Főoldal BLOG New Holland gépek Csúcskategóriás tudás a zöldítésben is: New Holland traktorok a Lajtamag Kft.-nél

Csúcskategóriás tudás a zöldítésben is: New Holland traktorok a Lajtamag Kft.-nél

09. 06. 2022 , Agrotec Magyarország Kft.

A tapasztalt gazdák egyetértenek abban, hogy a helyes agrotechnikának, azon belül a zöldítés alkalmazásának sosem volt olyan tétje, mint most.

A 2008-as gazdasági válság szintjére kúszott nitrogénárak ugyanis kiszámíthatatlan csapadékeloszlással társulnak, az orosz-ukrán háború miatt a mezőgazdasági gépbeszerzések is megfontoltságot igényelnek. A versenyképesség fenntartásához a talajok termőképességének, vízháztartásának, laza talajszerkezetének megőrzésén vagy javításán át vezethet csak az út. Az olyan szakértők szerint, mint amilyen a Lajtamag Kft.-t testvérével irányító Seiwerth Márton is, ehhez két terület kulcsfontosságú: kifogástalan vetőmagból és jól megválasztott fajokból álló elővetemény, valamint olyan mezőgazdasági gépmárka, amivel a lerövidült időablakok mellett is lehetséges nagyüzemi mértekben is az optimumon dolgozni.
 
A Lajtamag Kft.-nél ez a gyakorlati munkában évtizedek óta mustár-, olajretek-, pohánka-, bíborhere- és facéliatermesztést és termeltetést jelent évente 8-10 ezer hektáron a géppark tekintetében pedig New Holland traktorokat és kombájnokat.
 

A nyereséghez regeneratív mezőgazdaság kell, amihez megfelelő fajokon és gépeken át vezet az út

Seiwerth Mártonék családja már a termelőszövetkezetek kialakítása előtt a mezőgazdaságból élt, és ha átmenetileg minden mást igen, de az értékteremtő munka, valamint a vidék szeretetét sosem tudták elvenni tőlük. Nem csoda, hogy a rendszerváltás után a kárpótlásokon keresztül újra a saját gazdaság építésébe kezdtek. Édesapjuk a Lajta-Hansági Állami Gazdaság vetőmagüzeméből kiválva látott fantáziát a szétaprózódó állami cég tudásának és tevékenységének átmentésében. Ezzel vette kezdetét az apróvetőmag-termesztés története Mosonudvaron, amire zöldítés terén mára Magyarország legnagyobb múltú, saját kutatás-fejlesztési kapacitásokkal rendelkező családi tulajdonú cégcsoportja épül. Seiwerth Mártont a nagyüzemi méretekhez is bevált erőgépekről és betakarítógépekről kérdeztük.
 
„Édesapánk halála óta a testvéremmel haladunk azon az úton, amit a Lajtamag Kft. 1991-ben megkezdett. A kezdeti vetőmagüzemi vetőmag-feldolgozás lépésenként bővült ki. A 2000-es évektől saját területeken is foglalkozunk növénytermesztéssel. Ez mára 1600 hektárt fed le, miközben 20 év alatt a cégcsoport is egyre jobban kiépült. A fő profil továbbra is a vetőmag-előállítás, amit évi 8-10 ezer hektár kihelyezett termeltetési területen folytatunk. A főszerep minden téren a zöldítéshez ideális aprómagoké – olajretek, mustár, facélia, bíborhere, pillangósvirágúak. Mosonudvaron a vetőmagüzemi munkát ma vetőmagvizsgáló laboratórium egészíti ki, saját növényvédőszer- és inputanyagraktárral rendelkező telephely segíti, de a küldetéstudatunk nem változott. A kitettség ugyanis évről évre nő az agráriumban, e téren ma a kiszámíthatatlanul eloszló éves csapadékmennyiség épp úgy közrejátszik, mint a monokulturális termesztés vagy épp a glifozát tartalmú növényvédőszerek túlzott alkalmazása miatti talajtermőképesség-romlás. A helyes agrotechnika kulcskérdés a kedvezőtlen folyamatok megállításához, hiszen a vízháztartást, biodiverzitást segítő műveléssel formálni tudjuk a klimatikus viszonyokat is. A zöldítés és a talajtakarásos mezőgazdasági munka eredményeire pillantva bizakodó vagyok, szerintem van arany középút a népesség számára szükséges árutermelés és a talajélet igényei között. Ez azonban elképzelhetetlen jó mezőgazdasági gépek és a precíziós gazdálkodás technológiáinak ötvözése nélkül, amit nem anyagi szempontok vagy divat miatt, hanem szakmai alapokon, talajvizsgálati eredményekre tudatosan felépített gépparkkal kell folytatni a siker érdekében” – vallja Seiwerth Márton.
 

A sikeres mezőgazdasági gépmárka képes a gazdával együtt rendszerekben gondolkozni

Seiwerth Mártonéknál a 2013 óta a magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft.-n keresztül dolgoznak a New Holland mezőgazdasági gépek. A szakember szerint ugyan lehetne vizsgálni, hogy annak idején miért döntöttek „a kék” mellett, de a gazdatársaknak fontosabb információ az, hogy miért nem gondolkodnak még nagyüzemi méretek mellett sem a váltáson.
 
Nagyüzemi méreteknél idővel a gazda meglátja a rendszerben gondolkozás előnyeit. Azt a márkát keresi, ahol kifogástalanul működik a szervizháttér, a gépek motorikusan, felszereltségben képesek megadni, amire szükség van, mindezt elérhető áron. Mi úgy tartjuk, hogy mindent összevetve az 1 LE motorteljesítményre vetített költségek terén a New Holland traktorok, kombájnok a legjobb választást jelentik a piacon, különösen, ha az üzemben tartást átalánydíjas szervizelési konstrukcióban oldjuk meg. Precíziós mezőgazdasági megoldások, kényelem terén csúcskategóriás tudást biztosítanak a növénytermesztésben egy kategóriával kedvezőbb árszínvonalon. László Balázs gépértékesítővel, az egész csapattal jó a kapcsolat, nemcsak egy elszakadt ékszíj vagy elfáradt csapágy cseréjénél lehet rájuk számítani, hanem frissítéseknél vagy komplex munkáknál is. A New Hollandoknál ez nem gyakori, de nem akarok hazudni a gazdatársaknak, az évek során természetesen már nálunk is volt olyan gép, ahol komolyabb alkatrészcserére vagy átfogóbb felújításra volt szükség. Az AGROTEC csapatával szerencsére a nagyobb problémák elhárítása is gördülékenyen halad. Az igazi könnyebbség, hogy ez ritkán fordul elő, általában ugyanis sokezer üzemórát futnak az erőgépeink komolyabb hiba nélkül.”
 
László Balázs, akire a térség gazdálkodói gépértékesítőként számíthatnak, mindehhez annyit fűz hozzá, hogy a problémamentes évekhez az az alaposság is lényeges, ami karbantartás terén a Lajtamag Kft.-nél megvan. Ennek megléte esetén a New Holland traktorral 600 üzemórára kitolt szervizelési intervallumokkal és akár 5 évig vagy 6000 üzemóráig terjedő teljes gyári garanciával lehet gondtalan a növénytermesztés. „A mostani kiszámíthatatlan piacon a márkakereskedői és szervizháttér minősége legalább olyan fontos a gazdáknak, mint a gépeké. Velünk megvan a védőháló a gépek üzemben tartásához is” – fogalmaz László Balázs.
 

Géppark, amire körülményektől függetlenül számítani lehet a zöldítésben: New Holland erőgépek Mosonudvaron

A Lajtamag Kft. Seiwerth Márton bevallása szerint talajadottságok terén jó helyzetben van: „A talajvíz már 7-8 méter mélyen megtalálható a Kisalföldön, zömében homokos-agyagos öntéstalajokon dolgozhatunk”, így itt gépesítésben a nyers erő helyett inkább a megbízhatóság és a jó területteljesítmény lényeges.
 
  • New Holland T8 traktorok: átütő erő a talajműveléshez
A talajmunkák nehezét a cégcsoport 2 darab T8.410-es és egy T8.360-as New Holland traktorra bízza, amelyeket kategóriájuk legnagyobb, 3450 mm-es tengelytávja, kimagasló motor- és hidraulikateljesítménye és kiemelkedő fordulékonysága miatt kedvelnek a gazdák.
„Kifogástalan területteljesítménnyel dolgozó gépek, amikre bármilyen talajmunkánál számíthatunk. Altalajlazítás, tárcsázás, grúberozás mind gond nélkül halad velük és a fogyasztásuk is jó” – emeli ki Seiwerth Márton.
 
  • New Holland T7 AutoCommand traktorok: növényápolási és vetési specialisták
A cégcsoportnál 12 soros szemenkénti vetőgéppel, valamint 6 soros kistestvéreikkel a pótsúlyozással akár 10 tonna tömegű, strapabíró és sokoldalú New Holland T7-es széria dolgozik. A modelleket opcionálisan akár 170 liter/perc teljesítményű hidraulikaszivattyúval, akár dőléskompenzációra is képes gyári robotkormányzással is kérhető. Ideális 2884 mm-es tengelytávjukkal épp olyan jól boldogulnak talajmunkákkal, mint növényápolási feladatokkal.
„A New Holland T7 traktoraink 7-8 ezer üzemórát futottak már különösebb probléma nélkül, 2,5 centiméteres pontosságú RTK korrekció mellett látva el a feladataikat. A felszereltségük, kezelőszerveik egyszerűvé teszik használatukat a gépkezelőknek. A hibridkukoricában például kamerarendszerrel felszerelt kapákkal is használjuk őket, ami kevesebb odafigyeléssel biztosít pontosabb munkavégzést.”
 
  • Gördülékeny kiszolgálás: univerzális New Holland T5 és T6 erőgépek
A kiszolgálási feladatokhoz a Lajtamag Kft.-nél az itthon népszerű 90-120 LE-s kategóriában is megtalálták a megfelelő New Hollandokat. Legyen szó műtrágyaszórásról vagy anyagmozgatásról, az univerzális kompakt traktorokban még nem kellett csalódniuk – „az olyan erőgépeinkre is igaz, amik túl vannak akár 9000 üzemórán is”.
 

Egy New Holland rotoros kombájn nemcsak szépen dolgozik, megsokszorozza a területteljesítményt is!

A vetőmag-előállításhoz nélkülözhetetlen betakarítási munkákat Mosonudvaron két darab CR 8.90-es New Holland kombájnra bízzák.
Azért választottuk ezeket a CR New Holland kombájnokat, mert a kíméletes cséplést a nagy teljesítménnyel kombinálják. 7,6 méteres gabonaasztalokkal, valamint az egyiken 6 soros, a másikon 8 soros kukoricaadapterekkel dolgoznak. A kevés mozgó alkatrésszel, kipróbált elvek alapján felépülő műszaki megoldásokkal nálunk sincs gond, a karbantartásuk egyszerű. A korábbi gépünk teljesítményének közel duplájára képesek ugyanannyi idő alatt.”
 
Megbízható mezőgazdasági gépmárkát keres a nyereséges gazdálkodáshoz? Válassza a New Holland traktorokat, kombájnokat a magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft.-től! Értékesítőink országos lefedettséggel várják megkeresését: https://www.agrotec.hu/kapcsolat

Cikkünk megjelent az agroinform.hu portálon.

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.