Főoldal BLOG New Holland gépek Átírta az aratás jövőjét új CR11 kombájnjával a New Holland az Agritechnicán

Átírta az aratás jövőjét új CR11 kombájnjával a New Holland az Agritechnicán

31. 01. 2024 , Agrotec Magyarország Kft.

A 2023-as Agritechnica kiállításon mutatták be a New Holland új zászlóshajóját, a márka CR11-es kombájnját, a megismert teljesítményadatok pedig a show-hoz, valamint az elnyert aranyéremhez méltóan látványosnak ígérkeznek.

A gigászi aratógépekben a tisztítómű teljesítményét szó szerint megduplázták, a mozgó alkatrészek számát negyedére csökkentették, amivel nemcsak a szemveszteség, de a leállások száma is gyakorlatilag nullára esik vissza. Párhuzamosan olyan mezőgép-kategóriák továbbfejlesztései is bemutatkoztak Hannoverben, mint a fix kamrás Roll Baler hengeres bálázók, az alacsony kivitelű T4 LP ültetvénytraktorok, a TH teleszkópos rakodócsalád, illetve a márka építőipari gépkínálata.
A november 12-18. közötti kiállításon a New Holland összegyűjtötte a fenntarthatóságot szolgáló fejlesztések legjavát is. Ezen a téren olyan újdonságokról beszélhetünk, mint az üzemben tartást forradalmasító IntelliCentre távfelügyeleti rendszer, de a sorból a márka energiafüggetlen farm modelljének gerincét jelentő alternatív meghajtású traktorai sem maradtak ki (tisztán elektromos T4 traktorok, T7.270 Methane Power CNG), továbbá a karbonlábnyom csökkentésében jelentős újragyártott REMAN alkatrészprogram eredményeit is ismertették.
A világ legnagyobb mezőgazdasági kiállításán adták át az agrárszektor legjobb fejlesztéseiért/találmányaiért járó „Farm Machine 2024” díjakat is (korábban „Machine of the Year” – Az év gépe). A CNH Industrial idei újdonságainak értékét jól jelzi, hogy a csoport vihette haza a legtöbb szakmai elismerést a gépgyártók közül. A New Holland Agriculture CR11 nyerte a kombájnok kategóriáját míg a T7.270 Methane Power CNG traktor az Upper Class Tractor (felsőkategóriás traktor) kategóriában végzett a dobogó legfelső fokán.
Az Agritechnica kiállításon a következő New Holland újdonságokat láthatta testközelből a közönség.


NÉGY KULCSTERÜLET FEJLESZTÉSE TESZI A HATÉKONY ARATÁS ÚJ MÉRCÉJÉVÉ A NEW HOLLAND CR11 KOMBÁJNOKAT

Megemelt termelékenység, közel nulla szemveszteség, jobb és hatékonyabb szármaradvány-kezelés a műszaki leállások drasztikus csökkentése társaságában – a mérnöki munka négy legfontosabb pillére, amely létrehozta az új, csúcsteljesítményű New Holland kombájnokat. A fejlesztések legfontosabb célja, hogy a hatékonyabb aratással megfogott minden forint plusz nyereséggé váljon az új gépekkel a gazdáknak. A „kék-sárga” márkánál a kombájnokba épített újdonságok a megbízhatóságot sem befolyásolják, hiszen az új CR11 ugyanis annak a CR10.90-esnek a műszaki alapjait viszi tovább, amely nyolc óra alatt 797,65 tonna búzát takarított be, ezzel közel egy évtizeden át tartotta az aratási világrekordot.
Az eredményesség alapját továbbra is az a Twin Rotor™ ikerrotoros technológia szolgáltatja, amellyel a márka ezelőtt közel 50 éve egyszer már forradalmasította az aratást. Az elvárások ennek megfelelően magasak a Hannoverben bemutatott új kombájntípusnál is, hiszen az új zászlóshajó tartalmaz minden olyan újítást, amelyekkel a nagy gabonatermesztők az egyre extrémebb körülmények dacára is növelhetik jövedelmüket. A fejlesztések fő csapását a gyár most is a partneri visszajelzésekre alapozta, a gazdálkodók legfontosabb elvárásait pedig a nagyobb aratási kapacitás, a kisebb szemveszteség és a maximális gabonaminőség jelentették. A visszajelzések szerint ugyanis ezeknek egyszerre kell teljesülniük, hogy az egyre nagyobb terméspotenciállal bíró fajták aratása rövidülő időablakok mellett is nyereséggel záruljon.
Milyen műszaki felszereltséggel képes mindennek az új CR11 New Holland kombájn megfelelni?
 • A kombájnt egy 775 LE teljesítményre képes C16-os motorblokkal látták el, amely az egyenként 60,96 cm-es átmérőjű rotorok (2x24 hüvelyk), a 14 500 literről 20 000 literesre növelt magtartálynak és 210 liter/másodperces ürítési sebességnek köszönhetően sosem látott termelékenységet biztosít a gépnek.
• Az új Twin Clean tisztítómű gyakorlatilag megduplázza a kombájn tisztítórendszerének teljesítményét: a gépben 2 felső rosta, 2 alsó rosta, 2 tisztamag-felhordó található, 2 nyomásérzékelő szenzor felügyeli az előkészítő asztal terhelését. Az iparágban egyedülálló dupla biztosítású, automatizált tisztítórendszer így tökéletes keresztirányú terményeloszlást garantál és így gyakorlatilag nulla szemveszteség mellett birkózik meg a csúcsterheléssel is.
• Az új csúcskombájnt a New Holland nem csak olyan precíziós gazdálkodási funkciókkal szerelte fel a maximális termelékenységhez, mint az IntelliSteer vezérlőrendszer, a NutriSense NIR szenzorral is ellátott takarmányminőség-érzékelő, amely infravörös letapogatással érzékeli a termés nedvességtartalmát és minőségét, beltartalmi értékeit vagy olajtartalmát, illetve az ezek kezeléséhez ideális új IntelliView 12 collos érintőkijelző. A géphez elérhetővé vált egy egyedileg tervezett, talajkopírozásra képes 15 m szélességű MacDon vágóasztal is, míg a minimális talajtömörítő hatás érdekében a New Holland a Michelinnel közösen fejlesztett saját abroncsot. A 900/65R46 méretű, 2,32 m átmérőjű Michelin Cerexbib 2 gumiabroncs az Agritechnica aranyérmével díjazott New Holland CR11-es kombájnja után a márka többi betakarítógépénél is elérhetővé válik.
• A CR11-es kombájnok esetében nem csak a teljesítménynövelés számított, a műszaki leállások lehetőségeit is minimalizálták a mérnökök. A kombájnban a mozgó alkatrészek számát 25%-kal csökkentették, a felépítésből kiiktattak minden lánchajtást, míg az automatizált felhordó visszaforgató rendszernek köszönhetően a terménymegszorulás miatti leállásokat elfelejthetik végleg a gépkezelők. A technológiával a problémaelhárítás órák helyett percekre rövidül az új New Holland CR11-essel, ráadásul ez semmilyen erőfeszítést nem igényel a kezelőtől, minden a fülke kényelméből gombnyomásra megoldható.

 

NH_New_Combine_Range_001.jpg


MAXIMÁLIS STABILITÁS A LEGMEREDEKEBB ÜLTETVÉNYEKBEN IS ÚJ GÉPTÍPUSOKKAL, AZ ALACSONY KIVITELŰ NEW HOLLAND T4 TRAKTOROKKAL

Az Agritechnicán számolt be a New Holland a T4 LP (Low Profile) traktorok újdonságairól is. Ezek az erőgépek ideális megoldást nyújtanak a dombvidéki/hegyvidéki területen dolgozó gazdáknak, gyümölcstermelőknek, kisállattartóknak, akik számára a kényelem és teljesítmény mellett egyformán szempont az alacsony súlypont jelentette stabilitás vagy a szűk helyeken folytatott munkavégzés. Az 5 modellesre bővült traktorcsalád 75-120 LE tartományban kínál traktorokat a termelőknek, amelyeket egységesen 4 hengeres FPT F5C erőforrással látnak el. Az új gépkínálatban 120 LE-s a csúcsmodell, ugyanakkor átalakult a megjelenés, új LED lámpák, új integrált frontfüggesztés és TLT kialakítás várja a vásárlókat. A továbbfejlesztett elsőhíd 2500 kg-os teherbírásának köszönhetően a New Holland T4 LP traktorokkal akár első függesztett munkagépeket is üzemeltethetünk, míg a könnyű és gyors munkavégzést elől egy 2000 kg emelésére képes függesztőmű és 1000 fordulat/perc teljesítményű TLT segíti. A hátsó függesztőszerkezet 2900 kg-os emelési kapacitással dolgozik, az erőgépeket 4 pár, oldalra kihelyezett hidraulikacsatlakozással is rendelhetik.
A megújult New Holland T4 LP traktorok vásárlóinak a T4-es traktorcsalád olyan extráiról sem kell lemondaniuk, mint a síkpadlós VisionView™ fülke a szegmens legalacsonyabb 71 dB-es zajszintjével, vagy a növényvédelmi munkák során a gépkezelő egészségvédelme érdekében elengedhetetlen légszűrést biztosító BlueCab4 technológia.
 

T4_ElectricPower_StageV_22_019.jpg


MEGÚJULT NEW HOLLAND HENGERES BÁLÁZÓK: NAGYOBB ÉTVÁGY, HOSSZABB ÉLETTARTAM, EGYSZERŰBB TISZTÁNTARTÁS MELLETT

A hengeres bálázásban összegyűjtött több mint 40 év szakértelme adódik össze azokban a fejlesztésekben, amelyeket a New Holland standjánál ismertettek Hannoverben a Roll Baler 125 fixkamrás bálázó modellek kapcsán. A nagy teljesítményt, robusztus felépítést és alacsony üzemeltetési költségeket ötvöző, 125 és 135 cm-es bálák készítésére képes gépeknél, illetve azok csomagolásra alkalmas Combi modelljeinél az egyik újítását az akár 40%-kal hatékonyabb munkavégzést biztosító gyorsabb bálakamra ajtó nyitás jelenti. A sorból az olyan fejlesztéseket sem szabad kihagyni, mint a beadagoló és a bálakamra kitolt élettartamát biztosító még ellenállóbb alapanyagok és lánchajtások. A gépbe számos olyan finomítás is érkezett, amelyek megelőzik a termény- és porlerakódások kialakulását, lerövidítve a tisztításra, üzemben tartásra fordítandó időt. A terményáramlás javításához az 1,2 m széles, 10 mm-es fogakkal szerelt strapabíró Hardox rendfelszedő egy kaparóegységgel is kiegészült az anyagveszteség és a gép működtetéséhez szükséges energiaigény minimalizálásához.


ERŐSEBB HIDRAULIKA, EGYSZERŰBB KEZELHETŐSÉG A NEW HOLLAND TH TELESZKÓPOS RAKODÓKNÁL

Köszönhetően az olaszországi Leccében található gyár komplex fejlesztésének, átfogó megújuláson esnek át az ott készülő New Holland TH teleszkópgémes rakodók is. A bejelentett újdonságok mind a 13, eltérő felszereltséggel elérhető modellt érintik. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a napi munkafeladatok hatékony elvégzéséhez a megszokott 140 l/perc teljesítményű hidraulikarendszerrel szerelt gépeken túl négy géptípushoz erőteljesebb, 160 l/perc teljesítményű hidraulika is elérhető az Elite felszereltségi csomagban.
• 140 l/perc teljesítményű hidraulikával elérhető modellek: TH6.36 (6 méteres emelési magasság 3,6 tonnáig), TH7.32 (7m/3,2t), TH7.37 (7m/3,7t), TH7.42 (7 m/4,2 t), TH9.35(9m/3,5t).
• Modellek megnövelt, 160 l/perc hidraulikateljesítménnyel: TH6.36 (6m/3,6t), TH7,37 (7m/3,7t), TH7.42 (7m/4,2t) és TH9.35 (9m/3,5t).
Az erőteljesebb hidraulikarendszer akár 25%- kal csökkenti az emelési/süllyesztési időt, megnövelve az óránként elvégezhető anyagmozgatási feladatok számát. A megújult teleszkópos rakodók új, ergonómiailag átgondolt vezérlési rendszerrel egyszerűsítik le a gépkezelők teendőit is, amelynek része egy új joystick is, amelyen a hidraulikarendszerhez vagy a sebességváltóhoz is találunk gyorsműveleti gombokat. A New Holland a megújult teleszkópos rakodóiba a 2022-es bolognai EIMA szakkiállításon díjazott elektro-hidraulikus önszintező eszközhordó rendszerét is beépíti.
 

th-rakodo.png


ÚJ INTELLICENTRE TÁVFELÜGYELET ÉS PRECÍZIÓS TECHNOLÓGIAI ÚJDONSÁGOK A GAZDÁKNAK

A precíziós gazdálkodáshoz szükséges digitális átállás megkönnyítését, illetve a precíz munkavégzéshez finom elektronikával szerelt gépeknél a meghibásodások esélyét csökkentő megoldásokat is megismerhettek a gazdák a New Holland standján Németországban.
Ilyen terén az új IntelliView 12 Guidance Kit egy olyan, utólag beszerelhető technológiai készlet, amely jelentősen leegyszerűsíti a precíz munkavégzéshez elengedhetetlen adatkapcsolat és gépirányítás kiépítését. A 12 collos érintőkijelzővel szerelt rendszer a precíziós gazdálkodáshoz gyárilag és az utólag felkészített gépekhez egyaránt illeszthető, ráadásul kompatibilis minden 2018 után gyártott IntelliSteer kormányzási rendszerrel rendelkező traktortípussal.
A géphibák elkerüléséhez a New Holland mérnökei a jövőben a megelőzésre helyezik a hangsúlyt, a munkához szükséges hátteret a Hannoverben bemutatott IntelliCentre adatközpont-hálózat biztosítja majd a folytatásban. Az új rendszerben a gépüzemeltetéshez igénybe vehető távoli segítségnyújtást a hivatalos márkakereskedők speciálisan képzett technikusai végzik, ehhez felhasználnak minden olyan gépadatot, amit a tulajdonosok megosztanak velük a valós idejű telematika kapcsolat részeként.
A távoli segítségnyújtáshoz a New Holland az új MyPLM Connect EasyLink modemeket is piacra dobja, amellyel a tulajdonsok a teljesítményadatok megosztásán alapuló szervizszolgáltatásokat a gépek szélesebb körére is kiterjeszthetik, a CAN-tól (Controlled Area Network) az analóg gépekig bezárólag.


NAGYTRAKTOROS ERŐ ALTERNATÍV ÜZEMANYAGGAL: SOROZATGYÁRTÁSRA SZÁNT PROTOTÍPUS A T7.270 METHANE POWERBŐL

A karbonlábnyom-csökkentés iránt elkötelezett környezettudatos világmárkaként a New Holland a 2023-as Agritechnicán sem felejtett el számot adni a fenntarthatóságot célzó energiafüggetlen farm modellhez (Energy-Independent Farm) kapcsolódó újdonságokról. A látogatók közelről fedezhették fel a márka első 100%-ban elektromos hajtású „mindenes” utility traktorát, a New Holland T4 Electric Powert, míg a márka első alternatív üzemanyaggal dolgozó nagytraktorából, a T7.270 Methane Powerből már sorozatgyártásra felkészített prototípus fogadta az érdeklődőket a helyszínen. A T7.270 Methane Power LNG (Liquified Natural Gas) 270 LE-s teljesítményre képes, ráadásul a korábbi, sűrített földgázzal üzemelő erőgépekhez mérten a folyékony metán üzemanyag jelentősen kitolja a várható üzemidőt is. A New Holland standon a fenntarthatóságot szolgáló olyan kezdeményezések eredményeiről is beszámoltak, mint a CNH saját, gyárilag újjáépített alkatrészprogramja. A gépek karbantartásához REMAN újragyártott alkatrészeket választva a széndioxid-kibocsájtás 95%-kal csökkenthető, miközben az előállítás nyersanyagigénye is mintegy 93%-kal mérséklődik.
 

T7_270_MethanePower_StageV_22_054-(1).jpg

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.