Főoldal BLOG New Holland gépek Milliókat érő tippek a kombájnok és munkagépek téli felkészítéséhez, alkatrészbeszerzéséhez

Milliókat érő tippek a kombájnok és munkagépek téli felkészítéséhez, alkatrészbeszerzéséhez

06. 08. 2022 , AGROTEC Magyarország Kft.

A szakszerűen karbantartott, körültekintően téliesített kombájnok és munkagépek előnyei eddig is egyértelműek voltak a gazdálkodóknak.

Jobb ár a használtgépként történő értékesítéskor, kevesebb szervizeléssel töltött óra, elkerült leállások a szezon kincset érő napjaiban. Amikor minden márkánál soha nem látott kihívásokkal küzdenek a gyártás és logisztika terén a járvány és a háború miatt, a körültekintő felkészítésbe az AGROTEC Magyarország Kft. szakemberei szerint az előre megtervezett alkatrészbeszerzés is beletartozik. Lengyel Zoltán és Radics Zoltán alkatrész termékmenedzserek segítségével összegyűjtöttük, milyen alkatrésztípusokat lehet érdemes idejekorán lecserélni, milyen karbantartásokra ügyeljünk, hogy elkerüljünk az akár milliós szervizelési költségeket egy téli leállás után.

 
Milyen kihívásokkal számolnak a nagy mezőgazdasági gépmárkák az őszi-téli szervizelések terén? Hogyan alakulnak az alkatrész-beszerzési idők azoknak, akik New Holland kombájnokkal vagy az AGROTEC Magyarországtól vásárolt munkagépekkel dolgoznak?

Lengyel Zoltán: „Nincs kivétel, a járványhelyzetből visszamaradt alapanyaghiány, valamint azt a gyártás terén nehezítő orosz-ukrán háború miatt a 2022-es év végén minden gépgyártónál lesznek megoldandó nehézségek alkatrészbeszerzések terén. Itthon a soha nem látott aszály és a kedvezőtlen forint-euró árfolyam számlájára írható beszűkült anyagi lehetőségek miatt erre különösen oda kell figyelniük a gazdáknak. Ugyanis míg a gépkarbantartásra is igaz, hogy nincs két egyforma év, addig szezonálisan megvannak azok a „sláger” alkatrészek, amikre átmenetileg nagyobb mennyiségben lesz szüksége a gépeknél a termelőknek. Ilyenek lehetnek például ősszel-télen az ékszíjak, kenőanyagok, gumi szilentek, amik nagy valószínűséggel jelentős drágulással szerezhetőek be a kereslet felfutásakor, ezen a téren biztosan jobban járnak a partnerek az idejében leadott rendelésekkel.”
 
Radics Zoltán: „A partnerek számára fontos tudnivaló, hogy az AGROTEC Magyarország Kft.-nél olyan előrelátó, egy év ráhagyással számoló biztonsági készletezést folytatunk a legfontosabb alkatrészek terén, aminek köszönhetően a más márkáknál tapasztalható fennakadásokból a mi traktorainknál, kombájnjainknál, munkagépeinknél szinte semmi nem érzékelhető. A nyári szezont egy-két alkatrész korlátozottabb elérhetősége mellett problémamentesen megoldottuk. Hivatalos New Holland márkakereskedőként ráadásul rálátunk az egész CNHi csoport alkatrészkészletére is, így sokkal gyorsabban, jobb áron tudjuk beszerezni a partnereknek, amire szükségük van. Az őszi időszakban átfutási idők terén nálunk várhatóan minden marad a régiben: az előző évek tapasztalataira alapozva a magyar termelők számára lényeges kopó-fogyó alkatrészekből bőven rendelkezésre áll azonnal elérhető raktárkészlet a központjainkban. Amennyiben egyedi alkatrészigényt új rendeléssel kell kielégíteni, akkor a cégcsoport külföldi raktárbázisaiból 7-10 nap alatt érkezik meg továbbra is egy rendelés, felár ellenében kérhető extra gyors kiszállítással pedig 1-3 nap, amíg átadható a cseredarab a területileg illetékes AGROTEC telephelyen. A munka biztosításához, ha szükséges, megbízható utángyártott alkatrészek beszerzésével is tudunk segíteni a partnereknek, de előtte hivatalos márkakereskedőként még számos jobb opciót is fel tudunk kutatni.”

Radics-Zoltan_Agrotec-1294x1536.jpg

Radics Zoltán, alkatrész termékmenedzser

Mire ügyeljünk általában a betakarítógépek és munkagépek téli felkészítésekor?

Lengyel Zoltán: „Az egyre szélsőségesebb időjárás miatt egyre kevesebb idő jut egy-egy munkafázis elvégzéséhez a szezon kezdetén, a problémamentes indulást a tél előtti felkészüléssel alapozhatjuk meg. Kombájnoknál és munkagépeknél egyaránt igaz, a legfontosabb, hogy megfelelő tárolási feltételeket teremtsünk a gépeknek. A téli leállás egyik legfőbb feladata ugyanis a mezőgazdasági gépek állagmegóvása, korróziótól való védelme. Ez egyszerűbb, ha fedett, félig fedett helyen állítjuk le azokat, végszükség esetén használjunk ponyvát. Ugyanilyen lényeges, hogy a gépszín lehetőleg legyen távolabb a vetőmagoktól és terményektől. Ezek ugyanis vonzzák a rágcsálókat, amelyek nyomában ott járnak majd a megrágott kábelek miatti drága vezetékcserék. Szintén kerüljük a műtrágyák közelségét, ezek ugyanis gyorsan korrodálják a fémfelületeket. A szezon során felgyűlt port, leveleket fújjuk ki az alkatrészekből először sűrített levegővel, majd következhet a meleg vagy hideg vizes, nagy nyomású mosás, hogy a megszáradt sárra, olajszennyeződésre se legyen gond. Permetezőgépek és műtrágyaszóró gépek esetén különösen ügyeljünk a vegyianyag-maradványok eltávolítására, ezek ugyanis gyorsan képesek komoly roncsolást okozni az alkatrészek felületén, belsejében.”
 

Radics Zoltán: „A tisztítást követően ne feledkezzünk meg a gépek megfelelő ápolásáról sem. Ellenőrizzük az olajszinteket, amennyiben szükséges, végezzünk utántöltést. A gépen található olajozási és zsírzási pontokat lássuk el friss, megfelelő minőségű és mennyiségű kenőanyaggal. Nagy figyelmet kell fordítani a gépen található görgős láncokra. Amennyiben lehetséges, azokat szereljük le, tisztítsuk meg és lássuk el kenőzsírral. Akkor, ha a lánc leszerelése nem lehetséges, a helyszínen kenjük be a felületeket megfelelő lánckenőanyaggal. A karbantartást a legköltséghatékonyabb már a szezon végén beütemezni. Ilyenkor ugyanis még emlékszünk az időközben felmerült esetleges problémákra, így a munkagépeket, betakarítógépeket célzottan tudjuk átnézetni. Az AGROTEC Magyarországnál mindig hirdetünk őszi szervizeléshez ideális akciókat, ilyenkor beszerzett készletekkel egyszerre spórolhatunk időt és pénzt a karbantartásnál.
 

Lengyel-Zoltan_Agrotec-1024x577.jpg

Lengyel Zoltán, alkatrész termékmenedzser

Milyen speciális feladatok adódnak egy New Holland kombájnnal a téli leálláskor?

Radics Zoltán: „A kombájnok csak időszakosan, de olyankor kiugró mértékben terheljük, így fontos, hogy ügyeljünk a problémák megelőzéséhez például az ékszíjak állapotára. Itt aranyszabály, hogy mindegy, hány üzemórát bírt ki az alkatrész, három év után mindenképp cseréljük le, az anyaguk ugyanis állási idő alatt is fárad. Amennyiben a felületén szemmel látható berepedéses problémát érzékelünk, szintén rendeljünk be mihamarabb cserealkatrészt. A téli időszakban fontos, hogy ügyeljünk az akkumulátorok állagmegóvására – ezeket szereljük ki, töltsük fel időszakosan. Kapcsolódó fontos feladat: az akkumulátorokat havonta egyszer tegyük vissza a gépbe és azt indítsuk be! Az AdBlue rendszerekben ugyanis több hónapos állásidő alatt kicsapódási problémák léphetnek fel, a gép időszakos járatásával ez megelőzhető. Érdemes a gépszínben történő tárolás során csökkenteni a keréknyomást is, a nagyértékű kombájn-gumiabroncsoknak ugyanis nem tesz jót, ha egy állandó ponton kapják a terhelést üzemi keréknyomás mellett.”

traktor-karbantartasa-768x1364.jpg

A szántóföldi permetezőgépek szintén odafigyelést kívánnak a téli pihenő alatt. Mire vigyázzunk?

Lengyel Zoltán: „Mivel egy permetezőgép folyékony oldatokkal dolgozik, így egy nem megfelelően téliesített gépnél bármely alkatrész elfagyhat, ami ezzel érintkezik. A szivattyú, szelepek, szórófejek, szórócsövek, csapok, szűrőházak ilyen problémáit ráadásul nem bonyolult megelőzni. A gépet első lépésben kívül-belül tisztítsuk meg, a tiszta vizes mosást kövesse ilyenkor a speciális tisztítószeres kezelés minden felsorolt elemnél. A tisztításból a szívó- és nyomószűrők sem maradhatnak ki. A tisztítás során láthatjuk, ha valahol tömítésprobléma jelentkezik, ezeket szintén érdemes javítani a leállás előtt. Ezután következhet a fagyálló folyadékos felöltés a rendszer kritikus pontjain. A biztonság kedvéért használjunk -25, -30 Celsius-fokig védelmet nyújtó fagyállófolyadékot. Ebből egy 18-24 méteres keretnél 30-40 literre, 24-36 méteres keretnél 40-60 literre biztosan szükségünk lesz. A feltöltés után a rendszert járassuk át, és máris nyugodtan várhatjuk a zord időt.”

Leállások nélküli szezonkezdet, költségtakarékos karbantartás mezőgazdasági gépeinél? Szerezze be időben, jó áron az alkatrészeket az AGROTEC Magyarország Kft. aktuális alkatrészakciói részeként!

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.