Főoldal BLOG New Holland gépek Igazolt termelékenység a legnagyobbaknál is: New Holland gépek a Varga Pincészetnél

Igazolt termelékenység a legnagyobbaknál is: New Holland gépek a Varga Pincészetnél

26. 04. 2021 , AGROTEC Magyarország Kft.

Néhány év alatt új életet leheltek az állami gazdaságként leharcolt badacsonyörsi pincészetbe, magabiztosan haladtak a 14 milliós tételszámig. Mindezt egy európai szinten is csúcstechnológiájú palackozóüzemmel koronázták meg, amivel akár 25 millió saját feliratos Varga bor kerülhet az üzletek polcaira a folytatásban.

Giczi Zsolt, a Varga Pincészet szőlészetének koordinátora szerint eredményeik nem a véletlenen múltak. A szakmai munka és a bor szeretete mellett ugyanis a Varga Pincészetnél minden munkafolyamatot megalapozottan, a számok tükrében tesznek egyre hatékonyabbá. Ebben komoly szerep hárul a mezőgazdasági gépekre is, amelyek közül a pincészetnél „a kékre”, vagyis a New Holland szőlőkombájnokra, traktorokra és munkagépekre esett a választás.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy a precízen gyűjtött adatok tükrében mit látnak: képes a márka beváltani a hozzá fűzött reményeket termelékenységben Magyarország legnagyobbjánál is?
 
 

„Sokan nem szeretnek szembesülni a számokkal. Mi a Varga Pincészetnél ezekre alapozzuk a bővülést.”

Varga Péter és családja 1993-ban vásárolta meg az egykori Badacsonyi Állami Gazdaság badacsonyörsi pincészetét. Az alapítót akkor többen a legjobb szándékkal próbálták megóvni ettől a lépéstől, mivel mind fizikai, mind szakmai szempontból rossz állapotban volt az üzem és a hozzá tartozó szőlészet. De ez a múlt.
Ma az ágazati becslések szerint a Varga Pincészet közel háromszor nagyobb a magyar piaci riválisainál, két központjuk Feldebrőn és Badacsonyörsön 4 magyar borrégióban termeszt és vásárol fel szőlőt, 2000 hektár integrált területről. A legutóbbi évben egész pontosan 175 tonnát. A minőségi alapanyagból tavaly 13 millió liter kiváló bor készült. Ennek előállításához, palackozásához egy 3 milliárd forintból megvalósult technológiai fejlesztés állt segítségünkre.
Giczi Zsolt, a szőlészet koordinátora szerint, aki a kezdetekkor csatlakozott a szőlészet szakmai csapatához, az évek során mindig hatékonyságra törekedtek. Sosem féltek szembenézni a számokkal, mertek tanulni azokból. Így tudtak azonnal reagálni a borpiac minden rezdülésére.

„A 2000-es évektől fogtunk hozzá a szőlészet fejlesztéséhez. Amikor erre felkértek 17 évvel ezelőtt, azt gondoltam, átmeneti feladatot vállalok. Végül ma is itt vagyok, amit sosem bántam meg. Az eredményeinkhez szerintem a szakmaiság és a szőlészeti, borászati munka szeretete mellett legalább annyit számított, hogy a tulajdonosunk és az üzemvezetőnk is közgazdász, ezt a látásmódot sikeresen tették részévé a munkának. Sokan nem szeretnek szembesülni a számokkal. Mi a Varga Pincészetnél ezekre alapozzuk a bővülést. A számok tények, amiket nem lehet megkerülni, lehet és kell rájuk építkezni. Így működünk. Vannak szőlőterületeink a Badacsonyi, illetve Balaton-felvidéki és Balatonfüred-Csopaki borvidéken, 145 hektáron, illetve az Egri borvidéken is, 55 hektáron. Az elmúlt évben 14 millió palack bort értékesítettünk és 2,5 millió liter lédig bort exportálunk. A nemzetközi borversenyeken 2020-ban 32 arany és 2 nagyarany díjat nyertek el az Aranymetszés boraink. Ezért úgy érzem, ez a szakmai munka, a hatékonyságnövelés és a termelékenység fokozása jó irány. Ezek voltak a fő szempontok, amikor belevágtunk a szőlészet gépesítésébe is. Egy átfogó kutatás után ehhez több mint 6 éve egy New Holland Braud multifunkciós gépet választottunk, amely szüretelő, permetező és csonkázó egységből áll, valamint New Holland T4.95F ültetvényes traktorokat és ezekhez tartozó munkagépeket.”
 
 

„Egy New Holland szőlőkombájnnal 5-6-szor gyorsabb a szüret, szinte harmadnyi költségből, mint a munkásokkal”

A New Holland mezőgazdasági gépekkel végzett munka a Varga Pincészet szőlészetében 2014-ig nyúlik vissza, ekkor vásárolták meg az akkori flotta vezérgépét, egy New Holland Braud 9060L szőlőkombájnt, az ültetvényes erőgépek és munkagépek társaságában.

Mára a New Holland Braud szőlőkombájnokból több mint 15 ezer darab gurult le a gyártósorról, és egyre több ilyen betakarítógéppel találkozhatunk szüret idején a magyar ültetvényeken is. Ennek jó oka van. A Braud széria ugyanis egy zseniális új technológiával forradalmasította a gépi szüretet. SDC rázórendszerük kíméletesen választja le a kocsányokról a bogyókat, nem tördeli le a vesszőket, nem levelezi le indokolatlanul a tőkéket. Ezután a szemek a poliuretán Noria kelyhekben gyűlnek, amelyek egész egyszerűen lemásolják a kézi szüretelők megoldását: vödröt tartanak a szőlőszemek alá és roncsolásmentesen a gravitációra bízzák a többit. A veszteség így elenyésző, míg a fejlett bogyózórendszer mindezt kiegészítve képes 99%-os tisztaságot biztosítani a végeredményben. És ekkor még szó sem volt két olyan tulajdonságról, amit Giczi Zsolt ezeknél is többre tart a géppel dolgozva: ez pedig lenyűgöző területteljesítménye, valamint bővíthetősége. Utóbbival a permetezést tudták hatékonyabbá tenni.

A New Holland szőlőkombájnokkal, traktorokkal a legfontosabb célunk a szőlészeti munkák munkaerőhiányának orvoslása volt, de a gépekkel más téren is szintet tudtunk lépni a termelékenységben.” – vezeti fel a tapasztalatokat a szőlészet koordinátora.
Giczi Zsolt ebben a tekintetben sem a megérzésekre alapozza mondanivalóját, így máris sorolja a számokat.
 
 

Ami a New Holland szőlőkombájnt kiemelkedően hatékonnyá teszi:

A gépi szürettel jelenleg 1 fő, 1 nap alatt 8 hektár szőlőt képes akár éjjel is betakarítani, ami egy menetben 800 mázsa szőlő. Ez 800.000 Ft-os szolgáltatási díjat tesz ki. Ezzel szemben, ha kézi szürettel dolgozunk, akkor 30 fő 1 nap alatt 1,5 hektár szőlővel képes megbirkózni, ami durván 150 mázsa betakarított szőlőt jelent 360.000 Ft-os szolgáltatási díj mellett. Amennyiben kézi erővel szeretnénk leszüretelni ugyanakkora mennyiségű szőlőt, mint amire a New Holland Braud szőlőkombájn képes (800 mázsát), akkor a 30 fős brigádnak 5-6 napos munkájára lesz szükség. A költségek pedig úgy 2 millió Ft-ot tesznek majd ki.”

A Varga Pincészet szőlészeti koordinátora szerint ebből több fontos alapvetés is következik:
Egy New Holland szőlőkombájnnal 5-6-szor gyorsabb a szüret, szinte harmadnyi költségből, mint a munkásokkal. Ekkor azt még ki sem emeltük, hogy a szőlőkombájnnal a munka olyan napszakban zajlik, amit mi választunk meg. Utóbbi legalább olyan lényeges technológiai cél, mint a betakarítási idő rövidítése. Hiszen különösen a számunkra fontos reduktív borok alapanyagának szolgáló szőlőknél a minőségnek is jobb, ha nem a tűző napon felhevült szőlőszemek érkeznek be a feldolgozóba. De az energiaigény is kisebb, hiszen az éjszakai szüret után nem kell visszahűteni a mustot a feldolgozás során. A szőlőkombájnnal végzett szüret tehát nagyban hozzájárult a kiváló minőséghez, amit a nemzetközi szinten jegyzett borverseny eredményeink is tükröznek.”

A New Holland Braud szőlőkombájnnál ehhez társul a permetezésben is nyomon követhető hatékonyságnövelés.
„Az egyik jó tulajdonsága a New Holland betakarítógépnek, hogy bővíthető a tudása. Mi megragadtuk a pályázati forrásokat és az eszközhordozón egy a Berthoud cég által gyártott hidas, négysoros mikroporlasztású permetezőegységgel vásároltuk meg, a frontján található eszközhordóra pedig 2,5 sor megmunkálásához alkalmas csonkázó adapterrel szereltettük fel.”
 
 

Mennyi munkaerőt vált ki egy szőlőkombájnra erősített 4 soros Berthoud permetezőegység?

A kérdésre Giczi Zsolt ismét pontos számokra alapozza a feleletet: „A géphez tartozó permetező egység 3000 literes, a vegetációs felülettől függően 100-, illetve 200 literes lémennyiséggel juttatjuk ki a növényvédőszert hektáranként. Ami azt jelenti, hogy 1 fő 1 menetben képes 30 hektár szőlőt lepermetezni naponta. Régen egy 120 hektáros terület legalább 6-8 traktor összehangolt munkáját igényelte, hiszen azokkal csak soronként haladhattunk. A szőlőkombájn egyszerre 4 soron halad végig. A kiváltott munkaerő, idő, üzemanyag, szintén egy hatalmas ugrás a hatékonyságban.”
 
 

Megbízható ültetvényes traktorok, jó szervizháttér: a folytatást is New Hollanddal képzelik el

Ugyan az eredmények dandárját Braud szőlőkombájnokkal érték el a szőlészeti munkáknál, Giczi Zsolt az ültetvényes traktorok, valamint a magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. szervizszolgáltatását is érvnek látja a New Holland mellett.
A keskeny nyomtávú T4.95F ültetvényes erőgépeket már több mint 6 éve használjuk minden gond nélkül. A gépkezelőink tárcsáznak, kultivátoroznak, forgóboronáznak vagy épp gyomot irtanak a segítségükkel. A gépek mind tudásban, mind megbízhatóságban hozták az elvárásainkat. Szerencsére a márka szervizhálózata is jó. Felkészült csapattal, gördülékeny alkatrészellátással több mint 6 éve maximálisan helytállnak. A folytatást is a New Hollanddal képzeljük el. Ennek következő nagy lépését vadonatúj New Holland Braud szőlőkombájnunk jelenti, amely hamarosan munkába is áll az ültetvényeken.”
 
Új szintre lépne hatékonyságban a szőlészeti, szántóföldi termelőmunkában? Bízza a feladatot a New Holland mezőgazdasági gépekre! A márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. értékesítői országos lefedettséggel várják megkeresését!

Cikkünk megjelent a Magyar Mezőgazdaság c. hetilap Borászati Füzetek kiadványában.

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.