Főoldal BLOG New Holland gépek A New Holland 4000 üzemóráig hibátlanul hozza a nyugati gazdaságok színvonalát

A New Holland 4000 üzemóráig hibátlanul hozza a nyugati gazdaságok színvonalát

12. 04. 2023 , Agrotec Magyarország Kft.

Egy évben 30 vetés és 30 betakarítás fix telepítésű öntözőrendszer mellett a kertészeti üzletágban, párhuzamosan forgatás nélküli technológiával végzett vetőmag- és konvencionális növénytermesztés 560 hektáron.

Gépesítés terén az első gazdaszemmel felmerülő kérdés, hogy milyen gépparkkal lehet ezt költséghatékonyan lefedni? A Bábolna térségben dolgozó Galliform Kft. szakértői szerint a több mint tíz éves tapasztalat azt mutatja, elég egyetlen színt, „a kéket” keresni. Az 1992-es alapítású cégnél ugyanis a New Holland traktorok jelentik a közös nevezőt a szuperintenzív kertészeti zöldségtermesztéshez lényeges pontosság és a kifogástalan területteljesítményt biztosító vonóerő között. A mindennapi munkához bevált erőgép-munkagépkapcsolatokról kérdeztünk, valamint arról, miért választottak a nehéz talajmunkákhoz új New Holland T7.315 AutoCommand erőgépet.
 

Az egyre változó környezetben felértékelődik a New Holland traktorok megbízhatósága

A Galliform Kft. ma Bábolna térségének egyik legdinamikusabban fejlődő agárvállalkozásának számít, amely kalászos gabonavetőmag-előállítás, kukorica-, napraforgó- és cukorrépatermesztés mellett évente mintegy 500-600 tonna kiváló minőségű leveles zöldséget értékesít a felvásárlópartnereknek. A cégtől Horváth Attila agrármérnök kiemeli, sok év kemény munkájára és az évek alatt jó néhány New Holland traktorra is szükség volt, amíg ez megvalósult.
 
 
galliform01_v2-(1).jpg

 
A Galliform Kft.-nél vérünkben van a gazdálkodás. A céget 1992-ben alapították a szüleim, akik 10 éven át a térséget meghatározó baromfitenyésztés-hízlalás világában tették le a vállalkozásunk alapjait. A korábbi Bábolnai Mezőgazdasági Kombinátot érintő változásokkal párhuzamosan 2008-2009-től fokozatosan a szántóföldi növénytermesztés vált a főprofilunkká, de egyetlen percig sem szerettem volna más utat választani. Továbbvittem a családi örökséget, agrármérnökként nyitott maradtam az újításokra a növénytermesztés világán belül. Ennek köszönhetően az évek során sok minden változott a cégnél. A helyben löszös ráhordással fedett valamikori dunai kavicsos, homokos öntésaltalajokon 2016-ban megkezdtük egy szuperintenzív termesztéstechnológiával dolgozó kertészeti üzletág kiépítését. Mára mi számítunk hazánk legnagyobb bébispenót-termelőinek, ez teszi ki ugyanis éves leveleszöldség-termésünk 80-90%-át. Az átalakulások egyetlen dolgot viszont nem érintettek a telephelyen, a New Holland mezőgépeket az udvaron. A tapasztalatunk ugyanis az, hogy olyan kiváló árszínvonalon és megbízhatósággal teszik elérhetővé a teljesítmény és a precíziós gazdálkodási funkciók csúcsát, amit nehéz megszorongatni a piacon” – emlékszik vissza a kezdetekre Horváth Attila.
A gépek története bábolnai gazdaságnál egy LM5060-as New Holland teleszkópos rakodógéppel indult, ezt követte több New Holland T5-T6-T7 és egy T8-as traktor is az évek során.

„A New Holland gépeinkben közös, hogy legtöbbjük 4000-5000 üzemórát futott fődarabcsere nélkül, nem emlékszem, hogy valaha is bele kellett volna nyúlnia a szerelőinknek a hajtásláncba. Olyan stabilitás ez, ami nélkül a változó környezeti feltételekkel egyre rövidülő művelési időablakok idején nincs üzletileg tervezhető év. Ebbe beletartozik az a rugalmasság és szakmai hozzáértés, amit a gépek üzemben tartásához az AGROTEC Magyarország nyújt itthon a márkának. A saját szervizeseink szót értenek a márkakereskedői csapattal, alkatrész- vagy gépbeszerzés terén maximálisan számíthatunk a komáromi központra.”
 

Szuperintenzív szántóföldi zöldségtermesztés New Holland traktorokkal: maximális hatékonyság minimális taposás mellett

 
A kisparcellás szántóföldi zöldségtermesztés sikeréhez a „jó erőgépnek” a megbízhatóságnál vagy a kiváló ár-érték aránynál speciálisabb elvárásoknak is meg kell felelnie. Kendi István szerint azonban, aki Skandinávia egyik legnagyobb salátakertészetének termelésvezetői feladatait cserélte le a Galliform Kft. üzletágának irányítására, a New Holland traktorok pontosan tudják, amit a munka megkövetel.
 
 galliform06-(1).jpg

„A kertészeti üzletág két New Holland T6.160-as és egy New Holland T6.155 traktorral rendelkezik jelenleg, ahol a szántóföldi növénytermesztés kampánymunkáival szemben a szezon megkezdése után ezek az erőgépek nonstop dolgoznak. Egy évben minimum 30 vetéssel és 30 betakarítással számolhatunk, plusz ott van még a növényvédelem, tápanyagpótlás és a talajmunkák minden feladata. A 40 hektáron fix telepítésű gerincvezetékekre szerelt mikroszórókkal dolgozunk, így itt nemcsak megbízhatóan, de tényleg centiméteres pontossággal kell teljesülnie a feladatoknak. Az egyik T6.160-asunké a grúberezés, talajlazítás, ágyáselőkészítés, szárzúzás, rotovátorozás, valamint a növényvédelem, amit speciális, 0,5 bar nyomású Xeobit gumival szerelve eddig még mindig rendkívül alacsony talajtömörítő hatás mellett oldott meg ez a gép. A másik két T6-osunkat pedig a gyomperzseléshez, műtrágyaszóráshoz, sorközlazításhoz, állománykezeléshez használjuk. A gépeknél kiaknázzuk a New Holland GPS technológiája jelentette lehetőségeket, a hidraulikába épített gyári robotkormányzás rendkívül erőteljesen fordítja rá a nyomvonalakra a gépeket, ennek köszönhető, hogy minden parcellánk egyenes, rendezett a műveléshez. Amennyiben valamilyen probléma merülne a fel, a robotkormányzás alacsony haladási tempó mellett hátramenetben is képes a gépkezelő helyett korrigálni, így hatékonyan haladhatunk bármely feladattal. Precíziós alapon a műveletek bármikor ismételhetőek, az azonos rendszernek köszönhetően ráadásul gond nélkül cserélhetőek a feladatok a gépek között. Ezek az erőgépek a nyugati kertészeti termelést megjárt szakértői szemmel is kiválóak, hazai viszonylatban a legnagyobbnak számító leveleszöldség-termesztő vállalkozásnál is megállták a helyüket, nyugodt szívvel ajánljuk őket a gazdatársaknak.”

A New Holland T6-os traktorok további előnyei gazdaszemmel: 
  • A gépek 125-180 LE között hibátlanul boldogulnak a közúti áruszállítástól kezdve a talajművelésig bármely feladattal. A 4 hengeres modellek mellett a széria erőgépei rendelhetők takarékos 6 hengeres FPT motorblokkal is. A hárompont-függesztéses hátsó emelőrendszer kapacitása 7864 kg.


New Holland T7: tudja, hogyan tegye költséghatékonnyá a forgatás nélküli talajművelést

 
Még nagyobb motor- és hidraulikarendszer-teljesítmény (alapfelszereltségben 165 l/perc, opciósan akár 220 l/perc teljesítménnyel), 11 058 kg-ig kitolt hátsó emelési kapacitás, erősített első és hátsó hidak, a 2995 mm-re kitolt tengelytáv nyújtotta stabilitás és vonóerő.
Ezek azok a tulajdonságok, amelyek miatt Horváth Attiláék felfigyeltek a fokozatmentes váltóval szerelt New Holland T7.315 AC traktorra, amikor új gépet kerestek a forgatás nélküli talajműveléshez. A gazdálkodó szerint a választást náluk is befolyásolták a birtokszerkezet tulajdonságai, valamint a meglévő munkagéppark is.
 
 
galliform03-(1).jpg

 
„Korábban kísérleteztünk egy New Holland T8-as traktorral, de a 20-25 hektáros parcellaméretek és a mára közel 1900 üzemórát teljesített T7.245-ösünkhöz vásárolt munkagépek miatt inkább egy kibővített teljesítményre képes T7 HD modellt láttunk ideálisnak a saját technológiánkhoz, adottságainkhoz. A területeink egy részén kísérleteket végeztünk a hagyományos forgatásos és a forgatás nélküli talajművelési technológiákkal, az eredmények a forgatás nélküli művelésnek kedveznek, így az elkövetkezendő években erre szeretnénk átállni. Ezzel összhangban a tárcsázás, talajlazítás és magágykészítés terén várnak majd a gépre feladatok. Kezelhetőség, tanulhatóság terén már a korábbi New Holland traktoraink is jól vizsgáztak, az új gép az új IntelliView 12-es érintőkijelzővel, az elektromotorosan állítható kartámasszal várhatóan csak tovább egyszerűsíti a gépkezelőink dolgát. A vetést a folytatásban a kisebbik T7-esünk végzi majd, egy 6 méteres gabonavetőgéppel, 8 soros kukoricavetőgéppel dolgozunk tovább a segítségével, illetve a 30 méteres, 4000 literes tartállyal bíró vontatott szántóföldi permetezőgépünk kiszolgálásában számítunk a tudására.”

Cikkünk megjelent az agrárszektor.hu oldalon.
 

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.