Főoldal BLOG New Holland gépek A bálákhoz láncol minden forint nyereséget – New Holland szögletes bálázók új kötözési rendszerrel

A bálákhoz láncol minden forint nyereséget – New Holland szögletes bálázók új kötözési rendszerrel

13. 08. 2021 , AGROTEC Magyarország Kft.

Ha a szögletes nagybálázásról esik szó, nem véletlenül emlegetik a gazdák a New Holland bálázók Big Baler szériáját arany középútként.

Kedvező áruk, a bennük használt műszaki megoldások egyszerűsége, a felhasznált anyagok kiemelkedő teherbírása miatt ugyanis élettartamuk hosszú, karbantartásuk egyszerű, miközben a folyamatos innovációknak hála áteresztőképességben és bálatömörségben sincs miért szégyenkezniük. A HD bálázóknál ugyan kisebb a teljesítményük, cserében több hibátlan évet nyújtanak gazdáiknak. A hatékonyság és megtérülés így maximális, a megtakarításról pedig az új modellekben innovatív kettős kötözőrendszer gondoskodik. Az eredmény? 37%-kal megnövelt bálaszilárdság, 26%-kal megnövekedett tömörség, miközben 10 000 bálánként 46 kilogramm kötözőt takarít meg.
Nehéz eldönteni ezek fényében, hogy állattartóknak vagy épp erőműveknek dolgozva kecsegtetőbb a tudása. Épp ezért a Győr-Moson-Sopron megyében gazdálkodó Pozsgai Balázs szerint a legegyszerűbb, ha az ő megoldását választjuk: 500 hektáros területen bálázva egyszerre teszi mindkettőt nyereséggel, New Holland bálázók Big Baler 1290-es modelljeinek segítségével. Gyakorlati tapasztalatokról kérdeztük.

 

Milyen előnyei vannak egy szögletes bálázónak?

Ugyan mélyebben kell beszerzésükért a zsebbe nyúlnunk, de számos olyan egyedi előnnyel rendelkeznek a szögletes nagybálázók, amelyek jövőbeli felhasználástól függően időtálló és megtérülő befektetéssé teszik őket a gazdáknak.
 
Az előnyök, amiért érdemes beszerezni egy olyan nagygépet, mint a New Holland Big Balerek:
 
  • A kockabálákat könnyebb, költséghatékonyabb szállítani, minden centiméterét kitöltik a szállítójárműnek.
  • Ideális a formájuk a zárt tároláshoz.
  • A takarmányban kevésbé áll fenn a penészesedés, gombás fertőzések veszélye.
  • Nagyon jól értékesíthetőek ezek a bálák lovardáknak, lótenyésztőknek, hiszen a lovak kimondottan érzékenyek a gombás vagy penészes abrakra.
  • Állásidő nélkül folyamatosan üzemeltethetőek a betakarítás során, mivel non-stop, mozgás közben is képes lehelyezni a bálákat a mezőre egy ilyen gép.
A fenti jó tulajdonságok legtöbbjét Pozsgai Balázsék maguk is megtapasztalták az Abda környéki földeken. De ahogy a gazdálkodó fogalmaz, ehhez társultak még olyan pluszok, mint az innovatív zsinegelés, az egyszerű kezelhetőség és karbantartás, nem mellesleg az a háttér, amit a márkakereskedő Agrotec Magyarország szervizcsapata jelent a munkához.

7 évvel ezelőtt érkezett meg hozzánk az első New Holland szögletes nagybálázó, amivel semmi komoly problémánk nem volt. Ez azért nagy szó, mert bérmunkában dolgozok környékbéli gazdáknak, illetve beszállítok is bálákat a szabadegyházi bioetanolgyárnak is, így nálunk egy bálázónak akad teendője. De talán a legőszintébb dicséret, ha annyit mondok, 3 évvel rá megvettük a következő New Holland Big Baler nagy szögletes bálázót is. Így ma már a két bálázó, de minden más erőgép is tisztán New Holland a gazdaságunkban, ahol a bálázáson túl gabonaféléket és főként kukoricát termesztünk” - meséli Pozsgai Balázs.
 
 

Kiemelkedő rendfelszedő és áteresztő képesség: több nyereség kevesebb bálával!

Minél nagyobb az áteresztőképesség, hatékonyabb a rendfelszedőrendszer, annál költséghatékonyabb a munka egy nagybálázóval a gazdának. Ugyanakkora területről gyorsabban, kevesebb kötözéssel, tömörebb bálákban tudja betakarítani ugyanazt a mennyiségű szálas takarmányt. Jól tudják ezt a New Hollandnál is, ahol az évtizedek folyamán több lépésben fejlesztették a szögletes bálázók tudását ezeken a területeken.
A Big Baler széria a 80X70 cm-es báláktól a 120X90-es bálákig több méretben teszi lehetővé a betakarítást. Mindezt a MaxiSweep rendszernek hála az elődöknél 20%-al hatékonyabban. Az 5 karos rendfelszedő gondoskodik arról, hogy a 2,35 méter széles munkavégzési területen az utolsó széna- vagy szalmaszál is a bálába kerüljön. A MaxiSweep kialakítását teljesítményre tervezték a mérnökök, így talajviszonyoktól függetlenül, akár egyenetlen terményviszonyok mellett is folyamatos marad a beadagolás, nem áll le egy pillanatra sem a bálázás.
„A New Holland BB-k nagy sebesség mellett is képesek a tökéletes rendfelszedésre, göröngyös, egyenetlen talajon a gép állítja magát, így a legnehezebb szilázs vagy egy forduló sem gond számára, veszteség nélkül dolgozik” - emeli ki az abdai gazda.
A Big Baler New Holland bálázókkal a bálaminőségre se lehet panasz. A 29 késes CropCutter szecskázóval felszerelt gép eltérő hosszokkal képes felaprítani a terményt, amely így univerzálisan alkalmas szilázs-, takarmány- és biomasszabálák készítéséhez.
A munkám során állattartóknak és a bioetanolgyárnak egyaránt szállítok, így a teljesítmény mellett a sokrétűségét is értékelem a New Holland bálázóimnak. A termény kiváló előtömörítő kamrába érkezik be a gépekben, ahol szenzoros rendszer felügyeli, hogy a lehető legegyenletesebben haladjon a bálaképzés”.
Mivel a New Holland mérnökei tudják, hogy szállításban, erőműveknek dolgozva a tömörségnek és vele kilóknak nagy jelentősége van, a széria tömörítődugattyúit is a teljesítmény jegyében alkották meg. Ezek sebessége az erőteljesebb, robusztusabb hajtóműnek köszönhetően 14%-kal nőtt, 48 löket/percre emelve az egység munkavégzését.
 
 

Ellenálló bálakamra a hosszú élettartamért

Robusztus anyagok, egyszerű konstrukció, hosszú élettartam. A New Holland szögletes nagybálázók megalkotásakor ezek voltak a mérnökök legfontosabb hívószavai, amikor olyan gépet terveztek, ami képes több tízezer bála problémamentes elkészítésére. Ennek egyik kulcsa, hogy a bálakamra kialakítását egyedileg alkották meg, anyagát ellenállóság alapján választották.
Míg más márkáknál ez képes a nagy nyomás miatt deformálódni, a New Holland Big Balereknél ilyen probléma sem merülhet fel Pozsgai Balázs szerint. „Hosszú évek óta használjuk ezeket a bálázókat, de a bálakamrában tömörítéshez kapcsolódó problémát még sosem tapasztaltunk” – fogalmazott.
 
 

Haszonmaximalizálásra tervezett intelligens megoldások a bálázásban

A gép gyakorlati előnyei közül Pozsgai Balázs szerint mindenképp a felsorolásba kívánkoznak azok az intelligens rendszerek és kezelőfelületek, amelyekkel gyerekjáték a munka egy ilyen bálázóval.
Az ISOBUS kompatibilitásnak köszönhetően egy ilyen bálázónak minden adata áttekinthető egy New Holland traktorból, minden funkció vezérelhető néhány gombnyomással. Ez kevesebb koncentráció a gépkezelőnek, ami kényelmesebb és hatékonyabb munkavégzést jelent.”
A New Holland Big Baler széria modelljein IntelliView IV színes érintőkijelzőn tekinthetünk át minden teendőt, itt tájékoztatja a gépkezelőt is a már említett SmartFill technológia is arról, miként érhető el a legszabályosabb bálaforma. Ahhoz, hogy a bálázáshoz a gazdálkodó minden percet ki tudjon használni, a New Holland szögletes nagybálázókat 360°-os lámpacsomaggal is felszerelhetjük, amelyek minden lényeges munkafolyamathoz szinte nappali fényt biztosítanak.
 
 

Új LoopMaster kettős zsinegelési rendszer: a bálákhoz láncol minden forint nyereséget!

A széria egyik legutóbbi fejlesztése a zsinegelésen keresztül tette a munkát még kifizetődőbbé a New Holland bálázókkal. A kettős csomózásra képes LoopMaster technológia 26%-kal növeli meg a bálák szilárdságát, ráadásul megspórolja a más márkáknál tapasztalható levágott zsinegvégeket is. Ennek köszönhetően a takarmányba sem kerülhet műanyag szennyeződés, bolygónkat is kíméli, de anyagilag sem utolsó fejlesztés. 10 000 bála esetében körülbelül 6 kilométer, vagyis 46 kg kötözőt spórol meg a gazdának.
Pozsgai Balázs szerint ez egy olyan előny, amit ők szerencsére a kezdetek kezdete óta élvezhetnek. „Ugyan nekünk mindig New Holland bálázóink voltak, így nincs mihez hasonlítani, de azt megerősíthetem, hogy nagyon takarékosan bánnak ezek a gépek a zsinegeléssel.”
Aki pedig szeretné, további extrák széles sorával gazdagíthatja New Holland bálázóját itthon is. A Big Baler széria darabjai kérhetőek a talajtömörödés mérsékléséhez ideális nagy átmérőjű kerekekkel épp úgy, mint kormányzott tengellyel, ami a fordulóknál mérsékli a bekormányzásokat. A munkagépeket a gazdálkodók felszerelhetik továbbá bálamérleggel, nedvességmérővel vagy épp adalékanyag-bejuttató rendszerekkel, melyekkel az állatállomány számára könnyebben emészthetővé válik a bálázott takarmány. Az opcionális kiegészítőkről mindig naprakész tájékoztatással tudnak szolgálni a márkakereskedő Agrotec Magyarország Kft. területi központjaiban.
 
+1 jó tanács: ezekre ügyeljünk a bálázó karbantartásakor!
Végezetül Pozsgai Balázs egy jó tanáccsal zárja a sort.
„Egyre gyakrabban adnak hírt a médiában tűzesetekről, amiket idény alatti karbantartási munkákkal el lehet kerülni. Ehhez két területre szoktunk fókuszálni: szezononként cseréljük a dugattyú csapágyait, mert ez a legszeszélyesebb alkatrész. Valamint sosem spórolunk a kopóalkatrészeken, mert a kényszerleállt gép sokkal többe kerül, mint a karbantartás. Szerencsére a New Hollandok ezen a téren is jó kezekben vannak, az Agrotec Magyarországnál mind a szervizkapacitások, mind az alkatrészellátás kiemelkedően jó.”
 
Cikkünk megjelent az agroinform.hu szakportálon és Agrár Horizont kiadványunkban.

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.