Aratás-show Lajoskomárom határában

06. 09. 2021 , AGROTEC Magyarország Kft.

11 New Holland kombájn, 1 helyszín Lajoskomárom határában, egy 80 hektáros tábla és egy olyan aratás-show, amihez hasonlót még a kontinensen is ritkán látni. Ami egyszerű szikrapróbaként indult, mára látványossággá nőtte ki magát.

Itt egy fordulóval 200 méter szélességében a rotoros és a szalmarázóládás New Holland kombájnok különböző modelljei maximális technológiai továbbfejlesztés után megmutatják, mire képesek szinkronizált csapatként. Gondolná valaki, hogy mindez mindössze 4 éve indult útjára, amikor egy a New Holland kombájnok fülkekomfortját megtapasztaló kezelő felkiáltott: ez vagy többé semmi! Pedig így volt.
A jelenleg több ezer hektáros területen gazdálkodó és bérmunkázó családi gazdaság vezetőivel, Csepregi Attilával és Csepregi Árpáddal beszélgetve elmeséljük, miként fejlődött a flotta. De az sem marad titok, hogy lesz-e folytatása a látványos kombájnos erődemonstrációnak.

Beültem a kezelő mellé egy New Holland kombájnba, és csak vártam, mikor gyorsítunk végre fel rendesen az aratáshoz. Ekkor láttam, te jó ég, ez a betakarítógép 2100-as fordulaton csúcssebességgel már dolgozik is! Évtizedek óta dolgoztam kombájnokkal, csak annyi cikázott a fejemben: ennek a gépnek ez az üzemi hangszintje! Olyan volt, mintha autóban ültem volna.”  Csepregi Árpádban, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport műszaki vezetőjében máig élénken él az első találkozás a New Holland kombájnokkal az egyik Bábolnai Gazdanapok alkalmával. A szakember szerint azonban még évek teltek el, amíg a művelésbe vont területek nagysága és a betakarítógépek adottságai miatt végül úgy döntöttek, a teljes flottát erre a márkára építik.
  
 

Évtizedek óta piacvezető megoldások, használtgépként is hibátlan működés: ezért választják a felújított New Holland kombájnokat egy több ezer hektáros mezőgazdasági cégnél

Ma, mikor a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport egyesíti magában a Dunántúli 5 Határ Kft. és a Győzelem Kft. erőforrásait, nehéz elképzelni, hogy mindez pár hektáron indult a 90-es években. Pedig Csepregi Attila, a vállalat ügyvezetője szerint mindezt tényleg kicsiben, a szülőkkel közösen indították, majd fanatikus munkával fejlesztették tovább.
„Jelenleg a cégünkkel 3100 hektáron végzünk termelőmunkát, amit 2000 hektár teljes körű bérmunka és 3000 hektáros részleges bérmunka egészít ki. A cégünkhöz 8000 hektárról érkezik be a termény, és ugyanekkora területre helyezünk ki inputanyagot is. Ehhez rendelkezünk 70 000 tonna tárolókapacitással, 2 szárítóval és egy komolyabb gépparkkal, amiben a rakodók és traktorok sorát 13 kombájn egészíti ki” – vág bele a cég ismertetésébe a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője.
Csepregi Attila 1995-ben, mindössze 18 évesen kezdte el felépíteni mindazt, amibe a teljes családot bevonta. Elmondása szerint mindig is vonzotta a növénytermesztés világa. Az olyan kihívásokkal teli időszak pedig, mint a mostani járványhelyzet, igazolta is, hogy ez egy jó döntés volt, hiszen látszik, nemes feladatot jelent.

Amikor tombolt a járvány, és az embereket ugyanúgy el kellett látni terménnyel az élelmiszerekhez, látszott, a gazdálkodásnak értéke van a közösség számára. Bármit lehet mondani amúgy erre a világra de azt biztosan nem, hogy monoton. Minden évjáratnak megvan a maga kihívása, változik a technológia és a gépesítés is. A traktorokkal és kombájnokkal végzett munka, a bennük rejlő lehetőségek mindig különösen érdekeltek. A gépparkban éltük meg talán a legnagyobb változást is az utóbbi időszakban. Ott 13 kombájnból 12-őt cseréltünk New Hollandra mindössze néhány év alatt. De ennek megvolt a maga oka.
Az okból pedig egyik Csepregi testvér sem csinál titkot. Mind a műszaki vezető, mind pedig az ügyvezető igazgató kiemeli: több ezer hektáron, bérmunkát is vállalva az ő térségükben, nincs más út. Költséghatékonyan nagy területet kell learatni, amihez a nyereséghez megbízható használt gép is szükségeltetik. Ez az, amiben riválisai felé nőnek a New Holland kombájnok.
„Lajoskomáromban a munka szűk keresztmetszetét a nyári betakarítási munkák jelentik. Ha megázik a termény, jelentősen romlik a minősége. Fontos, hogy gyorsan teljesítsük a vállalásokat minden partnernek. Ez pedig közel 5000 hektáron már komoly kapacitásbeli és logisztikai kihívás. Szeretnénk elkerülni, hogy bármelyik gazdálkodó úgy érezze, hogy rá csak a sor végén került sor. Viszont 15 kombájn megvásárlása újonnan nem érné meg. A költség ugyanis közel 2 milliárd forintra rúgna, miközben a kihasználtságuk csak a nyár pár hetében lenne 100%. Ennyi idő alatt, mindegy a márka, nem tudnának nyereséget termelni. Az őszi munkákra már csak a kombájnok felét fogjuk be, így kialakult egy egyedi üzleti modell nálunk. Komoly szerelőkapacitással rendelkezünk, megbízható használt kombájnokat vásárolunk, ezeket pedig tetőtől talpig újjáépítjük a műhelyben. Ezzel a költségek máris kordában tarthatóak. Ehhez persze elengedhetetlen az a tudás és munkaóra, amit öcsém vezetésével a műszaki csapat beletesz mindebbe” – fogalmaz az ügyvezető.
Csepregi Árpád maga is hangsúlyozza, ez az út csak azoknak járható, akik rendelkeznek a megfelelő tudással és műszaki kapacitásokkal. De nekik jó megoldás lehet. Már akkor, ha New Holland mezőgazdasági gépekkel vágnak bele a feladatba.
  
 

Étkezési napraforgóban nincs párja a New Holland kombájnnak, és akkor még a kényelemről szó sem esett!

A Lajoskomáromi Agrár Cégcsoportnál 2 kivétellel 3-4 éves használt New Holland kombájnokat találunk a betakarítógép-flottában. Csepregi Árpád szerint hála az időtálló megoldásoknak és a magas műszaki tartalomnak, ezeknek a gépeknek jó kezekben használt gépként egy teljes értékű második élet adható.
3-4 éves New Holland CR és CX kombájnokat vásárolunk. Ezek strukturálisan a cséplő- és felhordórendszer terén évtizedek óta stabilan csúcsmegoldást képviselnek. Így kiválóan felújíthatóak használtgépként is. De komolyan kell venni a feladatot. Feltérképezzük pontosan az állapotukat, majd spórolás nélkül minden kopó és egyéb alkatrészét, amire ráfér a felújítás, a legjobbra cseréljük. Ha kell, fényezzük, kozmetikázzuk a gépet. Addig nem állunk meg, amíg a következő szezont egy olyan New Holland kombájnnal nem kezdhetjük, ami 100%-ban megfelel a kor elvárásainak.”
  
 

A munkát 3 egyedi erősség teszi igazán hálássá a New Holland kombájnokkal:

„Amíg az alapok stabilak, elektronikában, motorikusan a New Hollandnál folyamatosan fejlesztenek. Így közel 20 év tapasztalatával a kombájnok terén ki merem jelenteni, hogy a fogyasztás tekintetében területarányosan messze a legjobbak a piacon. A konkrét érték múlhat a táblaszerkezeten, azon, hogy megdőlt-e az állomány, így számot nem mondanék, de jelentős a különbség. Ami pedig számunkra igazán fontos értékük, hogy az olyan speciális növények aratásához, mint az étkezési napraforgó, szintén kategóriaelső választást jelentenek. 1000 hektáron termelünk ilyen kultúrát, és a nyereséges betakarításhoz a megfelelő tisztítórendszer kulcskérdés. A rosták összeadott felülete egy 6 ládás New Holland kombájnban 6,5 négyzetméter, ami még mindig kimagaslónak számít. Ehhez egy kifogástalan tisztítórendszer társul, amivel még ezek a nagy olajosmagvak is hatékonyan, szennyeződések nélkül gyűlhetnek a magtartályban. Míg más gépek hajlamosak szórni a terményt, addig a New Holland kombájnok hibátlanul dolgoznak, egy kiforrt, ma már 20 éves technológiai alapra építve.”
 Csepregi Árpád szerint, ami igazi vízválasztó erénye továbbá a „a sárgáknak” a kombájnok között, az a kényelem.
„A találkozásról már esett szó, de a kezelés egyszerűségéről, a csendről, ami fülkében tapasztalható, talán a legjobban az mesél, amit az a gépkezelőnk mondott, aki kiszállt a gépből az első teljes szezon végén: ’nekem innentől kezdve vagy New Holland a kombájn, vagy semmi más’. Nem is volt megállás, sorban cseréltük le a gépeket. Ehhez kellett a kiváló kapcsolat is a márkakereskedő AGROTEC Magyarországgal is persze, hiszen ekkora kaliberű felújításokhoz stabil alkatrészellátás kell. De ezen a téren sincs okunk a panaszra. Baráti a kapcsolatunk a szervizesekkel, akikre ha olyan javítani, ellenőrizni valóra van szükség, amihez számítógépes diagnosztika kell, szintén számíthatunk.”
  
 

Szikrapróbából lett Aratás-show 11 kombájnnal

A Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport flottájában jelenleg 6 szalmarázóládás és 6 rotoros kombájn teljesít szolgálatot. Tulajdonosaik egyetértenek abban, hogy mindegyik modellen érződik, olyan betakarítógép-család tagjai, amely képes volt úgy beállítani a területteljesítmény világrekordot, hogy a sérültszem-arányt az intelligens tisztítórendszerük 1% alatt tartja.

Szalmarázóládás rotoros New Holland kombájnok:
2 darab CX 860-as, 2 darab CX 8080-as, 1 darab CX 8060, 1 darab CX 8.90

Rotoros New Holland kombájnok:
2 darab CR 9.80, 1 darab CR 9080, 1 darab CR 9060, 1 darab CR 9070, 1 darab CR 9.80

Bár a felsorolás is tekintélyt parancsoló, azonban közös felvonulásuk egy 80 hektáros táblára Lajoskomárom határában volt az igazi fegyvertény.

Ez a 11 kombájn 40-50 hektárt learat egy óra alatt, így ha egybefüggő területen haladhatna, egy nap alatt akár 4-500 hektárról is könnyedén be tudnák hozni a termést. Egy ilyen gépsor munkába küldése előtt fontos az előzetes gépészeti felkészítés. Ennek a részét képezte a tűzbiztonsághoz lényeges szikrapróba, amiből maga a bemutató kinőtte magát. Mindennel együtt két nap előkészíteni egy ilyen bemutatót, a legnagyobb kihívást a logisztika jelenti, hogy a futó munkák mellett miként lehet egy helyre csoportosítani egy gépet. De megéri. Jó látni együtt egy ilyen flottát, az esemény a gépkezelő munkatársaknak is élmény. Hála a partnereknek, akik megörökítik, vissza is nézhető, bárki átélheti, mit is jelent aratásban, amikor felbőg egy ilyen gépóriás. Biztosak vagyunk benne, hogy a jövőben is valamilyen formában fennmarad ez az esemény” – emeli ki Csepregi Attila ügyvezető.

Megbízható mezőgazdasági gépmárkát keres a nyereséges aratáshoz? Válassza a New Holland kombájnokat a magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft.-től! Értékesítőik országos lefedettséggel várják megkeresését!

Cikkünk megjelent az Agrofórum magazinban és az Agrár Horizont kiadványunkban.

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.