Főoldal BLOG New Holland gépek „A New Holland fokozatmentes váltója kisebb vagyont spórolt meg nekünk a gyümölcsösben!”

„A New Holland fokozatmentes váltója kisebb vagyont spórolt meg nekünk a gyümölcsösben!”

18. 12. 2020 , Agrotec Magyarország Kft.

Fék, kuplung, megáll, újra elindul. Egy új traktor kiválasztásánál általában az az elsődleges szempont, hogy ezt az alapvető műveletsort mennyire sikeresen tudja végrehajtani. De...

Egészen más a helyzet azonban, ha gyümölcsösünk van, gazdaságunk dió, meggy, cseresznye, alma vagy akár szilva termesztésével foglalkozik. Ugyanis ez hektáronként több száz fa, ami permetezésnél, betakarításnál ugyanilyen sok megállás és elindulás. Hiába a több tízmilliós vételár, hagyományos váltóval traktorunk gyorsan csereszabatossá válhat. Vagy vehetünk egy fokozatmentes Auto Command váltóval felszerelt New Holland traktort is, ahogy azt Guti Rudolf és Guti Attila tette.
 
A Guti és Fiai Bt. speciális felszereltségű 120 LE motorteljesítményű T5-ös traktora meghibásodás nélkül birkózik meg 35 hektáros diósa feladataival. Mindezt olyan kényelmi szint mellett a kabinban, hogy ahogy fogalmaz, „minden gépkezelőnk ezt nyergelné!”. Az ukrán határ melletti Tarpa nagyközség határában 175 hektár szántóval és 44 hektár gyümölcsössel családi gazdaság képviselőit kérdeztük a New Holland erőgépekhez kapcsolódó tapasztalataikról. Valamint arról, milyen speciális felszereltséget igényel egy traktortól a munka a gyümölcsösben.

A gyümölcsösben csak a fokozatmentes váltóval szerelt traktornak van esélye

„Elsőre sokan bele sem gondolnak, de egy traktort a gyümölcsösben rendhagyó terhelésnek teszünk ki. Nálunk Tarpán a családi gazdaságunkban 35 hektár diósban kell permetezni, rázni, zúzni például. De a feladat megértéséhez nézzük meggyesünket. Itt, ha rázni kell a termést, akkor egy nap 2 hektáron végzünk a munkákkal. 450 fa van hektáronként, így aznap a traktor 900 fánál teljesít szolgálatot. Ez 900 megállás, 900 elindulás. De ez felszaladhat akár 1000-ig is. Ezt a hagyományos váltók nem bírják ki.” – meséli Rudolf öccse, Attila amikor arról kérdezzük, miért volt számukra lényeges, hogy a gazdaságukba új, fokozatmentes váltóval felszerelt erőgép érkezzen.

„Mielőtt az ültetvényes munkákhoz is bevethető 120 LE-s New Holland T5-ösökben elérhetővé vált a fokozatmentes váltó, több más márkával is kísérleteztünk. A hagyományos váltószerkezetek 1-2 évnél többet nem bírtak ki, tönkretette őket az igénybevétel. A T5-ös azonban a tavaly őszi megérkezése óta kifogástalanul működik, a váltója gond nélkül megbirkózik mindezzel. Ha így nézzük, a New Holland fokozatmentes váltója kisebb vagyont spórolt megnekünk a gyümölcsösben a megérkezése óta.” Ráadásul, mivel automatikus megoldásról beszélünk, aminél a CommandGrip kezelőkarral egyetlen gombnyomással állíthatunk be célsebességet, a kezelés elsajátítása is pofonegyszerű. 4 menetüzemmódjával (automata üzemmód, sebességtartás, manuális üzemmód és TLT) bárki megtalálja a vezetési stílusának megfelelő beállítást.

„Először hitetlenkedtünk is, mennyire lesz egyszerű a használata. A gépet ugyanis be kell tanítani a műveletre, majd magától optimalizálja a munkavégzést. Háromszor beindítottuk, háromszor leállítottuk, majd ment minden automatikusan. A zúzás során, ha vizesebb részekre értünk, ahol magasabb volt a növényzet, automatikusan módosította a sebességet, hajtást. A gyérebb területeken pedig szépen engedte, hadd haladjunk gyorsabban. A rázáshozkapcsolódó megállásokat is gond nélkül, automatikusan kezeli. Elsőre furcsa volt, de a gépkezelőnk annyira megszerette, hogy szerintem ma már ezzel menne szíve szerint haza is.”

Az Auto Command váltóval a gyors irányváltások is egyszerűen elvégezhetőek, ehhez elég, ha a gépkezelő megbillenti a CommandGrip kart, használhatja szintén a karon elhelyezett irányváltó gombot, vagy a kormányoszlopon erre a célra elhelyezett kart.

New Holland T5 – új etalon a kompakt traktorok között

Teremi Béla, a New Holland gépek magyar márka kereskedőjének, az AGROTEC Magyarországnak gépértékesítője szerint, az Auto Command fokozatmentes váltóval felszerelt New Holland T5 traktorok megalkotásakor két fontos cél lebegett a mérnökök szemei előtt. Szerették volna biztosítani, hogy ez a modern, automatikus erőáttételi rendszer ne csak a „nagy traktorok” kiváltsága legyen. Mindezt pedig egy olyan új erőgépben tették elérhetővé, ami egyesíti magában a kompakt traktorok minden előnyét.

„A T5-ös kezelőbarát, kényelmes, masszív motorteljesítményt nyújt, miközben üzemanyagha tékonyan ellátja a kis- és középgazdaságok minden teendőjét. Automata váltóval, homlokrakodóval felszerelve a szántóföldi munka mellett ültetvényes gazdálkodáshoz is ajánlják. Így adta magát, amikor a Guti és Fiai Bt. Tarpára új traktort kerestek. Közel 20 éve állunk napi szintű kapcsolatban, így pontosan tudtam, milyen speciális feladatokra keresnek traktort. Ezért is mutattam meg ezt a típust, amit végül a kiemelkedő fordulékonysága miatt választottak a T6-os széria helyett.”

De milyen egyértelmű pluszt jelent, ha a traktorunkat Auto Command váltóval szereljük fel?

A gépkereskedő szerint, a legfontosabb tudásbeli plusz, hogy itt az elektronika folyamatosan figyeli egy munkafolyamatnál a kért terhelést, majd a gépkezelő közbeavatkozása nélkül optimalizálja ahhoz a beállításokat. „Egy Auto Command váltóval szerelt T5-ös folyamatosan figyeli, hogy a kezelőtől milyen sebesség parancs érkezik (vagyis a kezelő milyen sebességgel kívánja a munkát végezni). Majd a kívánt sebességhez igazítja, hogy milyen áttétellel és motor fordulattal tudja azt a munkát optimálisan elvégezni. Ezek függvényében állítja be a váltóáttételt és a motorfordulatot. A mért eredmények, amiket ismerek, azt mutatják, hogy ezzel a megoldással mintegy 20%-ot spórolhatunk a fogyasztásban. Ehhez fontos, hogy nem a kezelő koncentrációján múlik, hogy épp milyen fokozatban, fordulaton működteti a gépet.”

Azonban, amit Teremi Béla is kiemelt, a fokozatmentes váltó kulcsfelszereltség, ha ültetvényes munkában gondolkozunk.

„Mindegy, hogy mechanikus, lamellás vagy olajos működtetésű a kuplung, egy hagyományos váltó nem bírja ki, amit egy gyümölcsös terhelésben jelent. Ahogy azt Guti Rudolf is kiemelte, itt több száz elindulás-megállással kell számolni csak egynapon. A fokozatmentes váltónál hidromotor működteti a hajtásláncot, a végtelen számú megállás és elindulás nem jelent fokozott elhasználódást.

Növeli a gép élettartamát és könnyíti a munkát. Ez ugyan kicsit drágább felszereltségben, de akinek eddig értékesítettem, még sosem bánta meg.” A váltó mellett a Guti és Fiai Bt.-nél teljesítő T5-öst számos olyan extrafelszereltséggel látták el, amik elengedhetetlenek a gyümölcsösök teendőihez. Ahogy a gazdálkodók közül Rudolf fogalmazott: „Ugyan New Holland maradt a traktor, de szinte mindent egyedileg módosíttattunk a munka elvárásainak megfelelően.” Lássuk, ez miből is áll össze!

Felszereltségbeli traktor extrák, amik kincset érnek egy diósban

A fokozatmentes New Holland T5 traktor széria alapból is gazdag felszereltséggel bír. Hídrugózás, kabinrugózás, légrugós ülés, IntelliView érintőképes monitor – ezek mind az alapfelszereltség részét képzik. Azonban Guti és Fiai Bt. egy alap szériagép helyett megadott specifikációk mentén szinte saját gépet építettek tarpai földjeikre.

„Nagyobb szivattyút, generátort kértünk a géphez. A gyümölcsösökben zúzni kell, el kell távolítani a nyesedéket, amit kalapácsos zúzókkal oldunk meg. Ilyen esetekben sajnos előfordul, hogy egy vastagabb ág felüt, ami egy műanyag benzintankot képes akár kilyukasztani is. Épp ezért a traktorra kértünk egy alsó tankvédőt is extraként. De a traktorban gyárilagszerelt kardánhajtás, homlokrakodó, valamint mind a hátsó, mind az első hidraulika vezérlését irányító joystick és elektromos vezérlésű kihelyezett hidraulika is helyet kapott.” Guti Rudolf szerint ez ideális képességekkel ruházza fel a traktort, azonban, ha a jövőben vásárolna még egyet a típusból, egy kiegészítéssel élne. „Legközelebb a lámpákra is tetetek védőrácsot, ugyanis sokszor van, hogy az ágak itt is visszacsapnak, ami károkat okozhat. Egyébként a T5 a szántóföldi munkáknál is ugyanolyan jól teljesít. Az automata kormányzása tökéletes, sorközművelést, műtrágyakijuttatást végzünk vele a termesztett kultúráinkban, ott is hibátlanul teljesít.”

A tarpai gazdálkodó eredeti végzettsége szerint autószerelő, így saját bevallása szerint kritikus közönség, ha gépekről van szó. Azonban a New Hollandokról csak elismerően nyilatkozhat. „Lassan 20 éve dolgozunk vezérgépként a New Holland családhoz tartozó Fiat 180-90-essel, amit motorikusan 240 LE-ig húztunk fel. Az 1996-os megvásárlása óta semmilyen nagyobb ráfordítást nem igényelt a traktor. Kisebb javítások akadtak, de semmi komoly probléma. Ami ennyire bevált, azon én nem változtatok. A fokozatmentes váltók estében is csak egyetlen javaslatom volna – tegyék elérhetővé a kisebb gépméreteknél is! Úgy a sűrűbben ültetett gyümölcsösökben is univerzálisan használható gépet kapnánk. Imádnák a kertészetek!”

Kiemelkedő munkabírású, kompakt traktort keres kis- és középgazdasága számára? Ideális erőgépet keres gyümölcsösébe? Válassza a New Holland T5 Auto Command típusokat! Bővebb információkért keresse gépértékesítőinket!
 

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.