„A Dronehub Academy-t akkor alapítottam meg, amikor láttam, hogy közel kerültünk a drónok hatékony ipari felhasználásához. Az első tárgyalások után látszott, hogy maga a drónkereskedelem viszonylag egyszerű területnek ígérkezik, viszont megfelelő szaktudás nélkül mindez hiábavaló. Azért hoztuk létre a képzéseket, hogy a mezőgazdászoknak, építészeknek, minden drónnal dolgozó szakembernek átfogó tudást biztosítsunk a drónok költséghatékony üzemeltetéséhez, üzemben tartásához és a jogi háttereknek való megfeleléshez. Egy alakuló iparágban ez rengeteg munkát kívánt meg, de tartottuk a lépést. Az elsők között váltunk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által hivatalosan akkreditált képzőszervvé, az elején állíthattunk ki drónjogosítványt, alkottuk meg a tananyagokat. A drónmonitoring mellett úgy néz ki, hogy a szabályozások a permeteződrónok terén is kikristályosodnak 2023-ra, már az első készítményeket is belistázták a hatóságok. A gépek jelenlegi tudásával ez olyan ugrást tesz lehetővé, amit a mezőgépek és a precíziós gazdálkodás terén élen járó AGROTEC Magyarországgal közösen szerettünk volna kiaknázni. Az AGROTEC által biztosított szakmai háttérrel és a cég által a New Holland gépekhez használt RTK Blue jelkorrekcióval olyan átfogó szolgáltatást vagyunk nyújtani a kereskedelmi cégünkkel, a LiDrone-nal, ami komoly versenyelőny a termelőknek” – vallja Hatházi Balázs.
 


De mennyi is az annyi teljesítményben egy modern permetező drónnal?

 
A Dronehub Academy vezetője szerint gazdálkodói szemmel ebben a listában minden ott van, ami miatt érdemes komolyan számolni a drónokkal az agráriumban:
  • A drónnal történő ULV (Ultra-Low Volume) permetezés porlasztásos fúvókákkal rendkívül finom, kis cseppekben oszlatja el az oldatokat. Ezzel a hagyományos növényvédelmi technológiáknál lényegesen kisebb mennyiséggel sem veszít hatásfokából.
  • Egy kis hatóanyag-mennyiségű technológiával dolgozó 10 literes permetező drónnal 50-60 hektár lepermetezése teljesen reális egy nap alatt.
  • A 30 literes mezőgazdasági drónnal végzett növényvédőszeres kezelések képesek 1 nap alatt 100 hektárral magabiztosan végezni.
  • Egy drón egy 10-15 perces repülési idő alatt akár 2,5-3 hektárt is képes lekezelni, így kiváló területteljesítménnyel dolgozik.
  • A drónok használata nem igényel komolyabb üzemi technológiafejlesztést, a gépeket, szereket, az akkumulátorok töltését biztosító aggregátort egyetlen pickuppal is ki tudjuk vinni a táblákra. A drónokba ezután behelyezzük a SIM-kártyát, majd rácsatlakozunk az RTK jelkorrekciós rendszerre, aminek köszönhetően az előre tervezett repüléseket a gépek centiméteres pontossággal elvégzik.
  • A napi munkához 3-4 tölthető akkumulátorra van szükség, ezek cseréit érdemes összehangolni a növényvédőszer-feltöltésekkel.
  • A drónos állományfelmérések, permetező drónnal végzett kezelések üzemanyagköltsége minimális és teljes mértékben kiküszöbölik az 5-10%-os taposási kárt, ami más megoldásokkal az év folyamán keletkezne.
„Az extrém időjárás miatt sajnos a kitettség nő, és a művelési időablakok szűkülnek. A nyereségesség fenntartásához minden talpalatnyi földből jó termésátlagot kell kihozni, és az állományokban minden kedvezőtlen változást a lehető leggyorsabban orvosolni kell. Ehhez ideális eszköz egy mezőgazdasági drón. Az eszköz ugyanis rendkívül gyors, ráadásul meredek dűlőkön, problémás alakú táblákon, fás területek miatt nehezen kihasználható területeken is 100%-os hatásfokkal dolgozik. Kis erőforrással nagyot tudunk javítani így a hozamon. A növényvédelemben fontos szempont, hogy a kezeléseket sokkal alacsonyabb munkaerőigénnyel végezhetjük drónokkal. A listához pedig hozzáadódik az egyszerűbb vadkárfelmérés, a vetés utáni keléskép pontos felmérése, illetve az, hogy a nagy felbontású kamerákkal a növények klorofilltartalmát is meg tudjuk becsülni. Ez pontos képet ad a növények állapotáról, tudjuk, mennyire egészséges vagy épp stresszes az adott állomány. Gyakorlatilag azelőtt meg tudunk előzni egy problémát, hogy az láthatóvá válna. Emiatt tekinthetjük a precíziós gazdálkodási adatokat és a drónokat kincset érő szövetségesnek növényorvosoknak, agronómusoknak és minden gazdálkodónak.”
 


Hol tart ma a mezőgazdasági drónok jogi szabályozása?

 
Az AGROTEC Magyarország Kft. új partnerének vezetője szerint bár lassan minden a helyére kerül a jogi szabályozások terén is a drónoknál, egy új jogi környezetben kiigazodni egyedül mindig rendkívül kockázatos. Szolgáltatásaik között ezért is találunk tanácsadást is.
A monitoring feladatok mezőgazdasági drónokkal mára teljesen jól szabályozott területté váltak. Általában A1-A3-as műveletekről, tehát lakott helyen kívüli, mezőgazdasági területen végzett munkákról beszélünk 120 méteres repülési magasság alatt. Ehhez elég egy regisztrált drón, egy drónjogosítvány és egy biztosítás. A drónos permetezés már nehezebb ügy, itt most jutottunk oda, hogy a Nébih kidolgozott egy drónos permetezési szabályozásról szóló rendeletet, ami végre lekövethetővé teszi a folyamatot. Kötelező lesz típusminősítéssel rendelkező drónokat használni, szükség lesz egy matricára és egy lajstromszámra, és már meg is vagyunk a gépünkkel. A pilóták képzése ma egy akkreditált drónpilóta képzéssel szintén tisztázott.”
 
Hatházi Balázs szerint a legtöbb problémát ma az alkalmazható növényvédőszerek kérdései okozzák.
„Sokszor kavarodást okoz, de a drónos permetezőszerek nem légi kijuttatású növényvédelmi készítmények. Az ULV termékek ugyanis eltérő technológiával dolgoznak. Engedélyeztetésüket mára érthető elvárásokhoz kötötte a hatóság, az első engedélyek megvannak, arra várunk, hogy a lista minél szélesebbé váljon, de a kísérleteknek természetesen van átfutási ideje. A helyzet tehát tisztul, számomra nem kétséges, hogy 2023 egyik nagy bővülési lehetőségét a drónok hozzák el a mezőgazdaságba. Azonban használatukba csak felkészült, a szabályozásokat ismerő partnerrel szabad belevágni! Külön a területet ismerő jogi szakértőkkel dolgozunk, ilyen téren is működő megoldásokat kínálunk a termelőknek.”
 

Miben segíti a mezőgazdasági drónozást az AGROTEC a LiDrone csapatával közösen?

 
A tapasztalatok szerint minimális szervizigénnyel üzemelő DJI mezőgazdasági drónok terén az AGROTEC Magyarországon keresztül a termelők a következő szolgáltatásokat érhetik el Hatházi Balázsék szakmai csapatával:
  1. DJI mezőgazdasági drónok értékesítése és beüzemelési támogatása.
  2. Mezőgazdasági drónok kezeléséhez szakmai oktatások, drónjogosítvány.
  3. Teljes körű szakmai támogatási háttér a mezőgazdasági drónok üzemben tartásához.
  4. Szerviz- és alkatrészháttér biztosítása a gépekhez.
A fő célunk, hogy a magyar gazdálkodók az előnyükre fordíthassák a mezőgazdasági drónok tudását. Ehhez minden szükséges szolgáltatást egy kézből, zökkenőmentes ügyfélélmény mellett képesek vagyunk megadni. Keressenek minket bizalommal!”

Cikkünk megjelent az agroinform.hu oldalán.


 

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.