Főoldal BLOG New Holland gépek „Tradíciókhoz felérő minőség, de a jövőben is versenyképes gyorsasággal” – két évtized New Hollandok

„Tradíciókhoz felérő minőség, de a jövőben is versenyképes gyorsasággal” – két évtized New Hollandokkal a Thummerer Pincészetnél

26. 08. 2021 , AGROTEC Magyarország Kft.

A szőlészetekben is az időben végzett munka a legolcsóbb, ráadásul Thummerer Tamás szerint, ha egészséges szőlőszemeket szeretnénk csúcsborokhoz, egyben az egyetlen járható út is.

Amikor egyre kevesebb a munkáskéz, a hőhullámokkal váltakozó heves esők pedig a növényvédelmi munkákat napi szinten kihívássá teszik, a tradicionális pincészeteknél sem kérdés: a mezőgazdasági gépek előnyt élveznek a kézimunkával szemben. A szakember emlékeztet: sok múlik a márkán! Ha műszaki gond vagy alkatrészellátási probléma miatt csúszik a permetezés, csonkázás, soraljművelés, gyakorlatilag nem ültetvényes traktorra ruháztunk be, hanem drága nyűgöt vettünk a nyakunkba!
Az Egri Borvidék ikonikus családi pincészeténél ezért is szavaznak ma már lassan 20 éve bizalmat a New Holland traktoroknak és a Braud szőlőkombájn modelleknek. Ezek ugyanis sosem hagyják cserben a gazdát. Illetve van még egy személyes indok is, ami miatt szőlész és gépkezelő egyaránt „A Kéket” tartja ideálisnak ezen a területen. A flottáról, gyakorlati tapasztalatokról kérdezve a Thummerer pincészet szőlészeti üzletágvezetőjét, ennek is utánajártunk.
 

New Holland T4 ültetvényes traktorok: vérükben van a fordulékonyság a szőlészeti munkákhoz!

A többek között 2011-es Év Pincészete díjat és 1995-ös Év Bortermelője díjat kiérdemlő Thummerer borokhoz, pezsgőkhöz és pálinkákhoz szükséges gyümölcsöt 120 hektár saját telepítésű szőlőterület biztosítja. Ehhez Eger és Noszvaj vonzáskörzetének kiváló fekvésű dűlőin széles szőlőfajta választék folyamatos telepítéséről és műveléséről kell gondoskodnia a családi gazdaság 3 generációjának. Az alapelv egyszerű, de szigorúan betartott: a Thummerer pincészet nem vesz és nem ad el szőlőt, minden tétel lelkét a saját termés adja meg. A munka valamennyi mozzanata így teljes kontroll alatt halad, hogy végül makulátlan bogyókat szüreteljenek markáns, fűszeres nagy vörösboraikhoz, rozéihoz és fehérjeikhez.
Ez a maximalizmus az ültetvényes traktorok, munkagépek és szőlőkombájnok terén is magasra teszi a lécet. Thummerer Tamás, a családi pincészet szőlészeti üzletágvezetője szerint van egy márka, ami több mint 20 éve bizonyítja, elbír a feladattal. Ez a New Holland.
„A mezőgazdaságban szinte nincs olyan ágazat, ahol versenyképesek lehetünk gépesítés nélkül. Ez alól a szőlészet sem kivétel. Így már több mint 20 éve, hogy megvettük az első New Holland T4 ültetvényes traktorunkat. Ez két olyan erősséggel rendelkezett, ami miatt felfigyeltünk rá:
 
  1. Mind a teljesítményben, mind az önsúlyban kimagaslik a mezőnyből, ami az itt található kötött, agyagos talajok műveléséhez, különösen szőlőknél nélkülözhetetlen. Egy ültetvényes New Holland mezőgazdasági géppel sosem kell aggódni, hogy elrántja az erőgépet a munkagép, ha egy lejtő végén kell kifordulnunk a sorból. Plusz a nagyobb önsúly mélyebb talajmunkát tesz lehetővé, hiszen nagyobb a tapadás.
  2. Már akkor is elérhető volt ezekben a New Holland traktorokban a SuperSteer kormányzási rendszer, ami nemcsak rendkívül fordulékonnyá teszi az erőgépet, hanem a kormányzással együtt irányíthatóvá teszi az orra szerelt munkagépeket, például a szőlőcsonkázót is. Ez ügyesebbé teszi a New Holland traktorokat, a jó manőverezhetőség miatt pedig gyorsabb a munkavégzés, javul a területteljesítmény is. Ugyanakkor a SuperSteer első híd kb. 25 cm-el nagyobb tengelytávolságot is jelent egy normál bekormányzású első hidas traktorhoz viszonyítva, ez a tulajdonság jobb stabilitást ezáltal pedig nagyobb vonóerőt eredményez.
Nem csoda, hogy az első erőgépet továbbiak követték az évek során.” – vág bele a géppark ismertetésébe a vezető szőlész.
Jelenleg az Egri Borvidéken 6 darab New Holland erőgép dolgozik a családi pincészet területein a 80 és 100 LE közötti modellekből álló T4 szériából. Ezek között T4.95 és T4.100F traktorokat (4 db) és T4.100LP traktorokat egyaránt találunk.
A SuperSteer változatok mellett alapfelszereltséggel is találunk a Thummerer Pincészet flottájában 2 darabot, de a szőlészeti ágazatvezető szerint ennek is megvan a maga praktikus oka.
„A SuperSteer gépeknél a mozgékony első tengely terhelhetősége korlátozottabb, így szükségünk volt olyan egyszerűbb, robosztusabb felépítésű típusokra is, amelyek orrára gond nélkül kapcsolhatjuk akár a zúzógépet is. Se sebességre se hatékonyságra nem lehet panaszunk. Van olyan soraljművelő gépünk, amivel akár 8-10 km/órás sebességgel is képesek vagyunk a munkavégzésre úgy, hogy a sor mindkét oldalát eldolgozza. Ez 2 hektár/óra teljesítményt jelent, de egy átlagos kitérőkéses soraljművelővel is gyakorlatilag mindenhol tartható a 2,5 - 3 km/óra haladási sebesség.” – meséli Thummerer Tamás.
 
 

Egy korszerű szőlészet jó mezőgazdasági gépekkel a betegségek előtt jár

A Thummerer Pincészet szőlészeti üzletágvezetője szerint a hozzájuk hasonló mikroteraszos régiókban az erőgépeknek a növényvédelemben is főszerep jut. Gépi permetezésre ugyanis csak ezek alkalmasak, az extrém időjárás miatt pedig ma már számít, ezt milyen gyorsan lehet elvégezni.

„Az időben végzett munka a legolcsóbb. Ehhez a növényvédelemben lényeges, hogy ha kell, gyorsan tudjuk elvégezni a feladatokat. Amennyiben az időjárás miatt elengedhetetlen, a New Hollandokkal egyetlen 12 órás műszakban a teljes művelésbe vont 120 hektáros területünket le tudjuk permetezni. Ez olyan napokon, amikor özönvízszerű esőzést meleg, majd újabb esőzés követ, kiemelt fontosságú. Törekszünk arra, hogy amennyire lehetséges vegyszermentesen termeljünk egészséges szőlőszemeket. Ennek megfelelően például a gyomirtó szereket fokozatosan váltjuk fel mechanikus gyomszabályozással, szintén a T4-es traktorainkkal.”
 
 

Az új ültetvények telepítéséért is a New Hollandok dolgoznak

A pincészet legújabb gépbeszerzései között egy automata váltóval szerelt New Holland T5 110AC traktort találunk.
„Évente nagyjából 5 hektárnyi tőkét újítunk meg, azonban először pihentetjük ezeket a földeket, csak utána válhatnak újra szőlőterületekké. Ehhez szerencsére van elegendő földterületünk tartalékban. A pihentetési, zöldtrágyázási periódusra szükségünk volt egy komolyabb erőgépre a földeken végzett munkákhoz, így egy fokozatmentes New Hollandra esett ezen a téren is a választásunk. Szerencsére a márkakereskedő Agrotec Magyarország képviselőivel is jó a kapcsolat, a szerviz és alkatrészellátás is kiváló. Biztosak lehetünk, hogy ezekkel a gépekkel megbízható, gazdaságos munkát végezhetünk a jövőben is.”
 
 

A kézi szüret kíméletessége a modern mezőgazdaság sebességével: a New Holland Braud szőlőkombájn

A Thummerer Pincészet szőlészeti vezetője szerint a bor minőségét nem befolyásolja, hogy ahhoz a szőlőt kézzel művelték-szedték vagy épp géppel. Amennyiben megfelelő kezelést kapott, egészségesek a szemek, a minőség egyaránt kiváló lesz. Sebességben viszont a szőlőkombájn egy teljesen más dimenziót képvisel. Ez fontossá válik a későbbiekben.

„15 éve szüretelünk New Holland Braud szőlőkombájnokkal, ami több tekintetben is jobb végeredménnyel jár, mint a kézimunka. A szőlősorainkat 2 méter 40-es sortávolsággal ültettük, így ezekben 6 km/órás sebességgel haladva a Braud 9080L szőlőkombájn 1 óra alatt kényelmesen leszed egy hektár szőlőt. Ez 2 óra alatt éri utol egy 100 fős csapat egész napos munkáját. Az pedig, hogy a szőlő így 30 perc alatt a feldolgozóba kerülhet a tőkéktől, fontos különbség! Kevesebbet állnak a szemek a rekkenő hőségben, így kevésbé oxidálódnak. Ez a reduktív boroknál vitathatatlan előny, de a csúcsborainknak is fontos plusz a minőség terén. A rázórendszer a tőkéket sem károsítja, a rázás teljes mértékben kontrollálható, így gyors haladás mellett is tisztán, kis szemveszteséggel dolgozhat a szőlőkombájn. Tradíciókhoz felérő minőség, de a jövőben is versenyképes gyorsasággal. Nekünk ezt adják meg a New Holland gépek.” - fogalmaz a szakember.
 
 

A gépkezelőnek a kabin kényelme a legfontosabb, a szőlészetnek a gépkezelőé – a New Hollanddal mindkettő teljesül

És mi volna a személyes ok, ami miatt a gépkezelők épp úgy szeretik a gépet, mint a szőlészek? Az ültetvényes traktorok kategóriáján belül szinte a márka az egyetlen a piacon, aminek a fülkéjében egy 180 centiméteres gépkezelőnek sem gyötrelem a munka!

„Ebben a gépkategóriában ritkán gondolnak a termetesebb gépkezelőkre. Pedig nekik a kabin kényelme a legfontosabb, a szőlészeteknek pedig a gépkezelőé. A jó munkaerő ugyanis felbecsülhetetlen. A New Hollanddal ezen a téren sincs gond.” – zárja a gondolatokat a Thummerer Pincészet szőlészeti üzletágvezetője.
 
 

A New Holland a kertészeti és szőlészeti munka igényeit érti, az értékesítő a gazdáét!

Az Egri és Mátrai Borvidékek szőlősgazdái számára lényeges plusz érv a New Holland gépek mellett: Varga Zsolt személyében olyan értékesítővel dolgozhatnak együtt, aki a gépeket nem prospektusból, hanem gyakorló borászként ismeri.

„A kapcsolatom hosszú évekre nyúlik vissza a Thummerer Pincészettel New Holland értékesítőként, akiknek folyamatosan segítek a flotta fejlesztésében. Jómagam 30 hektár feletti szőlősgazdaságot tartok fenn, szintén New Holland gépekkel, így olyan gépeket tudok ajánlani, amiket közelről ismerek a gyakorlatból is. Ez így jó csapatmunka. A New Holland a mezőgazdaság igényeit ismeri, én pedig a gazdálkodó partnerekét. A márkának az Agrotec Magyarországgal biztos szervizháttere, megbízható alkatrészellátása van, így nemcsak gépeket biztosítunk, hanem nyugalmat is a gazdának. Velünk a gépe ugyanis mindig bevetésre kész állapotban lehet. Hatalmas azok tábora akik „A kéket” választották itthon a mezőgazdaságban, azt szoktam mondani, hogy ennyi ember nem tévedhet. Keressenek bizalommal!”

Cikkünk megjelent a Magyar Mezőgazdaság c. hetilap Borászati Füzetek kiadványában és Agrár Horizont kiadványunkban.

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.