Főoldal BLOG New Holland gépek "Gyorsan okosak" - a New Holland tudja, mi kell ma kötött földeken a precíziós gazdálkodáshoz

"Gyorsan okosak" - a New Holland tudja, mi kell ma kötött földeken a precíziós gazdálkodáshoz

26. 01. 2023 ,

Kötött földeken, extrém időjárásban, precíziósan gazdálkodni. Háromszoros versenyfutás a gazdának, hiszen kell a jó teljesítmény-leadás, a plusz erő, ahogy a hozammérés vagy a térinformatikai tudás is.

Élete viszont csak egy van a termelőnek, így olyan gép kell, ahol mindez anélkül adott, hogy szinte számítógépes szakemberré képezné magát a gazda. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében családjával vállalkozó Kecskés Tamás szerint azonban nincs probléma, csak válasszuk „a kéket”. Náluk ugyanis a New Holland traktorok és kombájnok teljesítménykategóriától függetlenül bizonyították: tudják, amit kell műszakilag, a háttér jó, a márka precíziós rendszerei pedig hiba nélkül futnak, logikusan tanulhatóak.
Mindennapi munkáról, használt gépeikről és a tapasztalatokról kérdeztünk.

A New Holland CX kombájnok teljesítménye eladja a márkát

A Cserehát közepén fekvő Monajban édesapjával gazdálkodó Kecskés Tamás is tudja, ahhoz, hogy aratni tudjuk, előbb vetni kell, mégis, ha mezőgépekről van szó, a sor elejére New Holland kombájnjaikat helyezné. Az első CX8080 SL tudása és munkaminősége volt ugyanis, ami eladta számukra a márkát, míg a nemrég vásárolt CX 8.80 a precíziós gazdálkodáshoz teremti meg az alapokat. Ez a New Holland kombájn ugyanis olyan okostechnológiákkal érkezett, amivel gyorsabb és hatékonyabb a munka, plusz a differenciált tőszámú vetéshez, műtrágya-kijuttatáshoz is meglesznek az adatok.
„Édesapám miatt nőttem bele a gazdálkodásba, 25 évig dolgozott TSZ elnökként, majd elindította a saját vállalkozását is, amibe belecsatlakozott a család. A New Holland mezőgazdasági gépeket is először a szövetkezetből ismertünk, majd egy kis kitérő után a kombájnok miatt tértünk vissza a márkához. Nagyon szépen, tisztán dolgoznak” – vezeti fel a márkával közös történetüket Kecskés Tamás.
A 700 hektáron végzett klasszikus szántóföldi növénytermesztéssel és az állatoknak fenntartott 200 hektáros legelő-kaszálóval akad a kombájnoknak is bőven tennivaló Monaj környékén.
„A vetésstruktúránkban évente nagyjából 300-350 hektár gabonát, 250 hektár repcét, 200 hektár napraforgót és 50 hektár kukoricát kell learatni, utóbbit leginkább az állatoknak. Ugyanis húshasznú szarvasmarhából is tartunk egy 200 tehenet számláló állományt magyar tarka keresztezésére limousin fajtával. Ezt az első kombájnunkkal is jól megoldottuk, de megfogott az a plusz tudás, amit egy hozzánk bemutatóba hozott új New Holland kombájnnál láttam. Az előre programozott terménymódok, a pontos szenzorok hatalmas segítség egy gazdának. A gazdaságban időközben úgy döntöttünk, belevágunk a precíziós gazdálkodásba is, ahhoz pedig nélkülözhetetlenek a hozamtérképek. Az új CX 8.80-as kombájnt épp ezért már így kértük. 1500 üzemóránál jár, eddig azt kaptuk, amit vártunk: az adatok gyűlnek, tavasszal már differenciált vetésekkel dolgozhatunk, egy nap pedig normál körülmények között nagyságrendileg 30 hektár gabonát be tudunk takarítani ezzel a géppel.”

Miért kedvelik a magyar gazdálkodók a New Holland CX 7.80-8.90 kombájncsaládot?

  • A New Holland CX 7-es és 8-as New Holland kombájnokat a piac egyik legnagyobb, 750 mm-es átmérőjű cséplődobjával szerelik, ami még alacsony dobforgási sebességnél is bődületes termelékenységgel ruházza fel ezeket a betakarítógépeket.
     
  • A legkisebb CX7.80-as modell óránként átlagosan 26 tonna termény betakarítására képes, a Kecskés Tamáséknál munkába állt CX8.80-nal ez 36 tonna/óra, míg a legnagyobb CX8.90-es egészen 39 tonna/óra teljesítményig képes mindezt fokozni.
     
  • A gépeket több olyan okos technológiával is telezsúfolták, amelyek leveszik a terhet a kezelők válláról: az Opti-Speed rendszerrel négy beállítási lehetőség mentén terménytípushoz igazítható például a szalmarázóláda sebessége (búza, kukorica, repce, rizs), ami így 10%-kal növeli meg a betakarítás hatékonyságát. Az Opti-Clean rostamozgató rendszer képes kompenzálni az akár 17% meredekségű lejtők jelentette kihívásokat is. Az önszintező képesség 20%-kal tolja ki a gép kapacitásait. A gépben a tisztítóventillátor is továbbfejlődött. Az Opti-Fan rendszer figyeli a terepviszonyokat, emelkedőnél lassul a működése a szemveszteségek elkerülése érdekében, lejtőn gyorsít, hogy semmi ne akadjon fenn a rostán.

New Holland T5 és T6 univerzális traktorok fürge szövetségesek az állattartásban, növényápolásban

A New Holland T5 és T6 traktorok nem véletlenül tartoznak a magyar családi gazdaságok kedvelt mindenes erőgépei közé. A kompakt traktorok előnyei (jó fordulékonyság, kedvező fogyasztás és jó teljesítmény-leadás) a nagytraktoroktól ismerős tudással és kényelemmel.
A gazdaságunkban két New Holland T5.110 AC és egy New Holland T6.180 dolgozik mindenesként. A fokozatmentes váltóval szerelt T5-ösök közül az egyik az állattartás gépe, ahol trágyázásban, bála- és takarmánymozgatásban kap szerepet, míg a másik kint dolgozik a földeken: műtrágyás zsákokat mozgat, bálákat pakol, zöld gépsorokkal dolgozik, vizet hord. A New Holland T6-os már állománykezelési munkákat is kap a bálázáson túl, kultivátorozunk, vetünk a segítségével. Teljes mértékben meg vagyok elégedve mindegyik New Holland gépünk teljesítményével, tudásával, fogyasztásával, üzemben tarthatóságával.”
  • A New Holland T5 AC és T6 modellek legfontosabb paraméterei
A New Holland T5 AutoCommand modellek 110-130 LE között biztosítják a legkorszerűbb váltótechnikát kis és közepes gazdaságoknak is, míg a New Holland T6 traktorok 125-180 LE teljesítmény között képesek akár 50-es csoport PowerShift váltóval megbirkózni a feladatokkal. A T5 traktorok 118 liter/perc hidraulikateljesítményt kombinálnak 5500 kg emelési kapacitással, míg a T6-sok akár 150 liter/ perc teljesítményre képesek 7864 kg emelési erő mellett.
New Holland T7 és T8 Genesis traktorok: megvan bennük az erő és a tudás is a precíziós gazdálkodáshoz
A talajmunkák derékhadát Kecskés Tamáséknál a legnagyobb New Hollandokra bízzák. A gépeket a kiváló arányban talajra leadott teljesítményükért is kedvelik, de ugyanúgy fontos, hogy a gépek, különösen az új New Holland T8.410 Genesis, birtokolják a precíziós gazdálkodás teljes eszköztárát.
Kötött földeken gazdálkodunk átlagosan 8-12 aranykorona értékben, az agyagos, agyagos-vályogos földeken ráadásul nem ismeretlenek 10-12%-os lejtők sem. Kell, hogy legyen a gépekben tartalék motorerő, főleg, ha épp mostoha időjárási körülmények között vagy az extrém időjárás miatt lerövidült munkaablakokkal dolgozunk. Ahogy az üzemanyagárak miatt az is számít, hogy ezt a plusz teljesítményt milyen hatékonysággal adják le. A T7.245-ben most 6500 üzemóra van, a T8.410 Genesisben 1500 üzemóránál járunk. Hatékony, nehéz talajmunkákhoz vettük őket, és amit látunk, azzal elégedettek vagyunk. A T8-asnál a hatékony munkához nagyobb munkagépekre kellett váltanunk, de azóta a hektárra vetített fogyasztásával is minden rendben van. Szeretnénk nagyobb termésátlagokat elérni inputanyag-takarékosan, növényvédelemben szintén a takarékosság a célunk. Úgy szeretnénk szép munkát végezni, hogy az a lehető legkevesebb munkaórát vegye igénybe. Ezekkel a gépekkel jó úton járunk. Viszonylag fiatal a géppark, így kevés volt eddig a műszaki probléma. De azt már most tudjuk, hogy az AGROTEC Magyarország Kft.-vel az üzemeltetéshez is minden adott. A helyi területi központ rugalmassága, a szervizeseik képzettsége kifogástalan, mindent gyorsan megoldanak, amire szükségünk van. Eddig nincs okunk panaszra, mindet gyorsan megcsináltak, amire szükség volt.”
  • New Holland T8 Genesis – csúcsgép precíziós gazdálkodásra tervezve
Egyedülálló stabilitás 3450 mm-es, kategóriaelső tengelytávval, 435 LE leadására képes USA-ban gyártott Stage V FPT motor. Önmagában a 10.990 kg-os emelési kapacitás és terhelés érzékelős 221 liter/perc hidraulikaszivattyú-teljesítmény is beszédes lehetne, de a New Holland új zászlóshajónak számító traktoroknál ez csak a jéghegy csúcsa. 11, a gépkezelő saját logikája szerint programozható gombbal ellátott SideWinder™ Ultra kartámasz, érintőkijelzős full HD monitor, első és hátsó kamerarendszer 170 fokos belátási szöggel, amivel a kezelő elfelejtheti a vakfoltokat. Ezekre az alapokra épül rá a precíziós gazdálkodási funkciók teljes csomagja.
A gép ugyanis a PLM Intelligence Farm Modul csomaggal érkezik. Ez egyszerre telematika szoftver, amivel valós rálátást biztosíthatunk a szervizcsapatnak a gép teljesítményadataihoz – megelőzve a meghibásodásokat. Ugyanúgy teljes értékű mezőgazdasági térinformatika, ahol megalkothatjuk, szerkeszthetjük saját táblastruktúránkat, nyomvonalakat, határvonalakat rajzolhatunk a segítségével. A program olvassa, kezeli a kombájnokból származó hozamtérképeket is. A felület grafikus térképpel ellátott farmmenedzsment program is, így a T8-assal és a New Hollanddal komplett rendszerré áll össze minden, amit a centiméteres pontosságra képes GPS rendszerek nyújtani tudnak.

Cikkünk megjelent az Agrofórum magazinban. 

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.