Főoldal BLOG New Holland gépek Új New Holland T8 Genesis traktorok: erőgépek, precíziós gazdálkodásra tervezve

Új New Holland T8 Genesis traktorok: erőgépek, precíziós gazdálkodásra tervezve

07. 08. 2020 , Agrotec Magyarország

A New Holland új erőgépe, a T8 Genesis felnőtt a nevéhez: új világot teremt a precíziós gazdálkodásban. Mindezt forradalmi személyre szabhatóságon át valósítja meg: igény szerint programozható új irányítórendszerével, áttervezett gyári érintőkijelzős monitorjával, valamint forradalmi adatkezelési, flottamenedzsment és telematika eszközeivel.

Utóbbi immár nyílt forráskódú adatbevitellel dolgozik, így a vegyes flottákat is kezelhetünk egy rendszerből. Mindehhez teljesen átalakult kabin design, megnövelt kényelem, kimagasló teljesítmény társul. Így minden adott a szintlépéshez termelékenység és költséghatékonyság terén gazdaságunkban.
 
Tegyük fel magunknak a kérdést gazdálkodóként:
  • A költséghatékonyság és az éghajlati változások miatt úgy gondoljuk, hogy a precíziós gazdálkodásé a jövő?
  • Hisszük, hogy a mezőgazdasági termelés sikeréhez csak szakszerű megoldásokon át vezet út?
  • A gépünkben rejlő műszaki megoldásokat nemcsak használni, hanem felügyelni is szeretnénk?
Mindezt szem előtt tartva erőgépünk technológiai megoldásaiban, illetve a kabin kezelőszerveinek tekintetében sem érhetjük be a sablonmegoldásokkal!
A New Holland új T8 Genesis erőgép szériája ezt az elvárást szem előtt tartva született meg, miközben a műszaki tartalomba, szoftveres megoldásokba a tervezők beépítették a gazdák visszajelzéseit is. Programozható, egyénileg állítható SideWinder™ Ultra kezelőszervekkel, a legújabb, tetszőlegesen felosztható IntelliView™ 12 monitor kijelző felülettel, extra tárolókapacitásokkal, a 360 fokos kilátást segítő kamerarendszerrel és még erősebb LED munkalámpa csomagokkal a munkát a kényelemmel forrasztja össze kezelőjének. Míg a precíziós munkákat a beépített PLM Intelligence funkciók és MyPLM®Connect telematika teszi nyomon követhetővé, pontosan tervezhetővé. Folyamatos összeköttetést, információcserét biztosítva gazdálkodó – gépkezelő – szervizcsapat - márkakereskedő és a szaktanácsadók között.

Teljesítmény, testre szabható kezelhetőség hatékony gazdálkodáshoz

A New Holland T8 Genesis széria az előző géptípus méreteit megörökölve kategóriájában a leghosszabb tengelytávval bír. Ez az Ultra Command modelleken 3450 mm, míg a T8.435 modellen 3550 mm. Ennek köszönhetően ezek az erőgépek egyedülálló stabilitással, vonóerővel bírnak a piacon. Amihez az akár 435 LE leadására képes FPT motor szolgáltatja a teljesítményt. Ennek hála stabil alapokon állnak a precíziós gazdálkodást segítő új kezelőszervek, funkciók, szoftveres megoldások. Utóbbiak terén hatalmas előrelépés ez a New Holland traktorszéria a hatékonyságban.” – meséli a szériáról Molnár István, a New Holland gépek kizárólagos forgalmazójának, az Agrotec Magyarország Kft-nek termékmenedzsere.
Molnár István szerint a személyre szabható munka egyik pillérét a gép bemutatkozó, programozható, állítható kezelőszervei adják, amelyek szívét az új SideWinder™ Ultra kartámasz jelenti. Ezen találhatóak meg ugyanis létfontosságú kezelőszervek, valamint az azokon, azok mellett található programozható irányítógombok.

A New Holland a T8 Genesis traktorok esetében a kényelem és ergonómia jegyében alkotta meg az új SideWinder™ Ultra kartámaszát, ami akár 11 gomb testre szabását teszi lehetővé. Ezek közül egy van a többfunkciós irányítókaron, kettő a CommandGrip joystick-en és a fő billentyűzeten, négy a hátsó billentyűzeten, és egy vagy kettő a motorfordulatszám/sebességváltó billentyűzeten (a választott sebességváltó opciótól függően). Hála ezeknek, a kezelő beállíthatja a gyakran használt funkciókat a saját logikája szerint. Az új, többfunkciós karral a vezető szabályozhatja a sebességet, irányt, beállíthatja a robotkormányzást, de akár az első-hátsó függesztést, hidraulika szelepek vezérlését is beállíthatja a konfigurálható gomb segítségével. A kezelőszervek kiosztása így teljes szabadságot biztosít, minden gyorsan kézre áll.”

Új, kényelmesebb kabinbelső maximális rálátással a munkafolyamatokra

A New Holland T8 Genesis traktorokban a gazdálkodás kényelmét szolgáló újdonságok nem érnek véget az új kartámasszal. Az erőgépet első és hátsó kamerákkal is felszerelték, amelyek kristálytiszta képpel, valamint 170 fokos belátási szöggel könnyítik meg a munkát, így kezelőjének nem kell vakfoltoktól sem tartania. Fontos újdonság még, hogy a T8 Genesis szériához erősebb, mégis gazdaságos LED-es munkalámpacsomagok közül választhatunk. Akár 24 LED lámpát is felerősíthetünk a gépre, amelyek a korábbi modellekhez mérten 30%-kal több fényerőt jelentenek a földeken. Természetesen kezelői oldalról az olyan újdonságok is szót érdemelnek, mint a fülkén belüli extra tárolókapacitások, a mellső és hátsó napellenzők, az opcionális hűtőrekesz, vagy épp a teljesen új, félaktív Comfort Ride™ fülkerugózás. A rendszer opciós kiegészítőként kérhető, előnye, hogy érzékelők hálózatával figyeli a fülke pozícióját, sebességét, gyorsulását, majd hidropneumatikus rendszer segítségével korrigál, biztosítja a leglágyabb haladást a táblákon vagy épp közúton.
 
Gazdag felszereltség minden talajtípusra

A gazdaságunk számára ideális T8 Genesis modell kiválasztását tovább könnyíti, hogy a géptípus gumikerék párosítások széles választékával érhető el. A széria felépítésének köszönhetően még nagyméretű mellső kerekek vagy ikerkerekek felszerelése mellett is lehetővé teszi az 55 fokos bekormányzást, amit kategóriaelsőnek számító fordulékonysággal egészít ki. A gépek kérhetőek SmarTrax gumihevederes változatokban is. A hevederek akár 325%-kal nagyobb felületen érintkeznek a felszínnel, mint egy gumiabroncs, így kiemelkedő vonóerőt és lehető legkisebb talajterhelést biztosítják. A stabilitást a T8 Genesis szériában a futóműveken túl egy, a kormányzást érintő újdonság is növeli. Az új opciós felszereltségként kérhető CustomSteer™ változtatható kormánykerék áttétellel állíthatóvá válik, mennyire legyen közvetlen a kormányzás reakciója. A rendszer képes akár egyetlen mozdulattal végállástól végállásig fordíthatóvá tenni a kerekeket. Mindez a táblavégi fordulóknál jelenthet előnyt.
 
De ami legalább ilyen lényeges mind a kezelő kényelme, mind a T8 Genesis széria tudása szempontjából az az új, szabadon szerkeszthető funkciókkal rendelkező IntelliView™ 12 érintőképernyő. „Általában a gyári monitorok használhatóságát bekorlátozza, hogy a gyártók kisebb tudással, szerényebb felbontással állítják elő azokat. A New Holland úgy döntött, az új T8 Genesis széria esetében gyökeresen szakít ezzel. Megtartva a ritkaságnak számító egyedi képernyőfelosztás lehetőségét, versenyképes hardvert és kimagasló grafikai képességeket adott az új beépített monitornak.” – meséli Dr. Virág István a New Holland gépeket forgalmazó Agrotec Magyarország GPS termék managere.
 
Intelligens megoldások az intelligens mezőgazdasághoz

Végül megérkeztünk a T8 Genesis széria egyik legfontosabb jótulajdonságához: amely gazdag felszereltsége a flottamenedzsmenthez, flottakezeléshez azaz telematikához és a precíziós gazdálkodáshoz nélkülözhetetlen adatátvitelekhez.
Az új T8 Genesis modelleknél fontos elmondani, hogy sokkal gazdagabb gyári alapfelszereltséggel érkeznek, mint elődeik. Tartalmazzák például a robotkormányzás működtetése szempontjából lényeges navigációs egységet, valamint a kijelzőn az ISOBUS alapú feladatvezérlés számos bővített funkciója alapból elérhető. Látszik a törekvés, hogy a gépeket felkészítsék arra a kiterjesztett használatra, amely ma már együtt jár a gazdálkodással.” – vezeti fel a gép intelligens funkcióit Dr. Virág István.Ennek a csomagnak kulcsfontosságú részét adják a gépbe integrált PLM Intelligence™ funkciók és a MyPLM®Connect telematika.”.
 
Dr. Virág István elmondása szerint a PLM Intelligence™ rendszer elemeihez szorosan kapcsolódó szolgáltatások tudását három fő részre lehet felosztani:

1., farmmenedzsment szoftvercsomag
Az egyszerű regisztrációt követően bármilyen New Holland partner számára elérhető modul gyakorlatilag egy webalapú térinformatikai szoftvert takar. Gyártótól függetlenül képes adatokat beolvasni, legyen szó egyenesekről, nyomvonalakról, tábla- vagy épp hozamadatokról. De a segítségével saját magunk is rajzolhatunk táblahatárokat, létrehozhatunk egyeneseket.

2., a flottakövetési és flottakezelési képességek vagy telematika
Az alap vagy professzionális előfizetéssel elérhető modul szintén a gépbe integrálva érkezik. Segítségével térképszerűen láthatjuk, gépeink hol járnak, merre dolgoznak, de ami lényegesebb: folyamatos összeköttetést biztosít a gazdálkodó-márkakereskedő-szervizcsapat között. Amennyiben az adattovábbítást elérhetővé teszi a géptulajdonos, nemcsak ő, de a szervizcsapat is látja, hány munkaóránál jár egy gép, milyen teljesítménymutatókkal (motorfordulat, fogyasztás, stb.) dolgozik a földeken. Tervezhetőbbé válnak az időszakos szervizek, illetve meghibásodás esetén a visszamenőlegesen is elérhető adatokkal gyorsabban deríthető fel, javítható a probléma.

3., adatbiztosítás
A T8 Genesis szériával a New Holland áttért a nyílt forráskódú adattovábbításra. Ez azért előny, mert amíg más gyártók egyedi, zárt kódolás használatát várják el a gazdálkodóktól, addig a New Holland rendszerével immár egy vegyesflotta is egyetlen rendszerről irányíthatóvá válik.
Precíziós gazdálkodásra tervezett erőgéppel vágna bele a munkába, új szintre emelné gazdasága hatékonyságát? Bízza a feladatot a New Holland T8 Genesis traktor-szériára!

Cikkünk megjelent a www.agroinform.hu weboldalon.

Képgaléria


 
 

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.