Főoldal BLOG New Holland gépek „Több ezer bála, minimális karbantartással, félkézzel, gazdaságosan” – Zalában elválaszthatatlan a N

„Több ezer bála, minimális karbantartással, félkézzel, gazdaságosan” – Zalában elválaszthatatlan a New Holland az állattartástól

08. 11. 2022 , Agrotec Magyarország Kft.

Hatalmas a nyomás az állattartó telepeken a mostani gazdasági környezetben.

Reménykedés helyett csak ott lehet kézzel fogható cél a nyereség fenntartása, ahol olyan erőgép húzza a bálázógépet, ami maximális termelékenységet biztosít minimális ráfordítási igény mellett. Az ökölszabály ilyenkor a „minél egyszerűbb, annál megbízhatóbb” elve, de vajon tényleg muszáj fapados mezőgépet választani a műszaki stabilitáshoz a takarmánykészítésben? A Zala megyében húsmarhatartásból és növénytermesztésből élő Kotnyek család szerint akik New Holland gépekkel dolgoznak, azoknak biztosan nem! Két Roll-Belt New Holland bálázógépükkel több ezer bálát készítettek bármilyen hiba nélkül. A működtetés feladatait pedig gyakorlatilag egyetlen joystick felügyeletén túl 100%-ban leveszi a vállukról új fokozatmentes váltóval szerelt New Holland T6 traktoruk.
Az állattartásban bizonyított költséghatékony zöldgépsorokról, valamint az azokat most már gyárilag precíziós gazdálkodáshoz felkészített New Holland traktoraikról kérdeztük a család tagjait.
 


„Beleülsz a traktorba, ráakasztod a bálázógépet és meg sem állsz 1500 báláig néhány karbantartással” - T6 AutoCommand New Holland traktor plusz Roll-Belt 150 körbálázó

 
Kotnyek István Molnári térségében építi családi gazdaságát a 2000-res évek óta. A tevékenység ma már két lábon áll, 140 hektár a növénytermesztésé fiaival Mártonnal és Mátyással közösen dolgozva. Agyagos, erősen kötött földeken, valamint a Mura partjának fekete talajain terem meg búza, kukorica, szója és az állattartáshoz takarmányt nyújtó lucerna. A másik lábat a húsmarhatartás adja, ami jelenleg 70-100 állatos állományt jelent a piacon az egyik legkeresettebbnek számító Limousin fajtából. A gazdálkodó szerint ugyan vidéken felnőve gyermekkorától kezdve ismerte és szerette a mezőgazdaságot, de mint fogalmazott, abban a rendszerben a TSZ-ek mellett vállalkozásról, saját gazdaságról még csak nem is álmodtak. Végül, hosszú évek külföldön végzett munkájával megszerzett tőkével, 2005-2006 környékén vásárolt földterülettel mégis valóság lett mindez.
A mesterség ugyan nem, de ahhoz a gépek jócskán átalakultak a mezőgazdaságban az évek során, így a gépesítést a fiatalabb generációból fia, Mátyás viszi a családban. A fiatal mezőgazdász bevallása szerint a mezőgépválasztás titka, hogy válasszunk olyan márkát, amiben kellő erő van a talajtípussal és a domborzati viszonyokkal elbánni, az erőgép után pedig olyan munkagépet kapcsoljunk, amivel az kényelmesen dolgozik. Ezzel időben, ráfordításban is az optimumon lehetünk.
A New Holland traktorokkal, bálázóval Kotnyek Mátyás szerint mindez adott, ráadásul „a kékkel” egy jobb váltó vagy egy extrákkal szerelt kabin is kisebb árcédulával érhető el, mint a konkurenciánál.
„Az országban a New Holland az egyik legkeresettebb márka, a környékünkön is dolgoznak vele ismerős nagygazdaságokban, így elkezdtünk utánakérdezni. A gazdatársaktól egyértelműen az jött vissza, hogy szervizhálózattal, alkatrészellátással, megbízhatósággal a hivatalos magyar márkakereskedőtől, az AGROTEC Magyarország Kft.-től vásárolva semmi gond.”
 Az állattartó telepek korszerűsítéséhez épp úgy volt elérhető forrás, mint a precíziós gazdálkodáshoz, így a gazdaság élt a lehetőséggel, hogy gyakorlatilag használtgép-árban szerezzék be az új gépeiket.
„Most, hogy mind az új New Holland T5 és T6, mind a Roll-Belt 150-esünk dolgozik, látszik, hogy jó döntést hoztunk.”
A New Holland gépekkel végzett munka előnyeinek megértéséhez Kotnyek Mátyás szerint a legegyszerűbb megnézni azt a versenyelőnyt, amit náluk az új T6.180 AutoCommand traktoruk jelent a New Holland Roll-Belt 150-tel összekapcsolva.
 
 

Profi bálázás felesleges költségek nélkül: New Holland Roll-Belt 150 bálázógép

 
Akár 2,3 méteres munkaszélesség, az elődöknél 20%-kal nagyobb áteresztőképesség, kettős tömörítőrendszer, amivel a tömörebb bálák az időjárásnak is jobban ellenállnak. A 4 strapabíró vulkanizált gumihevederrel és 5 bálakamra-görgővel dolgozó Roll-Belt 150-es körbálázókon van mit dicsérni. Kotnyek Mátyás szerint viszont a sor elejére a gondtalan munkaórák kívánkoznak, amiket a gépek elnyűhetetlensége biztosít a tulajdonosoknak.
Ez már a második New Holland Roll-Belt bálázónk, az előző használtan érkezett a gazdaságba és 18 000 báláig jutott bármilyen meghibásodás nélkül. Műszakilag kifogástalan gép, a kötelező szervizeken túl 3-400 bálánként lezsírozzuk, ellenőrizzük a csapágyakat, amivel a teendők végére is értünk. Évente 1500 bálát készítünk így, ezért amikor a pályázati forrásokkal a használtgép beszámítása felett minimális önrésszel lehetőségünk volt vásárolni egy vadonatújat, gondolkozás nélkül megtettük.”
Kotnyek Mátyás szerint ekkor még azt a kényelmi pluszt, amit a New Holland bálázó az IntelliBale teljesen automatizált bálakészítés funkciójával jelent a kezelőnek, még nem is említettük. Igaz, ennek kiaknázáshoz kellett egy új New Holland traktor is.
 
 

New Holland T6.180 AutoCommand: élmény vele a gazdaságos takarmánykészítés!

 
A New Holland T6-os univerzális traktorok nem véletlenül váltak meghatározó mindenessé 145-180 LE között a magyar gazdaságokban. 6,8 literes 6 hengeres, hengerenként 4 szelepes, STAGE V NEF motor, 50 km/óra haladási sebességre képes terhelés alatti irányváltóval szerelt fokozatmentes váltó, 7864 kg-os emelési kapacitás, 3 darab elektro-hidraulikus vezérlésű szereppel szerelt hidraulika. Mindez ott van abban a modellben, ami a Zala megyei gazdaságban dolgozik.
Kotnyek Mátyás szerint azonban legalább ilyen fontos, ami a fülkében várja a gépkezelőt. Bár a mezőny ott is erős: légkondicionált, rugózott kabin, szervokormány és a deluxe kivitelű ülés, a legfontosabb az a leegyszerűsített munkavégzés, ami az IntelliView IV érintőkijelző és a CommandGrip vezérlőkar biztosít.
„Egy T6 New Holland traktor fokozatmentes váltóval radikálisan leegyszerűsíti a bálázást. Tökéletesen összehangolható az erőgép a bálázóval, így az IntelliBale funkciót használva egy-egy bálánál nem kell kuplungozni, fékezni, kigurítani. Elég az automata váltón visszahúznom a kart, minden automatikuson megtörténik, a joystickon van gomb a bálakamra nyitásához is. Ha a rendszer megállt, előre nyomom a kart és haladok tovább. Egy egész estés műszak 300-400 bálája után így nem holtfáradtan szállunk ki a gépből. Beleülsz a traktorba, ráakasztod a bálázógépet és meg sem állsz 1500 báláig. Ideális páros a takarmányozásban.”
 

A kezelőnek a félautomata váltó is hatalmas kényelem: New Holland T5 Dynamic Command

 
A bálakészítés előtt a gazdaságban Pöttinger gépekkel vágják, mozgatják a lucernát. A sorban találunk egy 3 méteres NOVADISC függesztett kaszát, egy 670-es HIT rendterítőt és egy 6 méteres TOP rendképzőt is. Ezekkel a T6-os mellett egy New Holland T5 DC traktor dolgozik Molnáriban, amiből Kotnyek Istvánéké már gyári félautomata váltóval elérhető modell a 110-140 LE tartományban. A gép 3 sebességcsoporttal rendelkező, csoportonként 8 fokozattal bíró dupla kuplungos Dynamic Command sebességváltóval hatékonyabb üzemanyag-felhasználást és továbbfejlesztett automata funkciókat ígért a gazdáknak. Kotnyek Mátyás szerint ezek teljesültek is.
„2022 májusában érkezett meg hozzánk az új New Holland T5 DC traktorunk, és gyakorlatilag minden létező feladatra befogtuk: szója és kukorica alapkezelése, szálastakarmány-betakarítás, soraljművelés, pótkocsihúzás. Ehhez nálunk kiválóan bevált a Dynamic Command kivitel – a joystickon rengeteg olyan funkcióval, ami a mindennapi munkához kell. Itt is tartományokat vált a kezelő, mint egy ElectroCommand váltónál, de ezeken belül találni félautomata fokozatot is, ami talajmunkáknál, pótkocsizásnál jelentős könnyebbség. A fogyasztása jó a gépnek, a kötelező szervizelésen túl jelentős teendőnk nem volt vele. Amire szükség volt, azt pedig az AGROTEC Magyarország gyorsan megoldotta. Jó szívvel ajánlom mind a gépeket, mind a partnerséget más gazdálkodóknak is!”
 
Költséghatékonyan előállított, kiváló minőségű bálákkal növelné gazdasága jövedelmezőségét? Bízza a feladatot a New Holland körbálázókra és New Holland traktorokra a magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft.-től: www.agrotec.hu/kapcsolat!

Cikkünk megjelent az Agro Napló című magazinban.

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.