Főoldal BLOG New Holland gépek „A New Holland érti: problémás, kötött talajon nyers erő mellé precíziós mezőgazdasági tudás is kell

„A New Holland érti: problémás, kötött talajon nyers erő mellé precíziós mezőgazdasági tudás is kell a nyereséghez!”

27. 09. 2021 , AGROTEC Magyarország

A Békés megyében gazdálkodó Dráguly Sándor szerint ma kemény, kötött fekete földeken a gazda vagy jó fogyasztású, megbízható erőgépekkel és a precíziós gazdálkodás eszköztárát is kiaknázó betakarítógépekkel dolgozik, vagy hamarosan szögre akaszthatja a kulcsot.

Az ilyen határban ugyanis az eső épp úgy ellenfél, mint a szárazság, ami a szeszélyes, extrém időjárás miatt egyre többször gond a szezonban. A táblák belvizesednek, lassan száradnak ki, majd a pillanatok alatt megkeményedő felszín miatt csak rövid ideig, nagy energiaigény mellett művelhetőek. A megoldás? Számukra a New Holland mezőgazdasági gépek. Ugyanis nemcsak megbirkóznak a feladattal, fülkekényelmükkel a hosszú munkaórák is gyorsabban telnek a kezelőknek. Az új New Holland kombájnokban elérhető intelligens aratási szoftverekkel ráadásul ma már a bérmunkázáshoz, hozamtérképezéshez is ott a plusz, így a robbanó inputanyagárak dacára is nyereséggel zárulhat egy év.
A vésztői gazdát a New Holland traktorai kapcsán a géppark összeállításáról, gyakorlati tapasztalatokról kérdeztük. Plusz, annak is utánajártunk, miért választ és mit vár ma egy béraratással is foglalkozó vállalkozó egy olyan betakarítógéptől, mint az IntelliSense cséplésautomatizálással felszerelt New Holland CR 8.90 kombájn?
 
 

New Holland traktorok: a kötött talajokkal is gond nélkül elbírnak

A mezőgazdasági munka szépsége és bosszúsága egy tőről fakad: a teljes szabadságból. Hiszen a termelő sikerébe más nem szól bele, mint a természet ereje vagy épp a saját tudása. A Vésztő határában 800 hektár saját területen klasszikus növénytermesztéssel foglalkozó, valamint azt a vetéstől a betakarításig 1000 hektáron bérmunkákkal kiegészítő Dráguly Sándor szerint épp ez az, ami egyre több buktatót tartogathat az utóbbi években. Különösen akkor, ha problémás talajokon dolgoznak. Itt ugyanis sokkal inkább a bőrén és pénztárcáján érzi a gazda, hogy a technológia- és időjárásváltozás példátlan üteművé vált. 
„Ki az elnyúlt szárazságok, ki az azok szünetében lezúduló özönvizek formájában, de gazdálkodóként mindenki szembesült az elmúlt évek problémáival. Míg a homokterületeken vagy a dél-békési vidék egyes részein a csapadékhiány égető, a mi Vésztő környéki földjeinken inkább a vizesedés, majd utána a művelési munka költségei okoznak fejfájást. Nehéz és kötött fekete talajokon dolgozunk errefelé, amelyeken a lezúduló esők hajlamosak belvizesedést okozni, majd utána gyorsan száradnak ki. Speciális gépigényt jelent ez erő- és munkagépkapcsolatok terén: kiemelkedő motor- és vonóerőre, kifogástalan stabilitásra van szükség, és lényeges a fogyasztás is! Amikor ugyanis munka van, olyan területteljesítménnyel járatjuk a gépeket, ami szinte dupla gázolajfelhasználást diktál. Sok múlik tehát azon, hogy milyen a fajlagos fogyasztás. Ugyan évekkel ezelőtt teljesen véletlenül találtam rá a New Holland gépekre, de olyan szerencse volt ez, amire azóta is folyamatos sikereket építhetünk” – vág bele munkájuk bemutatásába Dráguly Sándor, a Dráguly Sándor Kft. ügyvezetője.
A mezőgazdasági szakember vállalkozásának vetésforgójában a hagyományos kultúrákat találjuk, őszi búza, őszi árpa, kukorica, napraforgó, lucerna, valamint 60 hektáron gyepterülettel is rendelkeznek. A termelői munka önerőből épült fel, Dráguly Sándorék kicsiben kezdték a rendszerváltás után, hogy mára mindez egy tisztító-, szárító- és tárolókapacitásokkal rendelkező nagygazdasággá váljon. Az ügyvezető hangsúlyozza, mivel maga is paraszti családból származik, teljesen egyértelmű irányt jelentett számára a mezőgazdaság. A hosszú távon is eredményes munkát természetesen egyszerűsíti, hogy ma már kényelmi téren a személyautók színvonalat hozzák a modern erő- és betakarítógépek. Ahogy az is előny, ha az extrém időjárás legyűréséhez precíziós mezőgazdasági tudásban, mint saját New Hollandjaikban, ott van a plusz. Ez ugyanis nyereség és veszteség vízválasztója manapság.
Már gyerekkoromtól kezdve részt vettem a családi földek művelésében. Mindig is szerettem, hogy nincs két egyforma nap, kint a természetben dolgozva érhetünk el eredményeket. Ezért is jelentkeztem a folytatásban mezőgazdasági középiskolába Orosházára, majd végeztem el a Növényvédelmi Talajerőgazdálkodási Technikumot Karcagon. Tudatosan építkezünk, fejlesztjük, amit lehet, amihez ideális partnerek a New Holland mezőgazdasági gépek. A márka ugyanis érti: problémás, kötött talajon nyers erő mellé precíziós mezőgazdasági tudás is kell a nyereséghez. Ezért lett végül „kék” az egész flottánk”.
 
 
 

New Holland T7 traktorok: átütő erejű mindenesek hatékony gazdálkodáshoz

Egységnyi idő alatt nagyobb teljesítmény, kedvező fogyasztás, olyan kényelem, amiről a 90-es évek traktoraiban nem is álmodhattak a gépkezelők. Dráguly Sándor szerint ezek a legfontosabb pillérek, ha visszagondol, miért vásárolták egymás után a New Holland traktorokat. A flotta mára 4 használatban lévő traktort, 2 beszerzés alatt álló erőgépet és 3 kombájnt számlál, amit a logisztikában egy szintén New Holland teleszkópos rakodó segít ki.
A gépek között a legnehezebb talajmunkákat – szántás, talajlazítás, nehéztárcsázás – egy T9 560-as erőgép végzi, azonban a gazdaság gerincét a New Holland T7 traktorok univerzálisan használható darabjai adják. A T7-esek 170 és 315 LE közötti modelljei nem véletlenül népszerűek Magyarországon. Lenyűgöző motor- és hidraulikateljesítményük ugyanis kedvező fogyasztás mellett aknázható ki, hosszú szervizintervallumuk pedig alacsony üzembentartási költségeket jelent. Ez az LWB modellek ideális tengelytávjával társulva (2884 mm) és kb. 10 tonnás pótsúlyozott önsúlyával olyan univerzális traktorrá teszi a T7-eseket, amelyek így nagygazdaságokban nélkülözhetetlen erőgéppé válnak.  Míg középgazdaságokban akár vezérgépként is probléma nélkül helytállnak. Dráguly Sándornál ezek közül T7.170-es, T7.270-es és T7.275-ös modelleket is találunk.
„A New Holland T7-eseinket nagyon kedveljük sokoldalúságuk miatt. Talajelőkészítési munkákra, vetésre, növényápolási feladatokra ugyanúgy kiválóak, mint terményszállításra. Vetéskor például 8 soros Amazone vetőgéppel dolgozunk velük, kényelmesen, kiváló minőségben oldják meg a feladatokat. Nem véletlen, hogy a beszerzés alatt álló erőgépek ugyancsak új T7-esek.”
 
 

Traktorok és munkagépkapcsolatok precíziós gazdálkodáshoz tervezve: a növényvédelemben is látványosan megtérül!

A flottában a New Holland traktorok a precíziós gazdálkodás eszköztárával is felszereltek, a robotkormányzás, automatikus szakaszolás előnyeit több téren is gyakorlatból látják Dráguly Sándorék.
„Robotkormányzással már régóta dolgozunk, de ma már minden gépünket RTK korrekcióval szereljük fel. Ez a néhány centiméteres pontosság látványos hatékonyságnövelést tesz lehetővé. Könnyebb a gépkezelő dolga, jobban odafigyelhet a feladatra, ideálisak a sortávok. Az, hogy precíziós alapon az inputanyagot oda tudjuk kijuttatni, ahol jobban hasznosul, jelentős nyereség, míg a növényvédelmi munkáknál az átfedések, kihagyások kiküszöbölése olyan megtakarítás, ami a mostani klimatikus viszonyok között számít a megtérülésben” – fogalmaz a gazdálkodó.
 
ds08.jpg


Pontosabb elszámolás a bérmunkáknál, a kezelő munkabírását megsokszorozó automatika: aratáshoz új CR 8.90 New Holland kombájn

Az 1000 hektáron végzett bérmunkák jelentős hányadát teszi ki a béraratás, amihez az eddig dolgozó New Holland CX8070-es, szalmarázóládás modellek mellé egy vadonatúj, rotoros New Holland CR 8.90-es kombájn csatlakozik. A modelleknél szabadalmaztatott rostaszekrény-szenzorok figyelik folyamatosan a beáramló termény minőségét, a gombnyomással kiválasztott aratási stratégiának megfelelően önműködően szabályozzák a munkát a maximális termelékenységhez.
„Egy évvel ezelőtt láttuk egy gépdemonstráción a New Holland kombájnok közül az IntelliSense cséplésautomatizáció-rendszerrel felszerelt CR 8.90-est, és meggyőzött a tudása. A rendszer alapvetően könnyebb munkavégzést biztosít nagyobb teljesítmény mellett, mint az elődök. Ugyanis szoftveres rásegítéssel a legnagyobb áteresztőképesség mellett úgy állítja be magát a kombájn, hogy a lehető legmagasabb szemminőséget produkálja ezzel párhuzamosan. Szenzorokkal gyűjti a szemnedvesség-, szemtisztaság- és hozamadatokat, ami nekünk dupla előny. A pontos hozamtérképeket felhasználhatjuk a precíziós mezőgazdasági munka további fejlesztéséhez, míg a béraratásnál feketén-fehéren elérhetőek a területmennyiségek és a hozzá kapcsolódó minőségi adatok is. Biztos vagyok benne, hogy itt is gazdaságosabb, hatékonyabb munka lesz a beruházás eredménye.”
 
 
 

Itthon a New Hollandok szervizháttere, szakmai csapata hozza a világmárka színvonalat

Dráguly Sándor nem csinál titkot abból sem, hogy az évek során más gyártók gépeit is tesztelték, de számukra egyik sem ért fel a New Hollandok megbízhatóságával. A márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. szervizellátottságával, értékesítői hálózatával ráadásul mindehhez kifogástalan vevőszolgálat is társul, így váltás a jövőben sem várható.
„Bevált recepten lehet változtatni, csak általában nem érdemes. A partnerségünk a New Hollanddal is ilyen, mindkét félnek nyereséget termel. Beválasztottak a New Holland márkanagykövetek közösségébe, így lehetőségünk van az újdonságokat soron kívül kipróbálni a gazdaságunkban. Ez a márkának azért fontos, mert így mostohább körülmények között is látják, mit tudnak a gyakorlatban a gépek. Helyben kifogástalan a kapcsolat az AGROTEC Magyarországgal, Laurinyecz János területileg illetékes értékesítőre mindig számíthatunk. Nyugodt szívvel ajánlom a gazdatársaknak, hogy helyben keressék őt, országosan pedig válasszák a New Hollandot.”
 
Megbízható mezőgazdasági gépmárkát keres a nyereséges gazdálkodáshoz? Válassza a New Hollandot a magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft.-től! Értékesítőik országos lefedettséggel várják megkeresését!

Cikkünk megjelent a Profi Magazinban.

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.