Főoldal BLOG New Holland gépek New Holland mezőgazdasági gépekkel ösztönös a precíziós gazdálkodás több generációnak is

New Holland mezőgazdasági gépekkel ösztönös a precíziós gazdálkodás több generációnak is

30. 09. 2022 , Agrotec Magyarország Kft.

Generációváltás és precíziós gazdálkodás – két fontos fogalom, ami nem véletlenül kiemelt téma a mezőgazdaságban.

Gazdálkodói szemmel mégis úgy tűnik, átláthatóság helyett mintha csak egyre bonyolódna minden velük kapcsolatban. A növénytermesztők fiatal generációja szerint azonban mindez a megközelítésen múlik. A Karcag térségében családjával 600 hektáros területen dolgozó Bene Ádám szerint észre kell venni, bonyolult megfogalmazások helyett a feladat: újra kitanulni a közös munkát családként, ennek a hatékonyságát növelni modern technológiával. A fiatal gazda szerint mindehhez érdemes New Holland traktorokat és kombájnokat választani, mert ez az a márka, ahol számukra precízió és több generációs munka probléma nélkül találkozik hosszú évek óta.
A precíziós gazdálkodás gyakorlati előnyeiről, ehhez bevált kombájnokról, erőgép-munkagép kapcsolatokról kérdeztük a Jász-Nagykun-Szolnok megyei gazdálkodót.
 
 

„Legyen újra természetes, hogy összedolgoznak a generációk”

 
Az iskolában megszerezhető tudás elengedhetetlen a jól végzett szakmai munkához, de aki szeretne a saját területek gyakorlati műveléséhez biztos alapokat, a szüleivel kell megtanulnia közösen dolgoznia. Karcagon 600 hektáron gazdálkodva így látja ezt Bene Ádám, aki most már 5 éve dolgozik együtt öccsével egyetemben édesapjukkal, Péterrel a gazdaságukban. A sokat emlegetett generációváltást is ennek tükrében látja.
„Igazi családi gazdaságként dolgozunk az itteni erősen kötött, 20-36 aranykoronás földeken őszi búzát, durumbúzát, őszi káposztarepcét, napraforgót, kukoricát termesztve, amit most már csemegekukorica és zöldborsó egészít ki. Közösen dolgozunk, családként, amióta csak megszereztem Debrecenben a növényorvosi végzettségem. A mezőgazdasági munkát senki nem tudja sikeresen végezni egyik napról a másikra. Hosszú betanulási idő kell, amíg az iskolai elmélet után a gyakorlat is az ember részévé válik, amit úgy szerezhetünk meg a legegyszerűbben, hogy figyeljük a szüleinket. Szerintem is fontos, hogy a növénytermesztést vigye tovább ez a generáció, de ehhez nem generációváltásra van szerintem szükség, annak kell újra természetessé válnia, hogy együtt dolgozik egy-egy család. Egyszerre kirajzolódik, miként is lehet ezt jól csinálni. Az emberre eleinte csak néhány feladatot bíznak, azután bővül a teendők köre, végül hozzáteszi, amihez csak ő ért igazán. Nálam ilyen volt például a precíziós gazdálkodás technológiáinak az ismerete, alkalmazása, ahol lehet.”
 
 

Ilyen körülmények között számít a precíziós gazdálkodás, ami a New Holland gépekkel jó kezekben van

 
A New Holland mezőgazdasági gépek használata, szeretete a Bene családban szintén generációkon átívelő tradíció, hiszen közel 20 éve „kék-sárga” minden a telephelyen. Bene Ádám szerint ehhez elengedhetetlen volt a New Hollandok megbízhatósága, az ideális teljesítmény-tömeg arányuk, a sorból pedig mára a precíziós gazdálkodáshoz nélkülözhetetlen technológiák sem maradnak ki. A gazdálkodó szerint ezekkel is elégedettek.
„Közel 20 éven át figyeltem, ahogy édesapám először saját maga dolgozott, azután a gépkezelőink dolgoztak a New Holland traktorokkal, kombájnokkal. Műszakilag stabil gépek, a szervizhálózat kifogástalan az AGROTEC Magyarország Kft.-nek köszönhetően, Vass Tamás gépértékesítő pedig tudja, hogyan ajánljon a technológiánkra és a talajainkra szabott gépeket. Ezért amikor újítottunk-cseréltünk, mindig maradtunk „a kék-sárgánál”. A kötött talajokhoz kell, hogy legyen a gépekben erőtartalék, de a New Holland T6 és T7-es traktorok a mostoha körülményekkel is elbírtak. Eddig két szalmarázóládás New Holland kombájnunk volt, amiket most cseréltünk egy új gépre, mely sorrendben már a harmadik nálunk a márkától. New Holland traktorok terén két darab New Holland T6 és egy New Holland T7 dolgozott eddig a területeinken. 6 fejes ekével, 6 soros szemenkénti vetőgéppel 7 fejes lazítóval, 6,5 méteres nehéztárcsákkal gond nélkül elboldogultunk velük. A fogyasztásukat, kényelmüket csak dicsérni tudom. Van még néhány keleti blokkos traktorunk is, de általában amelyik kezelőnek volt már szerencséje New Hollandhoz, az nem nagyon szeretne más géppel dolgozni a folytatásban. Amennyiben gondját viseljük ezeknek a gépeknek, elvégezzük az előírt szervizeléseket, azt tudom mondani, hogy semmilyen komolyabb problémájuk nincs. Most bővítettük a gépparkot egy új CX 8.80-as, 6 szalmarázóládás kombájnnal és egy T8.410 AutoCommand Genesis New Holland traktorral. Ezekkel ki tudjuk aknázni a precíziós gazdálkodás minden lehetőségét. Az idei évben sajnos az aszály rengeteg terményt tönkretett, így különösen fontos, hogy a folytatásban minden tápanyag, vetőmag oda kerüljön, ahová kell. Ebben számítunk a centiméteres pontosságra és az olyan precíziós gazdálkodási szoftverek teljesítményére, mint a PLM Intelligence Farm Modul a New Hollandtól.”

  

Új CX 8.80 szalmarázóládás New Holland kombájn: minőségi munka, ami tervezhetővé teszi a folytatást

 
A zóna szintű precíziós gazdálkodás kialakítása hosszú folyamat, aminek az első lépését a pontos hozamtérképek összegyűjtése jelenti jól kalibrált kombájnnal. Bene Ádáméknál ilyen téren a New Holland szalmarázóládás kombájnokra bízzák a feladatot, ugyanis a CX szériában területteljesítmény és precíziós tudás ideálisan egyesül.
Nemrég érkezett meg az új szalmarázóládás New Holland CX 8.80-as kombájnunk. Az első 400 hektár tapasztalatai alapján azt tudom mondani, hogy az előző két kombájn kiugró termelékenysége az új gépnél is megmaradt, amihez pluszban adódik hozzá a hozam- és nedvességmérés. Az AGROTEC Magyarország Kft.-nél szerencsére tudják, hogy a sikeres értékesítésbe beletartozik az is, hogy a gépet a gazda tudja használni, ezért tartottak számunkra egy egynapos kombájnos képzést is. A gépkezelőnk így pontosan tudta, hogyan hozhatja ki a maximumot az új gépből.”
Ami miatt Bene Ádámék is kedvelik a CX 8.80-as New Holland kombájnokat:
  • Kiemelkedő teljesítmény az erőteljes motornak és az akár 12 500 literes gabonatartálynak köszönhetően, ami 10%-kal több az elődöknél az Opti-Fan tisztítóventilátoros rendszernek köszönhetően.
  • Kivételes betakarítási minőség, ami a kiforrott cséplő- és felhordórendszernek hála minimális veszteséggel és törtszemaránnyal dolgozik. Magyar gazdavisszajelzések szerint napraforgóban mindez 96%-os tisztaságot jelent 6 szalmarázóládás modelleknél.
  • Csúcskategóriás vezetési élmény a gépkezelőnek, amit a 360 fokos körpanorámát nyújtó megnövelt üvegfelületek, a kategória legalacsonyabb zajszintű (73 dB) kabinja és a három kényelmi fokozatban akár aktív szellőzéssel, fűtéssel is kérhető ülések biztosítanak.
  1000.jpg



New Holland T8 Genesis traktor: kötött földekre ideális motorerő sebészi pontossággal alkalmazva

 
A nehéz talajmunkák gyors és költséghatékony elvégzését precíziós alapokon egy új T8 Genesis modellre bízzák Bene Ádámék. A New Holland erőgépek hazai mezőnyében a hagyományos felépítményű univerzális traktorok csúcstartójaként ugyanis ez a típus képes megbirkózni a feladattal: 4 modell 350 és 435 LE teljesítmény között, piacvezető 3450 mm-es tengelytáv, 10900 kg-os emelési kapacitás, programozható, terhelésérzékelős hidraulika-szelepvezérlések, valamint saját logika szerint beprogramozható irányítógombok az irányítókaron, hogy csak néhány erősséget említsünk.
Ehhez adódik hozzá mindaz a tudás, ami a PLM Intelligence Farm modulon keresztül elérhető a gazdának, és ebbe tényleg minden beletartozik ingyenesen a gép megvásárlása után, ami máshol milliós tételt jelentene: mezőgazdasági térinformatika, flottamenedzsment, telematika.
„A New Holland gépünket a rendszerben regisztrálva minden adott a precíziós gazdálkodáshoz: hozamtérképek beolvasása, táblastruktúrák nyomvonalak, határvonalak rajzolása, szerkesztése, zóna szintű kijuttatási térképek létrehozása. Egyszerűen, érthetően, jól követhető felületen.”

 

  650.jpg


 „Az anyagmozgatás terén verhetetlen” – New Holland teleszkópos rakodók

A gazdaság telephelyén teleszkópos rakodók közül is már a harmadik dolgozik a sorban, a gazda szerint gyakorlatilag hiba nélkül.
„A telephelyen a kiszolgálásban nélkülözhetetlen számunkra a New Holland teleszkópos rakodó. A tisztításnál-szárításnál minden betáplálási és kitárolási feladatot erre bízunk, az elődeihez hasonlóan hibátlan munkát végez.
 
Nyereséges gazdálkodáshoz tervezett megbízható mezőgazdasági gépeket keres? Válassza a New Holland traktorokat, kombájnokat a magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft.-től!

Cikkünk megjelent a Profi Magazinban.
 

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.