Főoldal BLOG New Holland gépek Az állattartás mindhárom kihívását költséghatékonyan orvosolják – New Hollandok a Claessens csoportn

Az állattartás mindhárom kihívását költséghatékonyan orvosolják – New Hollandok a Claessens csoportnál

11. 09. 2023 , Agrotec Magyarország Kft.

Évente 12-15 ezer kockabála, 30-35 ezer tonna silótakarmány, 12-18 ezer tonna erjesztett csöveskukorica-dara (CCM), mindez a szántóföldtől az istállóig saját gépparkkal készítve és ellenőrizve.
 

Olyan dimenziók a nagyüzemi állattartásban, ami miatt Claessens Johan, Somogy vármegye legnagyobb állattartással és ehhez takarmánycélú növénytermesztéssel foglalkozó agráripari cégcsoportjának ügyvezetője szerint nemcsak a gazdálkodónak, de a mezőgép-kereskedőnek is el kell fogadnia, hogy 0-24 órás munkát tartogat minden év.
Legyen szó bálázásról, traktorokról és kombájnokról, a gépparkban megtalálható színek közül épp ezért évtizedek óta kiemelt fontossággal bír a kék és sárga – a New Holland ugyanis alapáron biztosítja azt, ami máshol már luxusfelszereltségnek számít, olyan megoldásokkal, ami költséghatékonyan orvosolhatóvá teszi az állattartás másik két alapvető kihívását is: az évente 200 ezer m3 hígtrágya kezelését és azt, hogy munkaműveletek a talajállapot megóvását, javítását is szolgálják. A bevált New Holland traktorokról és munkagépekről, betakarítógépekről kérdeztünk.
 

BELGA ÖRÖKSÉGRE ÉPÍTETT, MA MÁR 100%-BAN MAGYAR ÁLLATTARTÁS, AMIVEL MINDENKI NYERT SOMOGYBAN

A Somogyszob külterületén található Nagybaráti-pusztán működő központjával ma már senkinek nem kell a magyar agráriumban bemutatni a Claessens Groupot. A cég kiváló körülményeket biztosító telephelyei nevelik fel évről évre a Magyarországon született malacok 5%-át, telephelyeiken 4500 tenyészkocát tartanak, míg a Böhönye-Terebezdpusztán található sertéshizlaló négy istállójában 32 000 férőhelyen évente 90 000 állat marad 130-140 kilós koráig, betartva a Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegyhez társuló valamennyi előírást. A tevékenységet Somogyszob-Nagybarátiban és Segesd, Felsőbogát-pusztán tartott 2200-es Holstein-fríz tehén- és 2400-as üszőállománnyal tejelőszarvasmarha-tenyésztés is kiegészíti, amihez körülbelül 5500 hektáron folyik szántóföldi növénytermesztés Belső-Somogyban – a cégcsoportnál ugyanis abban hisznek, hogy a sikerhez a takarmánykészítést is kézben kell tartani.
A családnévre pillantva az már nagyobb kérdés, hogy egy többgenerációs belga család miért döntött úgy, hogy az 1990-es évek közepén átköltözik Magyarországra és itt folytatja azokat a mezőgazdasági hagyományokat. Az ügyvezető Claessens Johan szerint az üzleti lehetőség épp olyan fontos volt, mint a táj szépsége.
„A családunk Belgium egyik legsűrűbben lakott térségéből származik, Antwerpen, Brüsszel és Gent közti agglomerációból, ahol minimális lehetőség kínálkozik a bővülésre ma egy állattartó cégnek. Mivel szerettünk volna előrelépni, teljes termékpályában gondolkoztunk, olyan új országot kerestünk, ahol ez lehetséges. Ez vezetett el minket Magyarországhoz, ahol akkoriban a nagy állami állattartótelepek vagy épp a felszámolás szélén, vagy már üresen álltak. A bátyám, Péter, aki sajnos egy éve nincs már velünk, ekkor talált rá a mai gazdaság elődjére, amibe a családunk beleszeretett. Láttuk azt, hogy ez számunkra épp úgy lehetőség, mint az állattartáson keresztül a környékbélieknek, így bár nem voltak kapcsolataink, 1995-ben megvásároltuk a birtokot, majd 1996-tól megkezdődött az építkezés és a termelés. Megszerettük ezt a vidéket, az itteni embereket, mára a család minden tagja magyar állampolgár, áttelepült Belgiumból. Ezért is mondjuk, hogy ma a Claessens 100%-ban magyar tulajdonú cég.”
A szakember szerint ahogy a világon máshol is, úgy az állattartásnak Magyarországon is állandó velejárója a jó pénzügyi időszakok és nehezebb évek váltakozása. Vallja azonban, ha ügyelünk az állatok jól tartására, akkor minden áthidalható – azonban ez sokkal összetettebb és specifikusabb, mint elsőre hangzik.
„A munkánkban mindig is kiemelt jelentőségűnek tartottuk a fenntarthatóságot és az állatjóléti szempontok érvényesülését, hiszem ugyanis, hogy jó eredményeket, egészséges szaporulatot, minőségi tejterméket, kiváló tömeggyarapodást csak olyan állattól várhatunk, amely jól érzi magát élete során. A jó állattartó gazdának épp ezért nemcsak az előírásoknak miatt kell ezekre fokozottan ügyelnie, hanem ez a hosszútávú gazdasági érdeke is. Ez jelenti a szervezőelvét annak a munkának, amit a Claessens csoport a mai napig folytat Somogy vármegyében. A cél, hogy minden téren legyünk az ország legjobb 10%-ában, és közöttük is próbáljunk mindig az élbolyban maradni. Ilyen léptékben dolgozva ehhez a legfontosabb a minőségi, toxinoktól mentes takarmány-előállítás. Emiatt érkeztünk meg a gépesítés terén végül a New Hollandokhoz is.”


AZ EGÉSZSÉGES ÁLLATOK MINŐSÉGI TAKARMÁNYT, A NYERESÉGES MUNKA NEW HOLLAND GÉPEKET IGÉNYEL

A Claessens Group gépparkjáról beszélgetve, amelyből az egyik legnépesebb a New Holland gépek tábora, az ügyvezetőhöz csatlakozva Kövesi János, a cégcsoport szántóföldiágazat-vezetője kiemeli, a mai gazdasági viszonyok közepette szerencse, hogy a cégnél idejekorán csalódtak a bérvállalkozók munkájában a takarmánykészítés terén.
„Hatalmas mennyiségben kell olyan szemes- és szálastakarmányt megtermesztenünk, betakarítanunk és tárolnunk, aminek a beltartalmi értékei kiválóak, pont akkor lett betakarítva, amikor a tápérték-, nedvesség- és szárazanyag-tartalma az állatoknak ideális. Egy évben a munka 12-15 ezer darab kockabála és 30-35 ezer tonna silótakarmány előállítását követeli meg. A cégnél az első évben még ezt bérvállalkozóra bíztuk, de az így készült silótakarmány minősége rendkívül gyenge volt. A körbálákkal se jártunk jobban, gyakorlatilag a felük széthullott. Elhatároztuk, hogy a teljes folyamatot magunknak végezzük el, ehhez gépesítettük fel a gazdaságot. Ma már a szántóföldi takarmánynövények termesztésétől és betakarításától a teljes zöldtakarmány-előállításig, silókészítésig, az istállók építésén át a villanyszerelésig bezárólag saját kapacitások épültek ki a cégcsoportban. A New Holland mellett végül a megbízhatóság és a kiváló áron beszerezhető tudás miatt döntöttünk. Voltak előzőleg más traktoraink is, amelyeknél komoly problémák léptek fel. Ezzel szemben az az 5-6 New Holland traktorunk, ami ekkor nálunk dolgozott, stabil volt, ezért váltottunk.”
A csoport az egy modellből azonos évjáratból beszerzett több traktorral az ezen keresztül leegyszerűsített készletezéssel, szervizeléssel, valamint az olyan év végi alkatrészbeszerzési akciókkal farag a költségeken, mint ami a New Holland márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft.-nél is elérhető. Ez igényel plusz logisztikát, hiszen a kedvezőbb áron lekötött alkatrész lassabban fut be, de a nyereség Kövesi János szerint megéri mindezt. Claessens Johan szerint továbbá nem szabad elfelejteni a New Hollandok előnyeit illetően, hogy a márka gyakorlatilag alapáron kínálja a máshol feláras plusz tudást.
„Tapasztaltból mondom, hogy a New Holland traktorok hidraulika-rendszere kiváló, és már alapfelszereltségben is olyan műszaki tartalmat kínál a márka, amiért máshol felárat kérnek. Meglátásom szerint ez egyre fontosabb, hiszen minél fejlettebbek a munkagépek, azok annál több hidraulikával dolgoznak, vezérlésben is többet kívánnak meg, a traktoroknak ezt ki kell szolgálniuk. A New Holland ilyen téren továbbra is ár-érték arányban az egyik legjobb választás a piacon. Mindig lesz olyan topmárka, amely elmondhatja, hogy valamilyen szempontból nagyobb luxust kínál, de mi üzleti célokat nézünk, tudást, és ha egy gép pontosan megadja a konkurensnél lényegesen jobb áron, amit keresünk, akkor ez a verseny eldőlt.”
 

classens_1.jpg


A NEW HOLLAND TRAKTOROK A T4-ES SZÉRIÁTÓL A LEGNAGYOBB T8-ASOKIG JELESRE VIZSGÁZNAK EXTRÉM IGÉNYBEVÉTEL MELLETT IS

A területhatékonyság maximalizálásához és párhuzamosan a taposási kár lecsökkentéséhez a gazdaságban, amit csak lehet, a növénytermesztés terén igyekeznek precíziós alapon, 12 méteres munkaszélességre beállítani, ez dolgozik ugyanis teljes összhangban a 36 méteres munkaszélességű műtrágyaszórókkal és permetezőgépekkel. A tárcsázás, magágykészítő kompaktorok, vetőgépek mind ehhez lettek beállítva, két kivétellel: a mélylazítás 7 késes géppel végzik, míg a kukoricavetést egy 24 soros munkagéppel. „A gazdaság gépparkjában a New Holland T4.75-ös traktorunk jelenti a legkisebb gépet, a telephelyek gondozásában, a fűmintás gumikkal a fűnyírás terén segít be, illetve kiváló gép a CCM termény taposásához is. New Holland T5 traktorból is több darabot használunk, kettő T5.105 és kettő T5.110 végzi az árokkaszálásokat, részűkaszálásokat, hígtrágya-szivatytyúkat üzemeltetnek kardánról, dekkszippantókat húznak, de ezek végeznének tűzoltást is, ha beütne a baj. Ezt követi a legnépesebb modellcsalád, ami nálunk a T7-es New Holland traktoroké.
A 6 darab New Holland T7.210-esünkkel sarabolunk, pótkocsizunk, műtrágyát juttatunk ki, a New Holland T7.245-ösök AutoComand váltóval a talajmegóvás érdekében a köldökcsöves hígtrágya-kijuttatásban dolgoznak, a New Holland T7.250-esek terítik le a köldökcsöves hígtrágya-kijuttatáshoz a csöveket, egy-egy dobról mintegy 800 méternyit. New Holland T7.290-esekből is van 6 darab, amik már a talajmunkákba is besegítenek 6 fejes ekékkel, 4-6 méteres tárcsákkal, de főként a bálahordás és a szállítmányozás a feladatkörük. Nagy, 2-3 tengelyes, 40-50 m3 -es pótkocsikkal dolgozunk, ezek mozgatásához kell az erő.
Ezt követik a New Holland T8-as gépek. Öt darab T8.380-asunk van, amiket főként vetéshez használunk, 12 méteres gabonavetővel, magágykészítő kompaktorokkal dolgoznak, ezek húzzák az átrakókocsikat is. A szériából van két régebbi T8.390-esünk, ezek tartalékgépek a szezonra, illetve van egy T8.435- ösünk is, ami pedig a 24 soros, teljesen hidraulikus precíziós kukoricavető gépünkkel dolgozik 18 méteres szélességben. Lehetne külön dicsérni a gépeket, de a legbeszédesebb, hogy itt folyamatosan dolgozni kell, nincs lehetőség leállásra, és eddig nem váltottunk.”
A cégcsoportnál a talajmunkák derékhadára még két további CNH-s óriás is rendelkezésre áll, a 620 LE-s Quadtracok a talajszerkezetet óvva dolgoznak 7 méteres top-down lazítóval, 10-es ekével vagy 12 méteres rövidtárcsával.

classens.jpg


MI TESZI EGYEDÜLÁLLÓVÁ A T7.315 HD NEW HOLLAND TRAKTOR ÉS BIGBALER 1290 KOCKABÁLÁZÓ PÁROST?

A Claessens csoport T7-es traktorainak felsorolásából egyetlen gép, a legújabb T7.315 HD maradt ki, amit kimondottan a világszerte teljesítményéért, valamint a traktort és a gépkezelőt tehermentesítő intelligens megoldásaiért keresett BigBaler 1290 kockabálázók használatához, valamint kaszáláshoz vásároltak.
A New Holland az 1980-as évek óta tökéletesíti a kockabálázást, amiben a BigBaler-szériát 2017 óta teszi hatékonyabbá az IntelliCruise menetszabályzó rendszere. Ennek feladata, hogy az előre beállított sebesség, használt kések száma mentén automatizálja a bálázást, a terményáramhoz optimalizálja a gép haladását, amivel a motorikus terhelés és a kezelőtől elvárt koncentráció is csökken a hosszú órák során. Az ISOBUS III kompatibilis gép az IntelliView monitorral a fülkéből 100%-ban kezelhető, a speciális, W alakban kialakított ujjak és a 2,23 vagy 2,35 méteres rendfelszedő segítségével a bálakockák gyorsan képződnek a tömörítőrendszerben, amit megerősített anyagokkal tettek hosszabb élettartamúvá. „A New Holland BigBaler 1290-es kockabálázókról csak azt tudom elmondani, hogy rendkívül stabil, megbízható munkagépek. Az egyik 45 ezer bálánál jár, a másik 30-35 ezernél, komolyabb probléma nélkül.” A gépek megmozgatását a népszerű T7-es széria még nagyobb motor- és hidraulikateljesítménnyel felszerelt Heavy Duty erőgépére bízták a birtokon. A géptípus a 6 hengeres 6728 cm3 -es motor erejét a piaci szegmens vezető forgatónyomatékával ötvözi a még jobb hatékonyságért. A 11 058 kg emelési kapacitás a 214 liter/perc teljesítménnyel dolgozó hidraulikarendszer és a 4 pár elektrohidraulikus kihelyezett hidraulikacsatlakozás egy rendkívül jó kihasználható nagytraktorrá teszik a New Holland T7.315 HD-t, amiben egy 50-es automata váltó változtatja még egyszerűbbé a kezelő dolgát.


VÁLTOZÓ VILÁGBAN EGYÉRTELMŰEN LÉPÉSELŐNY A NEW HOLLAND CR ROTOROS KOMBÁJNOK HASZNÁLATA A BETAKARÍTÁSBAN

A betakarítógépek terén a New Holland kombájnok teljesítmény és szemtisztaság olyan kombinációját jelentik, amit a legtöbb gazdának nem kell bemutatni. Ezek közül sokáig a CX modellcsalád szalmarázóládás gépeit használták a birtokon a jobb szalmaminőség érdekében. Azonban látva, hogy a márka szalmarázóládás gépei gyakorlatilag ma már egyező szalmaminőséget biztosítanak a ládás kombájnokkal, a CX8.90-es mellé egy New Holland CR 9.90-es és egy frissen vásárolt CR 10.90-es csatlakozott a gazdaságban. A kombájnt eddig 1000-1200 hektáron dolgoztatták meg tavaly gabonában, idén kukoricában, repcében és árpában. A 15 900 cm3 -es 6 hengeres turbódízel motor kellő erőt biztosít, hogy a 44 darab különleges cséplő és leválasztó elemet tartalmazó Twin-Pitch rotorok hatékonyan vigyék be a terményáramot a 12,5 méteres adaptertől a speciális tisztítóműbe, majd onnét az szinte nulla szemveszteséggel kerüljön a 14 500 literes magtartályba. A gép speciális talajkopírozó képessége a betakarítást a vetőmagtermesztés színvonalán biztosítja, de amit Kövesi János dicsér, az az automata cséplés és az IntelliSense cséplésautomatizáció, amely előreprogramozott terménymódjaival 3 éve mutatkozott be a hazai piacon.


INTELLISENSE CSÉPLÉSVEZÉRLÉS: A HIBÁTLAN ARATÁS KEVESEBB FELADAT A KEZELŐNEK

„Az új cséplésutomatizációval érkezett New Holland CR kombájnunk tudását két napos tesztaratással tettem próbára. Természetesen ez az automatika sem azt jelenti, hogy a kombájnokban ettől kezdve lesz például egy „nagy repce gomb”, amit megnyomva minden megy a maga útján. Bár a rendszer kétségtelenül tehermentesíti a kezelőt, de az aratás komoly szakértelmet kívánó feladat volt és az is marad. A repcés példánál maradva ezen a kombájnon is be kell állítani a dobkosarat, a szelelőt, a rostákat, figyelembe kell venni, mennyire száraz a becő, mennyire töri a gép, mekkora darabok maradnak fenn. Finomhangolni kell a beállításokat, de az automatikával sokkal kényelmesebb és kevesebb koncentrációt kíván a munka, különösen egy hosszú munkanapon.”
 

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.