Nagy cséplődobbal és nagy teljesítménnyel arat az új New Holland CH 7.70

01. 08. 2020 , Agrotec Magyarország

Vadonatúj fejlesztésben ötvözték a New Holland tervezőmérnökei a hagyományos dobos cséplőrendszerrel dolgozó kombájnok és a prémium kategóriájú gépek rotoros megoldásának előnyeit. Az AGROTEC Magyarország Kft. kínálatában elérhető New Holland CH7.70 betakarítógép a közepes méretű gazdaságok feladatait látja el, kimagasló áteresztőképességet biztosítva az aratáskor.
 

Az új, Crossover betakarítás technológia lényege, hogy a kombájn kétdobos cséplő- és Twin Rotor™ leválasztórendszerrel, a szegmensben a legnagyobb átmérőjű cséplődobbal dolgozik. A kiváló áteresztőképességének köszönhetően a közepes kategóriájú kombájnokhoz képest 20-25 százalékkal jobban teljesít, a leválasztás során pedig minimális a magsérülés mértéke. A kombájn átszerelése könnyű, a termények közötti átállás ezért rövid ideig tart. Ez kulcsfontosságú az aratási szezon sűrű napjain - mondta a gép szántóföldi bemutatóján Illés Zoltán, az AGROTEC Magyarország Kft. ügyvezetője.
 
A New Holland CH7.70 a nagy CX-től örökölte a csendes működést biztosító kabinját, amiből kiválóan rá lehet látni a vágóasztalra. A teljesen új fejlesztésű gép a középkategória gépeit ruházza fel egy olyan technológiai megoldással, aminek köszönhetően a nagy rotoros kombájnok előnyeit is magában hordozza. A CH7.70 kombájnt az FPT Industrial Cursor 9 típusú 374 lóerős motorja hajtja, a 670 literes üzemanyagtartályával pedig a betakarításkor akár egy teljes nap is eltelhet anélkül, hogy tankolni kéne bele. 
 
Lőrincz István szerint a fejlesztés során a cél a kisebb beruházási összegből megvalósított, alacsony fenntartási költségű, a kategóriához képest mégis nagyobb teljesítmény elérése volt. Az új, hatékonyabb leválasztórendszerrel a nagy CR kombájnsorozat fejlesztését ültették át a CH 7.70-be, így a gép tudása már a felső kategóriás kombájnokét közelíti. Mindezt úgy, hogy a sokoldalúsága megmaradt: több terményben, megnövelt teljesítménnyel biztosít kíméletes betakarítást.
A cséplőrendszer második eleme, az utóverő két fontos funkciót tölt be. Egyrészt az erőteljesebb leválasztás segítésével biztosítja minden egyes szem megfogását, másrészt a terményt a rotorok tetejére szállítja, így hatékonyabb a leválasztás. Az adagolóház előlapja mechanikus úton állítható tökéletes összhangba a vágóasztallal, így optimalizálva a szöget az egyes vágóasztaloknál a nagyobb áteresztőképességet lehetővé tevő zavartalan, réteges terményáramhoz.
 
A Crossover rotorok teljes hosszukban zavartalanul mozgatják a terményt a leválasztási folyamat javítása érdekében. A 8 kivehető dobkosár könnyű, gyors tisztítást és karbantartást tesz lehetővé. Az adott terménynek és a feltételeknek megfelelően két rotorsebesség közül lehet választani. A 100 liter/másodperc ürítési sebességnek köszönhetően a 9300 literes magtartály ürítése 93 másodpercet vesz igénybe. A 6,4 méteres ürítőcsiga kompatibilis a nagy kapacitású pótkocsikkal is. Az alapfelszereltség része a Triple-Clean™ lépcsős tisztítórendszer, ami 15 százalékkal növeli a tisztítási kapacitást. Ez az egyszerű, ám innovatív funkció egy extra lépcsőt beiktatva javítja a tisztítást azáltal, hogy a magtálca közepén egy további légsugár a pelyva és a rövid szalma nagy mennyiségét távolítja el még a főrosták előtt.
 
Az új, Crossover betakarítás technológiával működő kombájn egy nap alatt 30-40 hektárt tud levágni, a tesztek alapján a vágóasztal optimális mérete 7,5 és 9,15 méter között van. Az előbbivel akár 6,5 - 7,5 km/h haladási sebességre is képes aratás közben. A CH gépekre akár 9,15 méter széles Varifeed™ gabona vágóasztal is felszerelhető, illetve a gazdák kérésének megfelelve egy 8,53 méteres változatot is fejlesztettek kifejezetten ezekhez a gépekhez. A Varifeed™ vágóasztaloknál lehetőség van az 575 mm-es kaszasor kitolásra, aminek a beállításai a kabinból végezhetőek. Választható extraként, alsó felszerelési ponttal tervezték újra a 36 fogú új oldalkéseket, amelyek kis tömegük miatt könnyebben csatlakoztathatóak a Varifeed™ vágóasztalhoz, ezzel is javítva a kezelőbarát működtetést.
 
Az új generációs draper vágóasztalok ideálisak a nagy táblák betakarításához és a vágóasztal teljes hosszán garantálnak egyforma áteresztőképességet. A merev és a talajkövető Superflex változatban is kapható exkluzív és szabadalmaztatott gumirugós lebegtető rendszer a talajfelszín hatékony követését biztosítja.
 
Kukoricára felhajtható és merev vágóasztalok állnak rendelkezésre, amelyek egyszerre akár nyolc sor kukoricával is elbírnak. Az ebben a kategóriában legjobb szárvágás, az értékes termény sérülését megakadályozó és a talaj felszínét jobban követő rövidebb vágási pontok, a laza szemeket a veszteség elkerülése érdekében a vágóasztal hátsó részéhez irányító terelőlapok pedig mind az alapfelszereltség részei.

Fotogalerie