Főoldal BLOG New Holland gépek „Jó felszereltséggel a New Holland traktorban mindig ott az erőtartalék az extrém időjárás leküzdésé

„Jó felszereltséggel a New Holland traktorban mindig ott az erőtartalék az extrém időjárás leküzdéséhez is!”

24. 11. 2021 , AGROTEC Magyarország

Nehéz terepviszonyokon gazdálkodva rengeteg múlik a mezőgazdasági erőgép erején vagy megbízhatóságán. Mégis, a gyakorlott gazdák kivétel nélkül megerősítik, mindegy, milyen „színű” a márka, az a termelő, aki csak a gépre bízná a feladatot, könnyen pórul járhat! 

A traktor vagy kombájn és a termelő tudása ugyanis kéz a kézben jár. Csak kellő tapasztalattal hozhatjuk ki a műszaki tartalomból a legtöbbet, akkor, ha választott gyártónk megbízható és a szerviz is kifogástalan. Zala megye sokszor kötött, belvizesedésre is hajlamos földjein a léc így magasan van, amit a nyereséges munka érdekében meg kell ugrani. Azonban a letenyei határban dolgozó Varga Tibor szerint, ha felszereltségben tudjuk mit keresünk, akkor a New Holland traktoroknál, kombájnoknál nincs ideálisabb.
A családi gazdaság lassan 18 éve szavazott „a Kékre”, mert itt, legyen szó motorerőről, hidraulikáról vagy fogyasztásról, verhetetlen áron lesz meg az a plusz, amivel képesek extra költségek nélkül leküzdeni bármilyen akadályt.
A bevált New Holland erőgép-munkagépkapcsolatokról, valamint új CR 9.80-as kombájnjuk tudásáról kérdeztünk.
 
 

Sikeres növénytermesztői munka nehéz talajokon: mitől páratlan a New Holland traktorok tudása?

 
Varga Tiborék vérbeli családi gazdálkodók Zala megyében. Az alapokat még apai nagyapja rakta le, aki 1968-ban bérmunkákat vállalt első traktorával. Mindezt édesapja fejlesztette önálló vállalkozássá, ahová a család következő generációjaként Tibor, testvére, valamint mindkét részről a komplett család becsatlakozott. Másokat lehet, elrettentenének a végtelen munkanapok a szezonban, de Varga Tibor vallja, megsem fordul a fejében, hogy mást csináljon. Azon kevesek közé sorolja ugyanis magát, akinek a munkája a hobbija.
„Ehhez értek, ezt szeretem csinálni. Mindegy, hogy épp növényekhez kötődő feladatokról van szó, vagy épp gépkarbantartásról, minden részlete leköt a mezőgazdaságnak, még ennyi év után is.”
Az elhivatottságra persze szükség van a közel 850 hektáros területet megművelő családi gazdaságban, ahol több ezer hektáron aratási és permetezési bérmunkákat is végeznek, különösen azért, mert a klasszikus vetemények alatt – kukorica, búza, repce, napraforgó, szója – sokszor problémás talajokat találni.
„A földjeink között akadnak problémásabb, kötött, belvizesedésre hajlamos területek is, amelyek önmagukban is speciális elvárásokat támasztanak a mezőgazdasági gépekkel szemben. Ezt csak tetézik az extrém időjárás miatt rövidülő művelési időablakok. Alapból is robusztus, nagy átütőerejű, hosszú tengelytávú gépek kellenek, mert csak ezek nem pattognak le a kötött földekről. Azonban, hogy az időjárást is ellensúlyozzuk, számunkra az a megoldás vált be, hogy egy kategóriával nagyobb motorerővel vásárolunk gépeket, mint indokolt volna. Majd ezekhez valamennyivel kisebb munkagépeket társítunk annál, mint amekkorát a maximális teljesítményük lehetővé tenne. Így megfelelő felszereltséggel a New Holland traktorban mindig ott az erőtartalék az extrém időjárás leküzdéséhez is. Ráadásul, mivel New Holland traktorokat használunk, így két másik erősségüket is kiélvezhetjük: még a maximumon is kevesebbet fogyasztanak, mint a legtöbb konkurencia, ráadásul kevés velük a műszaki probléma.
A zalai gazda szerint a sor végén említett márkakereskedői háttér legalább olyan lényeges, mint maga a gép.
„Az a mondásom, hogy az első 1-2 traktort még lehet, hogy az értékesítő adja el, de a többit már a szerviz és az alkatrészellátás megbízhatósága. Itthon az AGROTEC Magyarország Kft. felkészült szervizeseivel, problémamegoldó készségével teljesen biztos kezekben van a New Holland.”
 
 

A nyereséghez a gazda tudására is szükség van

 
Varga Tibor hangsúlyozza, ez nem azt jelenti, hogy mindegy, milyen New Holland gépet választunk. Csak az a gazda járhat jól a mezőgazdasági gépekkel, aki tudja, mit csinál. Azonban, ahol ez megvalósul, ott keresve sem találhatunk jobb ár-érték arányú gépet „a Kéknél”.
 „Ugyan fontos a gép „színe”, de ésszel kell választani, hogy végül elégedettek legyünk a traktorunkkal vagy kombájnunkkal. Tudnunk kell, milyen hajtáslánccal kell a saját földjeinkre megvásárolni egy New Holland traktort, tisztába kell lenni a műszaki alapokkal. Például azzal, hogy ha fokozatmentes váltót választunk, akkor a kényelemért és a kedvező fogyasztásért cserébe el kell könyvelnünk valamennyi teljesítményveszteséget, például egy Powershift változathoz mérten. Ezt a motorteljesítményben érdemes kiegyenlíteni. Akinek tanácsra, támogatásra van szüksége nyugodtan forduljon az AGROTEC Magyarország értékesítőihez, segítenek megtalálni a megfelelő megoldást. Ideális felszereltség mellett viszont igaz, hogy egy New Holland gépnek nincs párja. Nem véletlen, hogy 18 éve választjuk ezeket a gépeket. 2003-ban vettük meg az első TG 285-öst, ami mai napig a gazdaságunk aktív tagja. A kényelme, a tágas kabin meggyőző volt gépkezelői szemmel, amit pedig a SuperSteer híd adott fordulékonyságban, elképesztő volt. Lehet, hogy a konkurencia is halad, de a lépéselőnyt őrzi a New Holland.”
 
 
 

Milyen New Holland erőgépek dolgoznak egy márkanagykövetnél?

 
  • Vezérgépként egy T8.410 AC New Holland traktor dolgozik gazdaságban

A New Holland 350 és 435 LE tartományt lefedő legnagyobb merev felépítményű erőgépcsaládja nem véletlenül népszerű a magyar gazdák között is. 3450 mm-es tengelytávja a leghosszabb a hasonló gépek között, kimagasló motor- és hidraulikateljesítménye dacára pedig kedvező üzemanyagfogyasztással bír. A fordulékonyságát a legtöbb nehéz univerzális traktor megirigyelheti, a képességeket egy kiemelkedően komfortos fülkéből, HD érintőkijelző és intelligens kartámasz segítségével fordíthatják termőre kezelői.
„A New Holland T8 traktorunk egy 8 soros Horsch vetőgépet húz kukoricában, míg más kultúrákban ugyanilyen gyártmányú 6 méteres vetőgéppel oldjuk meg a vetést precíziós gazdálkodási eszközökkel, RTK korrekció segítségével. A stratégiánknak megfelelően a T8-asnak jóval több olaj van a váltójában, erőteljesebb a hidraulikaszivattyúja, mint azt a munkagépek indokolnák. Ezzel maximális teljesítményen sem okoz gondot a vetés. Fokozatmentes váltóval ráadásul az üzemanyagfogyasztás körülményektől függetlenül kedvező.”
  • A gépek között találunk egy T7.175 AutoCommandot is, ami a márka egyik legkedveltebb univerzális mindenes modellcsaládjának tagja. A vetési munkáknál a T8-as mellett erre építenek a gazdaságban.
  • Kiszolgálás és műtrágyaszórási feladatok: New Holland traktorok a TM szériából (New Holland TM 120, New Holland TM 175, New Holland TM 190), valamint egy New Holland TL 90A.
„Legyen szó műtrágya táblaszéli kijuttatásáról, vetőmagos zsákok logisztikájáról, a vízhordásról a növényvédelmi munkákhoz, a New Holland traktorokkal mindig kényelmes és megbízható a munka. Pár éve már változó tőszámmal vetünk kukoricát, ügyelünk a precíziós tápanyagpótlásra is. A hozam tábla- és zónaszinten is homogénebb, javultak a termésátlagok is. A precíziós mezőgazdaság persze inkább egy végtelen fejlesztési folyamat, de a New Holland gépekkel ezen a téren is jók a tapasztalataink”- összegzi Varga Tibor.
 
 

Mitől más egy New Holland rotoros kombájn?

 
 
A saját területek betakarítási munkáin, valamint a béraratásokon jelenleg két kombájnnal dolgoznak Varga Tiborék. Az egyik kisebb CX 8050-es szalmarázóládás modell, míg a másik egy 2019-ben vásárolt CR 9.80-as. Az ikerrotoros New Holland kombájnokat általában felülmúlhatatlan tisztamag- és szalmaminőségük miatt szokták dicsérni, de ami Varga Tibor szerint még a lista élére kívánkozik, az az áteresztőképessége.
Nagy kombájnok terén szalmarázóládás New Holland CX 8090-est cseréltünk rotoros kombájnra, és az áteresztőképességben a különbséget egyetlen szó írja le hitelesen: brutális! Elképesztően gyorsan, szinte nulla törtszemaránnyal dolgozik ez a New Holland kombájn, hála a Dinamic Flow anyagtovábbító rendszer és az Opti-Clean rostaszekrény összhangjának. 100%-ban elégedettek vagyunk a tudásával.
 
 

Miből áll a New Holland márkanagyköveti lét?

 
Varga Tibor 2014 óta már azok sorát gyarapítja, akik márkahű, New Hollanddal dolgozó gazdálkodókként kiérdemelték a New Holland márkanagyköveti titulust. Ez egyrészt rendezvénymeghívásokkal jár együtt a márka részéről. Kiemelt partnerként ügyfelünk azon kevesek közé tartozik, aki a New Holland meghívására márkanagykövetként a maranelloi Ferrari gyárat is bejárhatta. De vannak további előnyei is.
„Nagyon jó a kapcsolat helyben a New Hollanddal, nagyon szívesen segítjük a munkájukat. Márkanagykövetként sokszor véleményezek gépeket, amelyeket megkapunk kipróbálásra. Míg másoknál egy napot vagy 10 üzemórát lehet ott egy ilyen „demós” gép, nálunk ez a sokszorosát is jelentheti. A legújabb teszteléséért cserében, ha valakinek helyben kérdése van a New Holland mezőgazdasági gépekről, szívesen megválaszolom, megmutatom a saját gépparkot azoknak a gazdatársaknak, akik vásárlás előtt állnak. Szívesen teszem, hiszen az AGROTEC is partner minden téren márkakereskedőként.”
 
Megbízható mezőgazdasági gépmárkát keres a nyereséges gazdálkodáshoz? Válassza a New Holland traktorokat, kombájnokat a magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft.-től!

Cikkünk megjelent a Profi Magazinban

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.