Főoldal BLOG New Holland gépek A paraszti munka szeretete, a kényszer és a New Holland is kellett hozzá...

A paraszti munka szeretete, a kényszer és a New Holland is kellett hozzá...

21. 12. 2023 , Agrotec Magyarország Kft.

Az év agrárembere, a waxy kukoricatermesztés úttörője, valamint egyike azoknak a szakértőknek, akik a hazai viszonyhoz adaptálták a kapcsolt biogáz-, bioetanol- és hulladékhő-hasznosításra kiépített Bioenergiafarm modelljét.

Agráripari sikertitkok Magyarország vezető energetikai társaságánál 1. rész
 

Molnár Istvánt ma már keveseknek kell bemutatni a magyar agráriumban. Arról már kevesebben tudnak, hogy a ma 90%-ban exportra termelő, 2000 hektár szántóföldi területet megművelő és hazánk egyetlen kereskedelmi pillangóorchidea-kertészetét felépítő cégcsoport sorsa a 2000-res évek elején egy hajszálon múlt.

A rendszerváltás utáni időszak olyan nehéznek bizonyult, hogy a cégvezető három évig a pécsi piacon dolgozott kiegészítő állásban, csemegekukoricát árult kofaként. A szemléletet, hogy a magyar agráriumban igenis megéri a megszokások helyett munkaigényes kultúrákat és külföldön sikeres újdonságokat választani, mégsem engedte el. Elmondása szerint ehhez speciális üzleti hozzáállásra és a New Holland traktorokra is szükség volt Dombóváron. Kétrészes írásunkban a gépválasztásról és a mezőgazdasági munka megújításához járható utakról kérdeztük az Agrár-Béta Kft. ügyvezetőjét.
 

Molnár Istvánt ma már keveseknek kell bemutatni a magyar agráriumban

Molnár Istvánt ma már keveseknek kell bemutatni a magyar agráriumban – fotó: Agrotec Magyarország Kft.

Keserű, de hasznos tanító, ha a tavaszi vetés előtt valakitől elveszik az összes gépét

2001-et írunk, a Dombóvári Alkotmány TSZ végelszámolás alatt, a TSZ dolgozók egy részéből alakult Agrár-Béta Kft. tulajdonosai és munkatársai válságstábot tartanak, miután kiderült: a korábbi, 2800 hektáros területből már csak 978 hektár maradt, gép pedig egy se. A termelőszövetkezet tudásának, tartalmának átmentésére kigondolt tervet ugyanis derékba törte a vadkapitalizmus, a részükről felkért végelszámoló piaci ráhatásra felmondott a kft.-ben továbbiakban együtt dolgozó alkalmazottaknak. Molnár István vallja, akkoriban ők sem látták egyszerűnek a helyzetet, de a Gödöllőn agrármérnökként és növényorvosként diplomázott szakember szerint mindez kellett ahhoz, hogy a mai, újító szemléletű Agrár-Béta Kft. megszülessen.

„A 2000-res években az volt az elvárás, hogy a megmaradt termelőszövetkezeteket is fel kell számolni. Jómagam a Dombóvári Alkotmány TSZ igazgatóhelyetteseként dolgoztam akkoriban a mágocsi és attalai termelőszövetkezetek után apósomtól átvéve a feladatokat, aki sajnos nem sokkal korábban elhunyt. A TSZ kisebb tulajdonosai, az ott dolgozók azt szerették volna, ha találunk olyan formát, amivel közösen folytathatjuk a munkát. Ennek áthidalásához létrehoztuk az Agrár-Béta Kft.-t, aminek a nevét az akkori főnövényünk, a cukorrépa latin elnevezése – Beta Vulgaris – adta.

Ez párhuzamosan működött a TSZ-szel, ahová mi magunk kértünk végelszámolót, hogy saját elgondolásaink mentén tudjuk lefolytatni a végelszámolást. Ezek tükrében komoly meglepetés volt, amikor kiderült, a végelszámoló felmondott nekünk, így a vetés közepén többé nem voltak gépeink, se iroda, se pihenőszoba, se semmi. Szerencsére egész életemben hittem a mondásban, hogy "amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten", így amikor a TSZ-es időkben lehetőségem volt szakmailag vagy művelés terén segíteni az új gazdákat, ellenszolgáltatás nélkül megtettem.

Gyakorlatilag ez mentett meg minket, amikor elárverezték alólunk a gépparkot. Nem volt mit tenni, felhívtam ezeket az embereket, akik zokszó nélkül segítettek. Annyi különböző erőgép még sosem dolgozott a dombóvári határban, az egyik jött előkészíteni, a másik vetett, a harmadik permetezett. Mi pedig túléltük valahogy azt a szezont is egyetlen öltözőben, amit a közben szintén elárverezett sertéstelepből sikerült visszaszereznünk két leromlott állapotú MTZ és egy IFA mellett. Ezzel érkezett meg a második fontos erő is az életembe, ami végül a paraszti munka szeretetén túl a siker felé terelgetett: a kényszer.”

Ki mint vet, úgy arat – az üzleti életben különösen

Molnár István visszagondolva úgy látja, hogy ennek a kezdeti nehézségnek számos későbbi sikert is köszönhet, hiszen nem volt más választás, mint változtatni, fejlődni.

Miért nem adtuk fel? Aki ragaszkodik a földhöz, az nehezen válik meg tőle. Olyan érzelem ez, amit más szakmából nehezebb megérteni. De ott volt akkor már három gyermekkel a családom is, akikről gondoskodni kellett, és felsőfokú agrárvégzettséggel akkoriban vidéken vagy a mezőgazdaság jöhetett szóba vagy a politika, és az sosem vonzott. Illetve hittem benne, hogy végül itthon is megéri majd a földdel foglalkozni.

Ezért ahogy más vezetők tettek a rendszerváltás környékén, én is kitartottam, akár saját fizetés nélkül is. Nem szégyellem, volt, hogy kofaként dolgoztam párhuzamosan a pécsi piacon, hogy ételt tudjak tenni az asztalra, de nem adtam fel. Úgymond röghöz voltam kötve, alapvetően ugyanis elsősorban földművesnek tartom magam, utána pedig üzletembernek. Amit pedig célként kitűzök, azért kitartok tűzön-vízen át, amíg sikerre nem viszem.”

Az Agrár-Béta Kft. ügyvezetője kiemeli, hogy ez nem öncélú makacsság, ha változik a világ, azt el kell fogadni, ha szükséges, új eladható termények vagy termékek után kell nézni, persze kellő körültekintéssel.

A kényszer volt számunkra az újító szemlélet motorja. Megtanít a hatékonyságon gondolkozni, azon, hogy olyan tevékenységeket keressünk, amivel mások nem foglalkoznak, amikkel többet hozhatunk ki a termőföldből. Ez vezetett el gyakorlatilag minket a cukorrépa-termesztéstől magához az Energia Farm koncepcióhoz is.

A kaposvári cukorgyárnak dolgozva 2004-től már hallani lehetett az új EU-s cukorrendtartásról, ami miatt számoltunk a jövedelmezőség romlásával. Ez sokkal gyorsabban bekövetkezett, mint számítottunk rá, így az utolsó cukorrépa-termesztéssel töltött évünk több tízmilliós mínusszal zárult. Újra keresni kezdtem a kitörési pontot, a megoldás most a cukorrépa-termesztőknek tartott válságtanácskozáson talált rám.

Ekkor még nem ismertem, de a helyszínen ott volt Martin Empl is, a Német Mezőgazdasági és Erdészeti Munkaadók Szövetségének (GLFA) elnöke, aki mesélt a biogáz és bioetanol mezőgazdasági előállíthatóságáról, az ezzel foglalkozó energiaipar lehetőségeiről. Akkoriban ezzel Magyarországon senki sem foglalkozott, viszont nekem szöget ütött a fejembe. Elkezdtem végigjárni Németországot, Olaszországot, Ausztriát, ahol lehetőségem volt megnézni ilyen technológiákat, feltérképeztem, hogyan néz ki, miként működik egy etanolgyár, egy biogázüzem stb.”

Az összegyűjtött információkkal Molnár István a Gödöllői Agrártudományi Egyetem felé folytatta útját. Az intézmény partner és tangazdaságaként ismerte az oktatói gárdát, akiket felkért a kapcsolt biogáz- és bioetanol-gyártás hazai koncepciójának megvalósítására.

„Felkerestem Dimény Judit dékánt, hogy segítségüket kérjem egy itthon működő és fenntartható, mezőgazdasági alapokon nyugvó, Bioenergia Farmként működő, specializálódott mezőgazdasági üzem megtervezésében. A többi ma már történelem, olyan emberek segítettek, mint Póti Péter vagy Gyuricza Csaba, elkezdtük helyi viszonyokhoz alakítani a technológiát, mert már ekkor látszott, hogy az energia az, amire az élelmiszer mellett a jövőben hatalmas igény lesz. Egy fenntartható, lehető legkisebb külső behatásoknak kitett körforgásos rendszert céloztunk, így alakult ki az az energiafarm koncepció, ami 2007-től terv szinten, majd 2009-től a mai formájában gyakorlati működés közben is megismerhet bárki.”

A koncepció és a munkaigényes kultúrák, mint a waxy kukoricatermesztés az évek során megtérült az Agrár-Béta Kft.-nek. Jelenleg a partnerekkel együtt közel 60000 tonna waxyt állítanak elő, melyet európai keményítőgyárak felé értékesítenek, a biogáz- és bioetanol-gyártás pedig felvevőpiacot jelent a környékbeli kukorica- és búzatermelőknek is, ami a termelésük biztonságát jelenti nekik. A biogáz- és bioetanol-üzemek esetében a villamos áramot a KÁT-kör tagjaként kezdték el értékesíteni, míg a bioetanol termékeket ma már olyan cégek veszik, mint az osztrák Agrana vagy a német Volkswagen-csoport.

A déli nyitás keretében még 2016-ban kerültünk kapcsolatba Nigériával, ahol Záriában kértek fel minket a saját rendszerünkhöz hasonló energiafarm-koncepció kidolgozására. A készterméken is gondolkozni kellett, hiszen muzulmán országokban az alkohol értékesítése elképzelhetetlen, viszont kézfertőtlenítőként igény mutatkozott rá. Így született meg a Zazu kézfertőtlenítők, orvosi fertőtlenítőszerek ötlete.

Itthon a Covid előtt egy évvel mutattuk be az állattartó telepeken használható kézfertőtlenítő szerként, de később, a járvány idején se éltünk vissza helyzetünkkel, nem nyerészkedtünk, nem emeltünk árat, pusztán folytattuk egy termék gyártását, amire akkor nagy igény mutatkozott. Jelenleg 52 bioetanol-tartamú készterméket árulunk az ablakmosó folyadéktól a fáklyákban vagy biokandallókban alkalmazható olyan bioetanoltermékekig bezárólag, mint a Hesztia.”

Az agrárszakember szerint a siker ilyen téren nem bonyolult: szemügyre kell venni a világ más részein sikeres termékeket, terményeket, majd adaptálni kell azokat az itthoni viszonyokhoz, és jobbnak kell lenni náluk.

A világ tele van olyan ötletekkel, amiket el lehet itthon is adni, csak épp nyitottan kell fordulni mindehhez. Az orchideakertészetünk is így született meg, ahol ma már időszakosan akár 60-70 ezer tő lepkeorchidea virágzik. A fiam által koordinált munka eredményeként ma már a Lidl áruházlánc nemzetközi beszállítói minősítését is megszereztük. A kertészet 4,2-4,5%-os kiesése a virágok előállítása terén nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét, de gyakorlatilag ez is abból nőtte ki magát, hogy valahol hasznosítani szerettük volna a biogázüzem hulladékhőjét. Megnéztük, hogyan dolgoznak a virágtermesztésben élen járó hollandok, megfizettük a tanulópénzt az első szezonban, amikor gyakorlatilag minden virágunk tönkrement, majd szép lassan a magyar viszonyokhoz igazítottunk mindent, és ma már nem győzzük kiszolgálni a rendeléseket.
 

agrár-béta kft.

Az Agrár-Béta sikereitől elválaszthatatlan a szántóföldi termelőmunka – fotó: Agrotec Magyarország Kft.

22 éve minden New Holland traktor egyedi teljesítmény-kiértékeléssel igazolja a hatékonyságát

Molnár István szerint az Agrár-Béta sikereitől elválaszthatatlan a szántóföldi termelőmunka, illetve az ehhez használt mezőgazdasági gépek. Utóbbi náluk traktorok terén a New Hollandot takarja.

A hatékonyság, megbízhatóság a mezőgazdasági gépesítésben nálunk alapvető fontosságú, hiszen komplett üzletágak épülnek egymásra precízen, akár egy váltómű. Több fokozat több fogaskereket igényel, és ha bármelyikkel gond van, akkor az egész rendszer lebénul. Emiatt 100%-ig függ minden a mezőgépeinktől is, hiszen nélkülük nincs meg az etanolizációhoz a kukorica és búza alapanyag, illetve a kapacitás fenntartásához a barnalé-kihordás, amit tápanyagként használunk a földeken. Az egész rendszerben hatalmas volumeneket mozgatunk meg, egy évben 100 ezer tonna körül alakul a megtermelt növénymennyiség, inputanyag, barnalé, minden együtt. Ez csak megbízható gépekkel lehetséges.”

A cégnél a kapcsolat a New Holland traktorokkal 2001-ig nyúlik vissza. A New Holland márkakereskedő volt ugyanis az egyik olyan nagy mezőgép-forgalmazó cég, amely a géppark lenullázása után berendelt új gépek kifizetéséig, megérkezéséig cseregépeket, munkagépeket biztosított. Molnár István szerint ilyesmit pedig az ember egyhamar nem felejt el.

„Természetesen ne gondolja senki, hogy pusztán az érzelmek miatt tartottunk ki ennyi éven át a New Holland mellett. A nehézségek igen jól megtanítottak rá, hogy minden hatékonyságát a legapróbb részletekig vizsgálni kell, akkurátus feljegyzéseink vannak gépekre lebontva a teljesítményadatokról normál hektárra vetítve. Szeretem látni, hogy egy-egy gépünk mennyi ráfordítást igényelt adott évben, cserében hány órát dolgozott, mennyi volt a tárgy, mennyi volt a készenlétre állás, az adatokat pedig mindig kiértékeljük. Ezek alapján döntünk gépcseréről, ha szükséges. Ez megtörténhet 8000 üzemóra után is, de sok gépünk gond nélkül dolgozik 13-14 ezer üzemórával a háta mögött is.

Ma 19 erőgépet számlál a géppark. Ebből egy Fiat 110/90-es a korelnök, ami jó 20 éve megbízhatóan üzemel. A teljesítmény ezután 190-320 LE között alakul, amelyek közül a New Holland T8.320-asok a nehéz talajmunkákat végzik, a T7-es széria a precizitást igénylő vetést és növényvédelmet, ebből most vásároltunk két új New Holland T7.260-ast a meglévő 190-es, 210-es és 280-as gépeink mellé. Az első gépcsomagot a 2001-es indulás után 5 évig használtuk, majd utána 5 évente újra és újra frissítettünk egy nagyobb kört általában. Jó oka volt, hogy ezeken rendre a New Holland gépek mellett maradtunk: az AGROTEC Magyarország Kft.-vel partnerségben a New Hollandok továbbra is a legjobbak között vannak.”
 

agrár


T7-es New Holland traktorok: egy gépcsalád, aminek teljesítménye több üzletág sikerét biztosítja az Agrár-Béta Kft.-nél

A New Holland T7-es traktorszériát, valamint azokon belül az Agrár-Béta Kft. új, hosszú tengelytávval szerelt modelljeit nem véletlenül kedvelik a hazai gazdaságok. A gépek ideális, 2884 mm-es tengelytávot kombinálnak kb. 10 tonnás pótsúlyozott össztömeggel, miközben a 150 l/perc vagy igény szerint 170 l/perc teljesítményű CCLS terhelésérzékelős, zárt központú hidraulika-rendszer és a 4 pár elektro-hidraulikus hátsó szabályzószelep maradéktalanul kiszolgálja a legmodernebb munkagépeket is.

Fischer Dezső, az AGROTEC Magyarország területileg illetékes gépértékesítője hangsúlyozza, a hosszú tengelytávú New Holland T7.260-asokkal egyszerűbb a precíziós gazdálkodás megkezdése is.

A modellcsalád erőgépeiben az alapfelszereltség részét képezi az automata kormányzáshoz szükséges előkészítés, amely tartalmazza a hidraulika elemeket, az elektromosan vezérelhető kormányorbitot, a szükséges tartólemezeket és a kábelezést is. Magyarországi hivatalos TRIMBLE forgalmazóként a fenti gép » felokosítását« is a gyártó 1060-as monitorával végeztük el, továbbá 1 év ingyenes RTK korrekciót biztosítunk az AGROTEC saját, országos lefedettségű, robusztus RTK Blue hálózatán. A SideWinder kartámasszal szerelt modellekben ISOBUS kiépítés is található. Az új gépekhez 1 év ajándék, gyárilag telepített telematika távfelügyeletet biztosítunk. Ezzel a precíziós gazdálkodás megkezdése épp úgy egyszerűsödik, mint a mindennapi üzemeltetés. Ezen felül nem feledhetőek a gazdaságossági szempontok sem.

A fenti gépet » piactisztító« ár-érték arányban szállítottuk le és szervizeljük a jövőben. Paramétereiben nagyon hasonlatos erőgépek folyamatosan megtalálhatóak az AGROTEC előrendelt gépei közt is, éppúgy, mint a New Holland többi traktorcsaládjai, betakarító gépei, építőipari gépei és rakodói. Az előrendelt gépek legfőbb előnyei között találjuk a szezonalitást, gyors rendelkezésre állást valamint, köszönhetően az egyidejű nagy számú megrendelésnek, kiváló árfekvést, ami a magyarországi igényeket leginkább lefedő felszereltséggel párosul.”

Cikkünk megejelent az agronapló.hu oldalon.

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.