Főoldal BLOG Öntözés Hozamnövelés Lindsay öntözőrendszerekkel: meghosszabbított pályázati lehetőségek 2021-ig!

Hozamnövelés Lindsay öntözőrendszerekkel: meghosszabbított pályázati lehetőségek 2021-ig!

02. 11. 2020 , AGROTEC Magyarország Kft.

Az extrém időjárás okozta hozamingadozások és terméskárok miatt, hatékonyságnövelés nélkül ma nincs tervezhető megtérülés a mezőgazdaságban. Azonban a legtöbben a precíziós gazdálkodás eszközeivel kizárólag a költségcsökkentésre koncentrálnak. Holott egy fejlett, üzemi öntözőrendszerrel a megtakarításon túl extra bevételre is szert tehetünk!

Akkor juttathatunk a növényeinknek nedvességet, amikor a termés szempontjából ez létfontosságú, értékes input anyagaink is jobban hasznosulnak. Egy lineár/center öntöző kiépítése költséges? A Mezőgazdasági Vízgazdálkodási Ágazat Fejlesztése programból származó forrásokkal  50, de akár 70%-os támogatás is igényelhető a teljes beruházásra. A csaknem 50 milliárdos keret még kitart, a pályázatok benyújtási határidejét pedig kitolták 2021.06.14-ig!


Mitől megtérülő egy öntözőrendszer?


Ma számtalan tényező teszi egyre megkerülhetetlenebbé Magyarországon is a modern öntözőberendezések kiépítését, használatát. Ezek közül  -  a téma szakértői szerint - csak egy részproblémát jelentenek az extrém aszályok. Schober Gyula, az Agrotec Magyarország Kft. Öntözési Üzletágának vezetője szerint legalább ekkora gond az is, hogy a csapadékeloszlás is teljesen felborult az elmúlt pár évben.
Az Agrotec Magyarország Kft. Öntözési Üzletágának csapatával a 2015-ös indulás óta közel 5000 hektáron segítettünk a magyar gazdálkodóknak hatékony szántóföldi öntözőrendszerek megvalósulásában, telepítésében és beüzemelésében. Pontosan látjuk ennyi idő távlatából, hogy milyen problémákkal küzdenek ma a magyar gazdák ezen a téren. Ezek közül csak az egyik az extrém szárazság. Amennyiben egy tenyészidőszakot nézek, ma már a csapadékeloszlás legalább ekkora probléma. Ugyan összességében a csapadékmennyiség megfelelő volna, de sokszor fél óra alatt esik le 150-200 mm, míg utána 30-35 napig teljes szárazság következik. A nagymennyiségű, hirtelen zivatarok nedvességtartalma nem marad meg egy táblán, olyan gyorsan, intenzíven hullik alá, hogy az a talajba nem tud beszivárogni. Épp ezért, amikor valaki ma precíziós gazdálkodásba kezd, vagy fejleszt tovább, mindig emlékeztetjük, hogy ennek részévé kell tenni az öntözést is. Egy aszályos időben öntözött területen akár 30-40%-kal is növelhetünk a termésátlagot. Az öntözéssel a nedvességet akkor juttathatjuk el növényeinknek, amikor az fejlődésük szempontjából szükséges, így hatalmas ugrást jelent a termésbiztonság és termésminőség terén egyaránt. Nem beszélve arról, hogy új, intenzív kultúrák termesztése előtt nyithat utat: vetőmag- és csemegekukorica, ipari zöldség..”


Miért lineár vagy körforgó öntöződob helyett?


Ahhoz, hogy az öntözőrendszerünkkel sikeresen növeljük a bevételeket a gazdálkodásban, az is lényeges, hogy milyen technológiát választunk a feladatra. Tudás és műszaki felszereltség terén kiválóra vizsgáznak azok az amerikai Lindsay öntözőrendszerek, amelyeket itthon a gazdák az Agrotec Magyarország Kft. forgalmazásában érhetnek el.
„Az a műszaki tartalom és színvonal, amit az USA-ban az 50-es években alapított és azóta folyamatosan fejlesztett Lindsay öntözőberendezések képviselnek, egész Európában egyedülállónak tekinthető. Egy Lindsay Zimmatic körforgó öntözőrendszer gazdaságosan üzemeltethető, kezelőfelülete a kimagasló megjelenítési minőség mellett, bármilyen számítógépről vagy mobileszközről elérhető. Az önjáró öntözőgép a szivattyú indítását/megállítását, vezérlését mind kényelmesen, távolról végezhetjük. Az öntöződobbal összehasonlítva egy körforgó rendszer üzemben tartása sokkal kevesebb emberi munkaerőt igényel, miközben egy ilyen rendszer a nap 24 órájában képes dolgozni. Egy Lindsay öntözőgéppel akár pár mm-t is kijuttathatunk egy kánikulai napon, hogy a légköri aszályt elkerüljük, mely rengeteg problémát okoz a kötés időszakában kukoricánál. A Lindsay-t egyébként nem véletlenül szoktuk egyszerűen az öntözőrendszerek Rolls-Royce-szának hívni. Prémium minőséget nyújt, maximális kezelői kényelem mellett. Megbízható rendszerek, amelyeket gond nélkül használnak partnereink nagyüzemi léptékben, akár 4-500 hektáros telepeken is. Az olyan egyedi technológiák segítségével, mint a Lindsay Corner kar, a szabálytalan alakú táblák csaknem teljes felületén is megoldható az öntözés, ráadásul olyan megoldásokkal is rendelkezik a márka, amelyek segítségével még egy 12-17 százalékos lejtőt is leküzdhetünk.”


Mekkora segítséget jelentenek az igénybe vehető pályázati források?


Mivel egy öntözőrendszer mind tervezési, mind kivitelezési oldalról komplex beruházást jelent, így anyagilag is több tízmilliós megvalósítási költséggel számolhatunk egy nagyobb terület esetében. Szerencsére a gazdálkodók előtt továbbra is nyitva áll az út az 50-70%-os beruházási támogatás elnyerésére a Mezőgazdasági Vízgazdálkodási Ágazat Fejlesztése programból származó forrásokkal. A pályázat 2016 óta vehető igénybe azoknak a gazdálkodóknak, akik öntözésfejlesztéssel tennék eredményesebbé növénytermesztési munkájukat. A lehívható támogatások összege még mindig nagyarányú, a pályázati határidőt pedig kitolták 2021.06.04-ig. A kiírás részletei itt érhetőek el.

„A pályázati program még 2016-ban indult, így ma már van sok visszatérő pályázó is, akik a korábbi beruházások folytatására vennék igénybe a forrásokat. Illetve vannak gazdálkodók, akik most fognának bele akár több száz hektáron is az öntözési rendszer kiépítésébe. Ilyen esetekben fontos, hogy körültekintően és megfelelő segítséggel vágjunk bele a folyamatba!” – meséli Schober Gyula. Az Agrotec Magyarország Kft. Öntözési Üzletágával dolgozva fontos a gazdálkodóknak tudniuk, hogy velünk teljes körű megoldásra számíthatnak. A tervezéstől a pályázatíráson át a rendszer kiépítéséig, megbízható, kényelmes, prémium kiszolgálásban lesz részük.”


Mire ügyeljünk a pályázat benyújtásakor?


Amit a pályázatunk sikeres elbírálásához Schober Gyula szerint mindenképp vegyünk figyelembe:

1., Válasszunk megfontoltan pályázatírót! Nem elengedhetetlenül fontos, hogy ez egy nagy cég legyen a piacon, de mindenképp olyan szakembert bízzunk meg, aki már sikerre vitt ilyen pályázatot.
2., Szerezzünk be minden szükséges tulajdonosi hozzájárulást! Pályázatunk szempontjából nemcsak annak a földnek a tulajdonosi hozzájárulására lesz szükségünk, ahol az öntözőberendezésünk munkába áll. Minden földterület számít a vízkinyerési ponttól, az öntözőgépig: út, árok, stb. Legyen ez önkormányzati tulajdon vagy épp állami, minden féltől írásos engedélyre lesz szükségünk!
3., Az eredményes pályázat érdekében érdemes a beruházást saját földterületre tervezni, vagy olyan területben gondolkozni, ahol akár 10 év is van a bérlet lejártáig.
4., Mindig ellenőrizzük le, hogy a kiszemelt víztest rendelkezik-e a megfelelő besorolással hidromorfológiai szempontból.


Miben számíthatnak a gazdák az Agrotec Magyarország szakembereire? Mennyi időt vesz igénybe öntözőrendszerünk megvalósítása?


Az Agrotec üzletágvezetője kiemelte: náluk nemcsak a marketing része a kényelem, tényleg mindent biztosítanak a velük dolgozó gazdáknak.
Miután egy gazdálkodó kijelölte a pályázati programban öntözésre szánt területet, gyakorlatilag semmi más dolga nincs, mint felvenni velünk a kapcsolatot, ránk bízni a munkát és hátradőlni. Rendelkezünk olyan tervezői kapcsolatokkal, amelyek mind az engedélyeztetések, mind a dokumentációk terén megoldást jelentenek. Olyan pályázatírókkal dolgozunk, akik korábban is sikerre vitték a tendereket, így nagy valószínűséggel most is eredményesek lesznek. Miután a területet kijelölte a gazdálkodó, egy tervezőprogrammal ki tudjuk választani, meg tudjuk jeleníteni az ideális öntözési megoldást a táblán. Majd következik a tervezési fázis, amikor a vízkészletet, egyéb paramétereket figyelembe véve mindent fixálunk, pontosan feltérképezzük GPS-el is a területet. Elengedhetetlen, hogy a munka pontos adatokkal kezdődjön meg, ugyanis sokszor a földhivatali bejegyzések nem tükrözik a valós viszonyokat. Lényeges, hogy kint a terepen is mindent megnézzünk, ezt a munkát nem lehet csak az íróasztal mögül végezni.”

Az Agrotec Magyarország Öntözési Üzletágával közösen dolgozva a pályázat benyújtását követő 6-9 hónapon belül lehet eredményre, támogatói okiratra számítani.

Majd ezt követően az öntözőrendszer típusa, partner elérhetősége, lehetőségei határozzák meg a tényleges kiépítést és üzembe helyezést. Schober Gyula szerint nehéz pontos időkeretet mondani, ez lehet akár 2 hét, de volt, ahol mindez másfél évre nyúlt. A gép telepítése önmagában 7-10 munkanapot vesz igénybe.


Kimagasló tudású Lindsay öntözőrendszerrel növelné gazdasága hatékonyságát? Pályázati forrással csökkentené költségeit? Bízza a feladatot egy kézből az Agrotec Magyarország Kft. Öntözési Üzletágára. Országos lefedettséggel várjuk megkeresését: www.agrotec.hu/gepek-ontozesi-uzletag
 

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.