Főoldal BLOG New Holland gépek Szebb vágás, jobb minőség, kisebb költség terménytől függetlenül – új MacDon adapter New Holland kom

Szebb vágás, jobb minőség, kisebb költség terménytől függetlenül – új MacDon adapter New Holland kombájnokhoz

16. 03. 2023 , Agrotec Magyarország Kft.

A betakarítás minőségére érzékeny fehérje- és olajnövényekkel dolgozó gazdálkodóknak nem kell bemutatni a MacDon nevet.

A kultúrák esetében a kanadai gyártó 2004-ben gyakorlatilag újraírt mindent vágáspontosság és az ehhez társuló plusz nyereség terén speciális talajkövetéssel dolgozó FlexDraper adapterével. A fejlődés azóta sem állt meg a FlexDraper vágóasztal-családban, ahol egy, a New Hollanddal kötött megállapodás értelmében 2023-ral megérkezett az első, kimondottan a gyártó kombájnjaira szabott, terményfüggetlen munkát biztosító flexibilis adapter is.
 
 
Mire képes a New Holland by MacDon? Az eredeti asztalhoz mérten 20%-kal nagyobb teljesítmény, 30% plusz gyorsaság és 70%-os plusz a talajkövetésben. A legnagyobb CR és CX szériás New Holland kombájnok teljesítményéhez ideális vágóasztal. Lőrincz István, a New Holland gépek hivatalos márkakereskedőjének termékmenedzsere segítségével annak jártunk utána, mivel nyújt többet a munkaeszköz az alap vágóasztaloknál.

  


1., Prémium vágásminőség átszerelés nélkül minden kultúrában egyetlen vágóasztallal

 
 

A dráguló üzemanyagárak és egyre kiszámíthatatlanabb időjárás szorításában egy egész év munkája múlik a betakarítás minőségén a gazdaságokban. Azonban dolgozzunk akár csúcstartó New Holland ikerrotoros kombájnnal is, azok csak akkor tudják nyereségre váltani teljesítményüket, ha előttük olyan vágóasztal siklik a földön, ami képes kiszolgálni az étvágyukat. A kanadai Winnipegben gyártott MacDon kombájn adapterek ezen a téren egy nyelvet beszélnek a New Holland betakarítógép-szériák zászlóshajóival. Megalkotásukkor ugyanis az AGROTEC Magyarország Kft. szakértője szerint ugyanaz vezérelte a mérnököket, mint a New Hollandnál: gyorsabban, tisztábban és többet tudjanak aratni a gépekkel a gazdák.
 
 

„A MacDon FD2 vágóasztalok ismertetőjegye, hogy ezek nem fix, hanem egy keretrendszerre illeszkedő aktív központi felfüggesztéssel (Active Float System) ellátott flexibilis adapterek. A vágóasztalok ezzel 9,1 m-15,2 m vágásszélesség között képesek megbirkózni még a dombvidékek emelkedőivel, lejtőivel is, kiszolgálva a kombájnok gyakorlatilag bármelyik teljesítménykategóriáját. A gyártó 2021-ben írt alá stratégiai megállapodást a New Hollanddal, az első közös adapter a 2023-tól megvásárolható New Holland by MacDon lett, ami mindent tud, amit a FlexDraper 2-es szériában is szerettek a gazdálkodók. A vágóasztal hevederes megoldással hordja be a levágott terményt a kombájn ferdefelhordójához, elhagyva azt a tömörítő-forgató hatást, ami a konzolcsigás technológiák sajátja. Ez a hagyományos megoldásokhoz mérten jelentős extra teljesítménnyel ruházza fel ezeket a vágóasztalokat, ráadásul a FlexDraper 1-es széria 106 cm-es asztalmélysége itt is 127 cm-re nőtt, ami a szérián belül is 20%-os teljesítmény pluszt jelent” – emeli ki Lőrincz István.
 
 
A vágóasztal új formájában is a nagysebességű ClearCut vágórendszerrel dolgozik, ami a hosszabb vágóélekkel és a javított késgeometriával 25%-kal növeli az asztal teljes vágófelületét is.
„Ezek kombinációja teremti meg azt a prémium vágáshatást, ami a MacDon asztalok sajátja: szinte zajtalanul képes még vastag, nedves terményszőnyeget is egyenletesen a kombájn gyomrába továbbítani. Gépkezelői füllel ezért tűnik csendesebbnek a MacDon vágóasztallal szerelt kombájn, elmarad ugyanis a munka során a megszokott ütemes morajlás. Az adapter nem csak azokkal a terményekkel kompatibilis, amiket hagyományosan a flexibilis asztalokkal társítanak a termelők – szója, lencsefélék vagy a bíborhere. Kiváltja a fix gabonaadaptereket is, ezekben is ugyanolyan kiváló hatásfokkal dolgozik. A rendszer gabonák esetében mindig ideális irányban, kalásszal befelé továbbítja a levágott terményt a kombájnhoz, így hibátlanul kiszolgálja még a legnagyobb, hozam- és nedvességmérő szenzorokkal, Intellisense cséplésautomatizációval szerelt New Holland kombájnokat is.”
 
 


Hogyan segít maximalizálni a hozamot egy New Holland by MacDon adapter a gazdálkodónak?

 
 
  • Egyetlen vágóasztallal betakarítható minden termény, így a gazdálkodó megspórolhatja egy további átrakókocsi beszerzését.
  • Nem kell időt vesztegetni az átszerelésre és a kombájn beállítására különböző termények között.
  • Egyetlen adapterrel csökken a karbantartási igény is.
  • Talajkövető üzemmódban a gabonatarló néhány centiméteres magasságig levágható, a talajba visszajuttatott extra szecskával javuló talajminőség végül a talajmunkák alatti fogyasztáscsökkenéssel is kifizetődik.
  • A vágóasztallal még a dőlt kalászos betakarítása is minimális veszteséggel végezhető el, köszönhetően a speciális motolla- és a gumihevederes behordórendszereknek.
 


2., Az egyedi műszaki megoldásokkal egy New Holland by Macdon kombájn vágóasztal bármilyen terepen megtérülő befektetés

 
  • Akár 43,2 cm-es kitérésre képesek a lebegő oldalszárnyak

A New Holland by MacDon vágóasztaloknál a jobb és bal oldali vágóasztalrész úgy képes tökéletes talajkövetésre, hogy a speciális motollaujjak állandó távolságra maradnak a kaszához képest. A hevederekre terelt terménnyel a veszteség minimális, miközben a középső behordókerethez csuklós rögzítéssel kapcsolt vágóasztalszárnyak páratlan mozgékonysággal ruházzák fel a vágóasztalt. A flexibilis vágóasztalok 30-40 centiméteres kitérésre is képesek, miközben ugyanolyan pontossággal dolgoznak a szója számára lényeges 2 cm-es magasságon, mint a gabonanövényeknél megszokott 10-15 cm-en. 10 méteres vágóasztalszélesség fölött az asztal 3 részre osztott rendszerrel segíti a még pontosabb talajkövetést nagyteljesítményű betakarítógépünkkel.
 
  • A repcetermesztésben a veszteségeket minimalizáló plusz tudás

A New Holland by MacDon vágóasztalok a repcebetakarításban is többet nyújtanak hagyományos társaiknál. A repcekasza kétoldali hidraulikus meghajtással akár 5 perc alatt felszerelhető, ez a gumihevederes terménytovábbítás és a vágóasztal hátsó fala előtt felső pozícióban felszerelhető keresztcsiga társaságában gyakorlatilag megszünteti a kipergési veszteséget.
 
  • Tűpontos talajkövetés a ContourMax kerekekkel

A vágóadapterek körülményektől független talajkövetéséről a 4 ponton függesztett 6 darab ContourMax kerék gondoskodik. Az inox acélból készült motolla, tányérok és oldalburkolatok mellett itt is odafigyeltek a kiemelkedő anyagminőségre, ennek köszönhetően a talajfelület-kopírozásra tervezett rendszer hosszú üzemórákon át teszi lehetővé a problémamentes munkát akár 45,7 cm-es tarlómagasságig.
 

3., A fenntarthatóságnak jó, New Holland kombájnunknak még jobb


A MacDon adapterek haladással szinkronizált behordási sebességéből termelő, gép és a bolygó egyformán profitálnak. A kifinomultabb behordási technológiával ugyanis a kombájn mindig optimális motorteljesítmény mellett üzemelhet, egyszerre csökkentve ezzel a fogyasztást és növelve a területteljesítményt.
 
 
A 'New Holland by MacDon' FlexDraper FD2 típusú flexibilis adapterek a következő munkaszélességekben érhetőek el:
 
  • 9,1 m / 30’’; egyoldali kaszameghajtású kivitelben 3701 kg
  • 0,6 m / 35’’; egyoldali kaszameghajtású kivitelben 2900 kg, kétoldali meghajtás esetén 3985 kg
  • 2,2 m /40’’; egyoldali kaszameghajtású kivitelben 4050 kg, kétoldali meghajtás esetén 4133 kg
  • 12,5 m / 41’’; kétoldali kaszameghajtással 4328 kg
  • 13,7 m / 45’’; kétoldali kaszameghajtással 4635 kg
  • 15,2 m / 50’’; kétoldali kaszameghajtással 4853 kg

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.