Főoldal BLOG New Holland gépek „Megadják a szabadságot a pezsgőkészítéshez” – New Holland traktorok a Kreinbacher Birtokon

„Megadják a szabadságot a pezsgőkészítéshez” – New Holland traktorok a Kreinbacher Birtokon

14. 03. 2023 , Agrotec Magyarország Kft.

A Kreinbacher Birtokot ma már mindenki csak kis magyar Champagne-ként emlegeti, a történethez már kevesebben teszik hozzá, hogy a szakportálokon még 2013-ban is utópiaként írtak a nem mindennapi vállalkozásról.

Mi kellett ahhoz, hogy végül a Nagy-Somló vulkanikus lejtőin megteremjenek azok szőlőfürtök, amelyek pezsgőként mára a hazai pezsgőpiac 50%-át meghódították? A birtok szakmai vezetője, Bodorkós Norbert szerint a szakma iránti rajongás, számlálhatatlan munkaóra és kiváló francia szakemberek iránymutatásai mellett sok múlt a gépeken is.
 
A furmint, chardonnay és pinot noir fajták szakértő házasításával készülő kirobbanó, lendületes és ásványos Kreinbacher pezsgők előállításához ugyanis modern ültetvényes gépek nélkül az extrém időjárás szorításában épp a legfontosabb hiányozna: a kifogástalan gyümölcs. A mozgásteret a birtokon 2018 óta New Holland kertészeti traktorok T4F modelljeivel tágítják.
Utánajártunk, miért kedvelik a megbízható és idén megújult keskeny nyomtávú szériát a pezsgőkészítés világában is.
 
 

Hogyan lesz egy bölcsész jó katonából kiváló pezsgőkészítő?

 
50-55 hektárosra növelt saját ültetvények, ehhez a Champagne Paul Bara szakértőivel megtervezett technológia speciális szőlőprésekkel, külön erjesztőtérrel, palackozóval és érlelőpincével, ahol a triage likőr hozzáadása után megpihenhetnek a palackok. Bodorkós Norbert olyan elemi lelkesedéssel mesél az ehhez szükséges több évnyi megfeszített munkáról, hogy a hallgató biztos benne, erre a feladatra született. A szakmai vezető azonban gyorsan leszögezi, ez a történet sem ennyire egyszerű.
 

„A Somlón készített fehér borok és pezsgők felé vezető úton bőven jutott szerep a véletleneknek is az életemben. Nem borásznak készültem ugyanis eredetileg, hanem bölcsésznek, aki végül azért dolgozta be magát a nagy Tokajon található borászatok világába, mert kibúvót keresett az egyetem után akkor még létező 6 hónapos sorkatonai szolgálat alól. A tokaji borokkal vette kezdetét az akkori 11 hónapos polgári szolgálatom, ami végül annyira megfogott, hogy az egész karrieremet ennek szenteltem. Ennek köszönhetően ismerkedtem meg a kezdet kezdetén a szombathelyi borklub vezetőjével, aki épp terveket szőtt egy minőség iránt elkötelezett prémium borászat indításáról a Somlón. Az ötlet annyira lelkesített, hogy amikor szakembereket keresett a vállalkozáshoz, kaptam az alkalmon. Gyakorlatilag így csöppentem bele a borklubok, borboltok és tokaji pincészetek világa után a Kreinbacher életébe.”
 

A New Holland ültetvény traktorok kitágítják a játékteret a pezsgőkészítéshez

 
Bodorkós Norbert kiemeli, bár a pezsgőkészítés terén pontosan tudták, hogy prémium minőséget célozzák és azt is, hogy a Nagy-Somló talajai képesek megfelelő szőlőfürtöket kinevelni, gyakorlatilag minden más hiányzott egy magyar méthode traditionnelle pezsgő létrehozásához. A francia pezsgőkészítők ugyanis több száz év előnnyel dolgoznak ugyanezen a területen. Nem maradt más megoldás, mint segítséget kérni, amit szerencsére meg is kaptak.
„A kistételes minőségi fehérborok készítése közben fogalmazódott meg bennünk, hogy szeretnénk hagyományos francia pezsgőt készíteni a Somló oldalán. Kutattunk, beleástuk magunkat a technológiákba, kóstoltunk, a végén pedig beláttuk, a nulláról ez segítség nélkül nem működhet. Az a tudás, gyakorlat, ami Champagne-ban természetes, itt önerőből kivitelezhetetlen. Az európai uniós pályázati források lehetőségeit ezért a champagne-i Paul Bara pincészet szakértőinek iránymutatásával ültettük át a gyakorlatba. Gépek, technológia, szakértelem terén hatalmas segítség volt ez, hiszen egy pezsgőház 100 éves tudásával kezdhettük kikísérletezni a helyben ideális alapborokat és házasításokat.”
 
Bodorkós Norbert szerint legalább ilyen fontos volt, hogy a külföldi szakértőkkel együtt dolgozva és gondolkozva megértették, hogy gépesítés terén is csak a maximalizmus kifizetődő.
A pezsgőkészítés beindítása mellett a fehérborok készítését sem szerettük volna elhanyagolni, ami azt jelentette, hogy a 120 000 palackos évi kapacitásunkhoz szükséges méret fölött vásároltunk vagy épp ültettünk be új területeket. Az extrém időjárás és a fogyatkozó munkaerő világában ez csak akkor lehetet sikeres vállalkozás, ha az ültetvényes mezőgazdasági gépektől is csúcsminőséget várunk el. Ebben a szakmában ugyanis hibátlan gyümölcs az időzítésen múlik, mi pedig nem érjük be kevesebbel. Minél gyorsabbak, precízebbek, pontosabbak és megbízhatóbbak az eszközeink, annál nagyobb a mozgásterünk, annál biztosabban tudjuk tartani a minőségi célokat. Az ehhez szükséges ültetvényes munkák, növényvédelemi kezelések terén épp ezért jelentenek stabil pontot számunkra a New Holland keskeny nyomtávú traktorok. A segítségükkel ugyanis mindez teljesül az újtelepítésű ültetvényekben épp úgy, mint a Nagy-Somló meredek, nehezen megközelíthető részein.”
 

New Holland T4F kertészeti traktor a „kis magyar Champagne”-ban is bizonyít

2,9 méteres fordulókör, 80-110 LE közötti motorerő, akár 2600 kg-os emelési kapacitással 76 fokos bekormányzást lehetővé tevő SuperSteer kormányzási rendszerrel, amivel az előre szerelt munkagépek külön irányíthatóak. A New Holland T4 széria nem véletlenül a világ egyik legnagyobb darabszámban értékesített kertészeti traktora. A keskeny nyomtávos felépítmény dacára ugyanis még a legmeredekebb domboldalban is maradéktalanul megőrzi a stabilitást és slip nélkül dolgozik.
Bodorkós Norbert szerint mindez jó szolgálatot tesz a Nagy-Somló meredek oldalain is.
 
2014-ben ismerkedtünk meg a New Holland traktorokkal, akkor egy különálló 1,5-2 hektáros területen bíztuk az ültetvényes és növényvédelmi munkákat egy korábbi típusra a márkától. 2018-ban a területeinket tovább bővítettük egy már működő borászattal, ahol a Nagy-Somló térségében található 10 hektár feletti ültetvény munkái elképzelhetetlenek lettek volna megfelelő gépesítés nélkül. Szerencsére a birtokkal 2 újabb New Holland T4F ültetvény traktor is érkezett a gépparkba. A velük dolgozó munkatársak szerint pontosan azt nyújtják, amit a gépleírások ígérnek: még a meredek lejtőkön is stabilan, kiváló fordulékonysággal, kifogástalan vonóerővel és hidraulikateljesítménnyel látják el a feladatokat. Talajmunkák terén mulcsozást, kaszálást, tárcsázást, szántást és kultivátorozást bízunk rájuk, míg a növényvédelem terén függesztett permetezővel dolgozunk a segítségükkel. A kertészeti traktorok között kimagasló önsúlyuk, hosszú tengelytávjuk, és 4 hengeres motorjuk előnyei érezhetőek, csak annyi üzemanyagot használnak el, amit az optimális munkavégzés megkövetel.”
 
Természetesen azt a Kreinbacher birtok szakmai vezetője is hozzáteszi, hogy ez nem azt jelenti, hogy ezeket a gépeket nem éri utol néha egy-egy technikai probléma. Azonban ezek rendkívül ritkák, és ami még fontosabb, hogy azokat óramű pontossággal, szakszerűen hárítják el a márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. szakemberei.
 
„Mindegy, melyik márkáról beszélünk, egy fokozott igénybevételnek kitett, állandó munkavégzésre fogott gépnél mindig lesznek hibák. A New Hollanddal a különbség az, hogy ez rendkívül ritkán fordul elő, és ha megtörténik, akkor az AGROTEC Magyarország Kft.-vel olyan hátterünk van, ami a lehető leggyorsabban, kifogástalan minőségben megoldja a problémát. A márkaháttérrel legalább olyan elégedettek vagyunk, mint a márkával. A szervizesek mindig elérhetőek, az alkatrészek időre érkeznek, rendkívül rugalmasan teljesítik az igényeinket. Az eddigi tapasztalatunk az, hogy az innét vásárolt ültetvényes traktorokkal biztosított az a háttér, amit prémium minőségű termék megkövetel. Az idei évben épp ezért további két új, New Holland T4F traktorral bővítjük tovább a gépparkot. A bor- és pezsgőkészítés terén a legfontosabb célunk, hogy a magyar piacon a Kreinbacher név jusson eszébe elsőként azoknak, akik kiváló minőséget keresnek. Ezzel a háttérrel ez most teljesül.”
 
  • A New Holland T4 F széria 2023-ra 5 új modellel bővült 80-120 LE között. Az ültetvényes és kertészeti célokra ideális erőgépekben Stage V motorok, új síkpadlós kabin és a piac legalacsonyabb motorháztető-magassága könnyítik meg a gépkezelők dolgát, mindezt a kategória legalacsonyabb zajszintjét (71 dB) biztosító új VisionView fülkén belül. Az új New Holland T4 F/N/V traktorokat Nemzetközi Termékfejlesztési Nagydíjjal ismerték el az 2023-as AGROmashEXPO-n is „Gépesítés” kategóriában.

Cikkünk megjelent a Magyar Mezőgazdaság c. hetilap Borászati Füzetek kiadványában. 

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.