Főoldal BLOG New Holland gépek „40-50 tonna hibátlanul kicsépelt termény óránként, 100% megbízhatósággal” – nyereség terén a New Ho

„40-50 tonna hibátlanul kicsépelt termény óránként, 100% megbízhatósággal” – nyereség terén a New Holland CR 10.90 kombájn továbbra is verhetetlen!

06. 05. 2022 , Agrotec Magyarország Kft.

Az akár 700 LE-s teljesítményre képes New Holland kombájnokat legtöbben az aratási világrekord beállítása miatt ismerik.

Azonban adja magát a kérdés: míg egy jól időzített napon, szerencsés csillagzat alatt a gabonában rögzített 100 tonna per órás világcsúcs jól hangzik, mi a helyzet a mindennapi munka nyereségével, főleg itt, Magyarországon? Petrovicz Attila gazdálkodó szerint, ha bírjuk logisztikával és használjuk a cséplésautomatizációs szoftvert, akkor pénzügyek terén se lesz más tapasztalat a legnagyobb New Holland betakarítógéppel, mint hogy verhetetlen!
A Pest megyei termelő 1700 hektáros földterületük aratási munkáihoz tavaly ruházott be egy ilyen gépóriásra, ami idén az első szezont dolgozta végig. A gyakorlati tapasztalatokról kérdeztük.
 
 

Kiforrott évtizedes piacvezető cséplési rendszer, kevés alkatrészből álló mechanika, kiváló ár: a New Holland kombájnok műszaki szemmel nézve is jól vizsgáznak

 
 
Petrovicz Attila Acsa és Csővár térségében gazdálkodik családjával. Jómaga a család második generációját képviseli, 18 évvel ezelőtt vállalt feladatokat az édesapja által indított, akkor még kis családi gazdaságban. A ráfordított kemény munka kifizetődő volt az évek során. Ma a Pest megyei dombvidék területén 1700 hektár területen gazdálkodnak, amelyből 900 hektárra rúgnak saját földjeik.
A vetésforgóban többnyire árpát, búzát, napraforgót és repcét találni. Ezek közül a legfontosabb a művelésigényes, 600-700 hektáron vetett olajrepce. Ez az erőgépek terén is megkívánja az átütőerőt, nem véletlen, hogy a CNHi csoportból 3 törzscsuklós Quadtrac dolgozik a talajmunkák dandárján. De legalább ilyen lényeges, hogy kombájnjaik mennyire és milyen megbízhatóan bírnak el a repcebetakarítással. Hiszen ahogy Petrovicz Attila emlékeztet, a nagy öregek szerint is a repcében mutatkozik meg, mire képes egy betakarítógép. Szigorú és összetett teszt volt hát, amin a New Holland CR 10.90-esüknek meg kellett felelnie. De a gazdálkodó szerint, kiemelkedő ár-érték arányát, műszaki tartalmát és tudását megismerve, végül nyugodt szívvel hozták meg a döntést.
Műszaki ember vagyok, szeretek rálátni, milyen megoldásokat használ, hogyan működik egy-egy gépünk. Csak így lehet megalapozott döntést hozni gépvásárlásokkor, de mindez a gépkezelők miatt is fontos. Így pontosan ismerhetem egy-egy erőgépünk vagy kombájnunk üzemben tartásához a szervizelési és egyéb teendőket, plusz tudom, mit várhatok el a gépparktól, hol vannak a határaink. Épp ezért mind a mai napig többszáz üzemórát töltök a kormány mögött az új gépeken. De ez kifizetődik. Vegyük például a kombájnokat: 18 év alatt 8 gép fordult meg nálam különböző gyártóktól, különböző felszereltség mellett. Ezzel a logikával minden tekintetben adott a tudás, amivel a gazdaságunk számára legjobb gépet ki tudom választani a folytatáshoz. Ez most sem volt másként” – vezeti fel a tudnivalókat a kombájnválasztásuk hátteréről Petrovicz Attila.
 
 

De mi tette végül a New Holland kombájnt befutóvá a gazdaságban?


 
Petrovicz Attiláék több márka betakarítógépeit is komolyan megversenyeztették, végül 3 erősség miatt döntöttek egyértelműen a New Holland CR 10.90 kombájn javára.
  1. A bődületes teljesítmény.
Ahogy Petrovicz Attila fogalmaz: „ugyan a 100 tonna/órás betakarítási világrekord eredményeit nem várhatjuk el a mindennapokban egy kombájntól, de egy év gyakorlata is igazolta, hogy elképesztő, amire egy ilyen rotoros New Holland kombájn képes. Az itteni talajviszonyok mellett komoly árpában és repcében is volt szerencsém tesztelni, valós 40-50 tonna/órás teljesítménnyel dolgoztunk a géppel. Egy 10 órás műszakban ez is brutális, 400-500 tonnás eredményt jelenthet. Hála a kíméletes, duplarotoros cséplésnek a Twin Pitch rotorokkal, az innovatív Opti Clean tisztítórendszerrel ellátott rostaszekrénynek, nekünk mindezt 99%-os terménytisztaság mellett adta meg ez a New Holland kombájn.
  1. A kedvező ár, különösen a kombájn tudásához mérten.
„Más gépgyártók kínálatában hasonló tudással létezik ilyen gép, de árban egy világ választja el őket. A New Hollanddal a kombájnok világának csúcstechnológiája a konkurensekhez mérten több tízmillió forinttal kevesebbért lehet a miénk.”
  1. Az egyszerű, kiforrott piacvezető műszaki megoldások.
„A nyereséges munkához elengedhetetlen, hogy olyan kombájnt válasszunk, ami költséghatékonyan képes nagy területeket learatni. Legyen bármilyen ígéretes, ezt kísérleti technológia nem, csak már bejáratott megoldás adhatja meg. A New Holland kombájnok a cséplő- és felhordórendszer tekintetében évtizedek óta stabilan csúcsmegoldásokat kínálnak. Nem mellesleg egyszerű műszaki a felépítésük, sokkal kevesebb alkatrészből állnak, mint a konkurensek. A kevesebb alkatrész pedig kevesebb meghibásodást jelent. Nálunk egy évben nagyságrendileg 700 hektár kalászos és 700 hektár repce aratását kell belesűríteni 20-25 napba. A műszaki hiba miatt kint maradt termény amúgy megfizethetetlen, de ekkora géppel dolgozva különösen az! Jelentős ugyanis az amortizáció is szezononként. A tapasztalatok tükrében ezen a téren is a konkurensek fölé nő a New Holland. Néhány apró hibát és egy benyelt komolyabb kődarab okozta problémákat leszámítva semmi gondunk nem volt a CR 10.90-es kombájnnal egész szezonban. Ami pedig felmerült, azt a márkakereskedő AGROTEC Magyarország csapata példás gyorsasággal megoldotta” – összegzi a legfontosabb erősségeket a pest megyei gazda.
 
 

Gumihevederes járószerkezet, önszintező rostaszekrény, Varifeed vágóasztal: minden, ami egy dombvidéken lényeges a sikeres gazdálkodáshoz


 
A New Holland CR 10.90 esetében a 16 000 köbcentiméteres IVECO motor teljesítménye, az ikerrotoros technológiával 0,1%-ra csökkentett törtszemarány és kiváló szalmaminőség önmagában is meggyőző lehet. Azonban Janó Szabolcs, a márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. területileg illetékes gépértékesítője kiemeli, a felszereltségben számos olyan kiegészítőt találni még, ami a munkát hatékonnyá teszi. Különösen dombvidékek esetében.
Petrovicz Attiláéknál egy önszintező CR 10.90-es New Holland kombájnt üzemeltünk be, ami egyedülálló módon mind a teljes rostaszekrényt emberi beavatkozás nélkül hozzáigazítja a terepviszonyokhoz. Olyan dombvidékek esetében, mint amit Csővár térségében találni, ez elengedhetetlen a munkához. Ebben a CR kombájnban ráadásul még ott az OptiFan rendszer is, ami a dőlésszög-kompenzációhoz automatikusan állítja a ventilátor-fordulatszámot is a kombájnban hegy- és völgymenetben. Ez még akár 20%-os lejtőn is biztosítja a 100%-os gabonatisztítási teljesítményt. A gép erősségei között említhetjük még a rendkívül csendes, a kényelmi extrák teljes arzenáljával felszerelhető kabint épp úgy, mint az olyan kiegészítőket, mint a gépkezelői rálátást segítő kamerarendszer, vagy az extra reflektorcsomag. Azonban talán ami ennél is lényegesebb, az az a plusz, amit a gép gumihevederes járószerkezete vagy a választott 10,5 méteres / 35 lábas Varifeed vágóasztal jelent a mindennapi munkához. Az AGROTEC Magyarországnál igyekszünk a felszereltséget mindig a gazdálkodói igényekhez igazítani, hiszen fontos, hogy nálunk nemcsak a szerződés aláírásáig tekintenek partnerként a gazdákra. Folyamatos kapcsolatot tartunk a gép teljes élettartama során, segítünk, amiben tudunk” – meséli a szakértő.
A gazdálkodói munka tapasztalatai alapján a gumihevederes járószerkezetet és a vágóasztal tudását Petrovicz Attila is a gép kiemelendő erősségei közé sorolja.
A helyi talajviszonyok miatt számunkra lényeges volt, hogy ne csak önszintező, de összkerék-meghajtású delta gumihevederes gépet vásároljunk. Az elmúlt években próbálkoztunk hagyományos gumikerekes járószerkezetű kombájnokkal is, de az első kerékhajtású gumikerekes kombájn errefelé már a domb alján elakad. Ezzel szemben egy széles gumiheveder képes megadni azt a tapadást, stabilitást, amivel bármilyen emelkedő és völgy leküzdhető. Nem beszélve arról, hogy egy ilyen hidraulikusan csillapított változattal mind a talajtaposás, mind a rázkódás minimálisra csökken a gépnél. Ehhez társítottuk a Varifeed vágóasztalt, amit a repce magasságához, állománynedvességhez lehet programozni, az eltervezett tarlómagassággal, egyetlen gombnyomással. A vágóasztal erőssége, hogy nincs szükség az esetében repcetoldatra, olyan kitolható első résszel bír, amit használni is könnyű. Az évek során több vágóasztalhoz is volt szerencsém ilyen téren, aki inkább dolgozni járna a földekre, sem mint a beállításokkal vesződni, annak ezt ajánlom.”
 
 

IntelliSense automatikus cséplésvezérlés: új dimenzió az aratásteljesítményben!


 
Petrovicz Attiláék New Holland CR 10.90-esének a precíziós gazdálkodáshoz lényeges felszereltség terén sincs miért szégyenkeznie. Teljes értékű robotkormányzás, kalibrált hozammérés, a terményadatok valós idejű rögzítése, táblavégi forduló automatika mind helyet kapott a felszereltségben.
Azonban ami legalább ilyen fontos a csővári gazdálkodó szerint, az az IntelliSense cséplésautomatizálás nyújtotta plusz.
„Nincs olyan gépkezelő, aki automatika nélkül ki tudná hozni a maximumot egy modern kombájnból. Egyszerűen túl sok tényezőre kellene folyamatosan odafigyelni. A New Holland IntelliSense rendszere ezen a téren is kifogástalan. Egy összetett szenzoros rendszerrel figyeli a rostaszekrény terhelését, figyeli, mennyire egyenletesen terül el a termény, optimalizálja a haladási tempót, dobhézagot. Az elgondolásunk mentén 4 betakarítási stratégia közül kell választanunk – Minimális veszteség, Legjobb minőségű tisztamag, Maximális kapacitás vagy Állandó kapacitás üzemmód –, a többiben már segít a New Holland rendszere. Ráadásul míg az ember igen, a gép sosem fárad el” – zárja gondolatait Petrovicz Attila.
Megbízható mezőgazdasági gépmárkát keres a nyereséges aratáshoz? Válassza a New Holland kombájnokat a magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft.-től! Értékesítőik országos lefedettséggel várják megkeresését!

Cikkünk megjelent az Agrofórum magazinban.

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.