Főoldal BLOG New Holland gépek Aki a szabadság mellett a bevételt is szereti a gazdálkodásban, az a New Hollandot is fogja

Aki a szabadság mellett a bevételt is szereti a gazdálkodásban, az a New Hollandot is fogja

25. 05. 2021 , AGROTEC Magyarország Kft.

2-3 nap nem tűnik soknak, de a növénytermesztésben vízválasztó lehet sikeres és a veszteséges év között. Hiszen elég ennyi csúszás a talajmunkákkal egy meghibásodott erőgép miatt, és oda a vetés. A szeszélyes időjárás miatt ilyen éveket élünk.

Székely Gyula, aki 2. generációs gazdaként dolgozik Fehérgyarmat határában, ezért szavazott lassan 20 éve a New Holland traktorokra és kombájnokra. Ahogy fogalmaz, a mezőgazdasági gépek megbízhatóságának hála, a nulláról lehet stabil gazdaságot építeni, ráadásul a hatékonyságuk is kiváló. Így a fehérgyarmati gazda szerint a bevételre se lehet panasz, ami legalább olyan fontos ebben a szakmában, mint a szabadság a határban. Arról kérdeztük, miért választotta a gazdálkodást, hogyan teljesítenek a New Holland gépek a gyakorlatban.
 
 

A New Holland mezőgazdasági gépek megtriplázták az eredményeket a fehérgyarmati gazdánál

Székely Gyula elmondása szerint a New Holland gépekkel a kapcsolat ugyanúgy szerelem volt első látásra, mint a növénytermesztéssel. 2003 tavasza volt, amikor fiatal gazdaként úgy döntött, ideje továbblépni, erőgépek terén is lecserélni az addig használt MTZ-t, hogy technológiában, méretekben is fejleszteni tudja a gazdaságot.
2002 óta dolgozom New Holland mezőgazdasági gépekkel, ekkor vettem az első kombájnt, amit 2003-ban követett az első traktor. A márka mellett döntöttem, amikor pályázati forrásokkal cseregépet kerestem fiatal gazdaként egy 80 LE-s MTZ után. Szerencsére a szüleimtől is minden anyagi és fizikai támogatást megkaptam, így a gépvásárlás mellett döntöttem. Ekkor került a gazdaságba az első New Holland erőgép, egy TM190-es, amin azonnal érezni lehetett, hogy jó döntés volt. Nagyságrendileg megtripláztuk az eredményeinket. 15 hektárról 40 hektárra növeltük a területet, az új erőgép megadta a stabilitást a vásárlásokhoz, földbérléshez. Nem volt kérdés: a termelői munkához onnantól fogva mi New Hollandokat használtunk. Ezen a téren most járunk a harmadik generációváltásnál. New Holland traktorokban dolgozott nálunk TM190, T7040, most pedig az új T7-es széria végzi a munka dandárját. Van T6-os New Hollandom is, míg a kombájnoknál a sort egy New Holland TX betakarítógép nyitotta, de volt CSX kombájnom is, most pedig New Holland CR szériával dolgozunk.” – meséli a Szatmár-beregi gazdálkodó.
 
 

Megbízható gépek és gyakorlati tapasztalat kellett, hogy lerázza a vidék a TSZ-ek megszokásait

Természetesen, a gazdálkodás Fehérgyarmaton sem azzal vette kezdetét, hogy Székely Gyula átvette az első New Holland traktor kulcsait. A gazdálkodó szerint kemény munka volt a rendszerváltás után sikeres gazdaságot építeni, ugyanis a TSZ-ek idejéből rossz reflexeket örököltek a termelők. Szerencsére tántoríthatatlan volt, hiszen gyermekkora óta ezzel akart foglalkozni.
„Édesanyám sokszor felemlegette, hogy engem már a leckeírás helyett is a traktorok és kombájnok érdekeltek, ha tehettem kint voltam a határban. De még úgy is, hogy így nőttem fel, édesapámtól vettem át a gazdálkodást, sok hátrányt kellett leküzdeni. Kicsiben, 5 hektárral vágtunk bele a gazdálkodásba, és a TSZ-es reflexek se segítették a kezdeteket. Ott ugyanis a megszokás volt az úr. Nem azt nézték, hogy mikor ideális a talajmunka a vegetációnak, vagy milyen állapotban van a talaj, hanem volt egy fix dátum, például „ekkor virágzik a kökény” – és mentek. Ez nemcsak a precíziós gazdálkodástól, de a nyereségestől is fényévekre van. Új, megbízható gépek kellettek, kísérletezés, folyamatos tanulás, hogy akkor menjünk ki a földekre, amikor a feltételek ideálisak. Szép lassan költséghatékonnyá tudtuk tenni a munkát, elkezdtünk építkezni. Ma 255 hektáron termesztek búzát, repcét, napraforgót és kukoricát, amihez tartozik 3,8 hektár legelő és 32 hektár erdő is.”
 
 

A nyereséges növénytermesztéshez kísérletezni kell a technológiákkal, és legyenek jól felszerelt New Hollandjaink!

Fehérgyarmat vidékén már a talajviszonyok miatt is jobban oda kell figyelniük a gazdálkodóknak, ha sikeres évet szeretnének zárni. Ugyanis az agyagos vályog, illetve agyagtalajok vízelvezető és vízmegtartó képessége, így a termésátlagok is jócskán technológiafüggők.
Szeretem ebben a szakmában a szabadságot, hogy kint lehetek a földeken. De valljuk be, ennél nagyobb motiváció a bevétel, mert senki se szereti a keserű szájízt, ha az év végén összeér a nadrágszíj. Engem ennek a megelőzésében két dolog segít. Az egyik, hogy kedvelem a kihívásokat, így folyamatosan kísérletezek a talajművelési technológiákkal és az inputanyagokkal is. Van olyan terület, ahol lassan 10 éve forgatás nélküli talajművelést végzünk, a szalmát sem adjuk el, hanem visszadolgozzuk a talajba, és látszik is a különbség. A másik oszlopát a sikeres munkának pedig a New Holland kombájnok és traktorok jelentik. Mert egy megbízhatatlan géppel pont azt a néhány napot veszíthetjük el egy kényszerű leállás miatt, amin áll vagy bukik az év. Szeszélyes lett az időjárás, ma 2-3 nap késlekedés is megbocsájthatatlan. Egy New Hollanddal sosincs ilyen. Ezért mondom, hogy aki a szabadság mellett a bevételt is szereti a gazdálkodásban, az a New Hollandot is fogja.”
 
 

Harmadik generációs géppark az ország egyetlen fekete New Holland traktorával

Jó oka van, hogy Fehérgyarmaton Székely Gyulánál rendre cserélődnek a New Holland mezőgazdasági gépek. Az újgenerációs eszközök egyrészt területteljesítményben is jobbak, másrészt lépést tartanak azokkal a technológiai ugrásokkal, amikkel kiaknázható az a plusz, ami a műholdvezérelt precíziós megoldásokban rejlik. Ráadásul anyagilag is megéri rendszeresen frissíteni a gépparkot: használtgépként jobban tartják az értéküket a fiatalabb gépek, míg egy 10-20 éves gép csere után legtöbbször már a roncstelepen végzi.
 
  • A New Holland traktorok
Vezérgépek terén a sort 2003-ban a TM190-es nyitotta, majd következett egy T7040-es. Ma nehéz talajmunkákat, vetést a T7-es New Holland traktorok végzik, ebből a legfrissebb egy T7.250-es.
„Az erőgépjeink közül 3 Auto Command fokozatmentes váltóval szerelt. Ez egyszerre kényelmes és jó 15-20%-ot spórol meg nekünk üzemanyagfogyasztásban, hiszen mindig a feladattípusnak megfelelően állítja be magának a gép az ideális sebességet, fordulatszámot, áttételt. Az új T7.250-est különösen szeretem ezek közül, mert egy masszív, okos konstrukció, bármilyen talajmunkával gond nélkül megbirkózik. Szállítási célokra, közúton is kiváló, biztonságos traktor.” – emeli ki Székely Gyula.
A gazdaságban kisebb T6-os modellek is dolgoznak, ebből az egyik egyedi, fekete festéssel emelkedik ki a gépek közül a határban.
„A kisebb teljesítményű erőgépeknél dolgozott nálunk T6.120-as, majd következett egy T6.175, most pedig egy T6.180 érkezett. Ezek közül a 2012-ben vett T6-ost ma már csak kiszolgálásra használjuk, műtrágyaszóráshoz, vetőmag beemeléshez, ahhoz viszont ideális gép. Ebben a kategóriában van egy speciális traktorom is, a New Holland T6.175-ös, 4 hengeres erőgép, amit saját magamnak terveztem meg egyedi, fekete metál fényezéssel. Az egyedi színnek gyakorlati funkciója nincs, de nagyon szép, mutatós, mint egy fekete autó. Persze a földeken a por meglátszik rajta, de mindenki messziről tudja, hogy az én traktorom dolgozik a határban. Ez egy olyan plusz, amit megengedhettem magamnak. Ma már a New Holland traktoroknál a festésben szinte bármit meg tudnak valósítani, amit a gazda kigondol.”
 
  • New Holland kombájnok
Székely Gyulánál a New Holland TX és CSX modellek után ma New Holland kombájnok közül a CR szériával dolgoznak.
„A New Holland CR kombájnokkal maradéktalanul elégedett vagyok, gyorsan, jó fogyasztással, tisztán dolgoznak. Az pedig nemcsak ígéret, hogy a törtszemarány 1% alatti. Az önszintező rostaszekrény és a tisztítóventilátor együttes munkájával ez tényleg így van. Ráadásul a CR kombájn 4 kerék meghajtású, így a tavalyi esős ősszel, amíg mások álltak, én ki tudtam menni a táblákra. Ennek a kombájn modellnek a területteljesítménye is nagyobb, mint az elődöké, így ha csak néhány napunk van, akkor sem kell aggódnom, hogy a búzám felét végül a jégeső takarítja be.”
 
 

Ma egy sikeres gépmárka értékesítő mindent megad a gazdáknak

A fehérgyarmati gazda kiemelte, a több évtizedes sikeres munkához a New Hollanddal nemcsak a gépekre, a magyar márkakereskedő, az AGROTEC Magyarország Kft. nyújtotta szolgáltatásokra is szükség volt. Székely Gyula maradéktalanul elégedett mind a területi gépértékesítőtől kapott ajánlásokkal és segítséggel, mind a szervizesek munkájával, ha épp valamit javítani kell a gépeken.
Mindent a megbeszéltek szerint, időben beszereznek, megjavítanak. A partnerektől mindig megkérdezik, mennyire sürgős egy javítás. Ha azt mondom, hogy nagyon, akkor általában még aznap megoldják. De ha nem, akkor következő nap reggelén kivétel nélkül ott vár az udvaron a szervizes. Ez olyan stabil pont, amire lehet építeni.”
Teremi Béla az AGROTEC Magyarország Kft. területileg illetékes gépértékesítője szerint ez nem a véletlen műve, a csapattal tudatosan dolgoznak azért, hogy minél átfogóbb megoldásokat nyújtsanak a gazdálkodóknak.
A sikeres együttműködés titka a New Holland és a velünk dolgozó gazdálkodók között az, hogy próbálunk teljeskörű ügyintézést biztosítani számukra. Nemcsak gépeket adunk el, arra törekszünk, hogy a gazdának, ha mezőgazdasági gép kell, ne legyen más elérhetőség a telefonjában, csak a miénk. Ez egy VIP ügyfélélmény a mezőgazdaságban. Szakmailag átbeszéljük a lehetőségeket gépbeszerzések előtt, segítünk megtalálni az ideális felszereltségű modellt, de ha szerviz vagy finanszírozási kérdés merül fel, akkor is felhívhatnak a gazdák. Székely Gyulával is így dolgozunk együtt 2003-2004 óta, a géppark ügyintézése mára baráti viszonnyá nőtte ki magát.”

Megbízható mezőgazdasági gépmárkát keres, amire hosszú távon sikeres precíziós gazdálkodást alapozhat? Válassza a New Holland gépeket a magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft.-től! Értékesítőik országos lefedettséggel várják megkeresését!
 
Cikkünk megjelent az agroinform.hu mezőgazdasági portálon.

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.