Főoldal BLOG New Holland gépek „Egy New Holland traktor kormányánál az ember azt érzi, hogy másnap is lesz ereje dolgozni, de ami f

„Egy New Holland traktor kormányánál az ember azt érzi, hogy másnap is lesz ereje dolgozni, de ami fontosabb: akarja is, hogy dolgozhasson"

10. 06. 2022 , Agrotec Magyarország Kft.

Kitartó aszály, ami miatt szinte úgy kell előcsalogatni a betonkemény földekből az őszi vetéseket, hogy ami zöldell, azt végül az áprilisi fagyok tarolják le.

A tapasztalt gazdák közül szinte senki sem vitatja, hogy mindez elkeserítő helyzetet teremt a magyar mezőgazdaságban. Az már nagyobb talány, hogy erre miként kínál megoldást a hit, a birkózóedzői gondolkodásmód és a New Holland traktorok vegyítése. Pedig az Orosháza vidékén 1200 hektárt megművelő Dominkó Zsolt szerint számukra ez a recept, amivel sikeresen oldják meg az agronómiai műveleteket, akár az új optimumot jelentő 10-14 napos időablakokkal is. Milyen feladatokra milyen erőgépeket vetnek be, miért tartják extrém éghajlaton a kiszámítható termelőmunka kulcsának itthon „a kéket”? Erről kérdeztünk.
 
Dominkó Zsolt malomipari kitérővel érkezett meg a Békés megyei, orosházi mezőgazdaság világába. Saját cégüket, a Try-Béta Kft.-t 21 évvel ezelőtt nagybátyja segítségével kezdte el építeni, immáron öt éve viszont 100%-os tulajdonosként irányítja a munkákat. Az évek során nemcsak az éghajlatváltozással kellett küzdeniük. Eleinte ugyanis a kabai cukorgyárnak dolgoztak, azonban ennek a munkának a cukorkvótákkal – és a gyárral – együtt bealkonyult, de képesek voltak alkalmazkodni, megújulni.
 
„Sokat dolgoztunk, hogy az eredetileg kétszemélyes vállalkozás kinője magát. Ma már, saját és bérelt területeket egybeszámolva, 1200 hektáros területet művelünk meg, 400 hektáron pedig integrációval mezőgazdasági szolgáltatással foglalkozunk. A vetésforgóban ma őszi káposztarepcét találni 250-300 hektáron, őszi búza és árpa 600-650 hektáron terem, ezen a téren vetőmagtermesztéssel is foglalkozunk. Popcornnak és vetőmag-kukoricának 100-150 hektár jut, vetőmagborsó 60-100 hektárt tesz ki, a fennmaradó terület, évente 400-500 hektár pedig, az elővetemények tükrében a napraforgóé és kukoricáé” - meséli Dominkó Zsolt.
Az egyre extrémebb világban a termelőmunka sikeréhez a sport, egész pontosan a birkózás világából is merítettek a gazdaságban. Az agrárszakember ugyanis hosszú évek óta az Orosházi Birkózó Egyesület elnöke is.
 

Nem zárt termesztőközegben dolgozunk, hanem odakint a természetben, így számtalan folyamatra semmilyen ráhatásunk sincs. Az elemeknek kitettség nő, az időjárás egyre drasztikusabban szól bele a termésátlagokba is. Nézzük csak a mostani mezőgazdasági évet. A repcét csak nehezen csalogattuk ki a talajból, a búza, azárpa szintén nagyon nehezen kelt ki, az idei év csapadékmennyisége pedig a hóval együtt is alig 30 mm-nél járt április elején. Sosem volt még ilyen fontos a szakmaiság, a gyorsan, kiváló minőségben végzett alapművelés, hiszen amire ezelőtt akár egy-másfél hónapunk volt, arra ma jó, ha 10-14 napos művelési időablak áll rendelkezésre. Ehhez önfegyelem kell és küzdeni akarás, amihez sokat hozok át a birkózás szellemiségéből. A gépkezelőim jól ismerik ezt a filozófiámat, ezért mondogatom, hogy ne akkor hagyjunk abba valamit, amikor fáj, hanem amikor befejeztük. Komolyan megtervezünk, előkészítünk mindent a gépektől kezdve az inputanyagokig. Régen azt mondták, a vetés a paraszt reménysége. A mai árak mellett komoly előkészületek kellenek ahhoz, hogy ez így is maradjon – no meg hit. Hit, hogy ha mindent jól csinálunk, végül az eső is megérkezik.”
 

Az extrém időjárás kivédéséhez túlgépesítés kell a növénytermesztésben, de nem mindegy, hogyan csináljuk!

Bár minden évjárat más, Dominkó Zsoltéknak van egy alapelve, ami változatlan formában segített legyűrni a nehézségeket az évek során: a termelésszervezés alapelveihez kell a mezőgazdasági gépparkot felépíteni. Náluk ehhez három szempontot vesznek figyelembe, ezeket követve náluk eddig mindig a New Holland és a magyar márkakereskedői csapat végzett a dobogó legfelső fokán.
 

1., A stabil szervizháttér és a műszaki stabilitás elengedhetetlen

Mivel csak az a gép nem romlik el, amelyikkel nem dolgoznak, ezért Dominkó Zsolt szerint egy realista gazdának kulcskérdés, hogy olyan márkával dolgozzon, amivel ez a lehető legkevesebbszer esik meg. Illetve, ha jön az elkerülhetetlen, akkor olyan szervizháttér, alkatrészbeszerzési tempó várjon a telephelyen, amivel minimalizálható a leállás. Ahogy a gazda fogalmaz: „bajban ismerszik meg igazán a gépforgalmazó – és számunkra Orosházán az AGROTEC jelesre vizsgázott.”
„A térségünkben leginkább csernozjom talajokon, középkötött földeken végzünk termelőmunkát, így nem motorikusan vagy vonóerő terén kell túlbiztosítani a gépparkot. Sokkal fontosabb a megbízhatóság. A New Holland traktorokkal általánosan jók a tapasztalataink, ha elvégezzük az előírt karbantartásokat, általában nincs nagyobb probléma. Amennyiben kampánymunkák idején mégis beüt a baj, az AGROTEC orosházi központjára mindig számíthatunk. A telephely csak 3 km-re van, a szervizeseik értik a dolgukat, a központot pedig olyan vezető viszi, akire emberileg, szakmailag egyaránt számítani lehet. Az első traktorunk a márkától egy TL90-es kistraktor volt, amibe a 2001-es érkezést követően 15-16 ezer üzemórát tettünk bele, szinte megállás nélkül dolgozott, amíg el nem adtuk. De ott van az új T7.170-es New Holland traktorunk is, ami pótkocsizik, sorvezetővel dolgozik szemenkénti vetőgéppel. Most már 4000 üzemóránál jár, de karbantartásilag szinte észre se vesszük a telephelyen. Ez nekünk elég, hogy ne gondolkozzunk a váltáson.”
 

2., Olyan kabinkényelem kell, amivel hosszú távon tud és akar is a gépkezelő dolgozni

A gazdaság vezetője szerint, sosem szabad elfelejteni: a jó gépkezelő nemcsak érték, ember is. Rendkívül sok múlik így a fülkebelsőn, ahol pontról pontra sorolja, miért is szeretik a New Hollandokat.
„Számít az ergonómia és a helykiosztás, az automata klíma teljesítménye, az ülés minősége, a vezérlés kiosztása és átláthatósága, hogy ne csak dísznek legyen ott az automata kormányzás, a szakaszolás vagy sorvégi forduló automatika, de azt elérje, használni is tudja a gépkezelő. Egy New Holland traktor kormányánál az ember azt érzi, hogy másnap is lesz ereje dolgozni, de ami fontosabb: akarja is, hogy dolgozhasson.”
Ilyen szempontból szeretik az orosházi gazdaságban a New Holland traktorok fokozatmentes AutoCommand váltóit is, amivel a gazdaság talajelőkészítési munkáin dolgozó T7.250 Blue Power AutoCommand traktoruk is büszkélkedhet.
„A gazdaságunknak ez az egyik vezérgépe, ami a talajelőkészítési feladatokat látja el, lazít, tárcsáz kompaktoroz, növényvédelemi feladatokat végez. Fokozatmentes váltóval mindez gyors, praktikus kényelmes. A cég telephelye körül a munka ugyanis sok vonulást igényel 20 km-es körben, plusz a táblákon is akadnak eltérő talajkötöttségű foltok. Egyetlen gépkezelő sem tudja ezt olyan hatékonysággal megoldani, mint a fokozatmentes váltó. Mindig az optimumon dolgozik a motor, kevesebb a terhelés, nő az élettartam, ráadásul közben a gépkezelők is frissebbek maradnak.”
A gazdaság új T6.180-as erőgépének kiválasztásakor kényelem és kihasználhatóság egyformán közrejátszott. „Az új 6 hengeres erőgépünket a T7-es széria tágas, kényelmes fülkéjével szerelik, plusz beépítettek mindent, ami a precíziós növényvédelemhez lényeges.”
 

A New Holland T6 traktorok népszerűségét a következő előnyök betonozták be továbbá itthon:

  • A széria a 125-180 LE kategóriában minden elvárást képes lefedni a szállítási feladatoktól kezdve a szántási vagy talajelőkészítési feladatokig bezárólag. A munkákhoz 150 literes hidraulikaszivattyújuk akár 7864 kg emelési erőt képes biztosítani. A gépeket kérhetjük gyári mellső függesztésű TLT-vel, alkalmasak a New Holland homlokrakodó gémmel végzett munkára, miközben a kompakt méretek dacára nagytraktoros kényelmet kínálnak. Opciós rugózott kabin, rugózott mellső híd, légrugós vezetőülés – csak néhány lehetőség a listáról.
 

3., Kedvező ár-érték arányon legyen elérhető akár a precíziós gazdálkodás csúcsa is

A gazdaság legfontosabb gépét egy New Holland T7.260 jelenti, amely 2,5 cm-es pontosságú RTK GPS korrekcióval pontos és megbízható vezérgépe a flottának.
„A New Holland traktorok egyik legjobb tulajdonságát szerintem a kiváló ár-érték arányuk jelenti, amibe beletartozik a precíziós gazdálkodás teljes eszköztára is a márkán keresztül. Ezzel a New Holland traktorral vetőgéppel, 6 méteres tárcsával, rövid tárcsával, ekével és simítóval dolgozunk, a tavaszi és őszi vetéseknél 300 hektár repce és 600 hektár gabona vár rá szezononként. A vonóereje, kihasználhatósága is jó, de a vele és a társaival végzett precíziós mezőgazdasági munka előnyei is érezhetőek. Nincs átfedés, dupla dózis, pontosan, takarékosabban haladnak a feladatok.”
  • A T7 széria 170 és 315 LE között lenyűgöző motor- és hidraulikateljesítményt kombinál kedvező fogyasztás mellett, a hosszú szervizintervallummal pedig az üzemben tartás is költséghatékony. Hála az akár 10 tonnás pótsúlyozott tömegnek, az opcionálisan akár 170 liter/perc teljesítményű hidraulikaszivattyúnak és a dőléskompenzációra is képes gyári robotkormányzási rendszernek, a gép tudását maximálisan ki tudjuk aknázni a termelőmunka során.
A New Holland TM 165-ösök mellett a kiszolgálási feladatokat a gazdaság egy 2011-es, 3100 kg maximális emelési kapacitású és 6,8 méteres maximális emelési magasságra képes LM435 A New Holland teleszkópos rakodóra bízza. A rakodóban 4500 üzemóra van, de Dominkó Zsolt hangsúlyozza: „1-2 hidraulikacső-szakadáson vagy -kidörzsölődésen kívül még semmilyen probléma nem merült fel a használata során. Reggeltől estig mindent ezzel mozgatunk, nem tudjuk a napot elképzelni a tudása nélkül.
 
Megbízható mezőgazdasági gépmárkát keres a nyereséges gazdálkodáshoz? Válassza a New Holland traktorokat, kombájnokat a magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft.-től!
 
Cikkünk megjelent az Agro Napló című lapban.

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.