Főoldal BLOG New Holland gépek Békés megyében New Holland mezőgazdasági gépekkel terjeszkedik újra a vöröshagyma termelés (gazdarip

Békés megyében New Holland mezőgazdasági gépekkel terjeszkedik újra a vöröshagyma termelés (gazdariport)

03. 01. 2022 , AGROTEC Magyarország

Míg néhány évtizede a magyar termelők a vöröshagymapiac 100%-át képesek voltak lefedni, még exportra is futotta, a külföldi nemesítés és import felfutása miatt ma már a piac felének megtartásáért folyik a küzdelem. Azonban az olyan gazdák szerint, mint a muronyi határban mintafarmot üzemeltető Bondár Imre, ez korántsem lefutott meccs.

A békési földek ugyanis továbbra is jó termőhelyi adottsággal bírnak a termesztéshez. Ma már a magyar termelők is hozzájuthatnak új, csúcsgenetikával rendelkező hagymafajtákhoz, amit ha megbízható mezőgazdasági gépparkkal kombinálnak, akkor újra önellátó lehet hagymából az ország.
Ebben a küldetésben váltak hasznos partnerré Bondár Imre számára a New Holland mezőgazdasági gépek 2002 óta. Megbízhatóságuk és a márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. szervizháttere együtt ugyanis olyan stabil alapot jelent, amire kiélezett versenyhelyzetben is építhetnek a gazdák.

 

A békési családi gazdaság, ahol a hagyma nem konyhai alapanyag, hanem küldetés

 
Nem volna túlzás azt állítani, hogy Bondár Imre benne él a hagymatermesztésben. Családi gazdaságukban ugyanis házuk és a telephely földrajzilag egy helyen osztozik. De a gazda bevallása szerint egy áruházba belépve is – időközönként felesége rosszallása ellenére – az útja a zöldségrészleg felé vezet, ahol az áru állapotának megfelelően az elégedettség vagy épp a teendők újragondolásának percei következnek.
„Békéscsaba határában 250 hektáron gazdálkodunk. A szántóföldi növénytermesztést zöldségtermesztés egészíti ki, ezen belül is a vöröshagyma-termesztés jelenti a munkánk gerincét. Nagyságrendileg 10 fajtával dolgozunk, ehhez a munkát két eltérő termesztéstechnológiával folytatjuk, külön-külön a tavaszi vetésű és az áttelelő, őszi vetésű vöröshagymákra hangoltan. A vetésforgóban persze van kukorica, búza, napraforgó és szója, de a feladatok és a bevétel zömét is a hagyma adja. Itt nem csak termesztéssel foglalkozunk, tárolás, válogatás, osztályozás, csomagolás mind házon belül történik. Beszállítunk a magyar áruházláncoknak” – vezeti fel a tudnivalókat Bondár Imre.
A gazdálkodó számára saját termelőmunkájuk minősége nem csak a saját pénztárcája miatt fontos, egyben azt is szeretnék elérni, hogy a teljes ágazat képes legyen visszanyerni a korábbi súlyát a piacon.
„Sajnos azok az idők már elmúltak, amikor a magyar hagyma nemcsak lefedte a magyar piacot, de a termésből még exportra is futotta. Jelenleg az 50-60%-os piaci részesedés megtartásáért küzd az ágazat. Személyes küldetésnek is tartom, hogy ezt növelni tudjuk. A gazdálkodói életnek megvannak a maga szépségei, hiszen sokrétű tudást kíván. Genetikához, termesztéstechnológiához, gépekhez, növényvédőszer-kémiához mind értenünk kell egy kicsit. De engem, ami igazán jó érzéssel tölt el, hogy a magyar piacra termelhetek. Örülök, amikor látom, hogy a zöldségeink ott vannak a magyar áruházak polcain. Ezért dolgozom a családdal közösen, mióta édesapámhoz hasonlóan megszereztem az agrármérnöki diplomát és becsatlakoztam a családi vállalkozás teendőibe a privatizáció után.”

 

A sikeres vöröshagyma-termesztéshez is lényeges a New Holland traktorok megbízhatósága

 
Bondár Imre hangsúlyozza, a kiváló vöröshagyma-terméshez nemcsak kiváló genetikára, de jó mezőgazdasági gépekre is szükség van. Ez az, amiben a békési földeken 2002 óta számukra senki sem tudta lekörözni a New Holland mezőgazdasági gépek és a magyar márkakereskedői csapat párosát.
„Ez szerelem volt első látásra a New Holland mezőgazdasági gépekkel 2002-ben. A kabinbelső kialakítása, a design már akkor is ergonomikus volt, a kezelőszerveket könnyen tudtuk használni, így a márka mellett döntöttünk. A traktorokban alkalmazott technológiák fejlődtek, de mind a mai napig nem érzem azt más gépeknél, hogy ennyire a gazdák keze alá dolgoznának a mérnökök, mint itt.”
Bondár Imre szerint az ár-érték aránya, minősége mellett a szervizháttér az, ami igazán különlegessé teszi „a kéket” a földeken. Ugyanis egy gazda tudja, hogy a valóságban minden traktor életében lesz meghibásodás, szervizelnivaló. Így a gazdaságos munkához legalább olyan fontos, hogy a hibát mikorra és milyen minőségben javítja ki egy márkakereskedő, mint az, hogy lehetőleg erre minél ritkábban kerüljön sor. Szerinte a New Holland traktorokat választva mindkét elvárás maradéktalanul teljesül ma itthon.
Ennek a hivatásnak van egy optimuma a munkavégzés terén. Ez a megfelelő pillanat, ami előtt túl korán, utána pedig túl későn valósul meg egy munka. Ezt az optimumot célozza minden gazda, hiszen ez ideális növényeknek, költségeknek és bevételnek egyaránt. Ehhez jó gép kell, hiszen csak azzal lehet kellő gyorsasággal dolgozni, a lehető legkevesebb karbantartási igény mellett. Az AGROTEC Magyarország szervizcsapatával a háta mögött szerintem a New Holland ezen a téren nagyon erős. Amikor felmerül egy probléma, a kapcsolattartó mindig elérhető, ha valami fontos, akkor azt meg tudjuk oldani a segítségükkel akár hétvégén vagy ünnepnapon is. A gazdálkodók manapság elég kiszolgáltatottak az időjárásnak, fontos, hogy a New Hollandokkal dolgozva a szervizcsapat nem további rizikó, hanem szövetséges.”


 

Milyen New Holland gépekből áll egy vöröshagyma mintagazdaság flottája?

 
1., New Holland T5 és T6 traktorok: a magyar családi gazdaságok kedvelt mindenesei
A gazdaságban két darab T5040-es dolgozik megbízhatóan a hagyma- és kukoricavetés feladatain valamint a kultivátorozásban. Míg a kiszolgálási feladatok gerinchadát a hazai gazdák körében a sokoldalúságuk miatt dicsért New Holland T6 traktorokra bízza a gazdaság. A homlokrakodóval szerelt T6080 az anyagmozgatási feladatokat látja el, míg a T6.145-ös társa a szállításban, permetezésben segédkezik.
A New Holland T6 modellek legfontosabb paraméterei:
  • A 125-180 LE teljesítmény közötti erőgépek PowerShift váltóval 50 km/óra haladási sebességre képesek, bővíthetőek mellső függesztésű TLT-vel is, kérhetőek fokozatmentes váltóval is. 150 literes hidraulikaszivattyújukkal 7864 kg-os emelési erőt biztosítanak.
 
2., Hosszú tengelytávú New Holland T7 traktorok: egy sokoldalú, univerzális vezérgép
A vezérgépi feladatokat két T7-es hosszú tengelytávú LWB New Holland traktor látja el Bondár Imre és családja földjein. A gyártó kínálatában ezek a felső-középkategóriás gépek sikeresen egyesítik a sokoldalúság, teljesítmény és stílusos kényelem valamennyi előnyét.
„A fokozatmentes váltóval szerelt T7.270 AutoCommand New Holland traktorunkkal 5 fejes ekével, 6 méteres tárcsával, 6 méteres germinátorral dolgozunk A T7.245 AutoCommand-unk különlegessége, hogy az amúgy is kisebb összsúlyát még jobban eloszlattuk a talajon duplakerekes járószerkezettel. Így a tárcsázás, germinátorozás, kombinátorozás a talajvédelemre ügyelve folyik ezzel a géppel. Stabilitás, vonóerő és fogyasztás terén egyaránt elégedett vagyok mindkét New Holland T7 traktorunkkal.”
A New Holland T7 LWB modellek legfontosabb paraméterei:
  • Kiváló stabilitás, hála az ideális, 2884 mm-es tengelytávnak és a pótsúlyozással 10 tonnára növelhető önsúlynak köszönhetően, 8647 kg-os emelési kapacitás, alapfelszereltségben 150 liter/perc teljesítményű hidraulikaszivattyú, 4 pár hátsó kihelyezett hidraulikaszeleppel. Ez opcionálisan 170 liter/perc teljesítményre és 5 pár hátsó kihelyezett szelepre bővíthető.
 
3., New Holland teleszkópos rakodó
A munkát Bondár Imre telephelyén egy New Holland LM 7.42 Elite teleszkópos rakodó is segíti. A 8 tonnás önsúlyú géppel akár 4,2 tonnás hasznos terhet is mozgathatunk, az emelővillával 7 méterre érhetünk fel. Ennek maximális terhelhetősége kinyitott állapotban 2,5 tonna.

 

Munkagépekhez a traktort és nem fordítva!

 
Amikor erőgépvásárlásra kerül sor, Bondár Imre mindig a meglévő munkagéppark lóerőszükségletéből indul ki. Ezeket ugyanis hosszú távra, az elérhető legjobb alapanyagokból, a legjobb tudással vásárolja. Ezen a téren két beszerzést emelt ki a közelmúltból.
Pöttinger 5 fejes SERVO NOVA váltvaforgató eke: „úgy dolgozott, vissza se akartuk adni a bemutatódarabot”.
 „Ez az 5 fejes eke teljesen száraz körülmények közepette is szinte siklik a talajban. Nem véletlen, szinte vissza se akartuk adni a tesztelés után, azonnal beszereztünk egy sajátot.”
Amazone ZA-TS műtrágyaszóró: „Pontos, megbízható gép”
„Precíziós alapon dolgozó műtrágyaszórók közül az Amazone volt az első, amit próbáltunk, de teljesen elégedettek vagyunk vele. Pontos, körülményektől függetlenül tartja a beprogramozott dózistervet, könnyű használni.”

 

A New Holland kombájnokkal az aratás is mindig kifogástalan

 
Muronyban a gabonanövények betakarításhoz használt 6 éves CX 6080 New Holland szalmarázóládás kombájn munkájával is elégedettek.
„Az aratásnál fontos mind a mai napig a kombájnos tudása, igényessége is, de ha ez stimmel, akkor egy New Holland géppel minden rendben lesz. Nálunk a szemtisztaságot, minőséget a szárítók is rendre visszaigazolják. Közepes termés esetén búzában, napraforgóban, kukoricában egy napon képes egy ilyen New Holland CX kombájn 20 hektárt betakarítani.”

Megbízható mezőgazdasági gépmárkát keres a nyereséges gazdálkodáshoz? Válassza a New Holland traktorokat, kombájnokat a magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft.-től!

Cikkünk megjelent az agroinform.hu oldalán
 

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.