Főoldal BLOG New Holland gépek A világrekorder kombájn magyar gazdáknak is pénzt spórol: New Holland CR10.90

A világrekorder kombájn magyar gazdáknak is pénzt spórol: New Holland CR10.90

12. 02. 2021 , AGROTEC Magyarország Kft.

A szélsőséges időjárás mára minden gazdában tudatosította: ha eljött az aratás időszaka, akkor minél gyorsabban a munka végére kell érni a földeken. Ennek megfelelve sosem látott tempóban fejlődnek a nagyteljesítményű kombájnok motorerő, kapacitás, szoftveres aratási rásegítés terén.

De megtérülő beruházás egy olyan gigász alkalmazása egy magyar gazdaságban, mint a New Holland CR10.90, ami képes 8 óra leforgása alatt akár 800 tonna gabona betakarítására is? A Villány térségében gazdálkodó Villányi Szársomlyó Kft. tapasztalatai szerint egyértelműen! Speciális vágóasztallal szerelt CR 10.90-esükkel 2 másik aratógépet helyettesítettek a szezonban, miközben a művelési menetszámot is sikeresen csökkentették az új géppel.
 
 

Miért választja valaki a világ egyik legnagyobb kombájnját a Villány környéki földekre?

A Villányi Szársomlyó Kft. egy tiszteletet parancsoló 2600 hektáros területen gazdálkodik Villány térségében. A termesztett kultúrák derékhadát 850 hektár őszi búza, 1050 hektár kukorica és 450 hektár napraforgó jelenti, amivel a vetésterület Villány-Villánykövesd-Nagyharsány térségétől egészen délig, a Horvát határig elnyúlik. A gazdaság életében a versenyképesség növeléséhez egyre nagyobb szerepet kap a precíziós gazdálkodás, amihez egyszerre kell kicsiben és nagyban gondolkozni. Ugyanis épp annyira lényeges a megbízható RTK korrekciós hálózat jelentette centiméteres pontosság, mint például géppark esetében a teljesítménynövelés. A sikeres munkához ugyanis egyetlen pont sem hibádzhat a következőkből: minőségi terményt kell betakarítani, gyorsan, hogy az minél előbb beérkezzen az elemektől óvó silókba, jó fogyasztási adatok mellett, utóbbi nélkül ugyanis megugranak a költségek.
 
A Villányi Szársomlyó Kft. úgy döntött, a hatékonyságnöveléshez az aratási munkák terén egy modern, nagyteljesítményű kombájn jelentheti a következő lépést. Műszaki vezetőjükkel a piacon elérhető modellek közül végül a New Holland 2014-ben gabonaaratási Guinness Rekordot felállító CR10.90-esére esett a választásuk.
 

„A gazdaságnál azt tűztük ki célul az aratási munkákat illetően, hogy minél költséghatékonyabban, nagy területteljesítménnyel tudjunk dolgozni egy új kombájn beszerzése után. Több márkát megvizsgáltunk a piacon és ezek közül mi a New Holland CR10.90-esét találtuk meggyőzőnek. A kimagasló teljesítményt egy nagytudású vágóasztallal tudtuk kombinálni a saját modellnél. Hála az intelligens aratásvezérlő rendszereinek, a gép kezelői ki tudják használni a gyorsaságot, amit biztosít. A New Holland kombájn esetében az optimális aratási beállításokért az IntelliSense rendszer felel. Figyeli az anyagáramlást, a fogyasztást. Ahol úgy érzi a gép, hogy van még szabad kapacitása, gyorsít a tempón, ahol jobban leterhelt a rendszer, ott csökkenti azt. Ráadásul közben ügyel az optimális szemtisztaságra, a szemveszteség minimalizálására is. Nálunk a végeredményben a teljesen tiszta gabona az elvárás, hogy könnyebb legyen a tisztítás a szárító üzemben. Ez maradéktalanul teljesült. ”- meséli az új aratógépről Verle László, a gazdaság növénytermesztési ágazatvezetője.
 
A 2020-as szezonban a gazdaság két korábban használt kisebb aratógépet is kiváltott az új nagyteljesítményű kombájnnal. „Sikeresen helyettesítettünk a CR10.90-essel két másik aratógépet, miközben a felhasznált üzemanyag mennyiséget is sikerült leszorítani. De az adatokat még csak most elemezzük, erre való a téli időszak” – fogalmaz Verle László.
A szakember szerint, ha egy gazdaság szeretne precízen gazdálkodni, akkor természetesen nem elég egyetlen olyan részletre koncentrálni, mint az aratás. Minden műveletet minimális energiaráfordítással kell megvalósítani, amiben szintén számíthatnak a New Holland kombájnra.
 
A New Holland kombájntól azt is elvártuk, hogy a lehető legtöbb munkaműveletet elvégezze egy menetben. Vegyük például a kukoricát. A nagyobb termés nemcsak nyereség, a több szármaradvány miatt extra feladat is egyben. Fontos, hogy a kombájn alacsony tarlót hagyjon maga után, hiszen ezzel megspórolhatjuk a szárzúzást. Jó kombájnnal aratás után egyből jöhet a talajművelés. A New Holland CR10.90-es ebben a tekintetben is megbízhatóan dolgozik. De azzal, hogy betakarítás közben precízen képes rögzíteni a hozamadatokat, hozzájárul minden más munkánkhoz is. A gazdaságunk esetében ugyanis elvégeztettük a talajvizsgálatokat, kialakítottuk a menedzsmentzónákat –  a művelési munkákhoz nélkülözhetetlenek a megbízható hozamtérképek. A CR szériában ez is benne van.”
 
 

New Holland CR kombájn sorozat: bajnokokhoz méltó alapfelszereltség és extrák az aratáshoz

Amennyiben a nagyteljesítményű kombájnok mezőnyét vizsgáljuk, nem véletlen, hogy a New Hollandot tartják sokan itthon is ár-érték arány terén az elsődleges gépmárkának. Ugyanis már alapfelszereltség mellett is rendkívül nagytudású aratógépről beszélhetünk. Ezt már Lőrincz István, az AGROTEC Magyarország Kft., a New Holland márka magyarországi hivatalos márkakereskedőjének termékmenedzsere teszi hozzá a gép ismertetéséhez.
 
„A New Holland 10.90-es kombájn esetében érdemes kiemelni, hogy ez a 700 lóerős óriás nemcsak kiemelkedő teljesítményre képes. Ikerrotoros rendszere kíméletesen dolgozik, a mindössze 0,2%-os törtszem arány a legalacsonyabb a piacon. A CR kombájn szériában ráadásul több hasznos intelligens megoldás is elérhető az alapfelszereltség részeként. Ilyen a Dynamic Feed Roll rendszer, ami még kíméletesebb és gyorsabb terménybeadagolást tesz lehetővé, miközben a dob külön gyűjtővályúba tereli a köveket. További alapfelszereltség például a hozam és nedvességmérő rendszer és a távállítású előrosta is. Hasonlóan hasznos, viszont már opciós kiegészítő az Opti Spread, amely a levágott szecskát képes egyenletesen a vágóadapter szélességével megegyezően szétteríteni. De talán a legfontosabb a sokat emlegetett IntelliSense rendszer, ami a gépkezelőt segítve automatikusan módosítja az aratási beállításokat. Ez több szenzor együttes munkáján alapszik. A terhelésérzékelő képes felismerni a levágott anyag hozamértékét, ami a gépbe beáramlik. Ezt egészíti ki a rosta légnyomás érzékelő szenzora, ami egyedülálló a piacon. A rendszer együtt dolgozik a hozam- és nedvességadatokkal, 15 másodpercenként megismételt mérések alapján állítja a funkciókat. A kiválasztott betakarítási stratégiának megfelelően menetsebességen, rotor-fordulatszámon, ventillátor-fordulatszámon és a rotorfedőlemezek szögén egyaránt képes módosítani.”
 
A Villányi Szársomlyó Kft. képviselője a listához csak annyit tett hozzá, hogy gépkezelőik a technikai dolgokon túl legalább ennyire értékelik a csendes fülke kényelmét és az ott megtalálható érintőképernyős monitorok, kezelőszervek egyszerűségét. Illetve ide kívánkozik még az ő gépükön extraként kért gumihevederes járószerkezet is.
 
Ez a kombájn teli magtartállyal több, mint 30 tonnát nyom. Ez nagyságrendileg akkora tömeg, mint egy nyergeskamion. Hagyományos gumikerékkel, ami egy ponton érintkezik csak a talajjal, hatalmas taposási kárt okozhatna. A SmartTrax gumiheveder a szántóföldön 73 cm szélességben és 250 cm hosszúságon érintkezik a talajjal, tehát a teljes felfekvő felület 1,77 m². Egy általános 900-as szélességű gumiabroncs ezzel szemben kb. 3-szor kevesebbet takar, így csak kb. 0,6m² felületen oszlik el a kombájn össztömege.”
 
 

McDon vágóasztal: „gépnek és a gazdálkodónak is az az ideális, ha kihasználjuk a teljesítmény nyújtotta lehetőségeket”

Amikor beruházunk egy nagyteljesítményű kombájnba, az csak akkor tudja visszahozni az árát, ha kihasználjuk a benne rejlő képességeket. A Villányi Szársomlyó Kft.-nél ezt egy speciális, nagyteljesítményű MacDon vágóasztal beszerzésével biztosították a CR10.90-es New Holland kombájn érkezésekor. „Gépnek és a gazdálkodónak is az az ideális, ha kihasználjuk a teljesítmény nyújtotta lehetőségeket. Amennyiben az csak 60%-os motorterheléssel fut, nem lesz jó a területteljesítményünk. Egy 700 lóerős kombájnnál épp ezért lényeges a vágóasztal. Mi egy 12,25 méter széles flexibilis adaptert választottunk. A mozgékonyságának köszönhetően szépen le tudja követni a legkisebb talajegyenetlenségeket is, ami szebb tarlót jelent, nagyobb teljesítmény mellett. A szélessége miatt kevesebb fordulóval dolgozhatunk, ami ismét csökkenti a taposást. Őszi búzában használtuk, öröm volt ránézni a tarlóra.”
 
 

Nagyteljesítményű gépet csak megbízható partnertől!

Amit útravalóul Verle László más gazdáknak mindenképpen kiemelt, ha nagyteljesítményű kombájn vásárlását fontolgatják: ilyen gépet csak megbízható értékesítőpartnertől szabad megvásárolni!
 

„Az, hogy több kombájn munkáját tudja egy ekkora gép kiváltani, nyereség. De egyben azt is jelenti, hogy ha bármilyen probléma lép fel, akkor azonnali reagálásra, megoldásra van szükség, vagy leáll a munka. Mi ezen a téren se a gépben, se az AGROTEC Magyarország Kft.-ben nem csalódtunk. Márkakereskedői oldalról mindenre gyorsan reagálnak, a kombájnnal pedig nincs probléma, csak használni kell.”
 
Nagyteljesítményű New Holland kombájnnal növelné hasznát az aratáson? Bízza a munkát a rekorder New Holland CR szériás kombájnokra! Vegye fel a kapcsolatot a márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. értékesítőivel!

Cikkünk megjelent az Agrófórum című szaklapban és Agrár Horizont 2021/1 kiadványunkban.
 

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.