Főoldal BLOG New Holland gépek Nincs jobb páros agyagos földekre a gazdának: New Holland traktorok Amazone munkagépekkel!

Nincs jobb páros agyagos földekre a gazdának: New Holland traktorok Amazone munkagépekkel!

23. 08. 2022 , Agrotec Magyarország Kft.

Az extrém időjárás mindent felülír, a korábban sokszor szidott kötött, agyagos földeket ma már inkább dicsérik a gazdák kedvező vízmegtartásukért.

Persze csak olyan gazdaságban, ahol sikerült ideális erőgép - munkagép kapcsolatokra beruházni a termelőknek. Amíg ugyanis jó időben végzett alapműveléssel jól kezelhető az agyagos föld, egy műszaki hiba miatti késéssel ugyanott már csak beton kemény, cserepes táblákat találunk. Fekete Károly, aki Baranya megyében dolgozik családi gazdálkodóként, ezért esküszik a New Holland traktorokra, Amazone munkagépekkel kiegészítve. Ez a páros ugyanis náluk 2018 óta szinte hiba nélkül hoz ki minden forint extra nyereséget erődgazdálkodásban, növénytermesztésben és állattartásban egyaránt.
 
 

New Holland traktorokkal az agyagos földeknek csak az előnyeit ismeri a gazda

 
Fekete Károlyék baranyai gazdasága a család által végzett erdőgazdasági szolgáltatásokból, magánerdő-kezelésből nőtte ki magát.
„A gazdálkodás szépségét, szabadságát, a növényeken keresztüli teremtő munka örömét a feleségemmel közösen fedeztük fel. Mind a ketten úgy éreztük, ez az, ahol önmagunk lehetünk. Szántóföldön az évek során 250 hektárig építkeztünk, a kezelt erdőterületeink megközelítik az 500 hektárt. Mindezt mára marhahízlalással is kiegészítettük. Aki benne él, tudja, hogy rengeteg nehézsége van ennek a munkának. Határidőkhöz, időjáráshoz kell alkalmazkodni, nap mint nap kötöttséget jelent. De a szépségei miatt sosem cserélném le egy irodai állásra.” – vallja a gazda a szakma szépségeiről.
A New Holland traktorok hatékonyságával is az erdőgazdálkodási teendőknek köszönhetően ismerkedtek meg a baranyai földeken.
Pályázati forrásokra építve érkezett meg az első kék gép az életünkbe. A gépben a megfelelő motorteljesítmény hiánytalanul találkozott azzal a vonóerővel, amire nekünk szükségünk volt. Az erdőben ápolási, szállítási és talajelőkészítési feladatokra egyformán tökéletes volt. A régi világ keleti blokkos traktorai után a túlnyomásos, légkondicionált fülkebelső és a rugózott ülés kényelem terén egy más világot jelentett. A műszaki megbízhatóság és a kezelői komfort kitartott az évek során, így az első 6 hengeres T6-ost azóta két 4 hengeres T6.145-ös is követte. Bár voltak félelmeim, de azt kell mondanom, hogy ez a gép 4 hengeres kivitelben is kifogástalan. Bármit gond nélkül elvégeznek az anyagmozgatásoktól, a talajmunkán át a permetezésig, műtrágyaszórásig.”
 
 

New Holland traktorok plusz Amazone munkagépek – Baranyában erre esküszik a gazda

 
A vetésforgóban Fekete Károlyéknál a Szigetvár környékén jellemző kultúrákat találni: szója, őszi árpa, őszi búza és kukorica. Ahhoz, hogy mindez nyereséggel teremjen, a gazda szerint elengedhetetlen az a tudás, amit a New Holland traktorok és az Amazone munkagépek együtt megadnak.
„A helyi talajoknak vannak előnyei és hátrányai is. Nehezen művelhető, kötött földek ezek, viszont jó a nedvességmegtartó erejük. A mai világban a vízgazdálkodási előnyt nem kell külön bemutatni a gazdatársaknak. Azonban ezt csak akkor tudjuk kiaknázni a műveléssel, ha megbízható erőgépeink és jó területteljesítménnyel dolgozó munkagépeink vannak. Itt ugyanis megbocsájthatatlan, ha egy meghibásodás miatt kifutunk a művelési időablakokból. A jól művelhető agyag ugyanis napok alatt válhat kicserepesedetté, beton keménnyé. Ilyen téren nálunk egyértelműen az Amazone munkagépek váltak be a New Holland traktorokkal. Területteljesítményben kiválóak, a műszaki háttér pedig az AGROTEC Magyarországgal jó kezekben van. A kereskedőt azért érdemes már az elején kiemelni, mert a mezőgazdasági gépet üzemben is kell tartani. Az AGROTEC, és itt helyben Reisz Róbert területi képviselő az évek alatt bizonyította, lehet rájuk számítani.”
 


Az univerzális T6-osokra bízott feladatok a gazdaságban

 
A teendőket eddig két darab T6.145 New Holland erőgép látta el. A szériát nem véletlenül tekintik ideális választásnak univerzális gépként kis- és közepes gazdaságoknál.
A T6.145 New Holland traktorainkkal 2018 óta dolgozunk, és gyakorlatilag semmilyen műszaki teendőjük nem volt a kötelező időszakos szervizeléseken kívül. 550-es magágyelőkészítő kombinátorral, 5 méteres rövidtárcsával, 4-es váltva forgató ekével, 4 méteres direktvetőgéppel, egy Amazone UG 2200-as 18 méteres permetezővel, valamint egy Amazone ZA-M 1501-es magasítóval ellátott műtrágyaszóróval dolgoztunk eddig. Az anyagmozgatást egy 18 tonnás és egy 11 tonnás pótkocsival, valamint egy bálaszállítókocsival végeztük.”
 
 

New Holland T5 traktorok: csúcsgép a kompakt traktorok mezőnyében

 
Fekete Károly szerint, bár az eddigi erőgép-munkagép összeállításuk kiválóra vizsgázott, a mai extrém körülmények között számukra sincs más út a versenyképesség megőrzéséhez, mint a precíziós gazdálkodásra váltás. A piacon számukra ez most is New Holland traktort jelent, Amazone munkagépekkel.
A jelenlegi klimatikus viszonyok között, amikor a csapadékmennyiség zónánként változik, van, amikor maximum 2 napunk van egy művelési feladat optimális elvégzésére. Ehhez nagyobb területteljesítményű és okosabb erőgépekre, munkagépekre lesz szükség. Agyagtalajokon gazdálkodva azért mondom, hogy „okosabb”, mert itt nem lehet egyszerűen „csak” nagyobb munkagépekre váltani. Az az erőgép, ami egy lazább talajon csak úgy hasítja a táblát egy négy fejes ekével, nagy valószínűséggel itt egy 3 fejessel is épp csak az optimumon dolgozik majd. Oda kell figyelni a jó párosításra.”
Erőgépek terén számukra ez egy gyárilag 2,5 centiméteres pontosságú RTK-val és ISOBUS kompatibilitással szerelt New Holland T5.110 AC traktort jelent. A gép ugyanis:
 
  • Olyan kompakt univerzális traktor, amiben egyformán megvan a kellő motor- és vonóerő az állattartás és növénytermesztés legfontosabb feladataihoz.
„Az állatoknak bőven kell lucernát, szénát biztosítani, amihez ideális gép a New Holland T5. Mozgékony, fürge, jól manőverezhető. Az 5500 kg-os emelési kapacitásával és a 108 literes, terhelésérzékelős hidraulikaszivattyúval mindent tud, ami a feladathoz kell. Az új precíziós Amazone műtrágyaszóró és permetező mellett egy komplett zöldsorral fog dolgozni – 220-as kasza, 450-es rendterítő és rendsodró.”
 
  • A New Holland T5 AC kényelem terén is a maximumot nyújtja a gazdának.
„Egy New Holland T5 traktor nemcsak masszív motorteljesítményt és ergonomikus kezelőszerveket, hanem nagytraktoros kényelmet is jelent. Az AC modelleket ugyanis a T6-os széria tágas fülkéjével szerelik, amiben a légrugós üléssel és a rugózott mellsőhíddal egy 10-12 órás munkanap is gyorsabban telik.”
 

Elnyűhetetlen precíziós műtrágyaszórók és permetezők, amik értik a gazdák nyelvét: Amazone munkagépek

 
Fekete Károlyék az AGROTEC Magyarország Kft. munkatársainak segítségével igyekeznek minden pályázati forrást az előnyükre fordítani. A New Holland T5 erőgép így az Állattartó Telepek Korszerűsítése Pályázatban érkezik, míg a precíziós pályázat keretében újgenerációs Amazone munkagépekkel bővül a gazdaság.
„Munkagépek terén nem véletlenül tartom, hogy Amazone-t csak Amazonra érdemes cserélni. Nálunk 2018 óta maximálisan bevált a márka. Üzembiztosak, szakszerű karbantartás és tisztítás mellett sosincs bajuk. Mi a szezon végén letisztítjuk, lezsírozzuk a gépeket, eltesszük őket a raktárba. A következő év elején semmi más dolgunk, mint elővenni és használni őket. A 4 év alatt az Amazone ZA-M műtrágyaszórónkon még csak dobólapátot sem kellett cserélni, az Amazone UG permetezőn pedig egyetlen fúvókasort újítottam fel.”
A termelőnek határozott elvárásai vannak az új Amazone gépeket illetően: 33%-os megtakarítás munkaidőben, talajtaposásban és üzemanyag terén!
„Az új munkagépektől tovább növelt hatékonyságot várunk. Az Amazone UG 2200 Special permetezővel 18-ról 24 méteres munkaszélességre lépünk, amihez a nagyobb, 3200 literes tartály biztosítja a kapacitásokat. Az Amazone permetezők anyagai maximálisan ellenállnak a növényvédő szerek, folyékony műtrágyák anyagainak, akár fúvókaszintű szakaszolásra is képesek, az irányításuk mégis érthető, egyszerű a New Holland traktorok monitorján keresztül. Az Amazone ZA-V műtrágyaszóró mérőcellákkal akár 30 km/órás sebesség mellett is folyamatosan ellenőrzi a precíz műtrágya kijuttatást, a pontosságát pedig még a talaj dőlésszöge sem befolyásolja. Nálunk ezekkel a gépekkel 1/3-ával ugrik meg a munkavégzés hatékonysága. Amit eddig 3 tankolással tudtunk elvégezni, az most gyakorlatilag meglesz 2 tankolással, kevesebb menetszámmal, kisebb talajtaposás mellett, ami manapság hatalmas különbség.”
 
Megbízható mezőgazdasági gépmárkát keres, amit nyereséges munkához terveztek? Válassza a New Holland traktorokat munkagépkapcsolatokkal, illetve a New Holland kombájnokat és bálázókat a magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft.-től: www.agrotec.hu

Cikkünk megjelent az AgroNapló című magazinban.


 

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.