Főoldal BLOG New Holland gépek Gépi szüret csúcsbor-minőségben: ötszörös hatékonyságú bogyózó érkezik a New Holland szőlőkombájnokb

Gépi szüret csúcsbor-minőségben: ötszörös hatékonyságú bogyózó érkezik a New Holland szőlőkombájnokba

31. 05. 2023 , Agrotec Magyarország Kft.

Patika tisztasággal betakarított gyümölcsök a kézi szüret alaposságával a nagyborokhoz nélkülözhetetlen kékszőlőfajtákra kifejlesztve.

A maximális finomságot igénylő gyümölcsök villámgyors szüreteléshez optimalizált bogyózórendszerrel zárja le a gépi szüret világának meghódítását az AGROTEC Magyarországon is. Országos bemutatóval egybekötve ugyanis hozzánk is megérkezik a francia borvidékeken már sikeresen alkalmazott Opti Grape bogyózórendszerekkel szerelt Braud szőlőkombájnok új generációja.
A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft.-n keresztül az országos demonstrációhoz az említett bogyózóval felszerelt gép tudnivalóira kérdeztünk rá. Illetve összegyűjtöttük, milyen DONDI szőlészeti talajművelő eszközökkel kombinálva lehet olyan komplett rendszert építeni a gép köré, ami maximalizálja a nyereséget a szőlészeti munkában.
 

New Holland Opti Grape bogyózórendszer: tisztítás a szélvihar erejével, de a szellő finomságával

A New Holland szőlőkombájnok nem véletlenül dolgoznak évek óta olyan ikonikus magyar szőlészetekben, mint a Varga Pincészet, a Juhász Testvérek Pincészete vagy a Thummerer Pincészet. használóik véleménye ugyanis egybevág: a szőlőkombájnokkal 1 óra alatt kényelmesen lehet betakarítani 1 hektáros területről a bogyókat, ráadásul kiváló minőségben. A jó kezelhetőségükért és megbízhatóságukért dicsért betakarítógépek a reduktív technológiával készülő fehér borok terén ma már versenytárs nélkül futnak. Ezzel a vásárlók számára lényeges primer gyümölcsösség, frissesség és az illatanyagok teljessége minden palackban visszaköszön a boroknál.
A New Holland célja az volt, hogy ezt a megbízhatóságot a csúcsborokhoz kézi szüretre visszatartott szőlőkre is kiterjessze az újgenerációs Opti Grape I és II bogyózórendszerek segítségével.
A gépekben épp ezért megtartották azokat a szilárd alapokat, amit a hatékony, de kíméletes SDC (Shaking Dynamic Control) rázórendszer nyújt a kézi szüret gyakorlatát másoló poliuretán NORIA szállító kehelyrendszer társaságában, majd ráültettek egy páratlan hatékonyságú új gyümölcstisztító egységet. Az új felszereltség a 4 hengeres 164 LE-s erőforrással ellátott vagy 6 hengeres 182 LE teljesítményre képes New Holland Braud 9000M- és 9000L-szériás kombájnoknál érhető el.
 
Rotovitis_lavoro-1-(1).jpg


Milyen előnyöket kombinál a csúcstermések hibátlan betakarításához az Opti Grape bogyózórendszer?

  1. 5-ször tisztább betakarított gyümölcs egy, a szennyeződésfajtákat egyedileg eltávolító légtisztítós rendszerrel
Az Opti Grape rendszerrel szerelt kombájnok az előszortírozó terítőhengerekkel különválasztják a fürtöket a szennyezőanyagoktól, a bogyózóba így már gyakorlatilag szinte csak a fürtök kerülnek. Kisebb mennyiségekkel dolgozva kontrollálhatóbb a terményáram, minimális a feltorlódás a tisztítóberendezésen belül, ami kedvez a minőségnek. A gépek a bekerülés idején leszakadt szemeket külön kezelik, csökkentve ezzel a gyümölcsöket érő behatásokat. A kocsányok a 3 rotorral dolgozó bogyózóegység hátulján távoznak, míg a szemek végső tisztításáról a szeparátoregység légbefújással gondoskodik, amely méretük alapján egyedileg szűri ki a kocsányokat, levélmaradványokat és kéregdarabkákat. A szőlőkombájnok hatékonysága így ötszörösére nő az elődökhöz mérten.
  1. 100% kontroll a kezelőnek
A funkciókat 26 cm-es érintőképernyőn és a multifunkciós irányítókarral szabályozhatják a kezelők. Egyetlen gombnyomással állítható a gépmagasság, a rázórendszer vagy épp a tisztítóventillátorok működése. A szőlőkombájnt teljesítmény-ellenőrző rendszerrel is ellátták, így pontosan nyomon követhető, milyen mennyiségben szűri ki a gép a szennyeződéseket a terményáramból. A tisztítóventillátorok fordulatszámának módosításával a gépkezelő bármit a szüreti körülményekhez, célokhoz igazíthat. Az újratervezett 2600 literes vagy 3200 literes tartályokban két infravörös szintérzékelővel ellátott rendszer teszi lehetővé a tartályok optimális feltöltését. A gép így 25%-os oldallejtésig képes bármivel megbirkózni.
  1. Eltávolított beteg vagy deformált szemek
A rendszer kiszelektálja a deformálódott, botritiszes szemeket is gyümölcsök közül, így a tartályba nem érkezik semmi más, mint megkímélt, épp szőlőszemek.
  1. Gyors tisztíthatóság
A 2 szelepes, 4 zónás, 7 fúvókás tisztítórendszerrel a teljes géptisztítás csak 20 percet vesz igénybe.
 
Gyorsaságból és igényességből is a maximumot – az olasz szellem a DONDI szőlészeti talajművelő eszközök része
Hasonlóan az agrárium más területeihez a nyereséges munkához nem egyetlen kiváló gépre, hanem egy olajozottan működő géprendszerre lesz szükségünk. Az ültetvényes talajmunkák terén ehhez az AGROTEC Magyarország Kft. a DONDI talajművelő eszközöket ajánlja a Braud szőlőkombájnok társaságában.
A DONDI 1850 óta dolgozik gépgyártóként, amit olasz szenvedéllyel végez. Ezeket a gépeket ugyanis kiváló minőségű alapanyagokból alkották meg a hosszú élettartamért és az átlagon felüli haladási sebesség érdekében. A prémium munkagépek ugyan nem lesznek a legolcsóbbak a piacon, de a DONDI gépekkel biztosan megtérül a befektetésünk. A gyártó ráadásul szállítás terén is villámgyors, a munkagépek 90%-ára 1 hónapon belüli leszállítást vállal” – emeli ki a gépcsaládról Forró Péter, az AGROTEC Magyarország Kft. munkagép termékmenedzsere.
 

XVITIS-2-1030x687.jpg 


A magyar szőlészek számára ideális DONDI géptípusok

A magyar borvidékek adottságai és a szőlészek igényei mentén kiemelkedik néhány munkagép a DONDI kínálatából.
  • Cultivitis – kiváló általános kultivátor, amely a köves talajokkal is megbirkózik
Mostoha körülmények között is hibátlan talajmunka gyors haladással, kockázatok nélkül. A DONDI Cultivitis kultivátorokat az olasz mérnökök úgy tervezték, hogy ezt egyszerre adja meg az ültetvényekben. A munkagép nagy önsúllyal, sajátos, egyedi kapageometriával készül, amit kiegészít a rugós biztosítási rendszere, amely nagyobb sziklák, egyéb akadályok esetén automatikusan felhajtja a kapákat, megóvva a szerkezetet a károsodástól. A kultivátoregység hasítóbordái könnyen megbirkóznak a gyomnövényekkel, az alapfelszereltség részét képző hátsó tömörítőhenger pedig egyenletes talajfelszínt hagy hátra. A munkagépek 3-5-7 késes modellekkel (Cultivitis 3, 5, 7) fix és hidraulikusan állítható munkaszélességű vázakkal érhetőek el, 30 cm-es munkamélységre képesek 60 cm-re elhelyezett kapáik segítségével. Mérettől függően 35-95 LE erőgép szükséges a húzásukhoz, a hidraulikusan állítható modellek maximális munkaszélessége 200 cm. A Cultivitis kultivátorok opcionálisan tárcsasorokkal is felszerelhetőek.
  • Xvitis – tárcsa X elrendezéssel.
Új területek betelepítéséhez vagy erőteljesen elgazosodott, elhanyagolt területek karbantartásához fejlesztették ki a DONDI Xvitis munkagépcsaládot, amely tandem „X” elrendezésével kiváló talajkiegyenlítésre képes szőlőkben és gyümölcsösökben. A boronákat 8-12-16 darab 56 cm átmérőjű tárcsalappal szerelve érhetjük el, gond nélkül megbirkóznak a metszés után a sorközökben hagyott növényi maradványok aprításával, talajba forgatásával is.
  • RB és RT Vitis - mélylazítók
A DONDI munkagépek közül a 40-50cm-es mélységre képes talajlazítók sem hiányoznak. Az RB és RT vitis modellek kiváló késgeometriájával kisebb teljesítményráfordítással számolhatóak fel a talajtömörödések, javul a talajok vízelvezető- és vízmegtartó képessége. A 2-3 késes munkagépek opcionális elmunkáló hengerrel felszerelve is rendelhetőek.
  • Vitis és Vitis 2 – soraljművelők
Az ültetvényes munkagépkínálatból az egy- (Vitis) vagy kétoldali soraljművelők (Vitis 2) sem hiányoznak. A gépek hasító ekevassal, kultivátor és visszatöltögető tárcsákkal szereltek, amelyek problémamentes futásáról tapogatópálcás rendszer gondoskodik. A gép 5-10 centiméteres távolságról érzékeli a tőkéket, a megfelelő pillanatban lekapcsolt hidraulikanyomással hajtja vissza a művelőegységet a növények épségének megőrzéséért. Munkaszélességük 40-75 cm között változik modell függvényében, munkamélységük 5 cm, 40-90 LE közötti traktorokkal probléma nélkül húzhatóak.
  • Roto Vitis mulcsozóhenger
Hőkezelt bóracél kések, optimalizált késkialakítás a rezgések csökkentéséért, két gerendelyes kialakítású, vízzel tölthető henger a maximális hatékonyságért. A mulcshagyás talajéletnek kedvező hatásáról ültetvényekben sem kell lemondanunk a DONDI egyszerű kialakítású, megbízható mulcsozóhengerével. Az egység egy speciális készlettel első és hátsó hidraulikára is függeszthető. Modellfüggvényében 90-210 cm-es munkaszélességgel képes megbirkózni a feladatokkal.

Cikkünk megjelent az AgroNapló magazinban. 

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.