Főoldal BLOG New Holland gépek Lovastanyán is sikerre viszik a munkát: New Holland gépek Bakonysárkányon

Lovastanyán is sikerre viszik a munkát: New Holland gépek Bakonysárkányon

18. 05. 2021 , AGROTEC Magyarország Kft.

34 ló, 15 angus marha, 9 idénre várt kiscsikó és egy 100 hektáros terület, ahonnan tartásukhoz a szálastakarmányt elő kell teremteni. A megszokások miatt kevesen gondolják, hogy az összetett, kemény munkát egy fiatal gazdálkodónő tartja össze.

Pedig Leszli Veronika, a Reiss Quarter Horses 29 éves telepvezetője pontosan ezt teszi 2019 óta. Szerinte nincs ebben ördögtől való: rajongani kell azért, amit csinálunk, precizitással kell odatenni magunkat a szakmai kérdésekben. Illetve az sem árt, ha olyan mezőgazdasági gépeink vannak, amikben vakon megbízhatunk. Így egyszerűbb a munka és kifogástalan az abrak. Már ha New Holland mezgazdasági gépekkel dolgozunk, mert a bakonysárkányi lovastanyán traktorok terén a „kéket” társítják a sikerhez. A gépparkról, a gazdálkodói lét kihívásairól, szépségeiről kérdeztünk.
Leszli Veronika bevallása szerint elkerülhetetlen volt, hogy kapcsolatba kerüljön az állattenyésztéssel. Szülei is tartanak lovakat és szarvasmarhát, így már gyerekként is kivette a részét a feladatokból. Mindig szeretett volna agrármérnök lenni, de végül teljesen más utat járt be, más területen szerezte meg a diplomáit. Az élet mégis úgy hozta, hogy az útja visszavezetett a hobbi- és sportlovak tenyésztéséhez, gondozásához. Bátyja után 2019-ben átvette az R. Q. H. lovastanya telepvezetői feladatait, ami örömteli megbízás volt, de mélyvíz a javából. Leszli Veronikának ugyanis egy férfias szakmában kellett irányítói feladatokat ellátnia úgy, hogy előtte még nem ült gépkezelőként egyetlen erőgép fülkéjében sem. Ráadásul Kisbér környékén a lótenyésztésben a hagyományoknak is súlya van. A térség számít ugyanis a magyarországi angol telivér tenyésztés egyik bölcsőjének.

„Nem állítom, hogy az elején nem voltak olyan szituációk, amik próbára tették a talpraesettségem, voltak hibák is, de ha van bennünk dolgozni akarás és rátermettség, minden megoldható. Mára összefogom a dolgokat az irodában, utána ott vagyok az istállóknál, dolgozunk, lovagoljuk az állatokat, hogy megfelelő legyen a kiképzésük mielőtt Németországba vagy Svájcba kerülnek további tréningre. Mivel teljesen más területen tanultam és nő vagyok, mind a mai napig van, hogy felkapják a fejüket az emberek, ha meglátnak egy traktorban, ahogy bálázok. De akik nap mint nap velem dolgoznak, azok már elismerik, amit csinálok, és ez jó érzés. Ezt a hivatást már csak a szépsége miatt is megérné csinálni. Kötetlen, a szabadban lehetek, nem nyüzsögnek az emberek, végigkövethetjük a lovaink útját csikó koruktól egészen a külföldön elért sikerekig. De itt a Bakony térségében, ahol történelme is van a tenyésztésnek, ideálisak hozzá az éghajlati viszonyok, tétje is van. Bakonysárkányon jelenleg 34 lóval dolgozunk, ebben az évben pedig 9 csikót is várunk. Valamint tartunk angus marhákat is. Ezekről gondoskodom 4 kolléga és lovásztanulónk segítségével.”
 
 

Ki a legény a mezőn, ha eltűnik a gépkezelő? A lány!

A napi rutinhoz egy lovastanyán elengedhetetlen a mezőgazdasági gépek használata. Besegítenek az istállók tisztántartásában, ezekkel mozgatják a szalma- valamint a szénabálákat, vágják le a szálastakarmány készítéshez a legelőket. Mikor feladat van, ma a tanyán már természetes, hogy Leszli Veronikát találjuk traktorok kormánya mögött is. A precízen elvégzett munkafolyamatok és pedánsan rendben tartott gépek láttán sokan nem gondolnák, de a gazdálkodónő kapcsolata a traktorokkal, mezőgazdasági munkagépekkel pusztán a véletlenen múlt.
„A saját példám igazolja, hogy egy New Holland traktor irányítását bármilyen előképzettség nélkül el lehet sajátítani. Egy hosszú hétvége előtt – amire rossz időt jósoltak –, lucernakaszálás után a gépkezelőnk úgy döntött, hogy felmond, feláll és távozik. A lucerna és a traktor kint volt a kaszálón, a lovakat etetni kellett az istállóban, az eső pedig egy karnyújtásnyira volt. A hétvége miatt segítséget nem tudtam kérni. Végül egy ismerős mutatta meg, hogyan tudom felakasztani a bálázót, magyarázta el a sebességeket, de magához a bálázáshoz már nem értett ő sem. Jobb ötletem nem volt, elkezdtem YouTube videókat nézni, majd úgy fogtam neki az egésznek, hogy azt sem tudtam, hol van egy gépen a kardán. Körülbelül hajnali 3-ra sikerült is megcsinálnom az első bálámat. Mind a mai napig hálás vagyok, hogy a traktor, a bálázó és én is egyben maradtunk. De sikerült, ezért úgy döntöttem, a továbbiakban is menni fog. Így is lett: bálát mozgatok, gépi kaszálok, rendkezelek, műtrágyát szórok – ami épp szükséges. Azóta volt már, hogy olyan technikai problémát is sikerült megoldanom, ami a többieken kifogott, így mondhatjuk, hogy belejöttem.”
 
 

A siker a New Holland mezőgazdasági gépeken is múlik a lovastanyán

A Reiss Quarter Horses lovastanyáján átlagosan naponta egy bála fogy egy 10 lovas istállóban, a munkához legutóbb 200 szalmabálát báláztak be és két kaszálással, egyenként 150 szénabálát kaszáltak-báláztak Bakonysárkányon. Leszli Veronika elmondása szerint ehhez nyers erőben, de takarmányminőség szempontjából is szükségük van a New Holland traktorokra, valamint legújabb Pöttinger kaszakombinációjuk tudására is.
Az állattenyésztés sikere sok mindenen múlhat, de nagy szerepe van a takarmányozásnak is. Mi a legelők gondozását, kaszálását, a szálastakarmány betakarítását mind New Holland traktorokkal és ehhez társított munkagépkapcsolatokkal végezzük. Ezeknek a modern mezőgazdasági gépeknek az egyszerűsége, kezelhetősége jócskán megkönnyíti, gyorsítja a munkánkat. Természetesen, ha napi 8 órát kell egy fülkében ülni, akkor számít a kényelem is, de ezen a téren sincs okunk panaszra a New Hollandokkal, különösen az új traktorunknál.”
A lovastanyán még 2017-ben szerezték be az első New Holland erőgépet, ami egy New Holland T5050-es volt, ezt elsősorban betakarítási munkákra szánták. Mivel jól bevált, következtek az újabb traktorok: egy New Holland TD5020, amit kisebb 78 LE-s teljesítményének megfelelően a mindennapi takarmányozási feladatokhoz fogtak be. A sorban legutóbb egy nagyobb teljesítményű New Holland T6.180 Dynamic Command következett.

„A terület nagysága miatt felmerült, hogy kaszakombinációval dolgozzunk a jövőben. Ehhez a T5050 ereje nem volt megfelelő, illetve szerettünk volna 150X150-es méretben szecskázott szalmabálákat is készíteni, így új New Holland traktor beszerzése mellett döntöttünk. A T6.180 Dynamic Commandunk nemrég érkezett meg, még csak ismerkedtünk vele, de az eddigiek alapján rendkívül elégedettek vagyunk a tudásával. Janó Szabolcs, a New Holland márkakereskedő AGROTEC Magyarország területileg illetékes gépértékesítő kollégája meghallgatta, milyen feladatokra keresünk gépet, majd olyan felszereltséget ajánlott, ami pont megfelelő ehhez. Alig várom, hogy kipróbáljam minden új funkcióját és képességét a gépnek.”
Veronika határozott, talpraesett, nem ijed meg saját árnyékától. Olyan alkat, akivel egyszerű és jó együtt dolgozni, ez kiterjed a mezőgazdasági gépek témájára is. Ez tükröződik a környezeten is. Mindenhol rend és fegyelem: amikor belépsz, a gépek is tiszták, precízen rendben- és karbantartottak. Ilyenkor egyszerűbb a partnernek New Holland gépet is ajánlani.” - mindezt már Janó Szabolcs, a New Holland márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. gépértékesítője fűzi hozzá az előbbiekhez.
Elmondták, hogy bálázásra, kaszálásra keresnek új erőgépet, meséltek arról, hogy milyen teljesítményű tárcsás kaszában - kaszakombinációban gondolkoznak mindehhez. A modellkínálat, felszereltség ismeretében ezután következik a gépértékesítő feladata: nem olcsó vagy drága gépet ajánlani, hanem olyat, ami ideális a feladatra! Ezért is javasoltam nekik a New Holland T6.180 Dynamic Command traktort, azokkal az extrákkal, amelyek ilyenkor lényegesek: Mellső TLT kihajtással, frontfüggesztéssel, mellső hidraulikus csatlakozási lehetőséggel rendeltük meg a traktort, illetve a szántók megóvása érdekében a normálnál szélesebb gumiabroncsokkal. Így biztos voltam abban, hogy a lehető leghatékonyabb konstrukciót kapja a partner a feladatra.”
 
 

Nem csak szerviz, partnerség is kell egy együttműködéshez - nekünk ez az Agrotec!

A bakonysárkányi lovastanyán nem csak a New Hollandokkal, de a magyarországi márkakereskedői munkával, szervizhálózattal is elégedettek. „Jól képzett csapattal, kiváló szervizháttérrel rendelkeznek, gyorsan, időre megoldják, amit kell, segítőkészen állnak hozzánk partnerként. Ehhez az is lényeges, hogy a gépértékesítőik veszik a fáradtságot, és tudnak is megfelelő gépet ajánlani egy-egy feladatra.” – foglalja össze a telepvezető.
A New Holland márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. csapatából a lovastanyával dolgozva Janó Szabolcs gépértékesítő maga is megerősítette, hogy igyekeznek tényleg így végezni a munkájukat. De mindig jó hallani, ha ez érződik is. „A legfontosabb talán az, hogy ne csak addig legyen partner egy márkakereskedő, amíg a gazda kifizeti a gépet. Gépet ugyanis bárki eladhat. A New Holland viszont ehhez szolgáltatást és csapatot is biztosít, akikkel a gép hosszú távon is érték marad, jól dolgozik, fenntartható lesz.” – összegzi az AGROTEC Magyarország szakembere.
 
 

ÁTK pályázatok: sokat segítenek a fejlesztésben, ha tudunk velük élni!

Leszli Veronika szerint a fejlesztésekhez, sikerekhez ma a mezőgazdaság világában a pályázatok szerepét, erejét is érdemes kiaknázni.
„A szakmai munka így sem spórolható meg, de a pályázati forrásokkal olyan fejlesztések érhetőek el, amelyekre amúgy várni kellene. Ilyen például az Állattartó Telepek Korszerűsítése pályázat is, amelynél többmilliárdos, több tízmilliárdos keretből igényelhető vissza nem térítendő támogatás teljesítmény- vagy hatékonyságnöveléshez, vagy épp az induláshoz. A lovastanya esetében így szeretnénk beszerezni egy New Holland RB 150C szeletelős körbálázót. Ez ISOBUS-os, intelligens funkciókkal rendelkezik, hatékonyabban tud együtt dolgozni a traktorunkkal. Másnak is érdemes élnie ezekkel a lehetőségekkel.”
A Vidékfejlesztési Program óriási 2021-es keretéből az állattartó telepek mezőgazdasági gépparkját is fejleszthetjük!
A 2021-es évben óriási támogatási keret, mintegy 1500 milliárd forint várja a hazai agrár és élelmiszeripari vállalkozásokat. Az EU-s forrásokból magyar költségvetési társfinanszírozással jut az állattartó telepek korszerűsítésére, ültetvénytelepítési és kertészeti beruházásokra, terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére, valamint folytatódik az öntözőrendszerek kiépítésének támogatása is, amire már közösségileg is pályázhatunk. De van forrás erdőtelepítési, tanyafejlesztési célokra, valamint a külterületi helyi közutak fejlesztésére is.
A kisebb állattartó telepekre (baromfi-, sertés-, szarvasmarhatartó telepek, lovastanyák) ebből 30 milliárd forint fordítható. A beruházások célja a hatékonyságnövelés, az energiafelhasználás csökkentése. Ez épp úgy jelenthet építéssel járó technológiai beruházásokat, mint új mezőgazdasági gépek – traktorok, silózók, bálázók, kaszálógépek, rendterítők vagy rendsodrók – beszerzését. Ezekre akár 40-50%-os vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak a vállalkozások. A támogatási összeg ágazatonként 20 és 50 millió forint között mozog (baromfi- és sertéstelepek: 100 millió forint, szarvasmarhatelepek: 50 millió forint, juh- és kecsketartó telepek, valamint egyéb állattartó telepek: 20 millió forint).
A pályázatokat egyénileg és kollektíven is be lehet nyújtani, a fiatal gazdálkodók estében 10%-kal megemelt pályázati források érhetőek el. A pályázatokat 2021. május 12. és 2021. július 6. között tudják a gazdaságok benyújtani. Az önrészhez az MKB banknál kedvező finanszírozási konstrukciók érhetőek el, míg a New Holland mezőgazdasági gépeket forgalmazó AGROTEC Magyarország értékesítői is felkészülten, a fejlesztésekhez ideális traktorokat, munkagépeket ajánlva segítik a partnereket.

Pályázati részletek: https://www.palyazat.gov.hu/vp2-4119-21-llattart-telepek-megjtsnak-tmogatsa

Megbízható mezőgazdasági gépek a sikeres állattenyésztéshez, akár pályázati forrásból? Válassza a New Holland gépeket a magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft.-től! Vegye fel a kapcsolatot a területileg illetékes értékesítőkkel!
 
Cikkünk megjelent az Agrófórum című szaklapban.
 

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.