Főoldal BLOG New Holland gépek Silózógép 100%-os takarmányminőség-kontrollal: New Holland FR Forage Cruiser

Silózógép 100%-os takarmányminőség-kontrollal: New Holland FR Forage Cruiser

27. 04. 2023 , Agrotec Magyarország Kft.

Teljes kontroll a silózógép beállítási lehetőségei és a vele megvalósuló betakarítási stratégia terén, amivel az állattartók mindig megtalálják az arany középutat hozam és beltartalmi érték között a takarmánykészítésben.

A New Holland FR Forage Cruiser önjáró silózógépeit nem véletlenül találjuk számos nyugat-európai ország eladási dobogóinak tetején. A géppel ugyanis mindez valóság, ráadásul az egyedülállóan széles (860 mm-es) terménycsatorna jelentette termelékenységet a New Holland a kombájnokból ismert precíziós gazdálkodási megoldásokkal képes volt tovább fokozni. A gazdaszemmel legfontosabb erősségeit néztük át a 60 éves múlttal bíró szériának.
 


New Holland silózógépek: csúcskategória hatékonyság és tudás terén, ami meghódította a nyugat-európai piacokat

 
A takarmányok, takarmánykiegészítők jelenlegi drágulása mellett az állattartó telepeken előtérbe került a silótakarmányok előállítása saját silózógéppel. A béraratások költségei ugyanis megugrottak, amit tovább bonyolít a silózógépek alacsony elérhetősége is a megfelelő pillanatban. A haszonállatok számára ideális silótermény (mennyiség-fogyaszthatóság-takarmányérték arany középútján) ugyanis egy térségben általában egyszerre érik be.
A maximalista gazdák nem véletlenül fordulnak ezen a téren is a New Holland mezőgazdasági gépekhez.
 
silozo.jpg


A New Holland FR silózógépek ugyanis képesek egy lépéssel a versenytársak előtt járni hatékonyságban:

 • A New Holland FR silózógépek a piac legnagyobb,710 mm-es szecskázódobjával készülnek
A gép így bármilyen terménnyel gyorsan képes megbirkózni, a terményigényekhez 5 különböző szecskázókés-összeállítással képes alkalmazkodni. A 2x8, 2x10, 2x12, 2x16 és 2x20 db késsel különböző vágási hosszúságokat érhetünk el: 6-33 mm, 5-27 mm, 4-22 mm, 3-16 mm és 2-13 mm.
 • Az önjáró silózók mezőnyében a New Holland FR széria takarmányáteresztő képessége is kimagasló a 860 mm-es terménycsatornával.
   
 • A New Holland FR silózók egyedi behúzó és aprítórendszere mindig egyenletes haladást biztosít.
A két síkban elhelyezett, különböző profilokkal kérhető aprítókések körülményektől függetlenül garantálják az állandó szecskahosszt. A szecskázódob teljes tömege közel 700 kg, ami jelentős lendületi erőt biztosít önmagában is, de a New Holland silózógépeknél mindezt felerősíti, hogy a vágóasztalhajtás és a behúzóhengerek működését szinkronizálták. A gép így reagál, ha növekszik a terményáram, ahelyett, hogy a szálastakarmány feltorlódna a gépen belül.
 • A gép kérhető Hydroloc behúzóhenger hajtórendszerrel is, ami lehetővé teszi a szecskaméret állítását menet közben is.
   
 • Az egyedi szemroppantó rendszer 2 perc alatt ki- és behelyezhető, amivel a kukoricafélékről fűfélékről átállva a gép 40 LE teljesítményt és jelentős üzemanyagot takarít meg.
   
 • A New Holland FR silózók nem „újrahasznosított” kombájnfülkékkel, hanem kimondottan a silózógép kezelőinek munkájához tervezett egyedi fülkékkel készülnek.
A kényelmes, kiváló hangszigetelésű ívelt üvegfelületű kabin 324°-os panoráma rálátást biztosít a vágóasztalra, a gép hátsó részére és a kidobótoronyra egyaránt.
Maximális mennyiségű silótakarmány a lehető legkevesebb üzemanyag-felhasználás mellett
A számos európai piacon a silózógépek eladási listáit vezető New Holland FR szériát nem csak a műszaki megbízhatóságuk miatt kedvelik a termelők és bérmunkával foglalkozók. A DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) független műszaki kutató központjának tesztje ugyanis kimutatta, egy 10 soros (7,5 m munkaszélesség) kukorica vágóasztallal dolgozó FR 650-es silózógép az elődökhöz mérten úgy képes további +5% teljesítményre, hogy az üzemanyagfogyasztása 21%-kal csökkent. Ez gyakorlatilag 0,5l üzemanyag/tonna betakarított termény hatékonyságot jelent kukoricában a DLG adatai szerint.
 

silozo_2.jpg


100%-os kontroll a silózásában a New Holland precíziós mezőgazdasági szenzoraival, szoftvereivel

 
Az új New Holland silózó modellekbe beépítésre kerültek precíziós gazdálkodási újdonságok is. Ilyen például a 2021-es SIMA mezőgazdasági seregszemlén ezüstéremmel díjazott NutriSense szenzor, ami képes a betakarítás ideje alatt valós képet közvetíteni az állomány tápértékéről zóna szinten. A precíziós gazdálkodásoz a New Holland gépekhez elérhető MyPLM Connect rendszeren belül mindez térképes formában áttekinthető a kezelőnek, aki így a megfelelő tápanyagtartalmú részek betakarításának vegyítésével mindig olyan minőség silót takaríthat be, amit előre meghatároztak.

Cikkünk megjelent az AgroNapló című lapban.

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.