New Holland, egy sikeres világmárka 125 éve

13. 11. 2020 , Agrotec Magyarország Kft.

Hogyan lett egy amerikai feltaláló kisvállalkozása világmárka? Miként reformálta meg az agrártörténelmet egy teljesen új szemléletmóddal élő ember, akit elmondása szerint egész életében az a küldetéstudat hajtott, hogy a gazdákat kiszolgálja? A siker kulcsa épp ebben rejlik: pont azt adta a termelőknek, amire igazán szükségük volt. Örökségét pedig ugyanez a misszió jelképezi.
 

Korántsem üres közhely, hogy a bátorságot pozitívan jutalmazza az élet. Az agrártörténelem tele van bátrabbnál bátrabb vezéralakokkal és motiválóbbnál motiválóbb sikertörténetekkel. Abe Zimmerman és a New Holland Agriculture története kétségtelenül példaértékű.
 
Mielőtt beülnénk az időgépbe és visszautaznánk a történelem mérföldköveihez, nézzünk egy kis számvetést: 66 gyár, 12 márka 180 ország piacán, 100 termékcsaláddal, 400-nál is több modellel. Megalapítása óta a New Holland Agriculture egy amerikai feltaláló kisvállalkozásából világmárkává vált a mezőgazdasági gépgyártók között. Kevesen tudják, de ehhez olyan mérnökök/vállalatok tudását egyesíti a világ minden tájáról, akik alapjaiban változtatták meg mindazt, amit a gazdálkodásról gondolunk. Ilyen az amerikai Ford, az olasz Fiat Trattori, vagy épp a belga Clayes, és természetesen maga a New Holland, amivel a történet kezdetét vette. Elmeséljük, hogyan jutottunk idáig az 1895-ben kipattant ötlettől.
 

A kezdetek: mezőgazdasági gépek a vidéki gazdálkodók igényeire tervezve

125 évvel ezelőtt járunk az Egyesült Államok keleti partján elterülő Pennsylvania államban, amely holland és svéd telepesei, valamint vallásszabadsága mellett már akkor is híres volt mezőgazdaságáról. Itt alapította meg saját cégét Abe Zimmerman, ami gépjavítással, valamint egyedi mezőgazdasági gépek, például malmok építésével is foglalkozott. Sok mindent csinált, amire a helyi gazdáknak szüksége volt. Mindezt a New Holland már akkor is hatékonyságnövelő újdonságokkal tette, hiszen Zimmermannak köszönhetően bukkantak fel olyan fejlesztések is, mint például a vízhűtéses motorokban található fagyásálló hűtőrendszer.
 

Sziklaszilárd alapok

A sikeres vállalkozás receptje így már a kezdetek kezdete óta adott volt. Nem véletlen, hogy a cég 1947-ig töretlenül járta a saját útját. Később, más vállalatokkal egyesülve is megőrizte vezető szerepét, értékrendjét a gépgyártás terén.
A partnerek közül első volt a sorban a Sperry Rand Corporation, amely a forradalmi Haybine rendrakó kaszálógépek első változataival, valamint a belga Clayes megvásárlásával öregbítette a márka hírnevét. Az 1906-ban alapított Clayes ekkor már Európa-szerte ismert volt a zedelgemi gyárban készülő megbízható aratógépeiről, így 1964-es csatlakozásukkal ezen a téren is sziklaszilárd alapokra építkezhetett a New Holland.
 
 
 

Zedelgem – az európai kombájnok bölcsője 1909 óta

A márka estében tényleg építkezésről beszélhetünk, a zedelgemi üzem ugyanis mind a mai napig aktív! Több mint 100 évnyi működéssel vezető szerepet vívott ki az aratógépgyártásban. A 2700 fős üzem ráadásul nemcsak minden újszériás New Holland kombájn szülőhazája, de rekordszámú szabadalommal is büszkélkedhet a területen!
 

Eljön a minden gazdának elérhető csúcstechnika időszaka: beszáll a Ford

„A hatékony mezőgazdasághoz azonban nemcsak találmányokra lesz szükségünk. Azokat megfizethető áron elérhetővé is kell tennünk a gazdáknak.” – Ebben a tekintetben hozott újat az amerikai Ford szemlélete, akik az autóiparon keresztül forradalmasította a tömegtermelést. Az elvet 1917-ben az erőgépekre is kiterjesztették, ekkor mutatkozott be a Fordson Model F, ami az első széles körben elérhető traktorrá vált. Az újító szellem és a közös mezőgazdasági érdeklődés miatt a folyamatosan terjeszkedő Ford látóterébe került a New Holland is. A cég az 1975-ös évben bemutatott ikerrotoros kombájnjával akkor is a piac meghatározó szereplőjének számított. Nem sokat kellett várni, 1986-ban a New Holland a Ford-csoport részévé vált.
 

Basildon – angol traktorgépgyár, a legendás óriások hazája

Az eredmény? A szellemiség nem változott, azonban a gyártókapacitások, valamint a traktorgyártási tudás tekintetében egyedülállóan erős, új szereplő jelent meg Ford New Holland néven. Ennek központját 1964 óta az angliai Basildon jelenti, ahonnan a népszerű Ford 4000-es, 5000-es, valamint 7810-es széria után ma a New Holland T6, T7 és T8-as modellek gördülnek ki.
 

Szenvedély, erő Olaszországból

A Fiatról itthon kevesen tudják, de a 20. század kezdete óta meghatározó szereplője az olasz mezőgazdasági gépek gyártásának is. Az 1918-ban bemutatott Fiat Model 702-es traktoruk nemcsak az első ipari méretekben gyártott olasz erőgépnek számított, de megnyerte a Nemzetközi Szántóversenyt is a francia Senlisben. A Fiat Trattori folyamatosan növekedett, az 1970-es évekre már az évi 1 millió legyártott traktoron is túl volt, valamint megvásárolta az önjáró szüretelőgépeiről híres Braud márkát is. A következő logikus lépést a New Holland márkával történő összeolvadás jelentette az európai piacon.

Erre 1991-ben került sor, így a New Holland márkanév mögött egy egyedülállóan széles gépkínálattal rendelkező gyártó nőtte ki magát. Kombájnok, traktorok, bálázók, kertészeti gépek, teleszkópos rakodók már mind ott voltak a kínálatban. 1999-ben a márka végül a Case-zel való egyesülése után a fenti listához az építőipari gépeket is hozzáírhatta, kialakítva ezzel a ma is ismert vállalatszerkezetet.
 

Elnyűhetetlen gépek, folyamatos fejlesztések, piacvezető tudás

Bár a világ sokat változott a szerény pennsylvaniai kezdetek óta, de a New Holland mezőgazdasági gépek gyártójaként azóta sem veszítette szem elől, hogy a mindennapi megélhetésük a gazdák munkáján múlik. Az elmúlt évtizedekben épp ezért egymást követték a fejlesztések, amelyeknek hála kényelmesebben, környezetkímélőbb módon, hatékonyabban és jobb fogyasztással dolgozhatunk a mezőgazdaságban.
Ilyen volt az első Genesis™ 70 traktorokon 1993-ban bemutatkozó SuperSteer™ kormányzási rendszer bevezetése, vagy épp a precíziós gazdálkodás alapjait megteremtő Precision Land Management (PLM) rendszer kifejlesztése 1999-ben. A fülkékben a New Holland az IntelliView™ folyamatosan fejlődő érintőkijelzőivel segíti a gépkezelők munkáját, míg a Stage V motorok az Adblue-adalékos nitrogénoxid-csökkentővel olyan kibocsájtási értékekkel rendelkeznek, amelyeket személyautók is megirigyelhetnek. A fejlesztések azóta sem álltak le: itthon a New Holland T8 Genesis traktorok bemutatkozásával egyedülálló flottakövetési és farmmenedzsment modulok, a gépkarbantartást segítő adatszolgáltatási rendszer biztosít új szintet a hatékony munkavégzéshez.
 

Teljesítmény, kényelem gazdáknak tervezve

„A New Holland nagyon komoly hagyományokkal rendelkezik, amelyekre méltán lehet büszke. Pennsylvania egyik kisvárosából indult, és az elmúlt 125 évben olyan globális márkanévvé nőtte ki magát, amely 170-nél is több országban van jelen napjainkban. Ezt a hosszú utat olyan technológiai újítások kövezik ki, amelyek megváltoztatták a mezőgazdaságot, valamint újra és újra megkönnyítették az abban dolgozó emberek mindennapjait. Mindezt a fejlesztés érdekében a márkával együtt dolgozó gazdálkodók a fejlesztő munkatársakkal közösen tették kézzel foghatóvá a múltban és ma is.” – meséli a márka értékeiről Molnár István, a hazai márkakereskedő Agrotec Magyarország Kft. New Holland termékmenedzsere.
 

Minden eszközt megadni a magyar gazdáknak!

„A New Holland üzleti partnereivel együtt néz szembe a kihívásokkal és közösen talál azokra válaszokat mezőgazdasági gépek formájában, amelyek egyre hatékonyabbak, erőteljesebbek, megbízhatóbbak, és ami legalább ilyen fontos: a környezetünket is mindinkább óvják, legyen szó kombájnokról, traktorokról, bálázókról, teleszkópos rakodókról, kertészeti vagy éppen építőipari gépekről. Hiszen így együtt tehetjük jobbá a mezőgazdasági termelést, amely élelmiszerrel látja el a világot, elősegítve a fenntarthatóságot az elkövetkezendő generációk számára. Az egész emberiség életét befolyásoló világjárvány ismét rávilágított arra, hogy mennyire fontos a mezőgazdaság. A New Holland és az Agrotec Magyarország Kft. szoros együttműködésben azon dolgozik nap mint nap, hogy ahogyan a múltban, úgy a jelenben és a jövőben is minden eszközt, segítséget megadjon a magyar gazdáknak a sikeres, hatékony és kényelmes munkavégzéshez.”
 

Hatékony, kényelmes mezőgazdasági gépekkel tenne szert nagyobb haszonra gazdaságában? Válassza 125 év tudását egy megbízható világmárkával, a New Hollanddal!
Gépértékesítőink várják megkeresését!

 
Cikkünk megjelent a www.agroinform.hu weboldalon.
 

Képgaléria

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.