Főoldal BLOG New Holland gépek A világ első metán hajtású erőgépe a New Holland-tól!

A világ első metán hajtású erőgépe a New Holland-tól!

14. 09. 2021 , AGROTEC Magyarország Kft.

A New Holland környezettudatos vállalatként fontosnak tartja az ökológiai lábnyom csökkentésére, valamint a CO2 semleges mezőgazdaság megvalósítására irányuló fejlesztéseket. Ehhez napjainkban nem elég az, ha új technológiai szegmenseket von be gépkínálatának továbbfejlesztésébe, technikai innovációra van szükség.

Ehhez megalkotta saját energia független farm modelljét (Energy-Independent Farm), amely egy zártláncú CO2 semleges termelési rendszer. Az elképzelés az idei évben válhat megvalósíthatóvá, amikor kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó metán-hajtású erőgépe, hiszen ezzel lezárja a CO2-semleges ciklus körét a szántóföldről az energiatermelésre és vissza a szántóföldre.
A 2013- ban elkezdődő fejlesztői munka első mérföldköve a 2015. évi Milánói világkiállítás idejére tehető, amikor is az első kísérleti metán hajtású T6000-es koncepció traktort tekinthette meg a nagyközönség. A szántóföldi vizsgálatok, tesztek mostanra befejeződtek, a hosszas és fáradhatatlan fejlesztői munka pedig meghozta gyümölcsét, így a New Holland büszkén mutatta be T6.180 Methane Power-t, a világ első 100% -ban metánhajtású erőgépét.
Németország, Franciaország, Olaszország, Egyesült Királyság és a Benelux országok (Európa vezető biogáz termelői országai) első előrendeléseiket már le is adták a forradalmian új technológiával felszerelt 175 lóerős T6.180-as „Methane-Powered” traktorokra. A sorozatgyártás 2021. őszétől elkezdődik.

A biogáz és bietanol üzemmel rendelkező mezőgazdasági termelők mezőgazdasági üzemanyag-adalékot képesek előállítani állati hulladékból, valamint olyan gabonákból, melyek alacsony fehérjetartalmuk, illetve minőségük miatt emberi fogyasztásra kevésbé vagy egyáltalán nem alkalmasak. Kifejezetten erre a célra termesztett energianövényekből is készülhet az üzemanyag és ugyan még korlátozott számban, de már kis hazánkban is vannak ilyen üzemek!
A T6.180 Methane Power traktor egy azonos teljesítményű dízelüzemi motorral való összehasonlításban, egyenértékű feladatok elvégzése mellett akár 30%-kal alacsonyabb költségekkel üzemeltethető. A felhasználás során 99% -kal kevesebb koromszármazék jut a környezetbe. Nem megújuló forrásból származó sűrített földgáz használatával (CNG/LNG) használatával kb. 10%-kal csökken a teljes CO2-kibocsátás, biometán forrásból származó üzemanyag használata esetében azonban közel nulla lesz a traktor használatához kapcsolható CO2-kibocsátás miközben minimum 80%-kal csökken a teljes károsanyag kibocsátás.
Ebben az erőgépkategóriában egyik főbb konkurens gépgyártónak sincsen 6 hengeres erőforrással szerelt traktora, ami egy jól megfogható piaci versenyelőnyt jelent a New Holland T6-nak. A FPT motor 740 Nm-es maximális forgatónyomatékával szolgáltatja a megfelelő teljesítményt. Alapfelszereltségben rendelkezésre álló üzemanyagtartályok össztérfogata 185 liter, ez kiegészíthető egy front függesztésre akasztható 270 literes kiegészítő tartállyal.
Fenntartható fejlődés, energiafüggetlen farm, jövőbemutató technológiák, az osztályzat csillagos ötös a New Holland-nak!
Megbízható mezőgazdasági gépmárkát keres, amire hosszú távon sikeres gazdálkodást alapozhat? Válassza a New Holland gépeket a magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft.-től! Értékesítőik országos lefedettséggel várják megkeresését!

Molnár István

Cikkünk megjelent az Agrár Horizont magazin 2021/2 számában.
 

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.