Főoldal BLOG New Holland gépek Ilyen traktorral a tulipános hektárokon át élmény a kertésznek is – New Hollandok a TulipGardenben

Ilyen traktorral a tulipános hektárokon át élmény a kertésznek is – New Hollandok a TulipGardenben

29. 06. 2023 , Agrotec Magyarország Kft.

A tavasz első nagyvirágú növényeként a tulipánokat a legtöbben színes szépségükért szeretjük, amelyek csábítanak a szabad levegőre.

A tömött virágszőnyeg megteremtése azonban komoly kertészeti feladat is, hiszen 1 m2-re 100 hagymát kell szakszerűen elültetni, gondozni, akár 10 hektáros léptékben is az élményért. Mátrai Zoltán, a ma már országszerte tulipános kertekkel rendelkező TulipGarden franchise alapítója szerint a virágoskertekben emiatt kell körültekintően erőgépmárkát választani. A sikerhez ugyanis elengedhetetlen, hogy mindez a kertésznek is örömet szerezzen – különben nincs mit megosztani a látogatóval.
A Szőlősgyörökről indult és mára az ország számos pontján franchise-ként működő tulipánosokkal rendelkező TulipGardenben épp ezért bízzák immár ötödik éve a New Holland erőgépekre a munkát. Tapasztalatokról, a speciális kertészeti munka feladatairól kérdeztünk.
 
342653342_753859166245577_8716116018944238616_n.jpg


Jó kezekben a virágok szeretete közös üzleti sikerré is válhat

Tulipánosok Abádszlókon a Tisza-tónál, Mórahalmon, Csömréden, Kisvárda mellett Rétközben, Vác mellett, Szombathely mellett, Győrladaméron, Nagyvenyiben, Csákváron, Decsen, Nagykőrösön, vagy a Homokhátságon, valamint a kiindulást jelentő virágoskert 9 hektáron Szőlősgyörökön vannak jelenleg. Sokan nem gondolnák, de a TulipGarden története 5 évvel ezelőtt egy félhektáros irodai külterülettel vette kezdetét, ahol egy virágokat kedvelő agrármérnök úgy döntött, a pázsitnál változatosabb kertet szeretne.
A tulipán az első nagyvirágú növényünk tavasszal, ami a tél után magával hozza a szabadba vágyást, a szép idővel társuló piknikhangulatot. A TulipGarden ennek az átéléséhez nyújt ideális helyszínt, hiszen hatalmas alapterületen, rendezett környezetben adhatjuk át magunkat a látványnak, beszívva a friss levegőt. Ma már mindez komoly kertészeti munka részeként épül fel, de eredetileg az irodánk félhektáros kertjéből nőtte ki magát” – emlékszik vissza Mátrai Zoltán.
Egy agrármédia-cégcsoportot agrármérnöki végzettséggel irányító szakembernél azonban egy hobbi tulipános kert sem indulhatott próba-szerencse alapon. Kutatásokat követően a hagymákat és a technológiákat Hollandiából szerezték be.
„Agrárszakemberként alapvetés volt, hogy ha belevágunk egy ilyen projektbe, akkor azt csináljuk jól. Ezért a tulipánokról híres Hollandiában néztünk szét virághagymákért és munkaeszközökért. A virágszőnyeghez 1 m2-re 100 virághagymával kalkuláltunk, plusz beszereztünk egy speciális ültetőgépet is. Költségigényesebb volt így dolgozni, viszont olyan végeredményt nyújtott, ami nemcsak számunkra jelentett élményt, hanem az arra járó barátok, ismerősök számára is, akik mind élvezték, dicsérték. Ezért úgy határoztunk, olyan formában bővítjük ki a tulipánoskertet, ami immár minden virágkedvelőnek örömet szerezhet.”
A három évig az iroda kertjében létező tulipános így a fejlődés útjára lépett. Kerítés vette körbe a virágokat, vizesblokk, elektromosság várta a látogatókat, ahogy az alapító fogalmaz: „összeállt a TulipGarden élmény”. A fejlődéshez azonban nagyobb térre volt szükség.
„A tulipánnál hasonlóan a szántóföldi növényekhez ültetésforgót kell alkalmazni. A pihentetéshez pedig az iroda kertjében már nem maradt hely. Időközben a fiammal közösen gazdálkodásba kezdtünk, így végül egy átmeneti helyszín után egy saját 9 hektáros területre költöztettük a virágokat, az idei évtől ott fejlődik tovább a kertészet.”
Kiváló gépek, még jobb márkaháttér – a New Holland traktor kétszeres nyereség a gazdának
A kertészetért rajongó ismerősök azóta maguk is megalapították saját TulipGarden kertjeiket. A megszületett franchise-zal pedig mindenki nyert.
„A látogatók ma már országosan azonos márka és minőség alatt gyönyörködhetnek a virágokban, miközben a partnerek jegyeket adnak el, ajándéktárgyakat, virágokat értékesítenek. Franchise-ként ehhez egységes arculati elemeket, megjelenési lehetőséget, technológiát biztosítunk, együtt tudjuk bonyolítani a virághagymák beszerzését, ami mindent leegyszerűsít és költséghatékonyabbá is tesz.”
A működő rendszerhez azonban kell még egy kulcsfontosságú összetevő, a megbízható mezőgazdasági gép. Itt csatlakozott be a tulipános kertek történetébe a New Holland, márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft.-n keresztül.
„A Magyarország legszebb birtoka díjkiírásunkon egyszer egy gazda, válaszul arra, hogy számára melyik a legjobb traktor, azt felelte, az, amelyiknek a legközelebb elérhető a szerelője. A gyakorlat alapján igaza volt, mindössze annyival bővíteném, hogy ezek a szerelők pedig legyenek a legjobbak a szakmában. Ma Illés Zoltán vezetésével az AGROTEC Magyarország Kft. mindkettőt megadja, nem mellesleg olyan gépmárkát képviselnek, aminek tudása is kifogástalan. Egy kis, 40 LE-s New Holland Boomer traktorral kezdtünk, ma már új, a precíziós gazdálkodási pályázat részeként vásárolt New Holland T5 AutoCommanddal haladnak a kertészeti munkák, és egy korábban vásárolt New Holland T6-osra bízzuk a szántóföldi termelőfeladatokat. Komolyabb problémánk sosem volt, a kiváló ügyfélélmény viszont állandó: az AGROTEC-nél odafigyelnek a partnerre, az értékesítőknek van ideje a látogatásra, bármikor felhívhatjuk őket, és körülményes ügyintézés nélkül beszerzik, amire szükség van. Ez a biztonságérzet ugyanannyit számít, mint a mezőgazdasági gép.”
 


343306585_1692657614500250_4978633849502989322_n.jpg


New Holland T5 – ahol az erő és pontosság találkozik a virághagymák számára fontos ultra alacsony sebességtartománnyal

25 cm-es mélységben költséghatékonyan fellazított jó vízelvezetésű talaj, majd abban a speciális ék hasító profillal dolgozó tulipánhagyma-ültető munkagéppel precízen lehelyezett virághagymák. Mátrai Zoltánék célzottan választották kertészetükbe új New Holland T5-ösüket, ugyanis mászó fokozattal is felszerelt automata váltójával mindezt hiánytalanul képes megadni, még levendulaültetés közben is!
Az új New Holland T5 AutoCommand full felszereltséggel érkezett a kertészetbe, és ideális gép a feladatra. Ahogy megérkezett, egyből munkára fogtuk, magabiztosan, strapabíróan végzi a feladatát, és ami kisgazdaságként számunkra fontos, költséghatékonyan. Azonos körülmények között néztem a fogyasztásokat, más márkákhoz mérten a helyi laza, homokos talajokon jelentős üzemanyag-megtakarításra képes. RTK pontossággal dolgozó, gyári robotkormányzással és ISOBUS-szal szerelt gép, így a kezelőnek is egyszerűbb a dolga, a tulipán- és a levendulasorok pedig szemkápráztatóan szabályosak. A fülke ráadásul rendkívül kényelmes. Mi egy magas kényelmi fokozattal rendelkező ülést választottunk, a rugózott első híd és a rugózott kabin társaságában ennek köszönhetően még egy 8-10 órás munkanapot is könnyebb teljesíteni.”
 
 

 342723464_6848558438504182_6845292072114819849_n.jpg



Mi teszi a New Holland traktorok T5-ös szériáját a legkeresetebbé a magyar piacon?

A 110-130 LE közötti erőgépek a legkorszerűbb váltótechnikát kombinálják a gazdaságok számára a kiváló hatékonyságú erőforrások előnyeivel. Az AutoCommand váltóval szerelt New Holland T5 traktorok 4,5 literes, 4 hengeres, 16 szelepes közös nyomócsöves motorblokkjai már a legszigorúbb Stage V előírásoknak is megfelelnek. A többszörös díjnyertes SideWinder II kartámasz épp úgy az alapfelszereltség része, mint az Intelliview IV érintőkijelző. A gépeket a nagyobb T6 modellek tágasabb fülkéivel szerelik, a 108 literes, terhelésérzékelős hidraulikaszivattyúval dolgozó, 5500 kg emelési kapacitásra képes gépek így nemcsak hatékonyak, élmény őket vezetni is.
 

New Holland T6 traktorok: egy mindenes, ami köré komplett gazdaság építhető

Mátrai Zoltánék idő közben úgy döntöttek, New Holland traktoraik képességeit egy saját gazdaság kiépítéséhez is kiaknázzák, a szántóterületek szőlővel és erdőgazdálkodással karöltve ma már 160 hektárt tesznek ki.
„A fiam beleszeretett a gépekbe az érkezésük után, támogattam is a törekvéseiben, így ő is ma már a keszthelyi Georgikon hallgatója, agrármérnöknek készül. Ennek megfelelően a gazdálkodást is elkezdtük fejleszteni. A kultúrák között a klasszikusokat találni, árpa, búza, kukorica, napraforgó és most egy kis szója is. Forgatás nélküli talajművelést végzünk, szántóföldi kultivátorral, rövidtárcsával, két vetőgéppel, valamint sorközművelő eszköz jelenti még a munkagépparkot a permetezőnk és a műtrágyaszóró társaságában, ezekkel egy korábban érkezett 120 LE-s New Holland T6-os dolgozik. Szintén jó gép, ez még nincs felkészítve az RTK pontosságú munkára, de látva a T5-ösünk tudását, ezt is szeretnénk a precíziós munkához gyári technológiával felkészíteni.”

Cikkünk megjelent a Profi Magazinban. 

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.