Főoldal BLOG New Holland gépek Több termés kevesebb ráfordítással, egy New Holland T8 traktor egyszerre képes minderre!

Több termés kevesebb ráfordítással, egy New Holland T8 traktor egyszerre képes minderre!

20. 04. 2023 , Agrotec Magyarország Kft.

A drámai 2022-es év után a gazdálkodók élesen két táborra szakadtak: vannak, akik drasztikus spórolásba kezdtek, míg mások a foguk összeszorításával is, de fejlesztenek.

Az utóbbi tábort erősíti a Bakonycsernye térségében gazdálkodó Szkok Tibor is, aki szerint a növénytermesztésre is igaz: „amiből kispórolunk valamit, az sosem lesz több.” Mégis 140 hektáron gyakorlatilag szárzúzott kukorica-, és hasonlóan aszálykáros napraforgótermésre támogatási források nélkül ráemelni egy New Holland zászlóshajónak számító T8 Genesis traktorral elsőre kockázatosnak tűnhet. Szkok Tibor azonban hangsúlyozza, a tapasztalatai szerint ez befektetés megtérül.
Annak jártunk utána, miért látja így a Fejér megyei gazda, illetve milyen pluszt jelent a gazdálkodásban, ha valaki a New Holland precíziós gazdálkodási szoftvereivel dolgozik?
 

30-40%-kal alacsonyabb fogyasztás, a termés pedig még sosem járt tisztítóban – az egész márkát eladja a New Holland kombájnok megbízhatósága

 
A móri járásban található Mester Agrár Kft.-nél is ismerik a mondást, először vetni kell, hogy később arathassunk. Azonban ha arra vagyunk kíváncsiak, miért választják most már évtizedek óta a New Holland gépeket a gazdálkodáshoz, Szkok Tibor szerint mégis meg kell fordítanunk a sorrendet. A márkát ugyanis első sárga, New Holland CSX7080-as kombájnja adta el a gazdának, most már több mint 10 éve.
„Mi a legfontosabb a gazdának egy kombájnnal? Legyen tiszta a termés, kevés a törtszem és közben fogyasszon a gépünk a lehető legkevesebbet. Amikor azt mondom, hogy ezeket vizsgálva a New Holland kombájnok toronymagasan jobbak a konkurenciánál, az nem túlzás. Én sem vagyok ugyanis kivétel, megkérdezem a helyi gazdatársakat, hogy az úgymond más színű aratógépek hogyan vizsgáznak a munka során. Eddig kivétel nélkül 30-40%-kal több fogyasztást hallottam más márkáktól. Ez a New Holland CSX7080-as ugyanis nem egy mai darab, de szecskázóval gond nélkül learat egy hektárt 13-14 liter gázolajjal. Ahol lehetséges, ott ugyanis a növényi szármaradványokat visszajuttatjuk a talajba. Más gépek fogyasztása az elmondottak szerint rendre 23-24 liter körüli alakul” – vallja a New Hollandok előnyeiről a bakonycsernyei gazda.
Szkok Tibor hozzáteszi, hogy ehhez olyan terménytisztaság társul a New Holland kombájnnal, hogy még egyszer sem kellett tisztítóba vinni az árut átadás előtt az évek során.
Mindegy, hogy a vetésforgónkban található őszi búzára, a kukoricára vagy épp a napraforgóra gondolok, eddig még mindig úgy jött le 500 hektárról a géppel a termény, hogy annak minden tulajdonsága határértéken belül volt mintavételezéskor. Törtszemarány elhanyagolható, a kezelés pedig közben pofonegyszerű. Leellenőrizzük a beállításokat, majd arathatunk. Vannak évek, amikor ebbe az 500 hektáros saját terület mellett 100 hektáron bérmunka is belefér, persze ehhez olyan év kell, amikor van mit aratni.”
 

New Holland CX 6.90-es modelleket?
Mi teszi kiemelkedővé a New Holland CSX7080 kombájnok új generációját jelentő

 
  • Ezeket a New Holland kombájnokat 606 mm-es átmérőjű cséplődobbal szerelik, amelyeknél mindent a kényelmes és gyors munkavégzéshez igazítottak: a dobfordulat és a kosárhézag a fülkéből állítható, a különböző termények között minimális átállási idővel dolgoznak ezek a betakarítógépek.
 
  • Az új kombájnokat az alapfelszereltség részeként egy háromlépcsős Triple-Clean tisztítórendszerrel szerelik: az új légcsatornával már az előkészítő asztalon távozik a pelyva és törek nagyrésze, 15%-kal megnövelve a teljesítményt a korábbi modellekhez képest.
     
  • A gépeket innovatív rostaszintező rendszerrel szerelik, amely képes megbirkózni a Bakonyvidék meredek lejtőivel is: a Smart Sieve rendszer mindkét irányban képes akár 25%-os lejtők kompenzálására, míg sík terepen a rendszer automatikusan kikapcsol a maximális teljesítmény érdekében.
A New Holland CX kombájnokban négy terményhez találunk előkészített beállításokat: búza, kukorica, repce, rizs, így jelentősen csökkentik a kezelők leterheltségét a munkanapok során.
 

Több termés kevesebb ráfordítással: a New Holland T8 Genesis traktorokat nyereséges munkához tervezték

  
Zömében 12-17 aranykorona értékű, sok helyen erősen erodálódott talajok 12%-os lejtőkkel tarkítva. Legyen szó kukoricáról, gabonákról, napraforgóról, az adottságok bőven tartogatnak kihívásokat talajmunkák és tápanyagpótlás terén erőgépnek és szakembernek is Bakonycsernyén. Szkok Tibor szerint ezért se kérdés számára, hogy amint lehet, gazdaságukkal át kell térniük a precíziós gazdálkodásra. Saját számítása szerint ugyanis növényvédelemben közel 10% anyagmennyiséget, inputanyagoknál pedig még ennél is többet spórolhat egy teljes precíziós rendszerrel. Azonban ehhez jól kell gépet választani, ugyanis a gazda szavaival élve „az is lényeges, hogy elbírjon a traktor a Bakonyvidék meredek lejtőivel anélkül, hogy az egekbe szökne a fogyasztás”. Meglátása szerint ennek a két erősségnek az ötvözete együtt az, amit új T8.410 UltraCommand traktorjuk képvisel.
„2022 novemberében érkezett meg az új T8-as New Holland traktorunk, aminek a tudására talajmunkáknál, talajlazításnál, direkt vetésnél számítunk. Az év végén még csak bejárattuk, de kiválóan dolgozik, tetszett nekem és a gépkezelőnek is, amit láttunk. A 6 hengeres, 8700 cm3-es Stage V motorral és az 50-es Ultra Command Full Powershift váltóval pontosan azt adja ez a gép, amit kerestünk. Gond nélkül elbír akár egy 6 soros direktvetőgéppel és a 7 késes lazítóinkkal, amikkel rendelkezünk. A 3450 mm-es tengelytávval kiváló a gép vonóereje, a Full Powershift váltó pedig a mechanikus megoldások megbízhatóságát kombinálja a könnyű kezelhetőséggel. A kartámaszon 11 programozható gomb található, a vezérlőkarral sebesség, haladási irány, robotkormányzás első-hátsó függesztés mind szabályozható. Az 5 pár kihelyezett hátsó elektrohidraulikus hidraulikacsatlakozás és az érintőkijelzős vezérlőszervek társaságában persze ehhez hozzátartozik, hogy rengeteget kell tanulnunk, mire mindezt ki tudjuk használni. De végül ez sokkal hatékonyabbá és egyszerűbbé teszi majd a munkánkat.”
 
Resized_20230303_110440_130527957874329-2-(1).jpg


Hogyan biztosít milliós lépéselőnyt a gazdának a New Holland precíziós gazdálkodásra tervezett szoftvercsomagja?

 
A New Holland T8 Genesis traktorok előnyei nem merülnek ki műszaki téren. A gépekhez ingyenesen jár a New Holland komplett precíziós gazdálkodáshoz tervezett programcsomagja is, aminek a tudásáért máshol súlyos százezreket, milliókat kérnek el a termelőktől.
 
 

A PLM Intelligence rendszer ugyanis egyetlen ingyenes regisztrációt követően:

 
  1. Komplett farmmenedzsmentrendszert kínál, ahol megszerkeszthetjük a tábláinkat, nyomvonalakat, határvonalakat jelölhetünk ki térképes alapon. A program képes hozamadatok alapján zónákra bontani tábláinkat, amelyekhez ezek után differenciált kijuttatási terveket, tőszámterveket rendelhetünk hozzá.
  2. A rendszerben regisztrált erőgépeknél hozzáférést biztosíthatunk a gépadatokhoz a New Holland márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. szervizcsapatának, akik egy szenzor riasztása vagy kiugró értékek estén azelőtt tudnak reagálni, mielőtt egy meghibásodás bekövetkezne.
  3. Erőgépeink, kombájnjaink munkáját is felügyelhetjük egy térképes felületen, így valós időben láthatjuk, mezőgépeink hol járnak, miként boldogulnak az adott napra kitűzött feladatokkal.
 

Jó géphez biztos háttér is kell az AGROTEC Magyarország Kft-től!

 
A megtérülő gépvásárláshoz az is elengedhetetlen, hogy a szezonális munkákat ne törje meg egy napokig javíthatatlan meghibásodás. Szkok Tibor szerint a New Holland gépeket ezért érdemes a hivatalos márkakereskedőtől megvásárolni.
Az AGROTEC Magyarország komáromi szervizcsapatával és helyben Janó Szabolcs területi értékesítővel kiváló a kapcsolatunk hosszú évek óta. Bármikor szükségünk volt egy alkatrészre a kombájnunkhoz vagy kérdeztünk volna valamiről, elérhetőek voltak. Vásárlások előtt őszintén át tudjuk velük beszélni a lehetőségeket, tapasztalatokat, jó érzés, hogy közös ügynek tekintik a sikeres munkát a gépekkel. Nyugodt szívvel ajánlom őket a gazdatársaknak.”

Cikkünk megjelent a gépmax.hu oldalán.
 

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.