Főoldal BLOG New Holland gépek „New Holland T6 traktorokkal meredek dombvidéken is pénzénél marad a gazda” (gazdariport)

„New Holland T6 traktorokkal meredek dombvidéken is pénzénél marad a gazda” (gazdariport)

05. 01. 2022 , AGROTEC Magyarország

Míg a síkvidékek gazdái számára csak az utóbbi évtizedben vált a termésnél segítőből kihívóvá a természet ereje, addig a dombvidékek gazdái az időjárás-változást harcedzett veteránokként élték meg. Az akár 17%-os lejtőkön ugyanis már ezelőtt se volt esély nyereségre, csak ha komoly termelői tudást ideális paraméterekkel megáldott, sokoldalú traktorral, kombájnnal társítottunk.

Ahogy az Észak-Baranyában családjával 325 hektár saját területet megművelő Laczkó Csongor fogalmaz, ilyen vidéken csak a műszakilag stabil, jó teljesítmény-súly arányú gép tekinthető termelőeszköznek. A többi gép a javítások vagy a rossz fogyasztás miatt csak „viszi a pénzt”.
A fiatal agrárszakember hangsúlyozza, nincs nála a bölcsek köve. De amit ő 2014 óta ezen a téren saját New Holland traktoraival és kombájnjával tapasztal, igazolta: ezek a gépek a komoly dombvidéken is a gazdák szövetségesei!
Különösen jó véleménnyel van a középkategóriás erőgépek terén csak a sokoldalúság szinonimájaként emlegetett New Holland T6-os traktorszériáról. Ezek modelljei ugyanis már több ezer munkaórát futottak Egyházaskozár határában bármilyen probléma nélkül. Gyakorlati munkáról, használt munkagépekről kérdeztünk.

 

A dombokon mindig kiderül, mire képes egy mezőgazdasági gép

 
Laczkó Csongor 2012-ben vágott bele saját mezőgazdasági termelő vállalkozásába édesanyja és nagyapja segítségével, de elmondása szerint sosem volt kérdés, hogy ezzel szeretne foglalkozni. Ő is azok közé a fiatalok közé tartozik ugyanis, aki „ebbe nőtt bele”.
Amióta csak emlékszem, azt láttam, hogy a szüleim, nagyszüleim mezőgazdasággal foglalkoznak, így fel sem merült bennem, hogy más pályát válasszak. A szabadságot, kihívásokat, amit a növénytermesztés jelent, sosem cserélném be egy irodai állásra. Lehet ugyan kényelmesebb, de szükségem van arra a változatosságra, amit ez a szakma nyújt” – meséli a kezdetekről Laczkó Csongor.
Amikor kihívásokra terelődik a szó, akkor a fiatal gazda szerint ma szinte mindenki hozzáteszi, hogy ezekből lehetne azért kevesebb. De úgy tartja, hogy ők ehhez a dombság miatt már hozzászoktak.
„Persze a síkságon se annyi a teendő, hogy vetünk és végeztünk. De egy szentlőrinci osztálytársam egyenesen azt mondta, hogy olyan terepen, mint ami nálunk van, nem is merne learatni. Itt a lejtőknél nem ritka a 12-17 %-os dőlésszög se, így a terepviszonyok kirostálják, melyik mezőgazdasági gépmárkára lehet építeni és melyikre nem. Talajadottságok terén is van mivel küzdeni, ugyanis ez egy agyagos dombvidék. A nagy esők könnyen lemosnak minden termésnövelő anyagot, miközben az oldalirányú dőlés, meredek kaptatók a gépek stabilitását, motorikus megoldásait teszteli kíméletlenül. Amelyik erőgépnél gond van a járószerkezettel, vagy nem jól adja le a talajra a vonóerőt, az vagy fel se megy a dombra, vagy kedvezőtlen fogyasztással dolgozik. Ezzel nem a levegőbe beszélek. Nálunk saját 325 hektáros területen terem búza, kukorica, napraforgó, amit 200 hektáron bérmunkával, további 200 hektáron pedig béraratással is kiegészítünk. Ezek mind ott vannak a háttérben, amikor azt mondom, hogy New Holland gépekkel és különösen New Holland T6 traktorokkal meredek dombvidéken is pénzénél marad a gazda.”

 

A New Holland T6 traktoroknál Baranyában sem kell jobb univerzális gép egy családi gazdaságban

 
Laczkó Csongorék gazdaságában 2014-ben kezdték el megvetni a lábukat a New Holland mezőgazdasági gépek. Ekkor döntöttek úgy, hogy a keleti tömbös klasszikus traktoraik helyett megnézik, mire képes a nyugati technika. A tudásbéli plusz már az első pillanattól érezhető volt: kényelmesebb fülkében, műszaki hibák nélkül, a körülményektől függetlenül jó fogyasztási értékek mellett dolgozhattak.
Régi MTZ-ket váltottunk ki az első New Holland traktorainkkal. Szétnéztünk a piacon, és azt láttuk, ha a kezelői kényelem és az ár-érték arány is számít, akkor a New Hollandokkal érdemes próbálkoznunk. Így érkezett meg hozzánk 2014-ben az első T6.155 New Holland traktor. A domborzati viszonyok okozta nehézségeket már említettük. Itt álljon csak annyi, hogy majdnem 1200 órát tudtunk dolgozni ezzel az erőgéppel a garanciális időn belül hiba nélkül. Egy teljesen más világ volt hatékonyságban és érzetre. Ráadásul, történhetett bármi, kedvező fogyasztással dolgozhattunk a géppel. Amikor az időjárás miatt erősebben oda kellett lépni, akkor se okozott problémát. A motorban egyrészt ott volt ehhez az erőtöbblet, másrészt a gázolaj-felhasználás se ugrott meg jelentősen. Így 2016-ban megvettük a második traktorunkat is ebből a típusból. Az alapokat már ismertük, kezdtünk a lehetséges extrákkal barátkozni. A második traktort rugózott híddal kértük, megérte. Bár a precíziós gazdálkodásban még nem mélyültünk el, így csak alap sorvezetést használunk az erőgépeknél, de ilyen téren is elégedettek vagyunk. Szerintem elég, ha annyit mondok, hogy mindkét traktort mind a mai napig használjuk.”
A gazdálkodó szerint, ami még sokat nyomott a márkánál a latban, az a márkakereskedői munka minősége, amit az AGROTEC Magyarország biztosított partnerként.
„Egy mezőgazdasági gépnél a márkakereskedői munka és a szervízháttér színvonala ugyanolyan fontos, mint a mezőgazdasági gépek tudása. A New Holland esetében tudunk építkezni arra, amit az AGROTEC Magyarország képvisel. Jó szakemberekkel dolgoznak, ha alkatrészre van szükségünk, néhány nap alatt megérkezik. Reisz Róbert értékesítővel is jó helyben a viszony, ha kérdésünk akad, egy célfeladatra keresünk gépet, tud segíteni.”
A New Holland T6 szériáról nem csak Egyházaskozáron vannak jó véleménnyel. Ha az elődmodelleket is ideszámítjuk, akkor a széria a New Holland márka egyik legkeresettebb univerzális erőgépe évtizedek óta.
 

Amit a New Holland T6 traktorokról tudni érdemes:

 
  • Ideálisak „mindenes” traktorként a családi gazdaságoknak. Ugyanis a szállítási feldatokra éppúgy gazdaságosan használhatóak, mint akár szántásra vagy egyéb nagyobb motor- vagy hidraulikateljesítményt, vonóerőt igénylő talajelőkészítési feladatokra.
  • A széria a 125-180 LE kategóriában minden elvárást képes lefedni, ehhez 4 és 6 hengeres motorblokkokkal kínál modelleket. Az Electro Command felszereltségű traktorok itt PowerShift váltóval garantálnak akár 50 km/óra haladási sebességet. A Dynamic Command verziók ehhez több sebességfokozatot kínálnak, míg a szériában elérhetőek Auto Command fokozatmentes váltóval szerelt modellek is. A gépeket kérhetjük gyári mellső függesztésű TLT-vel is, ami a kihasználhatóságot tovább bővíti. De a New Holland T6 modelleket szerelhetjük gyárilag homlokrakodóval is.
  • A New Holland T6 traktorok kényelem terén is kimagaslóan jók: kérhetjük őket rugózott kabinnal, rugózott mellső híddal, akár légrugós vezetőüléssel.
  • A terhelésérzékelős, 150 literes hidraulikaszivattyú 7864 kg-os emelési erőt biztosít, így sokrétűen kihasználhatóak az erőgép képességei.
 

A művelési munkákhoz csak a CNHi traktorokra esküsznek Egyházaskozárban

 
Laczkó Csongorék gazdaságában a két T6-os New Holland traktor mellett egy Steyr erőgép teljesít szolgálatot. Ez a trió birkózik meg a talajmunkák dandárjától kezdve a magágyelőkészítés, műtrágyakijuttatás, növényvédelem és kiszolgálás valamennyi feladatával egyaránt.
  • A szántáshoz Kühne ekét használnak a gazdaságban.
  • A vetéshez még 2016-ban vásároltak egy 15 cm-es sortávú Pöttinger 402-es vetőgépet.
  • De dolgoznak Omikron munkagépekkel is a földjeiken.
„Nálunk jelenleg ezek a kombinációk váltak be. Ezekkel még egy olyan kritikus évjáratban is, mint a 2021-es, a terméseredményeinkkel meg tudtam békélni. Ahhoz, hogy így érezzük, nagyban kellett az a megbízható gazdaságos működés, amit a New Holland traktorok megadtak.”
 
 

Kevés karbantartással is sokat takarít be: New Holland szalmarázóládás kombájnok

 
Amiről kimondottan jó véleménye van a fiatal baranyai gazdának, az a New Holland CX 6.90-es kombájnjuk.
„Ez már a második New Holland szalmarázóládás kombájn, ami nálunk dolgozik. Fontos, hogy ezek a gépek bizonyítottan egyszerű felépítéssel rendelkeznek, az önszintező megoldásuknak hála pedig képesek komolyabb dombvidéken is ellátni a betakarítási feladatokat. Üzemben tartásuk egyszerű, a törődést igénylő alkatrészeket elérhető helyen találjuk. Egy 8 órás munkanapon úgy 20 hektárt tudunk egy ilyen géppel betakarítani, ami esetünkben búzában úgy 120 tonnás eredményt jelent. A búza és kukorica szemtisztasága ennek a modellnek kiváló, napraforgóban az előbbiektől elmarad, de összességében minőség terén is kifogástalannak mondanám. Gabonában és kukoricában gyári New Holland adapterekkel dolgozunk, míg napraforgóban egy NAS betakarítóasztalt használunk.”
 
Megbízható mezőgazdasági gépmárkát keres a nyereséges gazdálkodáshoz? Válassza a New Holland traktorokat, kombájnokat a magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft.-től!

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.