Főoldal BLOG New Holland gépek „Aki közkedvelt borokhoz nagy mennyiségben szeretne kiváló szőlőt, azoknak ilyen gépek kellenek” – N

„Aki közkedvelt borokhoz nagy mennyiségben szeretne kiváló szőlőt, azoknak ilyen gépek kellenek” – New Hollandok a Juhász Pincészetnél

03. 03. 2022 , Agrotec Magyarország Kft.

Kevesen tudják, de az Egri borvidék mai arculata a tradíciókon túl legalább ugyanannyit köszönhet azoknak a modern gépesítésről szőtt terveknek, amik egy fiatal borász fejéből az új-zélandi és dél-afrikai „inasévek” alatt pattantak ki.

Juhász Ádám borász szerint ugyanis az ország egyik lekedveltebb rozéjával büszkélkedő és az eladási mutatók alapján a borpiac nagyjai közé tartozó Juhász Testvérek Pincészete sikerének titka a kettő együtt. Azonban a szakember szerint nem elég átvenni az újvilági borvidékeken bizonyított feldolgozó technológiát, szőlőkombájnokat, szőlészeti ültetvényes traktorokat. A mezőgazdasági gépmárkát is érdemes tudatosan, a szőlészet filozófiájával, céljaival összhangban kiválasztani.
Esetükben 2014 óta ez a New Holland mezőgazdasági gépeket takarja, amelyek képességeire építve fokozatosan tudtak iparágukon belül piacot teremteni, majd azt jó áron ki is szolgálni boraikkal.
A szőlészeti gépesítés előnyeiről, használt New Holland szőlőkombájnjuk és traktoraik gyakorlati tapasztalatairól kérdeztünk.
 
 

Újvilági gépesítési recept magyar borászati hagyományokkal ötvözve

 
350 hektáros birtok, dűlőkkel Eger, Egerszalók, Egerszólát, Demjén, Nagytálya, Andornaktálya és Maklár határában. A díjakkal jól ellátott prémium tételeken túl a közkedvelt friss, könnyed vörösek és az ikonikus Juhász Rozé szülőhelye, amivel kis- és nagyáruházak polcai mellett szinte mindenhol – szórakozóhelyek, éttermek, éjjel-nappali kisboltok – találkozni. A 2018-ban, egy 1,5 milliárd forintos fejlesztés részeként Egerszalókon átadott, 3500 m2-es palackozóüzemük ablakán át szemlélve a jelen egyértelműnek tűnik, de Juhász Ádám szerint sok tanulásra, bátor kísérletezésre volt szükség mindehhez, különösen a mezőgazdasági géptechnológiákkal.
„Amikor 2011-ben a szakmai gyakorlatom részeként eljutottam az újvilági borvidékek közé tartozó Új-Zélandra, itthon még csak hallani lehetett a szőlőkombájnokról. A leválogatási, rázási technológia a legtöbb márkánál akkor még gyerekcipőben járt, ezért teljesítményük dacára csak a minőség rombolóiként tekintettek a gépekre a kézi szürethez mérten. Az újvilágban láthattam, hogy mindez csak a szőlőkombájn színvonalán múlik. Új-Zélandon gépi szürettel dolgoztunk, a prémium tételeken túl, az egyik multinacionális láncnak is készítettünk saját márkás Sauvignon Blanc-t. Ezek ugyan nem versenyre szánt borok voltak, de a kombájnnal egységesen jó minőségben készültek, hihetetlen idő- és költséghatékonysággal, ami a kedvező áron is látszott. Elhatároztam, ha lehetőségem lesz rá, akkor az egri családi pincészetünknél is élni fogok mindezzel. A lelkesedésemet egy 2014-es dél-afrikai szakmai ösztöndíj csak tovább fokozta, ott már akkor a precíziós gazdálkodás eszközeivel zajlott a szőlészeti munka. Hatékonyságban, termelékenységben az átgondolt gépesítés teljesen más világot jelentett. Napszaktól függetlenül dolgozhattunk, párhuzamosan beállított szőlőkombájnokkal ipari méretekben se kellett lemondani a minőségi gyümölcsről. Tudtam, hogy ha ezeket az újításokat a magyar vásárlók számára is fogyasztható, lassabb tempóban bevezetjük, nyert ügyünk lesz. Amikor 2015-től édesapám kérésére egyre több feladatot kezdtem átvenni a pincészetnél, pontosan így is tettem.”

 

Ami Egerszalóknak a jó bor, az a New Hollandnak a jó mezőgazdasági gép

 
Az egerszalóki pincészet főborásza a New Holland gépeket munka közben már a dél-afrikai ültetvényekben is látta, megbízhatóságukért, fejlett műszaki tartalmukért ott is kedvelték „a kéket”. Amikor már az európai piacon meghatározó francia borászatok is a gépi szüretelés beindítását tervezték a fogyatkozó kézi munkaerő és az elszabadult költségek miatt, ők is léptek: felvették a kapcsolatot a New Holland márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft.-vel.
„Tudatosan választottam a New Hollandot, hiszen egyformán látjuk ezzel a márkával a világot, egy filozófia mentén dolgozunk. Jó ár-érték arányban szeretnénk minél szélesebb rétegeknek kiváló termékeket nyújtani a magunk területén. 2014 őszén épp ezért egy kertészeti géppályázat részeként beszereztük az első Braud New Holland szőlőkombájnunkat egy hagyományos és egy szűkített nyomtávú New Holland T4 traktor társaságában. Ezt azóta is kiváló döntésnek tartom, hiszen a megfelelő szervizelések mellett hibátlanul ellátják a rájuk bízott feladatokat. Aki közkedvelt borokhoz nagy mennyiségben szeretne kiváló szőlőt, azoknak ilyen gépek kellenek.
 
 

Egy Braud New Holland szőlőkombájn lépéselőny az egyenletes minőség megőrzéséhez a mai extrém világban

 
A szőlészetben egy New Holland Braud 9080L teljesít szolgálatot, ami nem véletlenül kelt el világszerte brutális, több mint 15 000-res darabszámban az 1979-es megjelenése óta. A titok? Az egyik a gép szüretelőrendszerének szívét jelentő NORIA szállítókehely-rendszer. A New Holland megoldása ugyanis a gyűjtőrendszerével gyakorlatilag lemásolja az emberi szüretet: poliuretán vödröket tart a fürtök alá, majd a többit a rázás után a gravitációra bízza. Ezzel szinte 100%-ban megőrzi a bogyók épségét, miközben elképesztő áteresztőképességgel dolgozik. A rázásról a szőlőkombájn SDC (Shaking Dynamic Control) rázórendszere gondoskodik, amiben egymástól függetlenül rögzített rázórudak biztosíjták a hatékonyságot. Ezekkel a gépek gyorsan dolgoznak, de szakavatott kezelő irányítása mellett nem tesznek kárt a tőkékben, nem törik vagy csupaszítják le a vesszőket sem. Mindennek tudható be, hogy a típust olyan magyar borászatok választották eddig, mint a Varga vagy épp a Thummerer pincészet.
 

 

A Juhász Testvérek Pincészete tapasztalatai igazolják az erősségeket:

 
„Magyarországon is egyre nagyobb gond a szélsőséges időjárás, ahhoz, hogy a szőlészeti munka sikeres maradjon, ma már elengedhetetlen a szőlőkombájnok alkalmazása. A mi New Holland szőlőkombájnunk megközelítőleg 6-10-szer gyorsabban dolgozik még egy tapasztalt szüretelőbrigádnál is. A 2,5 méteres sortávval, 0,8 méteres közökkel telepített ültetvényeinkben 1 műszak alatt a kombájnunk akár 6-8 hektárt betakarít terepviszonyoktól függően. A tisztítórendszerének és a bogyózónak köszönhetően mindig kifogástalan minőségben érkezik be a gyümölcs a feldolgozóba. Az Irsai vagy más fehér borszőlő ültetvényünkben ennek kiemelkedő jelentősége van, hiszen így akár 5 hektár betakarítását is el tudjuk végezni egyetlen hajnal vagy délelőtt során. Az illatos szőlőfajtáknál kulcsfontosságú, hogy a szőlőt hűvös időben tudjuk szüretelni, hogy minél inkább megőrizzük a primer, gyümölcsös aromákat. Az előírt szervizelések elvégzése mellett az évek során semmilyen műszaki problémánk nem volt a géppel.”
A pincészet főborásza a gépi szüret kérdéséhez hozzáfűzi, ma természetesen még a prémium szegmens borainak készítéséhez elengedhetetlen a kézi szüret. Azonban a technológia fejlődése abba az irányba mutat, hogy ez is változhat.
„A kombájnos szüretnek ma még gyenge pontja, hogy a rendszer a másodterméseket vagy a kisebb bogyókat azért nem szűri ki. A megoldást jelentő válogatóasztalos gépek már léteznek, de még lassabb, drágább a technológia. Azonban, ha ez megfizethetővé válik, a gépesítés minden kategóriát meghódít. Mi erre számítunk a jövőben.”
 
  

New Holland T4-es traktorok: fordulékonyságban, precizitásban verhetetlenek a szőlészeti munkákhoz

 
Meredek lejtők, kicentizett fordulókörök, extrém teljesítményigény a gyors növényvédelmi munkákhoz. Egy megbízható kertészeti traktornak számos kihívást kell legyűrnie Eger térségében is, de Juhász Ádám szerint náluk ilyen téren a New Holland T4-es erőgépek három válfaja kiválóan vizsgázott.
1., Normál nyomtávú New Holland T4: szállítmányozásra, kiszolgálásra
„Az első New Holland traktoraink között érkezett meg egy normál nyomtávú T4-es erőgép, amit minden évben komoly terhelésnek teszünk ki. Legyen szó a növényvédelmi munkákhoz lényeges vízszállításról, komolyabb talajmunkákról vagy épp a leszüretelt szőlő feldolgozóba fuvarozásáról, az ereje 100%-ára számítunk, és eddig még sosem csalódtunk. Az AGROTEC Magyarország Kft. csapatának köszönhetően mindig részletes oktatásra számíthatnak az új gép tulajdonosok, valamint felkészült, szakszerű szervizelésre. Nekünk a füzesabonyi központtal eddig csak jó tapasztalataink voltak, lehet építeni velük a partnerségre.”
2., Univerzális feladatmegoldás az ültetvényekben: keskeny nyomtávú New Holland T4.95F és T4.100F ültetvényes traktorok 2980 mm-es fordulási sugárral és akár 76 fokos mellsőhíd-bekormányzással
„Két keskeny nyomtávú New Holland traktorunk is van, így tapasztalatból mondhatom, hogy a SuperSteer kormányzási rendszerrel fordulékonyságban nincs párjuk ezeknek a gépeknek. Vontatott munkagépekkel dolgozva ez érezhető előnyt jelent. A keskeny nyomtáv dacára terepviszonyoktól függetlenül megőrzik a stabilitásukat, a rendkívül precízen állítható hidraulika-rendszer és a 2600 kg-os emelési kapacitás párosa pedig szinte bármire alkalmassá teszi őket az ültetvényen belül. Csonkázóadapterrel, szárzúzóval dolgozunk velük, de a növényvédelem terén is helytállnak.”
 
 

Juhász Ádám hangsúlyozza, a mai klimatikus viszonyok mellett gépesített növényvédelem nélkül nem érdemes belevágni a szőlészeti munkába.

  
„Mára teljesen természetes, hogy például szerdáig jó időt mondtak, majd kedd délután kiderül, csütörtöktől mégis nyakunkon a felhőszakadás. Amennyiben egy szőlészet erre nem tud kellő gyorsasággal reagálni, 2-3 nap alatt befejezve a növényvédelmi teendőket, akkor nem tud a betegségek előtt járni, nem érdemes belevágni a munkába. Minél egybefüggőbb a terület, a feladat annál egyszerűbb, de ilyen traktorokkal 1 nap alatt 40-50 hektár egybefüggő területen mi a végére érünk a permetezésnek.”
Komoly szőlészeti munkákra tervezett megbízható kertészeti traktort keres? Bízza a feladatot a New Holland mezőgazdasági gépekre! Keresse a márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. munkatársait!

Cikkünk megjelent a Magyar Mezőgazdaság c. hetilap Borászati Füzetek kiadványában. 


 

 

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.