Főoldal BLOG New Holland gépek "Egy New Holland szőlőkombájn nálunk 100-150 ember helyett, szépen dolgozik, így extrém évben is a b

"Egy New Holland szőlőkombájn nálunk 100-150 ember helyett, szépen dolgozik, így extrém évben is a borász elképzelését követi a borok karaktere"

12. 05. 2022 , Agrotec Magyarország Kft.

Aki Magyarországon szeretne versenyképes fehérborokat készíteni, annak jobb megbarátkozni a gondolattal: a gépesítésben bizony a gombhoz varrják a kabátot!

Az irányított erjesztési folyamatokat lehetővé tevő hűtőrendszerek, a szőlőkombájnok és ültetvényes traktorok együttes használata ugyanis olyan különbséget teremt, amiért érdemes átszervezni akár a teljes ültetvénystruktúrát és pincegépészetet. Dr. Nyilas János agrármérnök, a Nyilas Pincészet társalapítója szerint különösen igaz ez, ha a Mátrai borvidék könnyed, gyümölcsös fehérboraira gondolunk. Az egyre forróbb és aszályosabb években ugyanis szőlésznek, borásznak egyaránt kulcskérdés a gyorsan és jó minőségben végzett munka. Kiegyensúlyozott minőséget ugyanis csak ez biztosíthat.
A feladatok dandárját a 2000-res évek óta a New Holland traktorokra és egy Braud 6090L szőlőkombájnra bízzák a Solybor Kft.-nél. A tapasztalatokról kérdeztünk.
 
 

A technológia ma a borász egyik legfontosabb támasza a pincében

 
Sok minden változott az 1995-ös start óta a Nyilas Pincészetnél Gyöngyössolymoson, azonban a két dolog mindig ott maradt a teendők élvonalában a fejlődés érdekében: a tárolókapacitások és a szőlészeti-borászati technológiák fejlesztése.
„A kezdetek óta kitartó munkával 40-50 hektárról több mint 350 hektárra növeltük az ültetvényekkel betelepített területet. A cél sosem változott, szőlőtermesztéssel, borkészítéssel és mezőgazdasági szolgáltatásokkal foglalkozunk, a borvidékünknek megfelelően könnyed, virágos, gyümölcsös fehérborokra helyezve a hangsúlyt, nem mellőzve a vörös-, illetve prémium termékek előállítását sem. Azonban ebben a szakmában sosem lehet hátradőlni. Egy éve zártunk le például egy 500 millió forint értékű fejlesztést a pincészetben, de ma már a folytatáson gondolkozunk. A gépészeti megoldásokat fejlesztettük, tárolókapacitásokat bővítettük ki, hiszen egy növekvő pincészetnél mindig ez a szűk keresztmetszet. Ma már krómacél fémtartályokkal, megfelelő hűtőrendszerekkel dolgozunk. A gépi szüretet kombájnnal, a lékinyerést vákuumprésekkel végezzük. E munkafolyamatok visszaköszönnek boraink jellegében, aromáiban, illataiban” - kezd bele munkájuk ismertetésébe dr. Nyilas János, aki szőlész-borász szakmérnök végzettségű lányával, valamint unokájával vezeti a családi vállalkozást.
Bár a sort a pincészeten belüli technológiai fejlesztések nyitották, a szakember hangsúlyozza, a mai extrém időjárású világban ugyanilyen fontos mindezt megfelelő gépesítéssel támogatni az ültetvényekben is.
Jelenleg 11 fajtával 30 000 hektoliteres kapacitásra képes a borászatunk, amihez egybefüggő 20-50-80 hektáros táblákon termeljük meg, szüreteljük a szőlőt. Ez csak akkor lehet eredményes, ha megvannak hozzá a gépek is. Ugyanis ma már szinte elképzelhetetlen ilyen nagyságrendben munkásokat találni, aki pedig mégis akad, az legtöbbször nem rendelkezik azokkal a szakmai ismeretekkel, amelyeket ezek a munkafolyamatok megkívánnának. Nem is beszélve a magas és kitermelhetetlen bérigényekről. Nálunk a munkákat végül ezért is bíztuk New Holland traktorokra, a szüretet New Holland szőlőkombájnra, míg a leszedett termés beszállítását ugyanezen traktorokra, illetve tehergépkocsikra. Így 2 órán belül a leszüretelt termés a feldolgozó vákuumprésbe kerül, ahol elkezdődik a reduktív, más néven oxidációmentes must-, illetve borkészítési folyamat. A must a hőcserélőn áthaladva eléri a kívánt erjesztési hőmérsékletet (13-15 Celsius-fokot), így jut az erjesztőtartályokba. Itt az erjesztés irányított, a must lassan, 10-14 napos folyamat elteltével válik borrá, mely megkapja a szőlőfajtára jellemző íz- és illatvilágát, üdeségét és frissességét. Olyan sikeresen működő technológia ez, amiért megérte dolgozni, így az ültetvényeink 80%-a jelenleg fiatal, kevesebb, mint 10 éves. A birtokrendszer kialakításánál több dologra oda kellett figyelni: az előállítandó termékek értékesítési lehetőségeire, a borászati elvárásokra, az ennek megfelelő fajtaösszetételére, az alkalmazott művelésmódokra, nem utolsó sorban pedig a munkák géppel való végzésének a lehetőségére. Ennek során felszámoltuk a 3,5x1,2 méter sor- és tőtávolságú függönyös művelést, mérsékeltük a 3x1 méterest, majd áttértünk a 3,0x0,8-as, a 2,5x1,0 és a 2,5x0,8 méteres sor- és tőtávra, illetve ernyős művelésre.
 
 

Braud New Holland szőlőkombájn: fele költséggel megháromszorozott termelékenység, kiváló minőséggel

 
Jó oka van annak, hogy manapság egyre több magyar szőlészetben látni Braud New Holland szőlőkombájnokat. Zseniális megoldással forradalmasították ugyanis a gépi szüretet: SDC rázórendszerük kíméletesen választja le a kocsányról a bogyókat, majd akárcsak az emberi munkások, kosarakkal fogják fel a gyümölcsöket. Ez a poliuretán NORIA kelyhek láncolata, amelyekkel minimális szemveszteség érhető el úgy, hogy a gép közben nem tördeli le a vesszőket, nem levelezi le a tőkéket. Fejlett bogyózórendszerével egy ilyen gép 99%-os tisztasággal képes villámgyorsan dolgozni. Az pedig, hogy a szőlőszemek szüretkor a lehető legkevesebb ideig vannak kint a tűző napon, kétszeres nyereség a szőlősgazdának: javul a minőség, plusz kisebb a must visszahűtésének energiaigénye is.
Nem véletlen, hogy 2015-ös érkezése óta Nyilas Jánosék is minden tekintetben elégedettek Braud 6090L szőlőkombájnukkal.
„Mióta ismerjük a képességeit, mi a New Holland szőlőkombájnt tekintjük csúcsgépnek a saját területén. Újonnan 80 millió forint körül szerezhető be, de a tudása megéri az árát. A segítségével akkor tudjuk szüretelni a termést, amikor akarjuk, teljes a kontroll. Amíg 100 emberrel, jó tempóban nagyságrendileg 400 mázsa szőlőt tudnánk leszedni, addig egy New Holland szőlőkombájn körülményektől függetlenül képes 1000-1200 mázsára egy nap. A munka velük így gyakorlatilag harmadannyi idő alatt megvan, a költség pedig nagyságrendileg feleződik. Ami rendkívül lényeges, azzal, hogy 100-150 ember helyett szépen dolgozik – tisztábban, mint a legtöbb munkás – 100%-ban tervezhetővé teszi a szüretelést. Pontosan olyan érettségi fokkal szüretelhetünk, mint azt a borászat igényli, illetve meghatározza.”
 

 

Megbízhatóság a New Holland gépeknél? A 18 éves erőgépek is gond nélkül állják a sarat!

 
 
Nyilas Jánoséknál a New Holland Braud szőlőkombájn mellett több New Holland erőgép is segíti a munkavégzést. Ezek között találunk hagyományos nyomtávú TL 90A-s traktorokat épp úgy, mint modern T4 95F és T4 100F keskeny nyomtávú kertészeti traktorokat. Tulajdonosuk szerint sok előnyük van, de amit „a kék” igazi erősségének tart, az a megbízhatóságuk.
„Rendkívül jó a kapcsolat a New Holland márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft.-vel, de biztosan nem abból élnek, amit mi szervizelésre költöttünk az évek során. A New Holland mezőgazdasági gépeknek ugyanis elenyésző a szervizigénye, ami kis teendőnk akadt, azt pedig, hála a rendkívül jól képzett munkatársaknak, még mindig megoldottuk házon belül. Az AGROTEC szervizesei jó tudásúak, de nálunk ennek nincs tétje. Az alkatrészeket mindig időben megkapjuk tőlük, azt a néhány apró javítást, tisztítást pedig, ami felmerül, gyerekjáték megoldani. A 2000-res évek elején vásárolt New Holland erőgépeink közül négyet még mind a mai napig használunk, pedig nálunk erős igénybevételnek vannak kitéve. Szőlészeti bérmunkát is végeznek a traktoraink, oszlopokat helyezünk le a segítségükkel, csonkázó adapterrel dolgoznak, szállítmányoznak vagy épp növényvédelmi munkákból veszik ki a részüket. A régi gépek már 18 éve állják a sarat, de a keskeny nyomtávú ültetvényes gépeinkre sincs panasz.”
 
 

Keskeny nyomtávú ültetvényes T4 New Holland traktorok: vérükben van a szőlészeti munka

 
A gazdaságnál is dolgozó New Holland T4.95 és T4.100F traktorok legendás fordulékonyságra képesek a 80-110LE-s teljesítménykategóriában, hála egyedülálló SuperSteer bekormányzási rendszerüknek.
A 76 fokos szögben befordítható első hídjukkal a gépek fordulóköre 3,1 méter körül alakul, ahogy Nyilas János fogalmaz, „szinte képesek helyből maguk mellé fordulni”.
A Kft. vezetője szerint a New Holland T4 traktorok jó tulajdonságai közé tartozik:
  • A New Holland kertészeti traktorok pontosan, gyorsan képesek a sorokra ráfordulni.
  • Az ESM-mel (motorfordulatszám-menedzsment) csak annyi üzemanyagot használnak el, amit az optimális munkavégzés megkövetel.
  • A T4F SuperSteer első híddal szerelt traktorok 2435 mm-es tengelytávjuknak köszönhetően megőrzik a stabilitásukat.
  • 2600 kg-os emelési kapacitásuknak és a slipet minimalizáló összkerékhajtásnak, differenciálzárnak köszönhetően még a mostoha talajviszonyokkal is megbirkóznak.
 

Gépi növényvédelem nélkül ma már nem megy

 
  
Nyilas János szerint az extrém változékony időjárás miatt üzemi méretekben ma már nem az a kérdés, hogy kell-e gépesítés a növényvédelmi munkákhoz a szőlőkben. Inkább az okoz fejtörést, hogy milyen gépet lehet még pluszban ilyen célra bevetni.
Jelenleg egy traktor egy nap 10-12 hektárt tud teljesíteni, ami 5 db permetező és 2 db kiszolgáló gép esetén 50-60 ha, amivel biztosítottak a 8-12 napos permetezési fordulók. Itt próbálunk most előre lépni. A megoldást nekünk a következő New Holland szőlőkombájn vásárlása jelenti majd várhatóan, ehhez ugyanis szeretnénk már permetezőadaptert is vásárolni. Ez egyrészt több szezonban kihasználhatóvá teszi a gépet, másrészt gyakorlatilag megduplázza a kapacitásainkat a gépi permetezésben. Mi ebben látjuk a folytatást.”
Termelékenységre tervezett megbízható mezőgazdasági gépeket keres szőlészeti munkákhoz? Keresse a márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. munkatársait: www.agrotec.hu/kapcsolat!

Cikkünk megjelent a Magyar Mezőgazdaság c. hetilap Borászati Füzetek kiadványában. 

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.