Főoldal BLOG New Holland gépek A sárban is fürgén, minimális taposással dolgoznak – félgumihevederes New Holland traktorok

A sárban is fürgén, minimális taposással dolgoznak – félgumihevederes New Holland traktorok

11. 02. 2022 , AGROTEC Magyarország Kft.

A 2000-res évekbeli felbukkanásukkor sokan még megmosolyogták a félgumihevederes nagytraktorokat (350-450 LE között) különös „öszvér” megjelenésük miatt. De a kormányzott mellső híd a hátsó tengely háromszögű triangle gumihevedere társaságában bizonyított.

Képes házasítani a törzscsuklós nagytraktoroktól megismert páratlan vonóerőt és területteljesítményt az univerzális traktorok manőverezési és kormányzási képességeivel. De az sem mellékes, amit az olyan gazdálkodók hangsúlyoznak, mint Feil Dávid a Dél-Balaton Zrt. ügyvezetője, aki most ruházott be ilyen erőgépbe egy új New Holland T8.435 SmartTrax traktor megvételével. Ezek a gépek az extrém időjárás ellenére úgy teszik költséghatékonnyá a munkát, hogy nem károsítják a mezőgazdászok legfontosabb erőforrását, a talajt sem.
 
 

Kiváló irány- és sorontartás, minimális slip nedves talajon is: New Holland SmartTrax gumiheveder

 
A CNHi csoport mezőgazdasági gépeinél 1997-ben mutatkoztak be a speciális háromszög forma gumihevederes járószerkezetek a törzscsuklós Quadtrac-szériára szerelve. A járószerkezet előnyei legalább olyan meghökkentőek voltak, mint megjelenésük. A meghajtást adó felső nagy fogaskerék és az alsó feszítőgörgők köré kifeszített gumi járófelület ugyanis 35-40%-kal nagyobb felületen érintkezik a talajjal. Ez egy hagyományos gumiabroncshoz mérten minimum dupla felfekvőfelületet biztosít egy ilyen traktornak. A kisebb talajnyomás dacára a heveder bordái kiválóan hatolnak a talajba, így a gumihevederes traktorok még széles, nagy munkagépekkel sem tömörítik a termőréteget és minimális slippel (kb. 2%) dolgoznak. A szerkezet kiváló hatásfokkal alakítja át a motorerőt vonóerővé, ami a nagy gépméret mellett is üzemanyag-megtakarítást biztosít.
Egyetlen faktor maradt csak fejleszthető: a traktorok fordulékonysága. Ezen tudtak javítani az olyan gyári félgumihevederes konstrukciók, amilyeneket a New Holland T8.435 SmartTrax traktoroknál ismerhettünk meg (a „SmartTrax” jelöli a típusnál a háromszög formájú gumihevedert). Hála a kormányzott mellső hídnak, ezek a nagytraktorok fürgén, kiváló irány- és sorontartással dolgoznak. Fordulóköreiket kisebb talajnyírással teszik, bekormányzásnak alig marad nyoma a talajon, ráadásul lejtőkön is jól őrzik stabilitásukat.
 
 

A generációkon átívelő mezőgazdasághoz kímélni kell a talajt

 
A kiemelkedő vonóerő, a talajkímélés és a manőverezhetőség hármasa volt az, ami a Balatonszentgyörgy térségében 1200 hektár saját területen gazdálkodó Dél-Balaton Zrt. ügyvezetőjét, Feil Dávidot is meggyőzte, hogy az említett gépek közül válasszon. A gazdaság ennek megfelelően ruházott be egy 380 LE névleges motorteljesítményre képes New Holland T8.435-ösbe a talajműveléshez.
Nálunk a mezőgazdasági munka családi tradíció. Édesapám is agrármérnök volt, ő fektette le ennek a cégnek az alapjait, amit örökségként építünk tovább kollégáimmal Balatonszentgyörgy térségében. Jelenleg az 1200 hektáros saját területen kívül 100 hektárt integrálunk, mintegy 800 hektáron végzünk betakarítási bérmunkát. A klasszikus növénytermesztést rendkívül változatos talajokon végezzük, a laza homoktalajoktól kezdve az erősen kötött agyagtalajokig minden megtalálható a területeinken. Így a mezőgazdasági gépeknek összetett kihívásoknak kell megfelelniük: lényeges, hogy legyen bennük erőtartalék a változatos talajviszonyok leküzdéséhez, fontos a megbízhatóság, de figyelemmel kísérjük a fogyasztások alakulását is. Mindezt mérlegelve lett nálunk kedvelt mezőgazdasági gépmárka a New Holland” – meséli gazdaságukról Feil Dávid.
Az ügyvezető szerint, aki valóban generációkon átívelő tevékenységként gondol a mezőgazdaságra, a fenti sort még ki kell egészíteni a talajkíméléssel. Ezért is dolgozik mára félgumihevederes New Holland traktor is területeiken.
Anno a nagyszüleim is a földdel foglalkoztak, én is azt teszem, és bízom benne, hogy a sort a jövő generációi is folytathatják. Ennek megfelelően szeretnénk stabil földhasználatot kialakítani, ahol nem kizsákmányoljuk talajainkat. Ez ugyanis a legfontosabb erőforrásunk, aminek kialakulásához évezredek kellettek, lerombolni viszont néhány év elhibázott talajművelési technikájával is le lehet. Ezért nem csak a puszta erőt nézzük egy traktornál. Lényeges, hogy a gép nedves talajon se süllyedjen el vagy ne okozzon olyan taposási kárt, amit utána a növények fejlődésénél fizetünk meg. A tömörödött sávokban kultúrák mentén akár 20-40%-os terméscsökkenést is tapasztalni. Pénzügyi megfontolásból is érdemes mindezt komolyan venni. Mi ezért keressük a talajművelés terén a hatékonyságot a kíméletességgel ötvöző megoldásokat. E téren a New Holland T8.435 SmartTrax  a bemutatókon fogott meg, később pedig a napi használat is igazolta, hogy jó döntést hoztunk.”
 
 

Esős időben is képes lesz lépést tartani a kombájnnal

 
A kategóriájában legnagyobb 3500 mm-es tengelytáv, a maximális 10 900 kg-os emelési kapacitás és az alapfelszereltség részeként érkező modern Zárt Központú Terhelésérzékelős, 221 liter/perc teljesítményű hidraulikarendszer bármilyen helyzetben biztosítja az átütőerőt a New Holland T8-as traktoroknak. Főleg, hogy ehhez ma már a szériát a New Holland mezőgazdasági gépekhez elérhető precíziós mezőgazdasági megoldások nehéztüzérségével szerelik fel: van bennük minden az érintőkijelzőktől kezdve, a kezelőszerveken át a gyártó precíziós mezőgazdasági szoftvercsomagjához való hozzáféréssel bezárólag (flottamenedzsment, térinformatikai szoftvercsomag, távdiagnosztika szoftverek).
Ennek megfelelően alakul a félgumihevederes New Holland erőgép feladatköre a Dél-Balaton Zrt.-nél is: tarlóhántásra, kultivátoros alapművelésekre, valamint egy 12 soros függesztett kukorica- és egy 9 méteres gabonavetőgép húzására vetik be várhatóan az erőgépet.
„Igaz, még épp, hogy csak elkezdtük használni a legújabb New Holland traktorunkat, de amit látunk, az meggyőző. A járószerkezet-meghajtás csúszás nélkül viszi át a teljesítményt, a vonóerő pedig felülmúlta minden várakozásunkat. Gyakorlatban se tapasztaltunk nyomot a járószerkezet után, pedig az év végén nedves körülmények között tettük próbára a földeken.”
Feil Dávid ügyvezető hangsúlyozza, az új New Holland traktorral végre egy régi probléma is megoldódik: olyan erőgépre tettek szert ugyanis, ami nedves földön is képes tartani a lépést egy nagyteljesítményű kombájnnal.
„A gazdaságunkban régóta rotoros New Holland kombájnokat használunk, az ikerrotoros megoldással maradéktalanul elégedettek vagyunk. Egyszerű szerkezet, kifogástalan szemminőség, elképesztő területteljesítmény, ha az ember időt szán rá, hogy kitanulja, hogyan kell a rendszereket beállítani, kezelni. Ez fontos, utána már inkább az a kérdés, hogy találunk-e olyan erőgépet, ami az átrakókocsikkal képes lépést tartani a kombájnnal a táblákon. A gazdaságunkkal most vásároltunk egyet a korábbi világrekorder CR 10.90-es New Holland kombájnokból, így ez fontos feladat. A gumihevederes New Holland T8 traktorunkkal viszont nem aggódunk, hisszük, hogy körülményektől függetlenül megoldja.”
 
 

Egy New Holland traktor nem csupán megbízhatóan dolgozik,
érezhetően kisebb a fogyasztása is

 
Balatonszentgyörgy térségében a kiszolgálási feladatok zömét a New Holland T6 széria mindenes gépei végzik. Vegyszerezésre, tápanyagkijuttatási munkákra, műtrágya-kiszállításra és zúzási munkákra fogják be őket évek óta megbízhatóan. A kisebb erőgépeknél nem meglepő a jó fogyasztás, de az ügyvezető szerint ez alól a vezérgépként használt New Holland T9-esük sem kivétel.
A New Holland T9.560-asunk egy kiváló traktor, aminek ellenőrizhetően jó a fogyasztása is. Tárcsás boronával végzett munkáknál, kompaktoros magágykészítésnél és kultivátoros mélyművelésnél mértük a fogyasztását. Amit tapasztaltunk, hogy a 10 méteres tárcsával, 14 méter széles kompaktorral és 5 méter széles kultivátorral 10-30% közötti hektáronkénti üzemanyag-megtakarítással használjuk a kisebb univerzális traktorokhoz mérten. Jelenleg 5 ezer üzemóránál jár, és az előírt szervizeléseken, valamint egy-egy kopóalkatrész-problémán túl jelentősebb fenntartási feladatunk nem volt vele.”
 
 

Az AGROTEC márkaszervizre a járványhelyzetben is számíthatnak a gazdák

 
A megbízható traktorhoz a szervizháttér legalább olyan lényeges, mint a kiváló mérnöki megoldások. A Dél-Balaton Zrt. ügyvezetője szerint ezen a téren sincs probléma a New Holland mezőgazdasági gépekkel.
A New Holland hatalmasat fejlődött az elmúlt 15 évben. Maradéktalanul kezelőbarát gépeket dolgoztak ki, amelyek ár-érték arányban kiemelkedőek, ráadásul itthon ehhez az AGROTEC Magyarország Kft.-vel a szervízháttér is jó kezekben van. A márkakereskedői tudás, az a felkészültség, amit Ágoston Zoltántól, a területileg illetékes értékesítőtől tapasztalatunk, egyaránt számított a vásárláskor. Mindezt a járványhelyzet sem ingatta meg.”
Gumihevederes New Holland traktorokkal, illetve kombájnokkal építene hosszú távon nyereséges gazdaságot? Keresse a márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. szakértőit!

Cikkünk megjelent a Profi Magazinban

 
 

 

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.