Újabb betakarítási dimenzióba lépünk

17. 02. 2020 , Agrotec Magyarország

Újabb betakarítási dimenzióba lépünk
"Nagyigmándon és környezetében gazdálkodunk. A családomban régóta élethivatás a mezőgazdasággal való együttélés.” – tudtuk meg Szentirmay Károlytól.

„Nagyszüleim, szüleim, testvérem, gyermekeimből ketten is és jómagam is a mezőgazdaságban a mezőgazdaságból éltünk és élünk. Azt gondolná az ember, ha a családban négy agrármérnök van, akkor nagyon könnyű az élet, viszont a gazdálkodás ilyen szakmai felkészültség mellett sem egyszerű, de szeretem a kihívásokat és a végtelen határ adta szabadság érzését.”

A jelenlegi gazdálkodói munkájukban mi a helyzetkép  a termesztett kultúrák és a géppark vonatkozásban?

Növénytermesztéssel foglalkozunk, amit szántóföldi kertészettel egészítünk ki. A főbb növényeink, mint általában a környezetünkben a gabonafélék, kapás és olajos növények, kiegészítve cukorrépával. Szántóföldi kertészetben kisparcellákban burgonyával, csemegekukoricával, hagymával vagy éppen fokhagymával próbálkozunk.

A jó gazdálkodáshoz nem elég a szakmai felkészültség, jó erőgépek és munkagépek kellenek, melyek a mai kor kihívásainak is megfelelnek. Így a precíziós gazdálkodás irányában indultunk el mi is.  A munkagépeinket mint a gabonavetőgép, kukoricavetőgép, műtrágyaszórót vagy a permetező gépet az évek során olyanra kellett cserélnünk, melyek a precíziós gazdálkodásban megfelelnek, egymással kommunikálnak. Az erőgépeinket is át kellett szervezni, hogy ennek a kihívásnak megfeleljenek, és ehhez kell egy olyan gép is, ami az alap adatokat szolgáltatja.  Gazdaságunkban az a döntés született, hogy a munkálatokat  egy NEW HOLLAND CR8.90 kombájnnal lássuk el.

Milyen érvek szóltak a kiválasztott kombájn mellett, hogy látják, mennyiben változhat ezzel a betakarítás menete?

A kombájn kiválasztása nem volt egyszerű feladat, mert versenytársaival nagyon hasonlóak vagy talán meg is egyeznek. A személyes kapcsolatunk mindegyik forgalmazóval kitűnő, így még ez is nehezítette a választást. A döntésben talán az segített legjobban, hogy a meglévő erőgépeink nagy része NEW HOLLAND traktorok, melyeket az AGROTEC Magyarország Kft -től vásároltuk meg és a lecserélésre váró kombájnunk is egy CR9080 NEW HOLLAND kombájn. Ezek a gépek egymással kompatibilisek, rendszeren belül jól kommunikálnak.

 Az új beszerzés elősegíti a gyorsabb, precízebb és biztonságosabb betakarítást. A mai időkben a környékünkön már mindenki „2” nap alatt szeretne végezni a gabona betakarításával. Ez a Kombájn ebben sokat segít. A legfrissebb, legújabb technológiákkal van felvértezve.
uj_betakaritasi_dim_tablazat_885x495-(1).jpg
Melyek  lennének  azok a „finomságok”,  amiket kiemelne ?

Az egyik ilyen például az IntelliSense automatizálási rendszer, mely működésével megkönnyíti azon kombájnosok mindennapi beállítási munkáit, akik első szezonjukat dolgozzák az ilyen gépekkel. Azoknak is tud segíteni, akik igaz régebb óta kombájnosok, de szeretnék még egy fokkal optimalizálni a betakarító gépek beállításait. Ez a rendszer megkönnyíti az egész napos munka fáradalmait.

Természetesen a gépen megtalálható a DGPS full és az Intelli Cruise II rendszer is egy Telematics rendszerrel kiegészítve, így a gép beállításait akár a telefonomról is nyomon követhetem. A rendszerből kinyerhető a hozamtérkép, mely alapja lehet például a differenciált tápanyag- utánpótlásnak is.

 A kombájn fel van szerelve egy DFR dobbal mely a Twin Pitch rotorok ( iker rotorok ) egyenletes és folyamatos anyagáram elosztását, a rotorok „ etetését” segíti.

Ezt a gépet egy FPT Cursor 13, StageV SCR 6 hengeres turbódízel motor hajtja, mely 12.900 cm lökettérfogat mellett  365 KW/496 LE névleges teljesítményen ( 400 KW/544LE max. teljesítményen ) dolgozik. Nem kell aggódni a napi munka alatt az üzemanyag szintről mert az 1300 literes üzemanyag tartály biztos kitart. - Hogy a mai kor környezetvédelmi kihívásainak is megfeleljen a motor, ezért egy 160 literes AdBlue tartállyal is el van látva.

12.500 literes magtartállyal van felszeretve, melyet 126 l/sec teljesítménnyel tud kiüríteni.

A Delux fülke minden igényt kielégítve, csendesebb, kényelmesebb, kezelőbarátabb mint az előző kombájnunk. Az egyszerűbb kezelhetőségről a 2 db IntelliView IV érintőképernyős monitor gondoskodik, míg a kényelemről a hűthető-fűthető ülés, és a légkondicionáló berendezés.

Várjuk az új CR8.90 kombájn megérkezését, mely a napokban gyártásba került és várhatóan májusban érkezik.

A cikk megjelent a 2020. februári Agro Napló szaklapban, illetve a www.agronaplo.hu oldalon.

 

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.