Főoldal BLOG New Holland gépek A New Holland márkakereskedői csapatának itthon gazdaként nemcsak számok vagyunk

A New Holland márkakereskedői csapatának itthon gazdaként nemcsak számok vagyunk

20. 05. 2021 , AGROTEC Magyarország Kft.

Fiatal gazdaként belevágni ma a gazdálkodásba egyszerre könnyebb és bonyolultabb, mint néhány évtizede. A pályázati források kecsegtetőek, a precíziós gazdálkodással pedig számtalan új eszköz érhető el, amikkel a hatékonyabb munka kevesebb időt igényel, így több marad a családra.

Maczkó Roland New Holland márkanagykövet szerint a helyzetet épp a lehetőségek sokasága bonyolítja, ahogy mondja ugyanis még a legjobb traktor sem ér fabatkát sem, ha a kormány mögött 50 centire a tudás nincs rendben. Meglátása szerint ez nemcsak a gazdán múlik: az is számít, milyen a gépmárka csapata, akikkel együtt dolgozik a termelő. Mert a valódi partnerség itt időben, pénzben és emberileg is felbecsülhetetlen segítség.
Az új generációt képviselő gazdálkodó tudja, mit beszél. Ma Bács-Kiskun megyében 1250 hektárt művel meg úgy csapatával, hogy egy családi tragédia után teljesen más háttérrel csöppent a növénytermesztési munka sűrűjébe. Az egész gazdaság profilját átalakította az évek során, amihez elmondása szerint kellett az a tudás, segítség is, amit a New Holland gépek, valamint annak helyi szakmai csapata adott meg neki. A kezdetek óta vállvetve fejlődtek, küzdöttek, így ma jó szívvel segíti ő is a New Holland gépek ügyét. A megtett útról, gépparkról, precíziós eszközökről és az azokban rejlő lehetőségekről kérdeztük.

 

A New Holland közös feladatnak tekinti a gazdálkodók sikerét

„A mélykúti Hagév Kft.-t néhai apósom alapította 1997-ben. Köztiszteletben álló ember volt, a helyi szövetkezet elnöke, aki leginkább kertészeti árutermesztéssel foglalkozott. 2008-ban tragikus hirtelenséggel hunyt el. Mivel addig teljesen más területen dolgoztam, komoly dilemma előtt álltam. Láttam, hogy a kertészeti vonalat nem tudom olyan magas szinten tovább vinni, viszont egy élet munkáját nem akarta se a család, se én veszni hagyni. Külsősként érkezve viszont egy teljes profilváltás a szántóföldi növények felé hatalmas feladatnak tűnt. Mégis erre bátorított egy nagyon jó barátom, de legalább ilyen fontos volt az a segítség, amit Ábrahám Zsoltitól, a New Holland márkakereskedő AGROTEC Magyarország gépértékesítőjétől kaptunk mindehhez. Szerencsére végül az utat és ehhez a partnereket is megtaláltam. A sógornőm az ügyvezetői feladatokat viszi tovább a cégben, én a termelésirányítást vezetem, míg a műszaki kérdésekben azóta is a New Hollandra támaszkodunk. Utóbbi lassan egy 24 éves kapcsolat, amit sosem bántunk meg.” – vezeti fel gazdaságuk történetét Maczkó Roland.
A fő terményét ma már a kukorica jelenti, a vetésforgóban még találni napraforgót, árpát, búzát, valamint minimális repcét és cirkot is. A saját mellett bérelt területeken is folyik munka, de egyre nő a bérművelt földek mennyisége is. Ehhez helyben a legváltozatosabb talajfajtákkal kell boldogulni, a kötöttől a középkötöttig, a bácskai feketeföldtől a homoktalajig akár tábla szinten is változik, ami a traktorokra és a munkagépekre vár. De ma már mindezt rutinosan, modern New Holland T7-es erőgépekkel és kiegészítő gépparkkal, precíziós eszközökkel művelik meg.
A kezdetek kapcsán azonban Ábrahám Zsolt, a New Holland gépértékesítője is elismeri, hogy a mélykúti New Holland nagykövetének nem volt egyszerű dolga.
„A család azelőtt is New Holland mezőgazdasági gépekkel dolgozott, mielőtt ő átvette a termelésirányítási feladatokat. A márkát a marketing jelszavakon túl is közösségnek tekintjük, így mindig igyekeztem segíteni, amiben kellett. Roland ugyan korábban is látott traktort, de teljesen más látásból ismerni ezeket a gépeket, mint hivatásszerűen dolgozni velük. Az elején így voltak kihívások. Naponta sok hívást bonyolítottunk a legkülönbözőbb témákban. A traktor és munkagépbeállításától kezdve az olyan tippekig, hogy miként növelheti a gépek hatékonyságát vagy hogyan használja úgy őket, hogy az élettartamuknak se ártson. De a területi kapcsolattartó munkájába szerintem ez beletartozik. Gépajánlástól kezdve a karbantartási vagy szervizkérdésekig bárkinek, bármikor szívesen segítek a partnereink közül. Ide tartozik, hogy Roland sokkal gyorsabban értette meg és aknázta ki a modern gépeket vagy épp a precíziós eszközökben rejlő lehetőségeket, mint az átlag. Ebben szerintem számított, hogy nem pusztán feladatként, hanem szívügyként, hobbiként is tekint a gazdálkodásra. Így az én feladatom is könnyebb volt. Eredményesen szolgáltatni ma csak modern eszközökkel és technológiával lehet. Mi tudunk ajánlani, de a gazdának is értenie kell, hogy ez miért éri meg.
A partnerség emberi oldalát a New Hollanddal Maczkó Roland is nagyra értékeli. „A New Holland márkakereskedői csapatának itthon gazdaként nemcsak számok vagyunk. Tesznek is a sikerünkért. Amikor belépsz a bajai területi központba, úgy érzed, mintha haza érkeztél volna. Ez fontos.”
 
 

A precíziós gazdálkodás befektetés-igényes, de megéri!

Maczkó Roland szerint három dolognak biztosan teljesülnie kell a hatékony gazdálkodáshoz. Olyan gépmárkával kell együtt dolgozni, ahol az értékesítők a hektárméret, munkagéppark és technológia függvényében tudnak ajánlani. A második, hogy olyan gépkezelői csapat kell, akik képesek megfelelően kezelni a modern gépeket. Harmadikként a precíziós gazdálkodás nyújtotta eszközöket említi meg.
„A munka dandárját végző új, T7-es New Holland traktorjainkban az AGROTEC Magyarország saját RTK BLUE centiméteres pontosságú valós idejű jelkorrekciós GPS hálózatát használjuk. Talajmunkáknál, vetésnél hatalmas segítséget jelent. Nemrég ruháztunk be egy Pöttinger Terrasem C4 direktvetőgépre, amivel a gabonától kezdve a repcén át gyakorlatilag bármi elvethető. A felépítése robosztus, a húzása mégis könnyű, az elmunkáló tárcsasora teljesértékű, a szerkezete pedig csukható, így a közúti vonulással sincs probléma. Eddig 2000 hektár felett vetettünk a segítségével 2 év alatt, egyetlen meghibásodása sem volt. Ilyen téren van egy teljesen új ISOBUS-os, szemenkénti vetőgépünk is, ami sorelzárással működtethető, differenciált vetésre is képes így minden elvárást teljesít. Pontos számokat nehezen mondok, de vetőmagban már most is érezhető, hogy hatalmas megtakarításra képes a rendszer. Emiatt nekünk és a bérmunkáztató partnereinknek is megéri.”
 
 

New Holland traktorok és munkagépek egy márkanagykövetnél

Az elmúlt 20 évben 8 New Holland traktor teljesített szolgálatot a mélykúti Hagév Kft.-nél. Dolgozott itt még Ford motoros New Holland is, volt a régi TL, TM és TSA szériákból is traktorja a gazdaságnak.
Jelenleg a kiszolgálásra egy 100 lóerős T5.95-ös kistraktort használnak. Ez homlokrakodóval, valamint minden olyan tartozékkal rendelkezik, ami ilyen téren lényeges: trágyavilla, raklapvilla, bálatüske. Legfontosabb feladatát a műtrágya és növényvédő szerek mozgatása jelenti.
Középkategóriában egy T7.175 AutoCommand traktort találunk a gazdaságban. A fokozatmentes váltóval szerelt erőgép igazi mindenes: vetésnél, permetezésnél, kultivátorozásnál nélkülözhetetlen.
Vezérgépként egy T7.290 AutoCommand Heavy Duty New Holland traktor dolgozik. Erre bízzák a nagy vonóerőt igénylő talajmunkákat, vetést.
„A New Holland traktorokra egyformán igaz, hogy megbízható gépek kiváló fogyasztással. Természetesen olyan traktort nem találtak még ki, aminél kisebb karbantartásra, javításra nincs szükség időnként. De ezen a téren a magyar márkakereskedő AGROTEC csapatára bármikor számíthatunk. Gyorsan beszerzik, megoldják, amit kell.” – meséli Maczkó Roland.
 
 

A New Hollandosnak lenni értékesítőnek és gazdának közös ügy

New Holland márkanagyköveteké egy olyan elitklub, amibe világszerte csak a márka leghűségesebb ügyfelei kerülhetnek be. Maczkó Roland szerint erre Mélykúton a generációkon átívelő munkával szolgáltak rá, így az utóbbi években, mint az újgeneráció tagja képviseli a New Hollandot hazai és külföldi rendezvényeken, valamint más gazdálkodók felé is.
„Azok között, akik New Holland mezőgazdasági gépeket használnak, mindig érezhető volt szerintem valami különös összefogás. Márkanagykövetté válni így nagy megtiszteltetés számomra. Úgy éreztem, hogy a kezdeteknél segítség lett volna, ha látom más New Hollandos gazdák hogyan dolgoznak, így ma a közösségi médiában, márkanagykövetként én ezt próbálom megmutatni. YouTube videókban, TikTok-on, Facebookon, Instagramon, saját weboldalon megtalálhatnak a gazdák online. Illetve személyesen is a szántóföldi demonstrációk keretében, ahol mindig örömmel segítek Ábrahám Zsoltiéknak.”
Az Agrotec oldaláról Ábrahám Zsolt is kiemelte a példaértékű, kétoldalú együttműködést. „Kölcsönösen segítjük egymást, van, hogy tesztelésre biztosítok számukra demógépet, közben halad a munkájuk. Amit Roland más gazdák tájékoztatásával, nekik szánt bemutatókkal viszonoz. Így tapasztalati úton is láthatják a leendő partnerek, hogy mit tudnak a New Holland gépek.”
Megbízható mezőgazdasági gépmárkát keres, amire hosszú távon sikeres precíziós gazdálkodást alapozhat? Válassza a New Holland gépeket a magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft.-től!

Cikkünk megjelent a Profi Magazinban.
 


 

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.