Főoldal BLOG New Holland gépek „New Holland traktorok plusz AGROTEC szerviz – nekünk ez kell a nyereséges munkához perctalajokon!”

„New Holland traktorok plusz AGROTEC szerviz – nekünk ez kell a nyereséges munkához perctalajokon!” (gazdariport)

21. 12. 2021 , AGROTEC Magyarország

Amelyik mezőgazdasági gépet használják, kopni fog. Amelyikkel nehéz körülmények között dolgoznak, azt pedig még inkább kikezdik az elemek. Egy realista gazdának épp ezért ilyen földeken akkor lesz kézzelfogható nyeresége, ha számol hibákkal és karbantartással.

Majd ehhez választ ideális műszaki tartalmú gépeket, olyan márkakereskedőtől, aki a munkatársak képzettségével és a szervizelés gyorsaságával a lehető legalacsonyabb szinten tartja a leállásokat. Legalábbis a Nagy-Sárrét sokszor 66-os Arany-féle kötöttségi számú földjein gazdálkodó Hajdú Sándor szerint így áll a helyzet. Ők az itteni perctalajokon 2002 óta csak New Holland kombájnokkal és CNHi traktorokkal dolgoznak sikeresen.
Erőgép-munkagépkapcsolatok tapasztalatairól, a Hajdú-Bihar megyei New Holland szervizháttér működéséről, valamint szalmarázóládás CX kombájnjuk aratási képességeiről kérdeztünk.

 

Amikor a konkurencia „adja el” az első New Holland kombájnt

 
Hajdú Sándorék földjei a Hajdú-Bihar megyei Zsáka környékén terülnek el. A családi gazdaság vetésforgójában 490 hektáros területen találni búzát, kukoricát, napraforgót és olajos növényeket, mindezt integrációval és aratási bérmunkákkal egészítik ki a környékbeli gazdáknak. A gazdaságban 2002 óta dolgoznak New Holland gépekkel, és bár a ’90-es évektől gondolkoztak a vásárlásban, az utolsó lökést végül nem az akkori márkakereskedő, hanem épp a konkurencia adta meg.
A legelső kombájnunk egy Fortschritt E-516-os volt, amit a V8-as IFA motorral nem neveznék azért túlságosan kiforrott konstrukciónak. Az utolsó években sok problémánk adódott a géppel, így tervezni kezdtük a cserét. A New Holland kombájnok akkor is tetszettek, de még nem éreztük magunkat elég nagynak egy új géphez. Így a használtgép-piacon kezdtünk nézelődni. Az utunk egy konkurens márkakereskedőhöz vezetett, ahol a használt kombájnok sajnos csak messziről voltak meggyőzőek. Volt gép, ahol például a ferdefelhordó kihajtótengelyén szinte elkopott a bordázat, amit értékesítés előtt nem akartak javítani. A válasz a „tetszik, nem tetszik, ez van” volt. Ekkor rákérdeztünk az új gépek vásárlására, de kerek-perec elutasításba ütköztünk. Nem öltöny-nyakkendőben mentünk ugyanis gépet nézni, így végignéztek rajtunk és kurtán csak annyit mondtak: „nekünk az túl drága”. Aznap felhívtam a New Holland márkakereskedőt, és megvettem az első új New Holland kombájnomat. Közel húsz év telt el, azóta sem bántam meg a döntést. Ezek a gépek ugyanis azóta képesek azt a megbízhatóságot nyújtani, amivel a sokszor szikes perctalajokon is nyereségesen végezhető a termelőmunka” – mesél a kezdetekről Hajdú Sándor.
 
 

A New Holland mezőgazdasági gépek műszaki stabilitásával és a márkakereskedői szervizzel perctalajokon is pénzénél marad a gazda

 
Hajdú Sándor szerint gyakorlott gazdálkodók márkafüggetlenül egyetértenek abban, hogy csak az a gép nem hibásodik meg, amit nem használnak. Így az a kérdés, hogy melyik az a géptípus, amely képes a legjobban teljesíteni az adott gazdaság talajtani adottságai és technológiája mellett. Náluk a hazai márkakereskedő csapatával egyértelműen a New Hollandok felé billen a mérleg.
„Realista vagyok, így a mezőgazdasági gépek kiválasztásakor legalább olyan fontos számomra a szervizháttér minősége, mint a gép műszaki tartalma. A Nagy-Sárrét szélén perctalajokon gazdálkodva vízválasztó, hogy milyen gyorsan érhetjük el a szervizeseinket, ha valami probléma támad, milyen a szaktudásuk, mennyire biztos az alkatrészellátás. Itt ugyanis vagy aznap végzünk el egy műveletet amikor lehetséges, vagy a nyereségünk bánja. Minél kevesebb a leállás, annál jobb minőségben dolgozhatunk.”
A termelői oldalról ez azt jelenti, hogy ha szükség volt rá, ő még mindig elérte az AGROTEC kapcsolattartóit akár munkaidő után, hétvégén vagy ünnepnapon is.
Az AGROTEC Magyarországnál tudnak a gazda fejével gondolkozni. Értik, hogy egy hiba miatt álló termelőeszköznél nincs drágább. Sokszor elég őket felhívni telefonon, vakon ismerik a New Holland traktorok működését, egy leírt hibából például gond nélkül megmondják, ha csak egy a rázkódás miatt kilazult csatlakozóra kell ránézni, és már mehetünk is tovább. Sokat ér ez a szakmai tudás a gyakorlatban. Aratási szezonban az itteni csapat különösen készséges. Nálam volt olyan eset, hogy az alkatrészcserét igénylő javításhoz hétvégén kinyitották a helyi raktárt, megkaptam, amire szükségem volt, hogy ne álljon a munka.”
Mielőtt valaki félreértené, Hajdú Sándor hangsúlyozza: ez nem azt jelenti, hogy a New Holland mezőgazdasági gépek problémásak, épp ellenkezőleg!
Nem akarom valótlan ígéretekkel traktálni a gazdatársakat, hogy „a kék” sosem hibásodik meg. Én azt mondom, hogy nehéz körülmények között, az előírt szervizeléseket és a márkakereskedői javaslatokat betartva nekünk minimális problémánk volt két évtized alatt ezekkel a gépekkel. Ami pedig volt, azt maximális rugalmassággal megoldotta a márkakereskedő. Ezért mondom, hogy New Holland traktor plusz AGROTEC szerviz – nekünk ez kell a nyereséges munkához perctalajokon.”
 

Az AGROTEC-nél a szerződés aláírása után is fontos a gazda

 
A fentieket a Hajdú-Bihar megyei gazdálkodókat kiszolgáló magyarhomorogi AGROTEC Magyarország területi központ részéről Vass Tamás gépértékesítő is megerősíti.
„Ahhoz, hogy egy mezőgazdasági gép tartsa az értékét, a legtöbb hasznot termelje a mai technikával, elengedhetetlen, hogy gyári alkatrészekkel és gyártói diagnosztikai eszközökkel és tudással felruházott csapattal dolgozzunk. Az AGROTEC Magyarország esetében minden évben 3-5 napos külföldi tréningre küldjük a munkatársakat, rendelkezünk a megfelelő eszközökkel a hibák feltérképezéséhez. A szerződött partnereinknél maximum 48 órán belül megkezdjük a hibajavítást, amit jól feltöltött alkatrészbázis és gyors gyári beszállítás tesz gördülékennyé. Nálunk a termelők a szerződéskötés után is maximális odafigyelésben részesülnek. Keressenek minket bizalommal!”
 

Milyen New Holland traktorok bizonyítottak a Hajdú-Bihar megyei gazdaságban?

 
  • New Holland T5 traktorok és T6 erőgépek: univerzális mindenesek 99 -180 LE között
Ezek az univerzális traktorok nem véletlenül népszerűek a magyar családi gazdaságokban. Ugyanis nagytraktoros tudást és kényelmet tesznek elérhetővé az alacsonyabb géposztályok áráért. Hajdú Sándornál egy T5.105, egy idősebb T6040-es és egy T6.175 AutoCommand modell dolgozik.
„Családi gazdaságba ideális, kezelhető univerzális traktorok a kisebb New Hollandok. Jó a kilátás a fülkékből, a kezelőszervek egyszerűek, kézre állnak, jó a súlyelosztásuk, megfelelő a fogyasztásuk. A T6.175 AutoCommand New Holland traktorunk jó talajkészítés után gond nélkül veszi ki a részét a repcevetésből is egy Väderstad Rapid 400-as vetőgéppel. 145 LE névleges teljesítmény mellett 7864 kg emelési kapacitással bír, jól adja le a vonóerőt a talajra” – összegzi Hajdú Sándor.
  • New Holland T7 HD traktorok: a megnövelt teljesítmény versenyelőny a kötött földeken
Zsákára 2021 nyarán érkezett egy új T7 Heavy Duty erőgép is, ami a folytatásban a vezérgép feladatait látja majd el. Ezt a szériát a standard T7-esekhez mérten extra motorteljesítménnyel, nagyobb tengelytávval és önsúllyal, még komolyabb emelőkapacitással gyártják. A pluszok erejét Hajdú Sándor is érzi a munkában. A precíziós pályázatban szintén az AGROTEC Magyarország csaptával veszünk részt, például egy Amazone Z-AM 3200-as műtrágyaszóróval szeretnénk erősíteni a gépparkunkat.
A New Holland T8-as széria túl nagy volna a jelenlegi munkagépeinkhez, de szerettem volna a T7-eseknél robusztusabb gépet venni, hogy magabiztosan tudjon dolgozni még szárazság idején is. Lassan a bejáratás végére érünk ezzel a 250 LE névleges teljesítményű géppel, 300 üzemóra van a traktorban. Az értékesítők más kategóriának, más dimenziónak mondták a New Holland T7 HD-t, eddig nem csalódtam. Jó stabilitás, több erő, kedvező fogyasztás kényelmes fülkével. Munkagépek terén van 5 fejes Kühne váltóforgató ekénk, egy 5 méteres tárcsánk, egy 8 méteres kombinátor és egy 5 késes DONDI talajlazítónk. Ezeket kell majd használnia. A 6 soros Väderstad Tempo vetőgépünket továbbra is a Steyr 6230-asunk húzza majd. Az új T7 HD traktorral gyári robotpilótával dolgozunk majd, amitől az átfedések kiküszöbölésével, pontosabb sorcsatlakozással művelési idő és üzemanyag-felhasználás terén várunk megtakarítást. A precíziós pályázatban szintén az AGROTEC Magyarország csaptával veszünk részt. A folytatásban egy második T7 HD-vel és egy Amazone Z-AM 3200-as műtrágyaszóróval szeretnénk erősíteni.”

 

Könnyen beállítható, szépen dolgozik: szalmarázóládás New Holland CX 8.70 kombájn

 
A sort pedig az a gépkategória zárja, amivel a New Holland gépek története elkezdődött Hajdú Sándoréknál, a kombájnoké.
A mostani CX 8.70-es kombájnunk már 5 éves, tökéletesen meg vagyunk elégedve a tudásával. Jó területteljesítmény mellett tisztán dolgozik. A folytatásban szeretnénk ugyanebben a kategóriában venni egy új New Holland szalmarázóládás kombájnt. Ezt a jelen elvárásainak megfelelően már hozamérzékelővel, hozamtérképezési rendszerrel és gyári robotpilótával fogjuk felszerelni. Ez lesz a sorban a negyedik New Holland kombájn nálunk, ezzel szerintem mindent elmondtam.
 
Megbízható mezőgazdasági gépmárkát keres a nyereséges gazdálkodáshoz? Válassza a New Holland traktorokat, kombájnokat a magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft.-től!

 

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.